• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
אתה מצליח להכניס את כל הפרטים לסוגיא?
בסוף הסיכום אתה מרגיש שיש סדר בדברים - אתה מסתכל על קטעים ואתה מבין את ההקשר בין אחד לשני - אתה מסתכל על כל קטע אתה מבין מה כתוב בו?
אולי תיתן לנו עוד כמה תובנות ועצות שיש לך מהכתיבה שלך.תודה מראש.
בהתחלה הייתי כותב עם עט בדפים והייתי צריך לבסוף להעתיק לדף חדש מסודר.
וב"ה קניתי מחשב וזה עזר לי לערות את הסיכום באון יות מסודר וקל, כמו להכניס קטעים חדשים באמצע, למחוק ולתקן, והעיקר שהקבצים היו מסודרים ובקלות לחפש
באיזהו שלב השתדרגתי עם בר אילן ועזר להעתיק את הגמ' וראשונים.
היום חבר הכניס תוכנת חיפוש בתוך הקבצים יחד, וזה יכול לעזור למצוא אם כתבתי על נושא מסוים אפילו קטע קטן בתוך הקבצים, וכך לא נאבדים חדושים.

ולענין הכתיבה אני מחלק לקטעים ואותיות, עם הרבה כותרות, גם אני עושה חלוקה לקבצים ותקיות. וכל פרט אני מוסיף בהזדמנות הקרובה לפני שאני ישכח, וכמו שכבר כתב הרב @איש חסיד היה כי גם אם אשכח אשמח עם מה שכן כתבתי.
זה נותן המון אור בענים, אגב אני מסכם לא רק סוגיות, אלא ל מיני ענינים שמענינים אותי.

לא הבנתי? מה התכוונת.

יפה מאוד - ונכון מאוד, אבל אם יש לך בזה נסיון נשמח לעצות איך לעשות את זה הכי יעיל, כי אני רואה את עצמי מסתבך מה להכניס ומה לא וכו'
כל דין שאתה יכול להסיק מהסוגיא למרות שהוא לכאורה נקודה צדדית, אתה מוסיף אותו לערך תחת כותרת. הבה נקח לדוגמא את הדף הראשון במסכת בבא קמא, אתה יכול לכתוב כותרת 'נזיקין' ולכתוב תחתיו כדינים ופרטים ''ישנם ד' אבות נזיקין, שור - ובכללו קרן שן ורגל'' וכו' וכו', וכן בהמשך העמוד לכתוב כותרת 'אבות ותולדות' ולכתוב כותרות משנה 'תולדות שבת', 'תולדות טומאה' וכו' ולהכניס בתמצות את הדינים העולים לך מן הסוגיא [לדוגמא בתולדות הטומאה תכתוב שאב מטמא אדם וכלים ותולדה מטמא אוכלין ומשקים - ולהכניס גם מקרה של תולדה שנעשה כאב והוא הדין של חרב הרי הוא כחלל. ולגבי 'תולדות שבת' תתמצת את מחלוקת ר"א ורבנן, דיני התראה והבאת הקרבנות על תולדה במקום אב, וכן את הגדרת מהו תולדה 'הך דהוה במשכן חשיבא' וכו' וכו'], ממש לכתוב כמו הלכות ברמב"ם - לתמצת את הדין היוצא מן הסוגיא ולסדרו לפי ערכים, כך שאם ארצה בעתיד לדעת מהו היזק של קרן לדוגמא, יהיה לי את מכלול הדינים שלו בתמצות. הדבר מועיל מאוד לזכירת הדינים וממילא את השקליא וטריא של הסוגיא - זאת משום שבעקבות ההתאמצות להסיק את המסקנא ולתמצת את ההלכה למעשה יש צורך לחשבן היטב את השקו"ט ואת השיטות השונות מה נדחה ומה לא. וכמו כן בהמשך ככל שאתה מתקדם בסוגיות ומתווספים לך דינים והלכות נוספות, הערכים מקבלים בהירות יותר וסדר, ובסיום מסכת בבא קמא תמצא בידך סיכום מופתי של כל הדינים לפי סדר ערכים נפלא. וכן בעז"ה בהמשך לימוד בכל חלקי הש"ס, יוצר האדם אנציקלופדיה תלמודית של ממש מתוך לימוד שלו! והדבר מוביל גם להיתקל בקושיות וסתירות בן הסוגיות שכאן כתוב הדין כך וכאן כך, וממילא להבנה, הגדרה וחילוק בין הנראה שווה.
אוסיף ואומר, אפילו פרטים קטנים המובאים במשנה דרך אגב, או ברש"י, כדאי לכותבם כגון בדף הראשון של בבא מציעא שהדין של הבטה בהפקר האם קונה או לא מובא ממש כבדרך אגב בסוגיא, מכל מקום יש לכתוב כותרת כללית 'הפקר' ותחתיו לכתוב את הדין הזה, אמנם עיקר הסוגיא אינה שם, אבל זה מועיל לכותבו ובהמשך כאשר בעז"ה תבוא לסוגיא העיקרית תשנה ותוסיף כיד ה' הטובה.

בלת"ק. בשאלתך היפה והחשובה נראה שאתה חושב שהצורך לסכם הוא בשביל שאחרים יראו את מה שכתבת, ויתכן, שזה הסיבה הגורמת לך לחוסר סיפוק בכתיבה (משום שבשביל להוציא דבר מתחת ידך, צריך להשקיע מאד, שלא יהיו טעויות ושהכל יהיה מובן וכו') ולדעתי זה טעות קשה שלצערי גם אני נפלתי בה, והתחושות שחוויתי, היו דומות לשלך.
לאחר שחוויתי את התחושות הנ"ל החלטתי בעצמי שמה שאני כותב - אני כותב לצורך עצמי בלבד, והמחשבה הזו גרמה לי לכתוב כל דבר שרק עלה במוחי, בלי להשקיע אפילו שניה על ניסוח ועל סגנון, ומה אומר, החוויה אחרת לגמרי. אחרי כך, אם יצא לך חידוש או משהו יפה, תשקיע בו ספציפית ותפרסם אותו לאחרים שגם הם יהנו ממנו.
הצורך בכתיבה הוא צורך חשוב מאד בהבנת הלימוד, כי - וזה שמעתי מחכ"א - את הדף אי אפשר לרמות, ואם אתה כותב סיכום של דברים, אתה באמת מבין (או מגלה שלא הבנת).

כלומר שאתה ממליץ כן להשקיע בכתיבה? בגלל התועלת שלה.
אכן. הסוגיות נקלטות הרבה יותר דווקא באופן הכתיבה.
אתה ממליץ על העצה שציטטת?
מי שעבודתו היא בעניינים כגון אלו - שיעשה זאת, ואדרבה ואדרבה. אך לרובא דאינשי לא נ"ל כ"כ מעשי.

אני לא מרגיש בזה תועלת, החומר הולך כביכול להיסטוריה. (רציתי להשתמש בפח האשפה של היסטוריה, אבל זה לא ראוי ביחס לכתיבת סוגיות.
אני לא מרגיש את החשיבות שבזה.
מה העצה בזה?

נ.ב. דבר שתפס אותי, שאני כן אוהב לכתוב כתיבה תועלתית, כמו בפורום או למשל להעיר הערות על חבורות של אחרים וכו', בקיצור עם למשל הייתי כותב אם הייתי יודע בפירוש שיש תועלת לאחרים בזה, שמישהו יקרא בזה, או אפי' לי בוודאות זה יביא תועלת - מעצם התוכן לא יודע למה, לא מועיל לי התועלת הברורה שבתיבה עצמה, אני לא מרגיש אותה כ''כ, אפי' שאני מאמין בה.

- יש לציין כתבתי בעבר והפסקתי.
א) יש הרבה ת"ח גדולים שלא נוהגים לסכם את הסוגיא בכתב , רק כותבים הערות וחידושים בגליון הספר או בנפרד, ומתמקדים יותר בסיכום השיטות והעולה מהם להלכה בע"פ וכל אחד לפי נטיותיו הטבעיות ושורש נשמתו. ואולי כדאי לך יותר לסכם בצורה של מראה מקום בקצרה (כעין דרכו של פירוש ר' חננאל או ביאור הגר"א ).

ב) ומ"ש שהחומר הולך להיסטוריה - מי שכותב ומסכם את כל הנ"ל גם זה הולך להיסטוריה הכתובה, וברור שא"א לזכור את כל החומר מהסוגיא והראשונים ואחרונים עד פסק ההלכה.
אולי כדאי לך להשקיע יותר בחזרות ולהתמקד בסיכום מסוג הנ"ל . ובד"כ אלו שעושים כן יותר זוכרים יותר ממי שמסכם את כל הפרטים בכתב.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון