נחמן פופר

משתמש רשום
gemgem
תודות
201
נקודות
30
אני יעשה סקר מה כל אחד, אבל בעצם אני מתכוין לשאול מה עדיף להיות טיפוס שכלי או רגשי? ואיך אפשר לשנות את האופי הזה?
אני עם אופי מאוד רגשי, אבל אני לא מראה את זה כמעט בחוץ. וגם אם כל הרגש חנוק בפנים בסוף אני מפחד שזה יתפרץ. איך אפשר לעבוד על הדבר הזה? ומה המעלה בעצם של להיות רגשי? ואיך זה שיש הרבה בנים כאלו? ואם זה קשור לעדינות? ולאופי שאוהב דברים רחפניים כאלו כמו לצייר ולכתוב וכו'? מה אתם אומרים?

סליחה , אבל מה הנפק''מ , הקב''ה הביא אדם לעולם רגשי - יש בזה כמו בכל דבר מעלות וחסרונות , צריך לדעת לאזן , המעלות לדוגמה : תפילה ברגש , לימוד ג''כ יכל להיות ביותר התלהבות , יותר שמחה ורגש בעבודתו ית''ש , והנה ,. וגם בשכלי , סברות ישרות , איפה שצריך להיות שכלי - צריך להיות שכלי רגשי רגשי ,.

יש לי תחושת בטן חזקה שהרב @נחמן פופר קשור באיזה שהיא צורה לברסלב או שהוא סתם חסיד, [הניסוח של השאלה! לא?]
ולגופו של עניין צריך לדעת שהחשוב מכל זה השכל זאת אומרת שהדבר היחיד לגמרי שאמור להדריך את האדם זה השכל מי שמונע מרגש לא אמור לקבל שכר על מה שהוא עושה שהרי זה דומה לאדם הממלא את כרסו בשבת ויו"ט רק בשביל הנאת כרסו שאין אצלו קיבול שכר בזה כיון שאין הבדל בין אם עושה את הטוב והרע הרי זה במקרה לא בא מתוך קושי והתגברות אלא מתוך נטיה ואם כן מה לי לטוב מה לי לרע.
אלא שכמו התאווה כך הרגש נועד לכלי עזר אם אפשרות השחתה למשל נדמיין לעצמנו עולם שבו אין בושה פחד אגו וכו' או עולם שאין בו תחושת רעב צמא כאב וכו' הרי שזה לא יתקיים כיון שאלו המעודדים את האדם ועוזרים לו, אבל מה שחשוב הוא לקחת את כל המידות כולל אלו שנחשבות לרעות ואת כל התאוות ולנצל אותם לדברים טובים.
וכמו המידות שאדם נולד עמהם כך המזל וכך אמרו חז"ל [שבת דף קנו.] האי מאן דבמאדים יהי גבר אשיד דמא. אמר רב אשי: אי אומנא, אי גנבא, אי טבחא, אי מוהלא. אמר רבה: אנא במאדים הואי! - אמר אביי מר נמי עניש וקטיל.

הטיפוסים שאתה מדבר עליהם, עפ"י רוב חווים את החיים בעומק רגשי יוצא דופן. אלו אנשים שלא מסתפקים במה ששטחי או שגרתי; הם מחפשים משמעות, עומק, חיבור אמיתי ואותנטיות. יש להם עולם פנימי עשיר מאוד, דמיון מפותח, רגישות ליופי, לאמנות ולאנשים, ויכולת נדירה להבין רגשות – גם של עצמם וגם של אחרים.

הרבה פעמים הם מרגישים קצת שונים מהסביבה. כאילו משהו בהם ייחודי, לטוב ולרע. מצד אחד זה מעניק להם מקוריות, יצירתיות ויכולת לראות דברים שאחרים מפספסים. מצד שני, זה עלול לגרום להם להרגיש שהם לא לגמרי שייכים או שלא באמת מבינים אותם.

אחד המאפיינים הבולטים של הטיפוסים האלו, היא הנטייה להתמקד במה שחסר. גם כשיש הרבה טוב בחיים, תשומת הלב נמשכת באופן טבעי אל מה שעדיין חסר, אל מה שיכול היה להיות, אל החלום שנמצא מעבר לאופק. לכן הם חווים הרבה כמיהה, געגוע וערגה, ולעיתים מתקשים ליהנות עד הסוף ממה שכבר נמצא בידיהם.

הרגשות אצלם אינם רק חלק מהחיים – הם מרכז החיים. הם מרגישים בעוצמה, אוהבים בעוצמה, נפגעים בעוצמה ושמחים בעוצמה. לפעמים זה מרגיש כמו רכבת הרים רגשית, אבל מבחינתם החיים ללא רגש, תשוקה ומשמעות עלולים להרגיש דהויים וחסרי צבע.

יש בהם גם יכולת מיוחדת לאמפתיה ולהכלה. הם יודעים להיות לצד אדם שנמצא בקושי, לא בגלל שלמדו טכניקות, אלא מפני שהם מכירים מקרוב את העולם הרגשי ואת המורכבות האנושית.

האתגר המרכזי שלהם הוא לא להישאב כל הזמן למה שחסר, אלא ללמוד לראות גם את מה שיש. להבין שלאושר, לשלמות ולתחושת ערך אין צורך להמתין עד שיגיע משהו מושלם מבחוץ. ככל שהם לומדים לקבל את עצמם, להעריך את מה שכבר קיים בחייהם ולחיות יותר בהווה, הם הופכים לגרסה הבוגרת והיפה ביותר של עצמם.

כאשר האדם בעל האופי הזה נמצא במקום בריא ומאוזן, הוא מפסיק להאמין שמשהו בו פגום או חסר. הוא מפסיק להשוות את עצמו לאחרים, לומד לאהוב את מי שהוא, ומבטא את הייחודיות שלו בדרך יצירתית, בונה ומעוררת השראה. במקום לחפש כל הזמן את האושר מעבר לפינה, הוא מגלה שהעושר והאושר האמיתי נמצא כבר כאן – בתוך חייו שלו.

אני יעשה סקר מה כל אחד, אבל בעצם אני מתכוין לשאול מה עדיף להיות טיפוס שכלי או רגשי? ואיך אפשר לשנות את האופי הזה?
אני עם אופי מאוד רגשי, אבל אני לא מראה את זה כמעט בחוץ. וגם אם כל הרגש חנוק בפנים בסוף אני מפחד שזה יתפרץ. איך אפשר לעבוד על הדבר הזה? ומה המעלה בעצם של להיות רגשי?
לפני כמאה שנים, היה איש קדוש ומפורסם, שחיבר על כך ספר שלם, מלא וגדוש, שמברר היטב את הנושא הזה בהרחבה עם כל המסתעף וכו', לספר קוראים "הכשרת האברכים" (מהאדמו"ר מפיאסצנה זצ"ל), עיין שם ותמצא רוב נחת.

מי שמונע מרגש לא אמור לקבל שכר על מה שהוא עושה שהרי זה דומה לאדם הממלא את כרסו בשבת ויו"ט רק בשביל הנאת כרסו שאין אצלו קיבול שכר בזה כיון שאין הבדל בין אם עושה את הטוב והרע הרי זה במקרה לא בא מתוך קושי והתגברות אלא מתוך נטיה ואם כן מה לי לטוב מה לי לרע.
פשיטא שהתכוונת כאן למי שמונע מרגש של כבוד וכדו', ולא ח"ו כלפי מי שמונע מרגש של רצון להתקרב להקב"ה, ולזכות לחיי נצח וכו', שהוא בודאי יקבל שכר רב על עצם הרגשות הקדושות הללו.

תודה רבה לכולם. אני צריך עוד לעכל ולנסות ליישם את כל ההמלצות. אבל חשוב לי להדגיש דבר ראשון ש"נחמן פופר" זה שם עט, ואני לא קשור לברסלב, וכמו שכתבתי לגבי ענין התסבולך שאני ליטאי קלאסי. ולכן אני גם מאוד יודה אם יתנו רעיונות שמתאים לאופי הזה הליטאי שלי.

פשיטא שהתכוונת כאן למי שמונע מרגש של כבוד וכדו', ולא ח"ו כלפי מי שמונע מרגש של רצון להתקרב להקב"ה, ולזכות לחיי נצח וכו', שהוא בודאי יקבל שכר רב על עצם הרגשות הקדושות הללו.
אני יסביר את עצמי, אדם שמעריך מאוד את הקהילה שלו והדבר היחיד שמניע אותו זה הכבוד שלו והרי כבוד קהילתו זהו כבודו, די ברור שאין זה נכנס להגדרה של כבוד אמיתי, אם כן מי שמקנא את קנאת ה' רק כי זה הדת שלו והאמונה שלו אגו אגו ואגו אז הוא לא יקבל שכר, לפחות לא כמו מי שעושה כדין.
ולכן אדם שהוא רגשן ומכח זה הוא מחפש משהו שימלא את הרצון הזה והוא מוצא את זה ביהדות לא כי זה האמת אלא כי זה חוויה דתית סוחפת ומרגשת אז הרי הוא דומה לדלעיל, אלא אדם שמעורר את הרגש לדבקות בה' וכל כיוצא בזה הוא המגיע לדרגה הרצויה, אלא שמתוך שלא לשמה בא לשמה ובתנאי שבה, וכבר האריך לבאר את זה ר' אברהם בן הרמב"ם במספיק.

תודה רבה לכולם. אני צריך עוד לעכל ולנסות ליישם את כל ההמלצות. אבל חשוב לי להדגיש דבר ראשון ש"נחמן פופר" זה שם עט, ואני לא קשור לברסלב, וכמו שכתבתי לגבי ענין התסבולך שאני ליטאי קלאסי. ולכן אני גם מאוד יודה אם יתנו רעיונות שמתאים לאופי הזה הליטאי שלי.
דבר ראשון אני מבקש מחילה על שחשדתי אותך בדבר שאין בך, ואני מברך אותך שתנצל מסחף רגשי כלפי מקמות מפוקפקים. [
אגב דווקא השאלה שלך מראה שאין היום ליטאי אמיתי.

רגש זה התבטאות הנפש.
אדם שלא יכול לבטא את רגשותיו הרי שנפשו חבולה ה"י,
וע"כ זה מונע ממנו להגיע לתכליתו בעולם.
הקב"ה נתן לאדם נפש כדי שאיתו הוא יתקרב לקב"ה -האדם צריך לדבק נפשו לה',
לכן חובה על האדם לעשות ככל שניתן שנפשו תהיה בריאה.

זה דבר נפוץ שאנשים עם רגש מאוד חזק יפחדו שלא יתפרצו רגשותיו!
זה יכול לבוא מבושה.
בדר"כ האדם הזה בא מבית שלהם גם היה חסימה רגשית -היינו שלא הביעו רגשות בחוץ וכו'
אם מטעם בושה או מסיבות אחרות.
הרבה פעמים אדם שלא יכול/מפחד/מתבייש להביע רגש זה גם מפחיד אותו כשאנשים בסביבתו מביעים רגש וככל שזה מקרוביו יותר כך זה גובר.
על ילדים זה מאוד משפיע שגם הם יגדלו עם פחד/בושה מלהראות רגשותיו,

אני עם אופי מאוד רגשי, אבל אני לא מראה את זה כמעט בחוץ. וגם אם כל הרגש חנוק בפנים בסוף אני מפחד שזה יתפרץ. איך אפשר לעבוד על הדבר הזה? ומה המעלה בעצם של להיות רגשי? ואיך זה שיש הרבה בנים כאלו? ואם זה קשור לעדינות? ולאופי שאוהב דברים רחפניים כאלו כמו לצייר ולכתוב וכו'? מה אתם אומרים?

כאן יש לך תדפיס מתוך החוברת הנפלא "דרכי הנפשות רחל ולאה" ממרן הגה"ק בעל ים החכמה שליט"א

קבצים מצורפים

לא ממש קשור, אבל בדיוק למדתי היום בעמוד היומי בסדר דרשו
יומא כד ב למה מפיסין למה מפיסין כדאמרן אלא למה מפיסין וחוזרין ומפיסין אמר רבי יוחנן כדי להרגיש כל העזרה שנאמר (תהלים נה, טו) אשר יחדיו נמתיק סוד בבית אלהים נהלך ברגש
ומה הכוונה רגש? פירש"י: להרגיש - להשמיע קול המון עם רב כמה פעמים שהוא כבוד למלך שנאמר בבית אלהים וגו':
כלומר שרגש הוא התבטאות חיצונית.
מקווה שהייתי לתועלת

ההבדל בין הרגש לשכל הוא כהבדל בין היצר הרע ליצר הטוב. כי הרגש הוא מעניין ידיעה של כוח גוף המושל בו, בין אם כוח המתאווה או המתעורר או המדמה. אדם שהוא שקט ונבוך, הוא לרוב כי מושל בו מן כוחות הגוף. אך ככל שהאדם שכליי יותר, כך מרגיש פחות בכוחות הגוף, מה שהופך אותו ליותר יוזם ורב פעלים. והרי לך כלל לדעת האם מן הכוח הגוף אתה מדבר או מן השכל - כל מחשבה הגורמת להרגשה של אני ולא אחר, מקורה מן כוח הגוף. ומחשבה הגורמת על האחר ולא אני, מקורה מן השכל. תוכל לראות תגובתי כאן בהרחבה.

ועניין ההרגש האמור מקורו מחטא עץ הדעת טוב ורע. לכן רוב ככל האנשים מושל בהם מן כוחות הגוף. ונדרשת עבודה בשביל להחליש אותם. ועל מנת להיות שכליי, העבודה היא לא על השכל, אלא על כוחות הגוף. כלומר, ככל שכוחות הגוף נחלשים, כך נהיים שכליים יותר. לדוגמא, אל תיכנס לדמיונות ולרחמים עצמיים [שמקורם מן הכוח המדמה] אלא תתחבר למציאות; אל תיכנס למידות רעות [כמו קנאה ושנאה וכו'] אלא תעבוד עליהם שלא יעלו על הלב [עבודת המידות]; אל תתן לתאוות האכילה/משגל למשול בך [שמקורם מן הכוח המתאווה] שאז הנפש תהיה כזונה תחת הגוף, אלא אתה תהיה הגבר המושל על האישה שהיא גופך. ככל שכוחות הגוף פחות ימשלו בך, כך תדע לענות לעצמך על השאלות ששאלת ולזהות מאין מקור ההתנהגות.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון