• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.
שאלתי פעם שאלה זו רב גדול מאד, ואמר לי כדלהלן, בכל מצב בחיים אתה אמור לשקול מה יעזור לך ללמוד, וזה השיקול העיקרי, א"א להגדיר את זה כחובה, אבל ברור שמי שלוקח מתוך מטרה להצליח בלימוד, מקיים מצווה
כמובן שצריך לקחת הכל בחשבון כגון תופעות לוואי וכדו' אבל בגדול השיקול המרכזי זה איך אני ממצה את עצמי ללימוד
ולא גרע מביזנעס וכסף שאם ריטלין היה עוזר השאלה לא הייתה קיימת... אז השאלה אם הלימוד מוגדר אצלי כאינטרס שלי

אל תחיה באשליות הכדור הזה לא מגלה כוחות נעלמים שטמונים בבן אדם, האדם לא נהיה מלאך מזה גם אנשים שלוקחים כדור זה יש להם הרבה מה לעמול ולהזיע בכדי להגיע לגדולות, אבל אה"נ אני מכיר עשרות שהכדור הזה שינה להם את החיים אין במישור העצמי שהם נהיו בני אדם והן במישור הרוחני!!
כוחות נעלמים - אין הכוונה לכוחות אלוקיים על טבעיים !!!
כוונתי לא הייתה אלא - כוחות הקיימים בבנ"א כגון לשבת שעות רבות על המקום, אך הלה לא ידע על קיומם אצלו באופן פרטי, שעד עתה לא היה מסוגל לשבת על המקום יותר משעה רצוף - בלא להתחיל לחלום על כל מיני פרפרים למיניהם..
וכשלקח הכדור, גילה שהכוחות הנ"ל קיימים אצלו בשאת ובעוז...

הרב לראובן לויכטר טוען שהענין אינו פשוט כפי שהוא נראה, לדעתו ריטלין בגיל צעיר מונע את התפתחות המוח כפי הנדרש, וע"כ יש להתבונן היטב האם זה נחוץ ומוכרח ובלא זה א"א לתפקד או לא,
[הוא טע שזה מוכח מחקרית, ניסיתי לבדוק זאת באמצעים העומדים לרשותי אך לא עלה הדבר בידי, וצ"ע]

כמו"כ צריך לשים לב, שעיקר עבודת השם אינה שיהיו תוצאות של שעות לימוד תורה בעולם, ורובוטים אשר מתפקדים את כל קיום המצוות, אין אנו עוסקים בתוצאות! השי"ת מחפש את התקדמותו של האדם עצמו!!!! והדברים ארוכים ואכ"מ, וע"כ לכאו' ברור שכאשר הריטלין מתפקד בתור סם מעורר אשר עוקף על תסמיני הבעיה ולא פותר את עיקר הנקודה ממילא העיסוק הינו בתוצאות ולא באדם עצמו,
מסקר רחב שערכתי, האנשים אשר נצרכו ריטלין ברמה נואשת והפסיקו לקחת, עם הגיל והעבודה העצמית יש להם את היכולת להתגבר ולהתרכז, נמצא איפה שהריטלין מוריד חלק משמעותי מאד בעבודת ה' עבור התוצאות,
וע"כ לכאו' אם המצב אינו דרמטי שהאדם כלל אינו יול לעבוד, ולא תהא כאן עבודה עצמית אלא רק כישלון אחד גדול [ברוב המקרים אי"ז המצב], ממילא ראוי מאד שלא לקחת ריטלין אלא פשוט לעבוד יותר קשה,

יש מישהו באמריקה בשם אייזיק כהנא שיש לו מלחמה נגד הריטלין כמה זה מזיק ויש לו משהו אחר במקום זה CBD דברתי אתו על זה ואמרתי לו שזה ממש סמים, הוא הסביר לי שעד לפני בערך 50 שנה כל מקום שגדלו בהמות וחיות ועופות היה חוק שצריך להיות בחצר את המין הזה, והם אכלו וככה זה נכנס בכל איד מאיתנו דרך הבשר וכדו׳, באו כמה אנשים והוציאו את הצוקר ונהיה מזה סמים, כמו שעושים יין שרף מהצוקר של פירות אבל למעשה התחילו מלחמה נגד זה ואסרו את זה ועכשיו אין את בגוף שלנו, וכהיום יש לו יותר מ50000 אנשים (אם אני זוכר טוב יהודים) שהם לוקחים את זה והם אנשים אחרים (זה היה הרבה מפורסם בקול מבשר)

גם אני סבור שריטלין הוא מכחיש את כוחות הנפש הטבעיים וקצת מסרסם ובמקרים שאינם קיצוניים יש להמנע מללקחו ולהשתמש בכוחות הטבעיים שזה הצורה הכי נכונה ומדויקת שה' רוצה ובזה האדם שמח בחלקו ומחובר למעשיו ולא פעול כמכונה אבל אין לי מספיק הוכחות לזה אלא זה נטיית ליבי וקצת נסיון בחינוך ילדים

אם מטרת נטילת הכדור היא להרוויח שעות לימוד מסתבר שיש צד להמנע כי הקב''ה רוצה אותך ולא רובוט
רוב רובם של בחורי הישיבות מטרתם היא ההנאה והסיפוק שבלימוד- חדות השכל והמחשבה שלא משוטטת, זיכרון וסיכום הסוגיות.
קיי"ל בשם המהר"ל שלברוח מנסיון ע"י בחירה מוקדמת בהכרח טמון בבחירה זו הקשיים כולם בריכוז... בנטילת הכדור...
מי שחושב שהכדור פותר את הבעיה לחלוטין או לחילופין חוסם ומונע מכוחות גדולים לצאת לפועל-
הריני להודיע כמנהל גמ"ח (לשעבר) של כל הסוגים באחת הישיבות היותר חשובות (גמח חשאי כמובן) שההיפך הוא הנכון
ראיתי עשרות בחורים שגדלו התפתחו והוציאו את כל כוחותיהם המיוחדים לפועל בצורה מדהימה- מתוך מאמץ ויגיעה, רק לא רובוטים!!!
כנראה שצריך לדעת איזה כדור. מינון. ובעיקר מתי כן ומתי לא...
כלי ככל הכלים שאם משתמשים בו נכון גדלים ואם לא אז לא...
מיותר לציין מה אני עושה בענין!!!

בערוך הביא שהקליר אכל עוגה שיש בה שם ועי"ז התפקח ולכן נקרא הקליר.
אולי יש לדון משם לנידון דידן.
וכן יש לדון מזה שרק הוא אכל, ולא מצינו ששאר גדולי דורו עשו כן. (כדמוכח מזה שנקרא ע"ש כך)

ועוד יש להביא דשמא זה טמון בויכוח ר"ע וטורנוסרופוס הרשע שטורנוסרופוס שאל אם הקב"ה שונא את הערלה למה נולדים איתה.
וענה לו ר"ע בשאלה, האם הוא אוכל חיטים כפי שהקב"ה בראם?!
אלא הקב"ה רוצה להשאיר לנו לתקן.
וצ"ע

טוענים שחלק גדול מהשמועות 'המפחידות' של 'מומחים' גדולים למינהם שמשום מה שמם לא מוכר כ''כ, [כמו לאחרונה שעוד אנשים נורמלים מפסיקים להתחסן בגלל משוגעים כאלה ואחרים...ואכמ''ל, רק הערה לאנשים שהכל המידע מוזן מקריאת פשקווילים], מגיעים מכתות נוצרים למיניהם, שחלק גדול מהנסחפים שם רח''ל, הם מאלה שלא קיבלו סיפוק וכו', ולכן מעונינים להפיצץ שומעות וכו' ומחקרים.. כדלהלן כך הובא בתכבה נרחבת מומחים מוכרים מאוד, הן ברפואה והן בחינוך, וממתעסקים עם נוער נושר בעתיון המבשר בחודש אדר שנה שעברה [לא כל מלמד תינוקות אפ' 30 שנה!!! מבין באמת, ובידיוק כמו שלא מבין בעין עצלה, ובעיות שמיעה של תלמידים, כ''כ מעצבן לשמוע כאלה שלא יודעים בכלל כלום בנידון!!!! נמאס מאנשים כאלה@!!] , איך וועיס? שום דבר א'א לשעת היום אבל למיחש בעיא...אבל יכול מאוד ליהיות, ועכ''פ מי שמתווכח שיחשוב על השורה הבאה

הובא שם שהרבה מהנושרים, חלקם הגדול הם מבעיות קשב וריכוז, [לאו דוקא היפר, אלא פשוט שהקשב נעלם אחרי 15 דקות וכו', כ''א לפי המוח והמוליכים, והמלחים במוח], ומי שגם יודע, ומתעסק בעצמו עם אחרים, יודע שמי שסובל מזה שום דבר לא יעוזר באמת, [תודה רבה למשגיח שלא מבין בזה ומחזק... שצריך הרווניע, נכון אבל המקס' שיגע זה 2 שורות ורש''י ומק' תוס', זה אפשרי באמת גם בלי זה, אבל הוא נעלם כשמתחיל להמעיק וככה א''א להגיע למתיקות, נכון שיש גדולי עולם שהמילים אמר אביי כבר קיבלו גישמאק, אבל לא כולם ככה לצערנו] ומשא''כ עם זה, אפשר להחזיק ראש סוגיות סבוכות ולהעמיק, מי שצריך והגיע לכדור ולמינון הנכון, צריך בזה הרבה ס''ד, [בתור א' שעובד עם בחורים בנושא זה] וכך לקבל באמת גישמאק בלימוד, ובאמת בדר''כ הנושרים הם לא מאלה שזכו להרגיש את מתיקות התורה.
יה''ר שנזכה לעריבות ומתיקות טוב התורה

נערך לאחרונה:

אני מסתייג מהלהיטות לכדורים אלו ומקביליהם, ואפרט את הסיבות לדעתי זו:
כמובן: הנצרך - נצרך, אבל מי שלא ממש נצרך, לא צריך לרוץ על זה.
[א] כמו כל תרופה, ישנן מערכות בגוף ובנפש שניזוקות מהכדורים, וכן תופעות לוואי שונות, ולא תמיד הרווח הלימודי שווה את הנזק הנפשי/חברתי וכו'.
[ב] ישנם כדורים רבים, ובד"כ לא מתאים לכל אדם יותר מכדור-שניים מסוימים, ועד מציאת הכדור המיוחל נגרם סבל רציני (אין זו טענה ביחס למי שחייב לקחת, אלא למי שחושב שזה ישפר את הריכוז הממוצע מינוס שלו).
[ג] האדם מתמכר/משתעבד לכדור, וכאשר הוא לא זמין לו התפקוד שלו יורד פלאים. לעיתים הוא לא ינסה להתגבר על המצוקה בדרכים נוספות, שהן יעילות יותר מן הכדור.
[ד] רוב "אנשי הקשב" הם חכמים מעל הממוצע, והשיעורים המסורבלים והמשעממים לא מדברים אליהם. ניסו פעם להגיש להם את החומר בצורה מרתקת? לעשרות אחוזים מהם זה יפתור את הבעיה, או יגמד אותה.
[ה] במצבים מיוחדים לא לוקחים כדורים אלו, ומי שהתרגלה לכך מתקשה לתפקד בזמנים אלו.
בנימה אישית: הכרתי יהודי שהכדורים חיסלו אותו נפשית לחלוטין, והפכו אותו לצל של עצמו. ב"ה הרביתי עליו רעים לפסוק מכך, וכיום מצבו טוב שבעתיים.

אני מסתייג מהלהיטות לכדורים אלו ומקביליהם, ואפרט את הסיבות לדעתי זו:
כמובן: הנצרך - נצרך, אבל מי שלא ממש נצרך, לא צריך לרוץ על זה.
[א] כמו כל תרופה, ישנן מערכות בגוף ובנפש שניזוקות מהכדורים, וכן תופעות לוואי שונות, ולא תמיד הרווח הלימודי שווה את הנזק הנפשי/חברתי וכו'.
[ב] ישנם כדורים רבים, ובד"כ לא מתאים לכל אדם יותר מכדור-שניים מסוימים, ועד מציאת הכדור המיוחל נגרם סבל רציני (אין זו טענה ביחס למי שחייב לקחת, אלא למי שחושב שזה ישפר את הריכוז הממוצע מינוס שלו).
[ג] האדם מתמכר/משתעבד לכדור, וכאשר הוא לא זמין לו התפקוד שלו יורד פלאים. לעיתים הוא לא ינסה להתגבר על המצוקה בדרכים נוספות, שהן יעילות יותר מן הכדור.
[ד] רוב "אנשי הקשב" הם חכמים מעל הממוצע, והשיעורים המסורבלים והמשעממים לא מדברים אליהם. ניסו פעם להגיש להם את החומר בצורה מרתקת? לעשרות אחוזים מהם זה יפתור את הבעיה, או יגמד אותה.
[ה] במצבים מיוחדים לא לוקחים כדורים אלו, ומי שהתרגלה לכך מתקשה לתפקד בזמנים אלו.
בנימה אישית: הכרתי יהודי שהכדורים חיסלו אותו נפשית לחלוטין, והפכו אותו לצל של עצמו. ב"ה הרביתי עליו רעים לפסוק מכך, וכיום מצבו טוב שבעתיים.
אני מאוד מכבד אותך, ומעריץ של הודעותיך.
אבל עדין אכתוב כי דבריך הם קרוב לשטות מוחלטת
א) נכון לפעמים ממש, כמעט תמיד עם קצת מאמץ מההורים ניתן למצוא את האיזון הנכון, וזה וודאי שווה את הנזק הנפשי/חברתי/לימודי שנגרם מאי לקיחת כדור
ב) ממש לא! בדר"כ זה דיי בקלות למצוא משהו שעוזר לו, לפעמים ניתן לשפר ולפעמים לפעמים חייבים לשפר
ג) ממש ממש לא! כשאדם לוקח תקופה ואחרי זה מפסיק היכולות שלו נשארות בדיוק כמו לפני שהוא לקח, בסה"כ הפער גדל, פתאום רואים שמים וארץ וזה נראה שיש ירידה דרסטית. ומלבד זאת למה להפסיק? גם לאכול הוא יפסיק? גם להתלבש, להתקלח, להרכיב משקפיים או ללכת הוא יפסיק?
ד) יתכן, אבל אי אפשר לעשות זאת, אלא אם כן תפתח חיידרים מיוחדים עם שיעורים קצרצרים ורכיבה על סוסים, למעשה כיום זה לא אפשרי, מלבד זאת ההפרעה ממש לא מסתכמת בשיעורים, היא דופקת את הבן אדם לאורך כל היממה.
ה) אצל נשים זה הרבה יותר נדיר וברמה הרבה יותר פחותה, וכתבתי כבר בג'.

חשוב לי לכתוב זאת, כי אם בזכות זה הורה אחד ימנע מלמנוע מבנו תרופה הרי זה מציל עולם מלא

שמימי? מה קשר, תכל'ס הכל משמים.
וזה בגדר השתדלות נורמלית למי שיש לו בעיה [המוח הפנימי ייותר יש חלק זיכרון ויש חלק ריכוז, המעבר של הכלי דם מתקטן באיזור זה וההמריץ או סוג תקופה אחר מווסת את דם שיעובד בצורה תקינה, רק שיש לזה תופעות לוואי שגם ניתן לפתור ע''פ רוב תוך כדי פעולה לשנות מינון זמנים וכו'],

ומה ההבדל בדין ללבוש משקפיים, וגם כשיצא משקפים היו מי שטענו ש... אצטט מהבינה - '' מיתוס "העין העצלה" או היחלשות הראייה:המיתוס הנפוץ ביותר בעבר (וגם כיום) טוען כי הרכבת משקפיים "מרגילה" את העיניים לעשות חיים קלים, ובכך גורמת לשרירי העין להיחלש ולראייה להידרדר עוד יותר.
וכמו בכדור לחץ דם, סוכר, וכל בעיה רפואית אחרת שיש, שפשוט מאליו שלוקחים את התרפוה שצריך, נכון שזה איזור רגיש מוח, אבל הלב ועינים ועוד הם ג''כ לא פחות חשובים...

אולי נפתח אשכול, האם ללמוד בלי משקפיים....??

צודק מאה אחוז.
אבל אני לא סומך על האבחונים הרפואיים, כי יכולים להיות עוד עשר סיבות לבעיות קשב וריכוז.
(נכות רגשית, בעיות קריאה, קשר עם חברים, בעיות שמיעה, בעיות ראיה, פחד מסביבה חדשה, ועוד רבות).

צודק מאה אחוז.
אבל אני לא סומך על האבחונים הרפואיים, כי יכולים להיות עוד עשר סיבות לבעיות קשב וריכוז.
(נכות רגשית, בעיות קריאה, קשר עם חברים, בעיות שמיעה, בעיות ראיה, פחד מסביבה חדשה, ועוד רבות).
חומר משעמם, הגשה משעממת, דיכאון מהעבר, מרמור מההווה, לחץ מהעתיד, וכו' (עי' תרומות פי"א מ"ב).

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓