פיקחותם של גדולי הדורות בקטנותם | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית פיקחותם של גדולי הדורות בקטנותם | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית

מאן דהו

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,919
נקודות
116
על ה"דברי חיים" מצאנז מסופר, שבהיותו בן ארבע שנים בלבד ידע כבר בעל פה את כל התרי"ג מצוות , כפי שסידרן הרמב"ם.
שאלו את חיים הפעוט מה ראית ללמוד בעל פה את כל תרי"ג המצוות? והוא השיב: נוכחתי כי חיילים חייבים לדעת בעל פה את כל הפקודות היוצאות מפי המפקד, אנחנו היהודים, חיילים אנו בצבאו של ה'', ועל כן עלינו לדעת בעל פה את כל פקודותיו וחוקיו, היות ואני רוצה להיות חייל טוב בצבא ה', לכן למדתי בעל פה את החוקים .

בלילה השני של חג הפסח לאחר ספירת העומר, קרא רבי צבי הירש הלוי הורביץ זצ"ל לשני בניו הקטנים, שהתפרסמו לאחר מכן כשני האחים הקדושים רבי שמעלקא מניקלשבורג ורבי פנחס בעל ההפלאה, ושאלם לאמר: איזו מסכת מתכוונים אתם ללמוד? נענה ואמר הגדול שבהם: עלינו להתחיל ללמוד את מסכת שבועות, כדי שנוכל לסיימה בערב חג השבועות.
הסביר רבי צבי הירש לילדו: כי מסכת שבועות אינה עוסקת כלל בענייני חג השבועות והיא רק קרויה בשם שבועות ע"ש שבועות של דיינים ושבועות של עדים וכדומה, אבל לא ע"ש חג השבועות, ומדוע אם כן ברצונך ללמוד אותה עד חג השבועות? נענה הילד ואמר: גם אני יודע כי מסכת שבועות עוסקת בענייניהם של אלו הנשבעים, ודווקא משום כך סבור אני כי מתאימה היא ללמוד בימים אלו כהכנה לחג השבועות, שכן מאז חג השבועות הראשון עת קבלנו את התורה על הר סיני כולנו מושבעים ועומדים מהר סיני לקיים את התורה, ולכן כאשר נלמד את מסכת שבועות נדע אכן עד כמה חמורה היא השבועה ועד כמה צריך לדקדק בקיומה.

על רעק"א מסופר שכבר בגיל 7 אמר שיעור לבני הישיבה אצל דודו רבי לייבל אייגר
ועצם כניסתו לישיבה הנ"ל זה שפעם שלח רבי לייבל לאביו שאלה מסובכת ועקיבא הקטן תירץ את השאלה
הדוד התפעל והכניסו לישיבתו

בהיותו בן 4 בלבד, נפגש מרן הגרב"ד פוברסקי עם מרן בעל הקובץ שיעורים רבי אלחנן ווסרמן זצוק"ל הי"ד, אשר שאלו -
אדם הראשון יהודי היה או גוי?
ענהו מרן הגרב"ד - בנו של יהודי תמיד יהיה יהודי משא"כ בנו של גוי יכול להתגייר. וא"כ אם אדה"ר יהודי היה כיצד ישנם גויים בעולם?...

(כיום, מוסיף מרן הגרב"ד, כי ודאי שהתירוץ האמיתי הוא שאדה"ר לא היה גוי ולא היה יהודי כי עדיין לא נוצרה חלוקה כזו)

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

ראיתי מביאים בשם הרד"ל במאמר קדמות הזוהר ענף ה...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון