• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

רבי

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
4,927
נקודות
407
היום מפרגנים מאד ללומד תורה.

האם זה בכלל ליקר ת"ח, או זה הגזמה.

כי כמו שלא יפרגנו לאדם שהוא שומר שבת, אולי לא צריך לפרגן לו שהוא לומד תורה?
הדברים האלה לא אמורים על ילדים אלא על בחורים.

התפילה ביציאה בגמ' ברכות כח.
מוֹדֶה אֲנִי לְפָנֶיךָ יְיָ אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבֹתֵינוּ, שֶׁשַּׂמְתָּ חֶלְקִי מִיּוֹשְׁבֵי בֵּית הַמִּדְרָשׁ. וְלֹא שַׂמְתָּ חֶלְקִי מִיּוֹשְׁבֵי קְרָנוֹת. שֶׁאֲנִי מַשְׁכִּים וְהֵם מַשְׁכִּימִים. אֲנִי מַשְׁכִּים לְדִבְרֵי תוֹרָה וְהֵם מַשְׁכִּימִים לִדְבָרִים בְּטֵלִים. אֲנִי עָמֵל וְהֵם עֲמֵלִים. אֲנִי עָמֵל וּמְקַבֵּל שָׂכָר וְהֵם עֲמֵלִים וְאֵינָם מְקַבְּלִים שָׂכָר. אֲנִי רָץ וְהֵם רָצִים. אֲנִי רָץ לְחַיֵּי הָעוֹלָם הַבָּא, וְהֵם רָצִים לִבְאֵר שַׁחַת. שֶׁנֶּאֱמַר וְאַתָּה אֱלֹהִים תּוֹרִדֵם לִבְאֵר שַׁחַת. אַנְשֵׁי דָּמִים וּמִרְמָה לֹא יֶחֱצוּ יְמֵיהֶם, וַאֲנִי אֶבְטַח בָּךְ.

מקוה שיקויים במפרגנים דברי החינוך שאחרי המעשים נמשכים הלבבות...

נערך לאחרונה על ידי מנחה:
התפילה ביציאה בגמ' ברכות כח.
מוֹדֶה אֲנִי לְפָנֶיךָ יְיָ אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבֹתֵינוּ, שֶׁשַּׂמְתָּ חֶלְקִי מִיּוֹשְׁבֵי בֵּית הַמִּדְרָשׁ. וְלֹא שַׂמְתָּ חֶלְקִי מִיּוֹשְׁבֵי קְרָנוֹת. שֶׁאֲנִי מַשְׁכִּים וְהֵם מַשְׁכִּימִים. אֲנִי מַשְׁכִּים לְדִבְרֵי תוֹרָה וְהֵם מַשְׁכִּימִים לִדְבָרִים בְּטֵלִים. אֲנִי עָמֵל וְהֵם עֲמֵלִים. אֲנִי עָמֵל וּמְקַבֵּל שָׂכָר וְהֵם עֲמֵלִים וְאֵינָם מְקַבְּלִים שָׂכָר. אֲנִי רָץ וְהֵם רָצִים. אֲנִי רָץ לְחַיֵּי הָעוֹלָם הַבָּא, וְהֵם רָצִים לִבְאֵר שַׁחַת. שֶׁנֶּאֱמַר וְאַתָּה אֱלֹהִים תּוֹרִדֵם לִבְאֵר שַׁחַת. אַנְשֵׁי דָּמִים וּמִרְמָה לֹא יֶחֱצוּ יְמֵיהֶם, וַאֲנִי אֶבְטַח בָּךְ.
מה שכתוב: אני מודה ולא מודים לי.
אני שואל.

יש כאן שני ענינים לדעתי, האחד בשביל הלומד והשני בשביל המהללים.

היות וערך התורה והת"ח הוא ערך מרכזי בעבודת ה', כי הוא אחד היסודות המרכזיים המעמידים סביבו את העבודה, וכאשר חכמי התורה עומדים במרכז, והתורה נעשית נשמת החיים, זה משפיע על עיצוב ובניית כל תפיסת העולם של האדם, על כן מרבים ביחוד בדבר זה יותר מכל דבר אחר, הן לתועלת הבחורים והן לתועלת הציבורית של הערכה לדבקים בתורה כביטוי להערכת התורה.​

וכמדומה שזו עצמה היא כוונת התורה במצות ובו תדבק, כדי לייקר ולרומם את ערך התורה בעינינו, ועל זה יתייסד בניין עבודת אלוקינו כראוי.

להלל את התורה זה ודאי חשוב ונצרך.
אבל את הלומד הפרטי שכל רגע מהללים אותו בדברי שבח כאילו הוא ילדה בגן, זה נשמע מוגזם.

ואין לזה שום קשר למצות הדביקות.

אבל את הלומד הפרטי שכל רגע מהללים אותו בדברי שבח כאילו הוא ילדה בגן, זה נשמע מוגזם.

מלבד זאת יש להוסיף שאין המדובר כאן בהערכת תלמידי חכמים שזה ודאי יותר מצוה,
הנושא כאן הוא [לפי הבנתי] בצורבים צעירים שהחלו את דרכם או שעושים את דרכם במסלול הגדילה לתפארת.
וזה שונה מת"ח עצמו וכפי שרבי רוצה לשאול

אם לימוד התורה היה מובן כמו שמירת שבת אולי היה מקום לשאלה (אולי)
כי אז מי שלומד תורה היה מרגיש מספיק טוב עם עצמו
אבל כאשר לומדי התורה מושפלים ומוכפשים על כל במה אפשרית גם על ידי חובשי כיפות וכאלו שהם כביכול יודעים ערכה של תורה (והם לא!), ולא כל לומד תורה יודע להסביר את טענותיו כנגד כל מיני אנשי תקשורת
חשוב מאד לייקר אותו ולכבד אותו שירגיש טוב ובטוח עם מה שהוא עושה

אם לימוד התורה היה מובן כמו שמירת שבת אולי היה מקום לשאלה (אולי)
כי אז מי שלומד תורה היה מרגיש מספיק טוב עם עצמו
אבל כאשר לומדי התורה מושפלים ומוכפשים על כל במה אפשרית גם על ידי חובשי כיפות וכאלו שהם כביכול יודעים ערכה של תורה (והם לא!), ולא כל לומד תורה יודע להסביר את טענותיו כנגד כל מיני אנשי תקשורת
חשוב מאד לייקר אותו ולכבד אותו שירגיש טוב ובטוח עם מה שהוא עושה
אולי צריך לייקר את התורה עצמה.
אבל לייקר את הלומד.
זה אולי כמו לומר לחרדי תודה רבה שאתה חובש כיפה.
הרי הוא ת"ח, ואם את זה משבחים אז מה כן ישבחו באמת.

גם אם ישנם מקרים שזה מוגזם עדיין זה ראוי.

משום מה אנשים חושבים שלבחורים וכיוצ"ב תמיד קל ללמוד ותמיד נחמד ללמוד ואין שום פתויים וגרויים מבחוץ [כן גם לשבת בפנמייה ולנייס חשיב פתוי מספיק], והאמת היא שממש ממש לא וודאי לא תמיד, כל מילה וכל הערכה מחזקת ומיקרת בין במודע ובין בתת מודע.

עם ההגדרה הזו אני מסכים, ובלי קשר אני חושב שלחזור על משפטים שוב ושוב לפי הספר לא מועיל כלום לאף אחד.

אבל אכן כל יהודי צריך לפתוח עם עצמו ועם בנו הצורב, מדוע התורה היא עמוד הבניין של החיים, מדוע כדי לקיים את תכליתנו כעובדי אלוקים עלינו להידבק, לכה"פ בראשית חיינו, בדבקות מוחלטת בתורה, וכעין מאמר חז"ל שאין מבטלים תינוקות של בית רבן אפילו לבניין בית המקדש [ולמיטב ידיעתי גדר תינוקות של בן רבן זה כל ימי הבחרות, כמו שמוכח בתנדב"א שקורא לבחורים בני שמונה עשרה ועשרים 'תינוקות של בית רבן' (ואיני זוכר כרגע מקומו), כי בשלב זה הם עדיין יונקים מרבם, ומהשיבה בה הם מתגדלים, הבונה את צורת חיי האדם,] ובקיצור פשוט ללמוד את הדברים ממקורותיהם.

גם אם ישנם מקרים שזה מוגזם עדיין זה ראוי.

משום מה אנשים חושבים שלבחורים וכיוצ"ב תמיד קל ללמוד ותמיד נחמד ללמוד ואין שום פתויים וגרויים מבחוץ [כן גם לשבת בפנמייה ולנייס חשיב פתוי מספיק], והאמת היא שממש ממש לא וודאי לא תמיד, כל מילה וכל הערכה מחזקת ומיקרת בין במודע ובין בתת מודע.
לא דיברתי על אדם שצריך חיזוק ועידוד.
אותו ודאי יחזקו ויעודדו.
אבל לא לבנות את השיטה לפי זה.

עם ההגדרה הזו אני מסכים, ובלי קשר אני חושב שלחזור על משפטים שוב ושוב לפי הספר לא מועיל כלום לאף אחד.

אבל אכן כל יהודי צריך לפתוח עם עצמו ועם בנו הצורב, מדוע התורה היא עמוד הבניין של החיים, מדוע כדי לקיים את תכליתנו כעובדי אלוקים עלינו להידבק, לכה"פ בראשית חיינו, בדבקות מוחלטת בתורה, וכעין מאמר חז"ל שאין מבטלים תינוקות של בית רבן אפילו לבניין בית המקדש [ולמיטב ידיעתי גדר תינוקות של בן רבן זה כל ימי הבחרות, כמו שמוכח בתנדב"א שקורא לבחורים בני שמונה עשרה ועשרים 'תינוקות של בית רבן' (ואיני זוכר כרגע מקומו), כי בשלב זה הם עדיין יונקים מרבם, ומהשיבה בה הם מתגדלים, הבונה את צורת חיי האדם,] ובקיצור פשוט ללמוד את הדברים ממקורותיהם.
זה כוונתי.
לחזק את עצם לימוד התורה כדבר שהוא 'כנגד כולם'.
שכל הפורש 'כפורש מן החיים'.
זה מעצים את עצם הלימוד.
אבל לא הופך את הבחורי ישיבות לבעלי תשובה.

אני חושב שיש פה עוד ענין ואולי גם זה הציק לשואל
לי הוא וודאי מציק
התופעה הזאת גורמת לכמה דברים לא טובים מלבד הדברים הטובים שהיא כן גורמת
היא גורמת לשחיקה באמון של המילה ערך , והערכה ללומדי התורה זה כבר ניהיה טרנד להעריך
וממילא אין שום תחושה של הערכה באמת, לרוב זה לא נשמע שזה יוצא מהלב אלא מהערכים החברתיים וכו'
ועוד דבר כהמשך לדבר הראשון זה יוצר תחשוה של נתק!
נתק בין המילים למציאות, נתק בין העולם האמיתי הפנימי לבין מה שמשדרים כלפי חוץ
שהרי אנשים שאנחנו לא מאמינים שהם מעריכים גם הם מעריכים .
וגם מערכים ללא בדיקה אנשים ואני מדבר כעת במשל על עצמי
כשמעריכים אותי כלומד תורה וכמה אני יקר וכו'
אני מרגיש שקר וצביעות מסוימת שהרי אני לא מרגיש ככה יקר וחשוב ממש ...
וגם שהתורה אצלי לא מושלמת ואני לא מעריך אותה כמו שהמפרגן כיבכול משדר שאני מעריך אותה
ועוד עוד כל מיני תחושות שיוצרות אצלי בבטן סתירות קטנות ומעצבנות
שגורמות לי שאני מעדיף שהמפרגן יהיה בשקט ויתן לי לחוש את העולם והערכים בשקט ....
[ זה משל על עצמי לא את הכל אני מרגיש:)

מה שכתוב: אני מודה ולא מודים לי.
אני שואל.

מו"ס לא ירדת לסוף דעתי.
יהללך זר ולא פיך. ולמרות זאת, בעסק התורה התחברה תפילה מיוחדת בה הלומד "מפרגן" לעצמו. ועל אחת כמה שפרגון שבא מדמות חיצונית. והבן.

אולי צריך לייקר את התורה עצמה.
אבל לייקר את הלומד.
זה אולי כמו לומר לחרדי תודה רבה שאתה חובש כיפה.
הרי הוא ת"ח, ואם את זה משבחים אז מה כן ישבחו באמת.
נניח ומופיעים לפניך קבוצת אנשים שעמלים לפתח חיסון לסרטן. האם תעריך אותם? תייקר אותם?
קבוצה שמחזיקה את העולם לא כל שכן?

נניח ומופיעים לפניך קבוצת אנשים שעמלים לפתח חיסון לסרטן. האם תעריך אותם? תייקר אותם?
קבוצה שמחזיקה את העולם לא כל שכן?
תהלל את הפיתוח המקצועי.
ולא תבוא כל רגע למייצר להגיד לו כמה הוא גדול.

ב"ה, יד ההשגחה העליונה גלגלה
ובדיוק היום נתקלת בדברי התומים בסי' ט"ו (על השו" ס' ב') משכ"ת שם דברים נפלאים בעניין זה, וכן כתב שם הפת"ש עיי"ש,
(קצת מורכב לי לצטט אז לע"ע הסתפקתי בהבאת המקורות),

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון