• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

אימתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
2,349
נקודות
246
האם אתה מרגיש תוספת קבלת עול מלכות שמים, על ידי קריאת שמע ?
והאם אתה חושב שהרמה שלך בקריאת שמע מספקת ?
איפה יש בק''ש קבלת עול מלכות שמיים,?
כלומר יש בה את הידיעה שה' הוא לבדו השולט עשה ויעשה את כל המעשים,
אבל מה זה מחייב את האדם לעבוד אותו,?

אשמח לשמוע את דעתכם החשובה !
אם אפשר לכוון ללמעשה מה באמת אמור להיות הק''ש של כל יהודי ?

ביתר ביאור, אם הכח היחיד בעולם זה השי"ת, ולא שזה הכח החזק ביותר אלא הכוח היחיד ואין יחידות כמוהו, א"כ זה מוכיח את האדם שלא יעשה דבר בלתי רצון ה', כי מה"ת לעבור על דבריו ? ולשם מי?
עיין כאן.

יש פה הרבה שאלות.

הפשט הפשוט, אמור להיות קבלת עול מלכות שמים. וקבלת מצוות. וזכירת יציאת מצרים.
אא"כ יש פה רובד עמוק יותר.

אין שום דבר שמחייב את האדם מלבד השכל [יש ע"ז כאן אשכול ארוך פילוסופי מיגע]
קר"ש הוא לא המחייב אלא הסיבה של השכל לחייב את האדם שאם ד' אלוקינו ד' אחד והוא ציווה אותנו
ואהבת את ד' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך והיו הדברים האלו אשר אנוכי מצווך היום על לבבך וכו'
והיה אם שמוע שתמעו אל כל מצוותי וכו'
הרי שממילא השכל מחייב לקיימם

אשמח לקבל את האשכול ...
עיין בערך מכאן

למיטב הבנתי את הסוגיא
זו שאלה שהציקה לי רבות
אין הכרח ישיר משמע ישראל חוץ מדרך אחת
עבדות הכרת הטוב ואפי' עשיית האמת כי זו האמת וכו' ועוד כל מיני חילוקי דרכים במחייב שלנו לעבוד את ה'
ואני מאמין שיש לזה אשכולות ברורים
כל אלו הם דברים שהם תוצאה מההכרה באחדות ה' ובשליטה שלו על כל הכוחות אז ממילא הוא מביא לי הכל
והשכל מחייב אותי להכיר לו טובה וכו' וכן בעבדות וכו' זו תוצאה שאני יכול להתחייב בה
ע''י הגברת רגש הכרת הטוב שבי !
אם הוא אינו קיים עדיין אז גם קבלת העול מלכות שמיים שלי עדיין לא קיימת
ואם כן מה באמת מתווסף בקריאת שמע
איך אני יכול לומר שאני מקבל על עצמי עול מלכות שמים
הרי אם אני עדיין לא שם אז אני עדיין לא שם !?
והדרך היחידה היא מה שהתומר דבורה מביא וז''ל

הא' - מי אל כמוך - מורה על היות הקדוש ברוך הוא מלך נעלב, סובל עלבון מה שלא יכילהו רעיון.
הרי אין דבר נסתר מהשגחתו בלי ספק, ועוד אין רגע שלא יהיה האדם נזון ומתקים מכח עליון השופע עליו,
והרי תמצא שמעולם לא חטא אדם נגדו שלא יהיה הוא באותו הרגע ממש שופע שפע קיומו ותנועת אבריו, עם היות שהאדם חטא בכח ההוא לא מנעו ממנו כלל אלא סובל הקדוש ברוך הוא עלבון כזה להיות משפיע בו כח תנועות אבריו, והוא מוציא אותו כח באותו רגע בחטא ועון ומכעיס והקדוש ברוך הוא סובל.

ולא תאמר שאינו יכול למנוע ממנו הטוב ההוא ח"ו שהרי בכחו ברגע כמימרא ליבש ידיו ורגליו כעין שעשה לירבעם, ועם כל זאת שהכח בידו להחזיר הכח הנשפע ההוא והיה לו לומר כיון שאתה חטא נגדי תחטא בשלך לא בשלי, לא מפני זה מנע טובו מן האדם אלא סבל עלבון, והשפיע הכח והטיב לאדם טובו. הרי זה עלבון וסבלנות מה שלא יספר ועל זה קוראים מלאכי השרת להקדוש ברוך הוא מלך עלוב והינו אומרו מי אל כמוך, אתה אל בעל חסד המטיב, אל בעל כח לנקם ולאסף את שלך, ועם כל זאת אתה סובל ונעלב עד ישוב בתשובה.

היוצא מן הדברים שה'
הוא זה שמחייה את האדם כל רגע ורגע בפועל , כלומר ממשיך לו חיות ממש בצורה אקטיבית ולא רק כהמשך למה שהוחלט פעם !
כלומר האדם ניזון ומתקיים מכח עליון שהוא מחדש בכל יום תמיד, כלומר מחייה את הכל ממש !
וזה הפירוש של בעל היכולת ובעל הכוחות כולם
הכל אצלו ושלו ואין שום כח בלעדיו
הוא מחייה את הכל - ממילא הוא הכח היחיד שקיים בבריאה
ולא רק שהוא יותר חזק משאר הכוחות או ששאר הכוחות הם תוצאה מהכוח שהוא נתן
אלא שכל הכוחות הם תוצאה מכח שהוא נותן בפועל כל רגע
כלומר כל הכוחות תמיד אצלו ומאיתו !
והיה לו לומר כיון שאתה חטא נגדי תחטא בשלך לא בשלי,
כלומר אדם קיבל ממישהו רכב ואמר לו במפורש שזה עדיין שלו והוא לא נותן את זה במתנה
אלא הוא מסכים לו להשתמש אבל יש לו תנאים עם הרכב שלי, אל תיסע מהר , ואל תעשה שטויות חריקות וכד'
ואל תלכלך אותו וכו', ויותר מזה גם אני מוכן לתת לך את הרכב הזה עם דלקן מלא חינם אבל בתנאי שכשאצטרך אתה תסיע אותי !
תיקח בשבילי חבילות וכו'
ויותר מזה בעל הרכב הדגיש לו
שלא תחשוב שאני נותן לך את זה במתנה ואני לא נותן אותה בלב שלם, ומטריד אותך עם כל מיני תנאים וכו'
שזה קצת פחות מפרגן אם אתה נותן תיתן עד הסוף ...
ובעל הרכב הדגיש שזה נשאר רכב שלו ורק וכו'
ומגיע אותו אדם ולא רק שלא שומר אלא עוד עושה אם הרכב דברים נגד הבעלים שלו
כמו אדם שהשאיל פתיש ועם הפתיש נתן בראש של המשאיל
שהעוול זועק עד השמיים !!!!
ולו יצוייר שאדם יחליט , שהוא לא מעוניין בתנאים האלו ויאמר לה' לא רוצה את התנאים האלו שפיר ...
ופה נכנסים לסוגיית על כרחך אתה נולד וכו'
אבל על הצד המציאות שהאדם מעוניין בחיים הוא פשוט לא יכול לעשות ההיפך מרצון ה' עם הכוחות של ה' !!
זה אפי' לא עם הכוחות שה' נתן לו , אלא עם הכוחות של ה' !
זה שלו ובשלו צריך לעשות כרצונו!!
זה הנחה פשוטה ומחוייבת בשכל באופן הכי פשוט ששייך !!
שאדם שמבין שכל הכוחות הם של ה' , ברור לו שהוא מחוייב לקבל עליו את עולו !!
ועול זה נשמע כבד כזה
ואפי' להרבה זה נשמע משהו שאנחנו שמים על עצמינו, מחייבים את עצמנו !!??
ממש לא !!!
העול הזה מחוייב ועומד , הוא רק מחכה שתכיר בו שתפנים אותו !
ולכן שמע ישראל - זה הסכת והפנם
ולא ישראל בוא תחייב את עצמך, תכניס את עצמך בעול הזה
ממש לא - רק תכיר בו, הוא כבר קיים זו מציאות מחייבת !!
וזה עצמו הכנה גדולה לאלול ולהמלכת ה'
יהודי בא לבורא עולם לאדון הכל ומבקש ממנו חיים שפע ומזון
והוא מרגיש שהוא עושה דיל אני אתחייב להיות טוב ואתה תיתן וכו'
זה ממש לא כך, אתה מחוייב אם אתה מעוניין להמשיך לחיות אם הכוחות של ה', אתה מוכרח להכיר בכך שעם שלו עושים כרצונו !
וכלל שתכיר בכך ייטב !!
[ ואחר כל זאת, ההבדל בין מחייב זה לבין שאר מחייבים שתלויים בהתגברות רגש הכרת הטוב וכו' וכו' ברור יותר] זה כנראה בסוף יהיה מאמר:)

הרב פותח האשכול יש לו חיבה יתירה לנושא זה. וכבר כתב הרמב"ם בהקדמה ליג' עיקרים בפיה"מ פרק חלק שבנושאים אלו של עיקרי האמונה יש לו חיבה יתירה להאריך בהם. ומזה זכינו שייסד לנו את יג' עיקרי האמונה, בהרחבה גדולה.
וכפה"נ עיקר עניינו של הרב הנ"ל הוא לעורר את העניין שנשים על לב, ועל כן כתב לפני כמה ימים בעניין זה, ושם כתב בדגש על ביאור רש"י על פסוק ראשון של ק"ש, ביאור שבאמת צריך להבין מה הקשר בינו ובין קבלת עול מלכות שמים.
ועל כן אף אני, מאותו טעם של חיבת הקודש לנושא יקר זה אחזור על מה שכתבתי שם שבוע שעבר, עם קצת הוספות.

שמע ישראל ה' אלקינו ה' אחד: (דברים פרק ו' פסוק ד')
וברש''י
ה' אלהינו ה' אחד. ה' שהוא אלהינו עתה, ולא אלהי האומות עובדי אלילים, הוא עתיד להיות ה' אחד, שנאמר כי אז אהפוך אל עמים שפה ברורה לקרוא כולם בשם ה' (צפניה ג, ט.), ונאמר ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד. עכ"ל.

וצריך ביאור מה עניין ביאור זה של רש"י לקבלת עול מלכות שמים, יש כאן עובדה ה' כעת הוא אלקינו ולעתיד יהיה אחד.
ובעיקר למה לא נקבל על עצמנו עול מלכות שמים עם פסוקים אחרים.
אולי אנכי ה' אלקי אשר הוצאתיך מארץ מצרים, זה הפסוק הראשון מעשרת הדברות. אולי אני ה' אלקיכם אשר הותאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לאלוקים.

אבל יש משהו מיוחד בפסוק הזה, ובביאור הזה של רש"י בגוף קבלת עול מלכות שמים. פסוקים אלו הם פסוקים שהקב"ה אמר.
פסוק זה של שמע ישראל זה פסוק שאנחנו אומרים, בואי שאם מקבלים עול מלכות שמים, אנחנו אלו שצריכים לומר ולא רק לומר מה הקב"ה אמר לנו.
במקור השבטים אמרו כן ליעקב אבינו. היום כל יהודי אומר זאת לעצמו.
טוב, זה התחלה, אבל סו"ס מה הקשר בין זה וקבלת עול מלכות שמים?

התשובה פשוטה ויסודית.
זה תפקיד ומשימה של כל יהודי.
זה קבלת התפקיד, הטמעתו בתודעתנו. צורת חיים, והשאיפה שלנו כיחידים, וככלל.

פירוש-
שמע ישראל- יהודי, קבל על עצמך תפקיד, תשמע מה התפקיד.
ה' אלוקינו- כעת הקב"ה בהסתר, ואנו צריכים לגלות את שם הקב"ה בעולם. זה תפקיד שקבלנו על עצמנו החל מאברהם אבינו. קבלת התורה. הקב"ה הוא האלוקים, שאנו מחוייבים אליו, ונענים לו, ושומרים את תורתו, אבל כעת הוא האלוקים שלנו בלבד, אין עוד מי שנענה לו.
ה' אחד- והתפקיד שלנו הוא לעשות שלעתיד לבוא, על ידי עבודת ה' של כלל ישראל, שלנו, כל עמי העולם יכירו בשם ה'.
ושמו של הקב"ה יהיה ניכר וגלוי, שאין עוד מלבדו.

זה לא רק שאיפה, זה גם, אבל הרבה יותר מזה, זה קבלת תפקיד. זו משימה, ששורשו מאברהם אבינו, יצחק אבינו, יעקב אבינו. ואנחנו ממשיכים את דרכם, אנחנו אמרנו זאת לישראל (יעקב אבינו), לפני שהוא נפטר, וחוזרים על זה גם לישראל בתורת כלל ישראל. ואנחנו חוזרים על קבלת התפקיד ומקבלים אותו כל יום מחדש. זה תמצית של קבלת עול מלכות שמים, זה גם כולל את כל הקשר בין הקב"ה וכלל ישראל, בין הקב"ה והעולם, בין התורה והמצוות. בין כלל ישראל ועבודת ה' שלנו. כמובן יש עוד פנים וזוויות עומק לפנים עומק כנודע הפירוש המפליא של הנפשה"ח (שער ג' פרק ח' וכמדומה גם פרק יא'), פירוש שכתב ורמז בלשונו שם שהוא ממשיך רוח טהרה וקדושה מיוחדים על האדם. אבל הפירוש של רש"י זה פשט, ומי שמחובר לזה מחובר לקב"ה באופן הנעלה ביותר והוא שייך לכל המעלות הנוראות של כלל ישראל במעמד הר סיני. ומי שמחבר את עצמו לזה, מיד מרגיש את הרוממות הנעלה הזו.
ותומ"י הוא זוכה להיות שייך לעבודת האבות. הוא ממשיך על עצמו להיות מרכבה לשכינה, כל אחד ואחד כפי דרגתו, לפחות לרגע, לפחות במשהו, וכפי גדלו של האדם כך הוא שוכה, ובעיקר כפי איך שהוא זוכה כך הוא מגדל את עצמו.
על האשה השונמית נאמר ושם אשה גדולה (מלכים ד' ח'), ופי' בתרגום דחלת חטאין. גדלות האדם נמדד לפי יראתו. אדם שמקבל על עצמו עול מלכות שמים לא רק שמקבל לפי גדלותו, אלא לפי איך שמקבל כך הוא מגדל את עצמו. וזה מסוד מה שאמר רבן גמליאל שאינו שומע מבטל מעל עצמו קבלת עול מלכות שמים אפי' עשה אחת (ברכות ב', ה').

אולי עיקר החיסרון שלנו הוא שמחמת הגלות אנחנו שכחנו מי אנחנו, וכשאומרים לנו שאנחנו שייכים לאבות, זה בכלל לא נכנס לאוזניים שלנו. זה סיסמה, זה טוב למשגיח בישיבה כדי שידרוש ממני לקום לשחרית. זה טוב למשפיע כדי שידרוש ממני עוד כמה חיזוקים. אבל אנחנו מופקעים מלהרגיש ולדעת ולהכיר את הרוממות שלנו.
אבל צריך לדעת! להכיר!
אנחנו בניו של הקב"ה!
אנחנו בני אברהם יצחק ויעקב.
הקב"ה כרת ברית אתנו!
כן, חייב אדם לומר מתי יגיעו מעשי למעשה אבותי, זהו חובה!
אנחנו מרכבה לשכינה, ואת זה אנחנו מכניסים בתודעה שלנו בקריאת שמע, ובפירוש האדיר הזה של קריאת שמע.
בפירוש זה אנחנו מקדשים שם שמים על כל עצמנו, על כל כח הבחירה שלנו. וממילא על כל הביראה שלא נברא אלא עבורנו.

וכאן יש נקודה של הרגשה.
הרוממות של הנסיכיות.

להיות כלול במלוכתו של הקב"ה. כבן, כעבד גם יחד.
בן- כי שם ה' נקרא עליך.
כעבד- כי יש כאן גם תפקיד, התפקיד נעלה ביותר.

מי שחי את הרוממות הזו, זה גופא הקבלת עול.
כן, הקבלת עול בשמע ישראל הוא הרוממות הזו.
עוצמתו גודלו והיקפו של התפקיד הנעלה ביותר, ההכרה בזה עצמו זה גופא הקבלת עול.
בשלב זה לא מדברים על חיובים של מעשים.
קבלת עול מצוות זה אחר כך.
תרגיש, תדע. שאתה שייך לתכנית של כל הבריאה כולה, כל מה שאתה חש ומרגיש הרי זה חלק מהבריאה. חלק אפסי מכל הבריאה. ממכל המאורעות, מכל המצבים. מכל הרגשות.
ואתה, יהודי יקר, יותר גדול מכל זה, ועל ידי כל יהודי הקב"ה יכול לגלות את כל התכלית של כל הבריאה.
היש לך דבר יקר מזה, הכל תלוי בך.
תשאף לזה, בכל כוחך, את כל עצמך תשקיע בזה, תמסור את נפשך לזה.
ובזה אתה מושך על עצמך השראת השכינה, והשגחה מיוחדת, עליך, ועל כל הבריאה כולה, גם לתוך העולם השפל הזה, ויום יבוא ויראו שזה בכלל לא שפל.
והכל בגללך.
ויתגלה כמה אנחנו היינו מרכבה לשכינה.
אנחנו עושים את הקב"ה חטיבה אחת בעולם. והוא עושה אותנו חטיבה אחת.

אחד.

נערך לאחרונה:
לא העז פני להכניס ראשי בין ההרים הרמים,

אמנם, עיקר קריאת שמע, הינה - ההכרה !

וביאור הדברים, כשהאדם מכיר במשהו, אין הפי' שמבין את הדבר או שמבין שיש דבר.
עניין ההכרה הוא - שהאדם משכיל בדעתו שהוא קיים עם הדבר, והיינו כשאדם מכיר לדוג' בדומקרטיה, פי' הדבר שמצידו זו צורת הקיום שלו בעולם ולא בדרך אחרת,
כשהאדם מכיר במשהו, אף פעם לא יתפרש הדבר על דרך צד ומקרה, אלא הבנה גמורה שכך הוא הדבר "כצורתו וכמשמעותו", והוא קיים עם זה.

ולאחר "שהכיר" האדם, אין מקום לדיון האם יעשה מה שחייב או לא, כיוון שההכרה מעמידה מצידו את כל מציאותו עם הדבר, וברור אם כן שייעשה מה שצריך, ואם לא יעשה מה שצריך - שוב חסרון הדבר הוא בהכרה, אך אין מקום לנושא ההתחייבות לכשעצמו.

האדם הושם בזה עולם השקר, וכידוע שעיקר ענינו של השקר אינה תעתוע, אלא הרבה מעבר לכך, 'שקר' פירושו - להעמיד מציאות שאינה קיימת, ועומק הדברים, לקחת דבר המשתלשל מדבר, ולהעמידו כבפנ"ע. וזהו הביאור שלשקר אין רגלים - והיינו ש'השקר' לוקח דבר העומד על רגלים ומעמידו כביכול יש לו רגלים משלו, אך האמת שאין לו רגלים.
וזהו מהות עולם השקר, כביכול נדמה שהטבע קיים ומחייה את עצמו, אך האמת שאין עוד מלבדו, והקב"ה מהווה את הכל.

ומאידך המושג יחיד, היינו שהוא שורש וסיבת הכל, וזהו דבר מוכרח. ולזה עולם השקר כביכול מנגד, לחשוב שהעולם הוא הסיבה של עצמו [וזהו אינו עניין רק לגבי אמונה, אלא לגבי כל דרך החיות בעולם, בלא משים האדם שם את העולם כקיים, בעוד שהוא אינו קיים כלל, אלא השתלשלות של משהו קיים, אך העולם עצמו אינו קיים.]

התפיסה היסודית הראשונית היא, שלא העולם קיים והקב"ה מנהל אותו, אלא הקב"ה קיים והוא מהווה את העולם, אך לעולם אין סיבת קיום.

ואם כנים הדברים,

אבן היסוד והשורש לכל יהדותינו - שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד.
והיינו, כשמגיע 'אדם' שהוא מן האדמה, וכביכול הוא חלק מן אותו עולם הנדמה כמהווה את עצמו, ומכיר בעצמו שאין הוא קיים או העולם קיים, אלא ה' אלוקינו ה' אחד - הקב"ה הוא שורש הכל וסיבת הסיבות, ואז מעמיד את עצמו כדבר הבא מן הדבר, ומגלה בעצמו שאין לו קיום וסיבה מלבדי א-ל, רק אז כשמקיים בעצמו האלוקות, שייך לבוא ולהתעסק בתרי"ג מצוות ובכל רצון וציווי האלוקים, כיוון שקודם לזה אינו שייך בכלל ברצון וציווי האלוקים, והדברים פשוטים.

וזהו ביאור דברי רש"י, מהות המושג שורש וסיבה, מחייבת את הדבר שהוא אותו האלוקים שהיה ושיהיה, וכמו"כ מחייבת שהוא בארבע רוחות השמים וכדו', כיוון שדבר שהוא סיבת הכל, והכל יוצא ממנו - בכל מקום ובכל זמן שתלך שם תמצאהו.
וזהו שינוי התפיסה, זה לא שהקב"ה כ"כ חזק ובעלים על העולם שהוא נמצא בכל מקום ובכל זמן, כיוון שהסוגייה איננה סוגי' של כח ושליטה [שאז מתקשים בעניין המחויבות וכדו'] אלא סוגי' של הדבר בעצמו, והיינו שורש וסיבת הכל, וזהו העיקר שהאדם מעמיד את עצמו כמכח משהו וחלק ממשהו, ולא סתם כנשלט ומחוייב למשהו.
ולכך יורשה לי קצת לחלוק על הרב @ב"מ , אין פי' הדבר שהיהודי מקבל על עצמו תפקיד, אלא אדרבה להיפך, כאן משתנית התפיסה של "אני" קיים - אבל עבד של הקב"ה ועושה כל מה שמוטל עלי, להיפך בדיוק, שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד - מעמיד את המציאות שזה לא עניין של מחויבות וגם לא עניין של קבלת תפקידים, אלא הכרה במציאות שהיא שורש וסיבת הכל.

ואולי כיוונתי לדעת הרב @אין עוד שיחי'.
ואם ימצאו חן הדברים אולי יבארו את דבריהם של רבותינו @אימתי ו@עוזי ומגני שיחי'.
ואודה ל @אברך מעמיק אם יועיל בטובו לאשרר את הדברים.

הרב @יראת ה' היא חכמה גילה כאן פלאי חכמה, וכמדומני כי מי שמעיין טוב בדבריו מבין היטב מדוע יראת ה' לבדה היא חכמה [ובקיצור נמרץ ארמוז, כי החכמה לעומת הבינה ענינה הוא שורש, כי הבינה זה הסתעפות והחכמה זה הנחת היסוד הבסיסית, ולזה כיוונו חז"ל באומרם על הכתוב (איוב כח כח) הן יראת ה' היא חכמה וסור מרע בינה ובשבת (לב:) אמרו אין לו להקב"ה בעולמו אלא יראת שמים בלבד וכו' ויאמר לאדם הן יראת ה' היא חכמה וגו' שכן בלשון יוני קורין לאחת הן. וכוונתם, כי יראת ה' זה ההכרה בשורש היחיד של המציאות שרק ממנו הכל נובע, וכיון שזה מהות החכמה, השורש ממנו כל מערכת התפיסה על החיים נובעת, ממילא הן יראת ה' היא לבדה חכמה, וכל קיום המצוות הוא רק ענף מזה וכלשון איוב 'סור מרע בינה', ולכן קבלת המלכות היא שורש קיום המצוות, כמאמר ריב"ק (ברכות יג.) 'כדי שיקבל עליו עול מלכות שמים תחלה ואחר כך מקבל עליו עול מצות' ואכמ"ל].

אבל אני חושב שכדאי להדגיש שיש כאן שני הסתכלויות בתוך הקר"ש, מה היא הנקודה העיקרית ומה מבטא את קבלת המלכות.
האם המילים ה' אלוקינו שפירושו מנהיגנו הם עיקר הנקודה של קבלת המלכות, או המילים ה' אחד שם טמון שורש המלכות.
ונראה לי שהבנת הרב @ב"מ היא שעיקר קבלת המלכות טמונה במילים 'ה' אלוקינו' וההמשך הוא ההפנמה של מה שמוטל עלינו.
ואילו להבנת הרב @יראת ה' היא חכמה המילים 'ה' אחד' הם חלק עיקרי ובלתי נפרד מעצם הגדרת המלכות, ועיקר קבלת מלכות ה' שבקר"ש יוצאת בעיקר מתוך האחדות.

ולדעתי יש מקום לשני הסתכלויות אלו המשלימות זו את זה, ואם כי בשורש הדברים אני מסכים עם הרב @יראת ה' היא חכמה אני חושב שגם דרכו של הרב @ב"מ היא דרך אמיתית, ואכמ"ל.

אמנם רק אציין כאן ללשון הרמב"ם (סה"מ מצוה ב') ממנו משמע כמו הדרך השניה שכתב וז"ל: 'ויקראו גם כן זאת המצוה מלכות שמים [-היינו את המצוה הנלמדת מן הפסוק של 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' שהיא מצות היחוד כמבואר שם], כי הם אומרים: כדי לקבל עליו מלכות שמים, רוצה לומר, ההודאה ביחוד והאמנתו'. ואכמ"ל.​

האמת היא שקבלת עול מלכות שמים יש לה שכבות על גבי שכבות.
וגם בה יש פשט, רמז, דרוש וסוד.
ידוע ומפורסם דברי הנפש החיים בסודות הנשגבים שיש בזה, ורמזתי לדבריו בתוך דברי, והוא עצמו רמז שמגלה רק מעט, ושבכח הדברים שכתב להמשיך קדושה נפלאה, ודבריו הם באמת השורש של הכל. אבל זה סוד.

הדברים שכתבתי הם לבאר את הפן של הפשט.
אבל לא רק פשט של קבלת עול מלכות שמים. בסוף צריך לזכור שהפסוק של שמע ישראל היא לא רק קבלת עול מלכות שמים, היא גם אבל יש כאן רקע. היא פסוק בתורה, שנאמרה ממשה רבינו לכלל ישראל כחלק מהדרשה של משה בסוף חייו בתוך ספר דברים. וראשית כל צריך להבין את הפשט כחלק מההקשר הכללי מי אמר את הפסוק, ובאיזה הקשר. יתר על כן צריך לשים לב לפירוש של רש"י שם, ובזה פתחתי את דברי לבאר את דברי רש"י, שה' שעתה הוא אלוקנו לעתיד יהיה אחד.
רק אחרי שמבינים את הפסוק כפסוק, כעת אנחנו אומרים פסוק זה כחלק מקבלת עול מלכות שמים. וכאן הנושא היה להבין לא רק איך קפצנו מכאן לירא"ש אלא אחד שמבינים את הפסוק, בתור פסוק, כמובן שזה מונח כחלק מהפירוש על הפסוק.

לפני שנמשיך במסגרת זה, צריך לדעת ולהבין, כיון שבסוף לסוד יש בו ביטוי בפשט וכמו שמקובלנו (חוץ מבעניין אחד שכתב הרמב"ן שיש עניין שלא יהיה בו ביטוי בפשט), ורש"י בא לבאר את הפשט של הפסוק, על כן הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שאם קוראים פסוק זה, כקבלת עול מלכות שמים, הרי שמשמעות הקבלת עול מונח כבר בפירוש רש"י שבא לפרש את הפשוטו של מקרא.
כמובן שיש שורשים המוקדמים יותר, שכבה על גבי שכבה, עד סוד הייחוד, ובודאי שאין סתירה.
עוד נקודה- צריך לשים לב כשאומרים על עניין מסויים "שזה היסוד וזה השורש", תמיד אפשר לפרש זאת בשתי דרכים. יסוד מבחינת המושכל שלו, דהיינו שזה השורש המוקדם והמופשט. ויש יסוד ושורש מבחינת סדר בניין האדם, ודעת האדם, ובזה תמיד מתחילים מהדבר הפשוט ביותר ומגלים שכבה על גבי שכבה, לעולמות פנימיים יותר.
כך שמצד אחד מבחינת המושכלות, הפנימי הוא גם יותר שורשי, אבל מצד בניין האדם וגילויו, דווקא הפשט הוא ראשוני, כך זה גם בחוויית גילוי הסוד קודם מגלים פשט ואחר כך מגלים סוד, בלי הסדר הנכון הזה הסוד זה סיסמא.

הדבר ברור כשמדברים על גילוי כבוד מלכות שמים, ומצד מה העניין כלפינו כאן בעולם המעשה, יש תפקיד ראשוני, דווקא להבנות בסדר של פשט, ומשם להעמיק ולעלות לסודם של דברים, כך זה בכל דבר, ובפרט בעבודת ה', ובן בנו של ק"ו בקבלת עול מלכות שמים. מה הפשט בעבודת ה', ומה הסוד. הפשט זה יראה, והסוד זה אהבה.
דברים אלו כתב הרמב"ם בצורה מפליאה. הרמב"ם כותב (סוף הלכות תשובה, פרק י' הלכה ד', וביתר שאת בהלכה ה') שעבודת ה' מאהבה זה סוד שצריך לגלות לאט לאט.
ולא עוד אלא שאפילו המשנה של אל תהיו כעבדים המשמים את הרב על מנת לקבל פרס, זה דבר שצריך לגלות לנבון.
וכל הלומד את דברי הרמב"ם משתומם. הרי בלי לדעת את זה, חסר שכל, חסר דעת, איזה סוד יש בזה?

והדבר מבואר, כן בטח אנחנו יודעים את זה.
כסיסמא.
אבל גילוי הדבר כסוד, פירוש באופן שהמחובר ומתיישב על הלב, כחווייה זה גילוי שמגלים לאט לאט.
ואדרבה העובדה שאנו מגלים זאת בשכל מוקדם מידי, ובגיל צעיר, לפעמים הורס. (תראו איך בעל תשובה שהוא בר דעת מתלהב בעומק, כיון שגילה זאת כשיש לו שכל).
לא חייב להיות שזה יהרוס אבל אצל מי שזה לא הרס, זה בגלל שהוא עבר תהליך של גילוי דעת. של גדלות הדעת, של בניין הדעת.
הוא גילה את הסוד.
החוויה של גילוי אהב ה' תלויה בגדלות הדעת, ילד יודע שנכון לאהוב את ה' אבל זה לא נקרא שהוא גילה סוד, כיון שזה לא חוויה.
אינני אומר שסוד זה חוויה. אבל, אדם שיודע סוד ואינו מבין את המשמעות, ואינו חי את החוויה, הרי הוא כמי שלא יודע סוד גם אם הוא יודע את המילים. גם אם זה טיפה מרומם אותו.
הבניין הנכון בתודעה, היא איטית.
לא רק איטית, זה עבודת חיים.
זה העבודה של גדלות.
בודאי צריך לדעת מראש לאיזה גבהים אפשר להגיע, ויש מעלה גדולה גם להתרומם לרגע מעוצמת הסיסמא, (כעין ועל דרך מה שעושים בליל הסדר, וכעין ועל דרך מעלת כלל ישראל מיד שיצאו ממצרים, שתוף כמה ימים הגיעו לדרגות גבוהות), ועל כן זה נכון שיהיה גם סיסמא.
אבל זה עדיין לא פנימי לנו, זה כיוון, זה משאיר רושם, זה משנה תודעה כאפשרות לאן אפשר להגיע, זה הרבה, אבל זהו ותו לא, זה לא מגדיר את האדם. בל נשלה את עצמנו, גם מי שמכוון את הפירוש העמוק ביותר, וגם כשהוא מתרומם מזה מאוד, ומקדש ומטהר אותו ומביא אותו לדרגות, אם רוצים לא רק לרומם את האדם אלא לשנות אותו בהגדרתו, הביסוס חייב להיות תוך כדי הכרה ותודעה בבסיס של מי אני. וההגדרה של מי אני זה בן של הקב"ה, עבדו.
העובדה היסודית שיש לנו תפקיד, את התפקיד הגדול ביותר, לקדש שם שמים.
כל פירוש יותר עמוק מזה לא רק שהוא משלים, הוא גם שורשי יותר, אבל שורשי במובן של סוד, דבר שצריך לגלות אותו לאט.
לגלות בחוויה בעומק הנפש.
יש בזה תועלת גדולה להלהיב את האדם, ובודאי הרבה פעמים אחרי שמתלהב זה משאיר בו רושם, אבל מהו הרושם? הרושם הוא ההענות שלו לקב"ה, אם כבן ואם כעבד, כך שקבלת עול תמיד היסוד המעשי הוא מי אני. וכאמור שלא רק שאין סתירה מה השורש, הייחוד הנושא והנשגב, או קבלת תפקיד, ולא רק שהדברים משלימים, אלא שהראשוניות גופא תלויה האם מתחילים במושכלות, או במעשה, וגם מי שטבעו נכסף למושכלות, לעולם אין הדבר מתיישב בתוך פנימיות הלב עד שזה בא דרך גילוי של סוד לאט לאט.
כחלק מהשלב הראשון הוא תפקיד של אהבה ויראה, לגלות את שם ה' בעולם.

ולחיבת הקודש, אעתיק את לשון הרמב"ם המורמיים והיסודיים כל כך- (תשובה פ' י', הל' ה')
לפיכך כשמלמדין את הקטנים ואת הנשים וכלל עמי הארץ אין מלמדין אותן אלא לעבוד מיראה וכדי לקבל שכר, עד שתרבה דעתן ויתחכמו חכמה יתירה מגלים להם רז זה מעט מעט ומרגילין אותן לענין זה בנחת עד שישיגוהו וידעוהו ויעבדוהו מאהבה, עכ"ל.

הדבר מפליא, אבל אהבת ה' זה סוד, והגילוי הוא שכל אדם יגלה זאת מעצמו, והגילוי הזה תלוי בדעת וחכמה יתירה.

האמת אומר דברי הרמב"ם האלו הם גילוי של סוד גופא, ואולי אחד מהחוויות המיוחדות ביותר שיש, הוא בהבנת דברי הרמב"ם שלא רק שאפשר לגלות סוד זה כל אחד לבניו, ובני ביתו לאט לאט, אלא שכל אדם, גם לעצמו, יכול לגלות לעצמו סוד זה, ולמרת שהוא יודע זאת, לעולם אפשר לגלות את הסוד הזה, לגלות כמה זה סוד.
דעת לנבון נקל, שכל השורש של אהבה תלוי ביראה, חוזר לאהבה, וחוזר ליראה וחוזר חלילה. אבל כל השורש תלוי ביראה מתי שעדיין אין הדע גדולה, ועל כן לעולם הבסיס הוא התפקיד ובזה עצמו יש עומק לפנים עומק עד שבאים לדרגות הנשגבות ומגלים שמצד אחד הכל היה תלוי בתפקיד שלך, בתפקיד הפשוט והנורא. וכל הדבר הפשוט כולו שורשו גופא במה שאין לנו תפיסה. וככל שהאדם גדול יותר ומבין את הדבר יותר כך הוא מבין סוד זה יותר, את סוד אהבת ה'.
את הסוד הנורא של ה' אחד.
אינני יודע אם נכון בכלל לדבר על עניינים אלו ברבים, אבל כיון שבסוף, אני בא לבאר פשט בחומש רש"י ופשט ברמב"ם, ואפשר שזה יחזק עוד אדם אחד בעוד ק"ש אחד, וזה יקדש שם שמים, והיה זה שכרי.
ויה"ר שנזכה לקדש שם שמים, בכל מעשינו לבנו ודעתנו, באהבה ברצון ובשמחה.

הרב @יראת ה' היא חכמה גילה כאן פלאי חכמה, וכמדומני כי מי שמעיין טוב בדבריו מבין היטב מדוע יראת ה' לבדה היא חכמה [ובקיצור נמרץ ארמוז, כי החכמה לעומת הבינה ענינה הוא שורש, כי הבינה זה הסתעפות והחכמה זה הנחת היסוד הבסיסית, ולזה כיוונו חז"ל באומרם על הכתוב (איוב כח כח) הן יראת ה' היא חכמה וסור מרע בינה ובשבת (לב:) אמרו אין לו להקב"ה בעולמו אלא יראת שמים בלבד וכו' ויאמר לאדם הן יראת ה' היא חכמה וגו' שכן בלשון יוני קורין לאחת הן. וכוונתם, כי יראת ה' זה ההכרה בשורש היחיד של המציאות שרק ממנו הכל נובע, וכיון שזה מהות החכמה, השורש ממנו כל מערכת התפיסה על החיים נובעת, ממילא הן יראת ה' היא לבדה חכמה, וכל קיום המצוות הוא רק ענף מזה וכלשון איוב 'סור מרע בינה', ולכן קבלת המלכות היא שורש קיום המצוות, כמאמר ריב"ק (ברכות יג.) 'כדי שיקבל עליו עול מלכות שמים תחלה ואחר כך מקבל עליו עול מצות' ואכמ"ל].

אבל אני חושב שכדאי להדגיש שיש כאן שני הסתכלויות בתוך הקר"ש, מה היא הנקודה העיקרית ומה מבטא את קבלת המלכות.
האם המילים ה' אלוקינו שפירושו מנהיגנו הם עיקר הנקודה של קבלת המלכות, או המילים ה' אחד שם טמון שורש המלכות.
ונראה לי שהבנת הרב @ב"מ היא שעיקר קבלת המלכות טמונה במילים 'ה' אלוקינו' וההמשך הוא ההפנמה של מה שמוטל עלינו.
ואילו להבנת הרב @יראת ה' היא חכמה המילים 'ה' אחד' הם חלק עיקרי ובלתי נפרד מעצם הגדרת המלכות, ועיקר קבלת מלכות ה' שבקר"ש יוצאת בעיקר מתוך האחדות.

ולדעתי יש מקום לשני הסתכלויות אלו המשלימות זו את זה, ואם כי בשורש הדברים אני מסכים עם הרב @יראת ה' היא חכמה אני חושב שגם דרכו של הרב @ב"מ היא דרך אמיתית, ואכמ"ל.

אמנם רק אציין כאן ללשון הרמב"ם (סה"מ מצוה ב') ממנו משמע כמו הדרך השניה שכתב וז"ל: 'ויקראו גם כן זאת המצוה מלכות שמים [-היינו את המצוה הנלמדת מן הפסוק של 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' שהיא מצות היחוד כמבואר שם], כי הם אומרים: כדי לקבל עליו מלכות שמים, רוצה לומר, ההודאה ביחוד והאמנתו'. ואכמ"ל.​

לא העז פני להכניס ראשי בין ההרים הרמים,

אמנם, עיקר קריאת שמע, הינה - ההכרה !

וביאור הדברים, כשהאדם מכיר במשהו, אין הפי' שמבין את הדבר או שמבין שיש דבר.
עניין ההכרה הוא - שהאדם משכיל בדעתו שהוא קיים עם הדבר, והיינו כשאדם מכיר לדוג' בדומקרטיה, פי' הדבר שמצידו זו צורת הקיום שלו בעולם ולא בדרך אחרת,
כשהאדם מכיר במשהו, אף פעם לא יתפרש הדבר על דרך צד ומקרה, אלא הבנה גמורה שכך הוא הדבר "כצורתו וכמשמעותו", והוא קיים עם זה.

ולאחר "שהכיר" האדם, אין מקום לדיון האם יעשה מה שחייב או לא, כיוון שההכרה מעמידה מצידו את כל מציאותו עם הדבר, וברור אם כן שייעשה מה שצריך, ואם לא יעשה מה שצריך - שוב חסרון הדבר הוא בהכרה, אך אין מקום לנושא ההתחייבות לכשעצמו.

האדם הושם בזה עולם השקר, וכידוע שעיקר ענינו של השקר אינה תעתוע, אלא הרבה מעבר לכך, 'שקר' פירושו - להעמיד מציאות שאינה קיימת, ועומק הדברים, לקחת דבר המשתלשל מדבר, ולהעמידו כבפנ"ע. וזהו הביאור שלשקר אין רגלים - והיינו ש'השקר' לוקח דבר העומד על רגלים ומעמידו כביכול יש לו רגלים משלו, אך האמת שאין לו רגלים.
וזהו מהות עולם השקר, כביכול נדמה שהטבע קיים ומחייה את עצמו, אך האמת שאין עוד מלבדו, והקב"ה מהווה את הכל.

ומאידך המושג יחיד, היינו שהוא שורש וסיבת הכל, וזהו דבר מוכרח. ולזה עולם השקר כביכול מנגד, לחשוב שהעולם הוא הסיבה של עצמו [וזהו אינו עניין רק לגבי אמונה, אלא לגבי כל דרך החיות בעולם, בלא משים האדם שם את העולם כקיים, בעוד שהוא אינו קיים כלל, אלא השתלשלות של משהו קיים, אך העולם עצמו אינו קיים.]

התפיסה היסודית הראשונית היא, שלא העולם קיים והקב"ה מנהל אותו, אלא הקב"ה קיים והוא מהווה את העולם, אך לעולם אין סיבת קיום.

ואם כנים הדברים,

אבן היסוד והשורש לכל יהדותינו - שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד.
והיינו, כשמגיע 'אדם' שהוא מן האדמה, וכביכול הוא חלק מן אותו עולם הנדמה כמהווה את עצמו, ומכיר בעצמו שאין הוא קיים או העולם קיים, אלא ה' אלוקינו ה' אחד - הקב"ה הוא שורש הכל וסיבת הסיבות, ואז מעמיד את עצמו כדבר הבא מן הדבר, ומגלה בעצמו שאין לו קיום וסיבה מלבדי א-ל, רק אז כשמקיים בעצמו האלוקות, שייך לבוא ולהתעסק בתרי"ג מצוות ובכל רצון וציווי האלוקים, כיוון שקודם לזה אינו שייך בכלל ברצון וציווי האלוקים, והדברים פשוטים.

וזהו ביאור דברי רש"י, מהות המושג שורש וסיבה, מחייבת את הדבר שהוא אותו האלוקים שהיה ושיהיה, וכמו"כ מחייבת שהוא בארבע רוחות השמים וכדו', כיוון שדבר שהוא סיבת הכל, והכל יוצא ממנו - בכל מקום ובכל זמן שתלך שם תמצאהו.
וזהו שינוי התפיסה, זה לא שהקב"ה כ"כ חזק ובעלים על העולם שהוא נמצא בכל מקום ובכל זמן, כיוון שהסוגייה איננה סוגי' של כח ושליטה [שאז מתקשים בעניין המחויבות וכדו'] אלא סוגי' של הדבר בעצמו, והיינו שורש וסיבת הכל, וזהו העיקר שהאדם מעמיד את עצמו כמכח משהו וחלק ממשהו, ולא סתם כנשלט ומחוייב למשהו.
ולכך יורשה לי קצת לחלוק על הרב @ב"מ , אין פי' הדבר שהיהודי מקבל על עצמו תפקיד, אלא אדרבה להיפך, כאן משתנית התפיסה של "אני" קיים - אבל עבד של הקב"ה ועושה כל מה שמוטל עלי, להיפך בדיוק, שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד - מעמיד את המציאות שזה לא עניין של מחויבות וגם לא עניין של קבלת תפקידים, אלא הכרה במציאות שהיא שורש וסיבת הכל.

ואולי כיוונתי לדעת הרב @אין עוד שיחי'.
ואם ימצאו חן הדברים אולי יבארו את דבריהם של רבותינו @אימתי ו@עוזי ומגני שיחי'.
ואודה ל @אברך מעמיק אם יועיל בטובו לאשרר את הדברים.
ראשית אפתח במקרא זה- אז נדברו איש אל רעהו ויקשב ה'

הארכתי שוב לפני כמה ימים, וכעת אחזור למקד עוד כמה נקודות.

ציינתי בדברי לדברי הנפש החיים, והוא עצמו כתב שאין להאריך ועל כן אקצר, ורק אציין לדבריו היסודיים, וזה הפירוש השורשי ביותר לפסוק של שמע ישראל. זה הפירוש שכתב בנפש החיים שער ג' פרק ח'- "וכן ביחוד פסוק ראשון דק''ש בתיבת אחד ראוי להעובד אמתי לכוין בקדושת מחשבת", והרחיב בזה יותר בפרק יא'. ובאמת אסור להרחיב בעניין זה. כל הפירושים הנכונים שנכתבו ע"י החברים המדברים שהקב"ה מקשיב להם, כלולים בשורשם בתוך דברי הנפש החיים.
והנה פירוש זה הוא אהבה. ולעולם הוא סוד וכמו שהבאתי לעיל מדברי הרמב"ם שאהבה לעולם הוא סוד, וגם כשהוא גלוי הוא סוד.
ולכל דרגה ודרגה, באין סוף דרגות אהבה, לעומת הדרגה הגבוה ממנה הדרגה הבאה היא סוד והדרגה הקודמת לה אינה אלא סיסמא וחיצונית לה.
והדרגה השורשית לכולם הוא יראה, וביארתי שמבחינת שורש העבודה וכפשוטו של מקרא זה הדרגה הראשונית, ויש שתי בחינות של שורש.
יש שורש במושכל, והשתלשלות. ויש שורש בגילוי, דהיינו מה שאנחנו מגלים, וסדר בנין האדם.

מה שכתבתי לעיל הוא דרך שכולו מבוסס על פירושו של רש"י על פסוק זה. ובמחשבה תחילה ע"פ מה שמקובלנו שכל דבריו מכוונים ע"פ הסוד. ו (כמעט) כל סוד יש בו גילוי בפשט, וע"פ המקובלנו גם מהגר"א שמה שאדם אומר קודם שמבין את הסוד הוא נכון, אבל אחר שלומד את הסוד מבין את מה שהוא עצמו אמר קודם לכן. דהיינו שמתוך דברי רש"י יש שער להגיע לסוד.
ובתבונה זו של סדר בניין האדם, וסדר הגילוי נכתבו הדברים.

עוד נקודה חשובה, דבר שרמזתי לו, ורק אמקד. הגם שתמיד צריך לגדול לאט לאט, ולא לטפס לשמים, אבל יש בחינה מסויימת שכתבו הרמב"ם במו"נ והיא מרומזת בפסוק של ואשא אתכם על כנפי נשרים, וגם רבינו האריז"ל הרחיב בעניין זה בסדר של ליל הסדר.
והוא שיש בחינה של גילוי גדול שאינה מתאימה לאדם בדרגתו הוא, וממלא אותו, ושוב מסתלק ואז שוב בונים את הכל מעצמנו, ובאופן זה הדברים נהיים קניין באדם. וצריך שיהיה קודם את הגילוי כדי לתת לאדם את הכיוון מה נכון עבורו.
וכמו שמבקשים מאדם חילוני להיות עובד ה', ומביאים אותו לראות ישיבה ומפגישים אותו עם האור יחזקאל, והגר"ח והחזו"א, ושוב הוא נכנס לישיבה של בעלי תשובה. עכשיו שיש לו מושגים הוא יכול להבנות. אבל זה ל רק מושגים, זה לא רק ריגושים שהוא מקבל שהוא פוגש את האנשים הגדולים, זה באמת רגש שיכול לעורר את לבו לפעול נכון בצמתים גדולים וקטנים.
על דרך זה הגם שכל הדברים המרוממים של הנפש החיים וביטול היש, לגבינו הם כמו בעל תשובה שניגש לר' חיים קניבסקי זצ"ל, לחזו"א. אעפ"כ יש תועלת גדולה מאוד מאוד. וכל זה גופא נרמז גם בתוך דברי הנפש החיים בביאור רצוא ושוב.
ובאמת גם אצל עובד ה' אין כל הזמנים שווים ולא תמיד הוא ראוי לכוון כך, כיון שלא כל מה שאדם יודע פועל בכל אדם בכל רגע, בלב. ולב יודע מרת נפשו.
והביאור של רש"י הוא בשורש של העבודה ועל כן תמיד ראוי לכוון בו, ולעולם זה נכלל גם בתוך הסוד וכדרכו הקדו' של רש"י. ועל כן תמיד אפשר להגיע משם לדרגות הגבוהות יותר.

יה"ר שנזכה שהקב"ה יערה עלינו מי דעת טהורים. ונזכה לקדש את שמו בכל רגע, ויתקיים בנו ישראל אשר בך אתפאר.
בך. פירוש בנו, בתוך עצמנו. וזוכה לזה החכם הגדול שמקדש שם שמים בכל הליכותיו ומעשיו וכמש"כ הרמב"ם הל' דעות סוף פרק ה'. והזמן המיוחד לזה הוא כשהוא עם תפילין הנקראים פאר, ומקבל על עצמו עול מלכות שמים.

הרב @ב"מ עברתי בעיון על כל שלושת הודעותיך האחרונות, והאמת אגיד, כי כללת בהם יסודות חשובים מאוד לכל הבא בשערי עבודת הבורא ית"ש. דברים שחשוב לדעת אותם, וביארת אותם בלשון בהירה ומאירה, מתוך הבנת עומק של הדברים.

לגופו של ענין, למרות שבאופן כללי אני מסכים מאוד עם כל דבריך, עדיין אני חושב שקישור דברי הנפה"ח והרמב"ם על אהבה ויראה לכאן, אינם בהכרח קשורים, כי הנידון לדעתי הוא מה מהותה של ק"ש, קבלת יחודו יתברך, או קבלת מלכותו. כי גם בקבלת יחודו יש דרגת יראה ודרגת אהבה, וגם מי שאינו יכול להשיג מדרגת היחוד במובן של ההבנה שמצד הבורא אין שינוי (שעל זה האריך הנפה"ח בבחינת רצוא ושוב), אבל סוף סוף גם האיש הזה מצווה במצות היחוד, שהיא אחת מששת המצוות התמידיות, ובפשטותה על האדם להאמין כי הבורא הוא הכח היחיד המוביל את העולם, וזה חלק מהגדרת המלכות, כי המלך נקרא 'אחד העם', ו'אין שני מלכים משמשים בכתר אחד', וממילא הדגש על היחוד הוא התפיסה השלימה של קבלת העול מצד הגדרת המלכות, ולא רק מצד תפקידנו.

הן אמת שכמו שציינת בדברי רש"י אכן מבואר כדבריך (ודברי רש"י לא מעצמו יצאו, אלא מקורם בדברי חז"ל במדרש רבה) וכמובן הם דברים אמיתיים וגם הם נכללים בכוונת ק"ש, אך על כן ציינתי לעיל את דברי הרמב"ם במצות היחוד (המוטלת על כל אדם) שזהו הפירוש של 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' ואין כוונת הרמב"ם לדברי הנפה"ח על ההשגה כי מצד הבורא לא חל שינוי וכו' אלא על האמת הפשוטה השווה לכל נפש, שהוא הבורא היחיד, והוא המנהיג היחיד, והוא סיבת הקיום, דברים השווים לכל נפש, אשר לדעת הרמב"ם זה משמעות הפסוק הפשוטה [ובפשטות לדבריו אין זה דברים נשגבים שיש להרהר בהם רק ברצוא ושוב], ועל האדם להכיר בזה בתחילה בדרגת היראה - להבין שכולו תלוי בבורא, ולאחר מכן להתרומם ולהשיג את ביטול ישותו אל הבורא בדרגת אהבה כמו שהארכת בדבריך המושכלים.​

רש''י כותב שמקבל עליו את ה' לאדון פרטי ומיוחד
ובגאון -יהל אור בראשית כח- מבאר שהענין שצריך להכין את עצמו להיות כלי לשרות היחוד [כמו והיה המשכן אחד]
ובליקוט ריש תיקו''ז כתב שהיא השכינה שבתחתונים ''ובזכות ממשיכה עליו בקבלת מלכות שמים ..וז''ש ר''ג איני שומע לכם לבטל ממני.. שלא להסתלק השכינה''
ומוכח שמקבל משהו ולא רק תפיסה בדעת וכתוב שהיינו את השכינה וצ''ב
וזה תנאי מקדים והכרחי למצוות
ובזוהר פר' בהר ממשיל לעול שנותנים על שור כדי שיעשה תוצאות ''ואי לא קביל עליה האי בקדמיתא לא יכול למפלח'' וצ''ב
ובאמת הרי צריך לקבל בוקר וערב וצ''ב למה שהקבלה הקודמת תפסיק,
וגם מה היחס לאחד שלא קיבל עליו בבוקר לדוג', האם חסר לו משהו בעבודת ה' במשך היום או רק בתפיסה

הרב @ב"מ שיחי', דבריך מאירים וברורים מחוורים ונהירים, השכלת להעמיד הדברים על בוריים ולעומקם - שלב אחר שלב עד לבירור המושלם של הדברים.
עם זאת מורינו הרב @אברך מעמיק שליט"א השכיל להעמיד הדברים על מקומם, ובוודאי שאין אתם צריך לדידי ולדכוותי, אך אין רצוני אלא לברר הדברים.

בכל הבריאה יש את 'צורת הדברים' ויש את 'תוכן הדברים', לעולם אין תוכן הדבר יהא שונה מצורתו ולהיפך, בצורת הדבר נרמז עומק העניין בצורה מופלאה מאין כמותה [איני מתכוון ל'צורה' מלשון מסגרת - אלא מלשון 'מעטפת', ודו"ק].
ובקצירת אמרים [נדברתי בזה עם הרב שיחי' בפרטי, ואעתיק בזה לצורך הענין חלק מן התוכן] זאת ראינו בכל התוה"ק שההתעסקות עם הדברים והמציאות הרוחנית תמיד היא מהמקום הגשמי של הדברים, ואע"פ שהמציאות הגשמית היא תוצאה מזו הרוחנית ולא להיפך, ובקצירת אמרים אבאר: שבוודאי ומציאות הדברים היא רוחנית וכל הגשמיות רק משתלשלת ממנה ואי"ז אלא תוצאה של זה בלבד, אך אנו נתונים בעוה"ז שהוא גשמי ומוגבל - וכל עבודתינו ומציאות תיקון העוה"ז היא להפוך הגשמיות לרוחניות, וליתר דיוק להתפיס הרוחניות בתוך הגשמיות, וליתר דיוק להעמיד את הרוחניות שתהא מחוייבת מצד הגשמיות [שקודם לכן - הגשמיות היא מצד הרוחניות אך לא ההפך].
והאריכו בזה רבות רבותינו, שמציאות העולם שהוא גשמי, ודבר גשמי הוא מוגבל ספור ומדוד, ואילו הרוחניות היא נצח אין סופי, וזאת נתחדש - שהדרך והצורה היחידה לתפוס את הנצח והאין סוף הוא דווקא אם יש אותו בצורה מוגבלת - וע"י שהוא קיים בצורה מוגבלת וספורה - אז ניתן לקיימו, אך בל"ז אין היתכנות שיהיה את הנצח והאין סוף. הדברים עמוקים מאד, וזאת בקיצור נמרץ.

'צורת' הדבר - היא כביכול החלק הגשמי של הדבר, עניין הגשמיות הוא סוד 'הצורה' - תוכן הדבר הוא מעבר לצורה, בעולם גשמי אין מהות ותוכן אלא הצורה והגשם של הדברים, ומהות הדבר - היא מהות ה'סוד' וכפי שהיטבת לבאר זאת היטב. הסוד הוא תוכן הדבר והוא נצח אין סופי, ובכדי שהאדם יהא שייך בתפיסת הנצח הרוחני - הוא רק ע"י שיהא לו את צורת הדברים, ומתוך צורת הדבר שהוא ספור מדוד ומוגבל בתפיסתו - אז יוכל להתפיס בזה את עומק ונצחיות העניין.
[ועצם הדבר שדווקא נצח ואין סוף מתקבל ע"י הצורה שהיא מוגבלת - הוא דבר עמוק מאד להבינו על נכון, והוא 'סוד הצמצום'.]

ואם הבנתי נכונה את דבריו של הרב @אברך מעמיק שליט"א, שלעולם אין צורת הדבר יכולה להיות שונה בצורתה מתוכן הדברים, ובוודאי שלעולם צורת הדבר [גם צורת העומק] תהיה באותו אופן, שהלא מהות ותוכן הדבר - מוגבלת לתפיסת הצורה של הדבר. וא"כ אינו מן הנכון לומר שהפשט הוא אחד והעומק הוא שניים, אלא לעולם פשט ועומק הדבר אחד הוא - אם כי בוודאי שבעומק הדבר ניתן להפליג למחוזות של 'יראה' ו'אהבה' שלעולם הם הם צורת הדברים.

והנה בשבוע שעבר העמיד הרב @ב"מ שיחי' את הנושא של קבלת עול מלכות שמים - ביסוד העבדות, ואילו היו שחלקו ורצו להעמיד שהוא נושא של ייחוד ו'אחדות'.
ולאחר התבוננות רבה בעניין, לענ"ד יש בזה נקודה מאד עמוקה ועדינה [ושורשה גם הוא ב'סוד הצמצום']:
שבהקדם, הלא גם האדם שביטל עצמו והכיר באחדות הא-ל, ושאינו אלא חלק מן המערכת האלוקית וכו', לעולם יישאר בו אותו החלק הקטן שהעמיד אותו להתבטל לקב"ה, והיינו שהלא אין התבטלות אבסולוטית שהיא מבטלת את הדבר מהיכנו ומן השורש רק כשיש דבר המבטל דבר, אך הדבר עצמו לא יוכל להיות המתבטל, וע"כ שנשאר בו החלק שהוא 'המבטל' את השאר להיות 'מתבטל'.
כפי שהרחבתי בזה לעיל, שאין פי' הדבר שהאדם מתבטל לקב"ה מעצם היותו, אלא אדרבה עבודת האדם הוא 'להיות' מתבטל, וא"כ צריך עיון רב - שלכאו' לעולם לא יוכל להתבטל כולו מעצם הוויתו, שהלא תמיד יישאר בו האדם שחי וקיים לעצמו [כביכול] ומבטל את מה שחוץ מן זה להכיר בקיומו והתהוותו בכל רגע ע"י הקב"ה.
ובעצם במילים פשוטות יותר, הכרת האדם בעצם הוויתו וקיומו ע"י הקב"ה - היא הפשטת הרוחניות והנצח על הגשמיות והחומר שבאדם [הנדמים כמקיימים עצמם..], ולכאו' לעולם יישאר נקודת החומר שבאדם - שבלא"ה אינו אדם אלא מלאך, ועיקר קיומו של האדם היא דווקא להתפיס את הרוחניות מצד הגשמיות ונקודת החומר המוגבלת.

ואם כנים הדברים ולולי דמיסתפינא, יש לומר שבקבלת עול מלכות שמים - 'כצורתה' יש שני חלקים: 'האחדות' ו'העבדות' [והיינו ה'יראה ואהבה'], עיקר צורת הדבר היא בוודאי ה' אחד - שהאדם מכיר בעצמו כמקויים ומהווה ע"י הקב"ה ושהינו חלק מן התוכנית האלוקית וכו', אך אכתי ישנה עוד בצורת קבלת עול מלכות שמים, והיא - ה' אלוקינו, שהיא אותה שורש נקודת ה'אדם' שלעולם תהיה כביכול קיימת לכשעצמה - שהיא תחת ה'עבדות', ומכירה בכך שה' אלוקינו.

ואם יורשה לי להוסיף בזה עוד רובד, שלכאו' ואם כנים הדברים ששורש נקודת האדם שהוא חומרי - תמיד תהא 'עצמית' כביכול, וא"כ שלעולם לא תהא הנצח והאין סוף אלא בתוך צורת הדבר שהיא מתוך גשמיות החומר - והיינו שלעולם לא תהיה ההכרה באחדות האלוקית אלא דווקא מתוך אותה הנקודה של החומר שהיא העבדות לקב"ה, שבל"ז לא שייך שיתפס באדם ההכרה באחדות שהיא רוחנית ונצח אין סופי.
ויוצא - שתפיסת האחדות הינה דווקא מתוך תפיסת העבדות, ובל"ז לא שייך כלל. [וזהו עומק העניין שבדברי הרחמ"ל שחוזר אין ספור פעמים - שדרגת ה'אהבה' היא מתוך תפיסת ה'יראה', והיינו שאינו סתם דרך בסולם העלייה שראשית כל 'יראה' ולאחמ"כ 'אהבה', אלא כל תפיסת ה'אהבה' שייכת אך דווקא מתוך תפיסת ה'יראה', דבל"ז לא יהא האדם שייך ב'אהבה', ואכ"מ.].
ונפלא עד מאד ביאור הפסוק ע"פ הראשונים, ה' אלוקינו שהוא ה' אחד, והיינו שמה שהוא ה' אחד הוא דווקא מתוך מה שהוא ה' אלוקינו [שזהו המקסימום השייך בתפיסתינו כצורתה], וזה עומק פירש"י שהוא אותו אלוקים שהיה ושיהיה - והיינו שראשית כל הוא ה' אלוקינו [עבדות], ווודאי שאם הוא אותו אלוקינו שהיה ושיהיה - אז הוא ה' אחד, אך לעולם תפיסת ה' אחד אינה שייכת אלא דווקא מתוך תפיסת ה' אלוקינו [שהיא תפיסת עבדות], ובתפיסת ה' אלוקינו יהיה שייך להתפיס הנצח אין סופי שהוא ה' אחד.
אלוקינו - ביאורו הוא על דרך מה שיש מצידינו אליו, וה' אחד - הוא עצמות ושורש הדבר המתקיים מצ"ע - בלא שייכות מצידינו, רק מצד מה שאנו משייכים עצמינו אליו ע"י מה שיש בתפיסתינו להיות שייכים בנצח בעצמו.

ואשים מבטחי בה' שח"ו לא תצא תקלה תח"י וגיליתי פנים בתורה שלא כהלכה, וכולי תקווה שישימו חברי ביהמ"ד הת"ח דפה, אזנם על דברי, ואולי יהיו הדברים מתיישבים על לב, והיה זה שכרי.​

נערך לאחרונה:
רש''י כותב שמקבל עליו את ה' לאדון פרטי ומיוחד
ובגאון -יהל אור בראשית כח- מבאר שהענין שצריך להכין את עצמו להיות כלי לשרות היחוד [כמו והיה המשכן אחד]
ובליקוט ריש תיקו''ז כתב שהיא השכינה שבתחתונים ''ובזכות ממשיכה עליו בקבלת מלכות שמים ..וז''ש ר''ג איני שומע לכם לבטל ממני.. שלא להסתלק השכינה''
ומוכח שמקבל משהו ולא רק תפיסה בדעת וכתוב שהיינו את השכינה וצ''ב
'תפיסה בדעת' - אינה 'רק' תפיסה בדעת,
עומק העניין של תפיסת 'דעת' - היינו שהאדם מגיע להשגה שהיא קיימת אצלו כדבר קיים מצד גופו ומציאותו, וכשאדם מגיע לזאת ההשגה, מתחבר הוא מעצם הוויתו לעליונים, והוא - חיבור שנהיה חלק מן הדבר האלוקי,
וזה הביאור בכל הציטטות שהבאת, לא כתוב שהאדם 'מקבל' משהו, אלא שהאדם מכין עצמו לשרות הייחוד [כפש"כ בגאון] או בליקוט שכ' ממשיכה עליו בקבלת מלכות שמים, והן הן הדברים, וכפי שנתבאר.
וזה תנאי מקדים והכרחי למצוות
ובזוהר פר' בהר ממשיל לעול שנותנים על שור כדי שיעשה תוצאות ''ואי לא קביל עליה האי בקדמיתא לא יכול למפלח'' וצ''ב
ובאמת הרי צריך לקבל בוקר וערב וצ''ב למה שהקבלה הקודמת תפסיק,
כיוון שענין הדבר הוא 'התבטלות' והתחברות לעליונים, הדבר לא נעשה מצ"ע וכפי שנתבאר לעיל בהרחבה,
וכשדבר לא נעשה מצ"ע אלא ע"י מעשה - מחוייב הדבר שלא יהא תוכן הדבר למעלה מן תוקף המעשה 'המחיל' את הדבר,
והוא שייך ג"כ לעניין ה'עש"ן' - שבסוגיית ה'שנה' - יש תוקף לשחרית וערבית כ'זמן', ואכ"מ.
וגם מה היחס לאחד שלא קיבל עליו בבוקר לדוג', האם חסר לו משהו בעבודת ה' במשך היום או רק בתפיסה
כנ"ל.

'תפיסה בדעת' - אינה 'רק' תפיסה בדעת,
עומק העניין של תפיסת 'דעת' - היינו שהאדם מגיע להשגה שהיא קיימת אצלו כדבר קיים מצד גופו ומציאותו, וכשאדם מגיע לזאת ההשגה, מתחבר הוא מעצם הוויתו לעליונים, והוא - חיבור שנהיה חלק מן הדבר האלוקי,
וזה הביאור בכל הציטטות שהבאת, לא כתוב שהאדם 'מקבל' משהו, אלא שהאדם מכין עצמו לשרות הייחוד [כפש"כ בגאון] או בליקוט שכ' ממשיכה עליו בקבלת מלכות שמים, והן הן הדברים, וכפי שנתבאר.

כיוון שענין הדבר הוא 'התבטלות' והתחברות לעליונים, הדבר לא נעשה מצ"ע וכפי שנתבאר לעיל בהרחבה,
וכשדבר לא נעשה מצ"ע אלא ע"י מעשה - מחוייב הדבר שלא יהא תוכן הדבר למעלה מן תוקף המעשה 'המחיל' את הדבר,
והוא שייך ג"כ לעניין ה'עש"ן' - שבסוגיית ה'שנה' - יש תוקף לשחרית וערבית כ'זמן', ואכ"מ.

כנ"ל.

הרב @ב"מ שיחי', דבריך מאירים וברורים מחוורים ונהירים, השכלת להעמיד הדברים על בוריים ולעומקם - שלב אחר שלב עד לבירור המושלם של הדברים.
עם זאת מורינו הרב @אברך מעמיק שליט"א השכיל להעמיד הדברים על מקומם, ובוודאי שאין אתם צריך לדידי ולדכוותי, אך אין רצוני אלא לברר הדברים.

בכל הבריאה יש את 'צורת הדברים' ויש את 'תוכן הדברים', לעולם אין תוכן הדבר יהא שונה מצורתו ולהיפך, בצורת הדבר נרמז עומק העניין בצורה מופלאה מאין כמותה [איני מתכוון ל'צורה' מלשון מסגרת - אלא מלשון 'מעטפת', ודו"ק].
ובקצירת אמרים [נדברתי בזה עם הרב שיחי' בפרטי, ואעתיק בזה לצורך הענין חלק מן התוכן] זאת ראינו בכל התוה"ק שההתעסקות עם הדברים והמציאות הרוחנית תמיד היא מהמקום הגשמי של הדברים, ואע"פ שהמציאות הגשמית היא תוצאה מזו הרוחנית ולא להיפך, ובקצירת אמרים אבאר: שבוודאי ומציאות הדברים היא רוחנית וכל הגשמיות רק משתלשלת ממנה ואי"ז אלא תוצאה של זה בלבד, אך אנו נתונים בעוה"ז שהוא גשמי ומוגבל - וכל עבודתינו ומציאות תיקון העוה"ז היא להפוך הגשמיות לרוחניות, וליתר דיוק להתפיס הרוחניות בתוך הגשמיות, וליתר דיוק להעמיד את הרוחניות שתהא מחוייבת מצד הגשמיות [שקודם לכן - הגשמיות היא מצד הרוחניות אך לא ההפך].
והאריכו בזה רבות רבותינו, שמציאות העולם שהוא גשמי, ודבר גשמי הוא מוגבל ספור ומדוד, ואילו הרוחניות היא נצח אין סופי, וזאת נתחדש - שהדרך והצורה היחידה לתפוס את הנצח והאין סוף הוא דווקא אם יש אותו בצורה מוגבלת - וע"י שהוא קיים בצורה מוגבלת וספורה - אז ניתן לקיימו, אך בל"ז אין היתכנות שיהיה את הנצח והאין סוף. הדברים עמוקים מאד, וזאת בקיצור נמרץ.

'צורת' הדבר - היא כביכול החלק הגשמי של הדבר, עניין הגשמיות הוא סוד 'הצורה' - תוכן הדבר הוא מעבר לצורה, בעולם גשמי אין מהות ותוכן אלא הצורה והגשם של הדברים, ומהות הדבר - היא מהות ה'סוד' וכפי שהיטבת לבאר זאת היטב. הסוד הוא תוכן הדבר והוא נצח אין סופי, ובכדי שהאדם יהא שייך בתפיסת הנצח הרוחני - הוא רק ע"י שיהא לו את צורת הדברים, ומתוך צורת הדבר שהוא ספור מדוד ומוגבל בתפיסתו - אז יוכל להתפיס בזה את עומק ונצחיות העניין.
[ועצם הדבר שדווקא נצח ואין סוף מתקבל ע"י הצורה שהיא מוגבלת - הוא דבר עמוק מאד להבינו על נכון, והוא 'סוד הצמצום'.]

ואם הבנתי נכונה את דבריו של הרב @אברך מעמיק שליט"א, שלעולם אין צורת הדבר יכולה להיות שונה בצורתה מתוכן הדברים, ובוודאי שלעולם צורת הדבר [גם צורת העומק] תהיה באותו אופן, שהלא מהות ותוכן הדבר - מוגבלת לתפיסת הצורה של הדבר. וא"כ אינו מן הנכון לומר שהפשט הוא אחד והעומק הוא שניים, אלא לעולם פשט ועומק הדבר אחד הוא - אם כי בוודאי שבעומק הדבר ניתן להפליג למחוזות של 'יראה' ו'אהבה' שלעולם הם הם צורת הדברים.

והנה בשבוע שעבר העמיד הרב @ב"מ שיחי' את הנושא של קבלת עול מלכות שמים - ביסוד העבדות, ואילו היו שחלקו ורצו להעמיד שהוא נושא של ייחוד ו'אחדות'.
ולאחר התבוננות רבה בעניין, לענ"ד יש בזה נקודה מאד עמוקה ועדינה [ושורשה גם הוא ב'סוד הצמצום']:
שבהקדם, הלא גם האדם שביטל עצמו והכיר באחדות הא-ל, ושאינו אלא חלק מן המערכת האלוקית וכו', לעולם יישאר בו אותו החלק הקטן שהעמיד אותו להתבטל לקב"ה, והיינו שהלא אין התבטלות אבסולוטית שהיא מבטלת את הדבר מהיכנו ומן השורש רק כשיש דבר המבטל דבר, אך הדבר עצמו לא יוכל להיות המתבטל, וע"כ שנשאר בו החלק שהוא 'המבטל' את השאר להיות 'מתבטל'.
כפי שהרחבתי בזה לעיל, שאין פי' הדבר שהאדם מתבטל לקב"ה מעצם היותו, אלא אדרבה עבודת האדם הוא 'להיות' מתבטל, וא"כ צריך עיון רב - שלכאו' לעולם לא יוכל להתבטל כולו מעצם הוויתו, שהלא תמיד יישאר בו האדם שחי וקיים לעצמו [כביכול] ומבטל את מה שחוץ מן זה להכיר בקיומו והתהוותו בכל רגע ע"י הקב"ה.
ובעצם במילים פשוטות יותר, הכרת האדם בעצם הוויתו וקיומו ע"י הקב"ה - היא הפשטת הרוחניות והנצח על הגשמיות והחומר שבאדם [הנדמים כמקיימים עצמם..], ולכאו' לעולם יישאר נקודת החומר שבאדם - שבלא"ה אינו אדם אלא מלאך, ועיקר קיומו של האדם היא דווקא להתפיס את הרוחניות מצד הגשמיות ונקודת החומר המוגבלת.

ואם כנים הדברים ולולי דמיסתפינא, יש לומר שבקבלת עול מלכות שמים - 'כצורתה' יש שני חלקים: 'האחדות' ו'העבדות' [והיינו ה'יראה ואהבה'], עיקר צורת הדבר היא בוודאי ה' אחד - שהאדם מכיר בעצמו כמקויים ומהווה ע"י הקב"ה ושהינו חלק מן התוכנית האלוקית וכו', אך אכתי ישנה עוד בצורת קבלת עול מלכות שמים, והיא - ה' אלוקינו, שהיא אותה שורש נקודת ה'אדם' שלעולם תהיה כביכול קיימת לכשעצמה - שהיא תחת ה'עבדות', ומכירה בכך שה' אלוקינו.

ואם יורשה לי להוסיף בזה עוד רובד, שלכאו' ואם כנים הדברים ששורש נקודת האדם שהוא חומרי - תמיד תהא 'עצמית' כביכול, וא"כ שלעולם לא תהא הנצח והאין סוף אלא בתוך צורת הדבר שהיא מתוך גשמיות החומר - והיינו שלעולם לא תהיה ההכרה באחדות האלוקית אלא דווקא מתוך אותה הנקודה של החומר שהיא העבדות לקב"ה, שבל"ז לא שייך שיתפס באדם ההכרה באחדות שהיא רוחנית ונצח אין סופי.
ויוצא - שתפיסת האחדות הינה דווקא מתוך תפיסת העבדות, ובל"ז לא שייך כלל. [וזהו עומק העניין שבדברי הרחמ"ל שחוזר אין ספור פעמים - שדרגת ה'אהבה' היא מתוך תפיסת ה'יראה', והיינו שאינו סתם דרך בסולם העלייה שראשית כל 'יראה' ולאחמ"כ 'אהבה', אלא כל תפיסת ה'אהבה' שייכת אך דווקא מתוך תפיסת ה'יראה', דבל"ז לא יהא האדם שייך ב'אהבה', ואכ"מ.].
ונפלא עד מאד ביאור הפסוק ע"פ הראשונים, ה' אלוקינו שהוא ה' אחד, והיינו שמה שהוא ה' אחד הוא דווקא מתוך מה שהוא ה' אלוקינו [שזהו המקסימום השייך בתפיסתינו כצורתה], וזה עומק פירש"י שהוא אותו אלוקים שהיה ושיהיה - והיינו שראשית כל הוא ה' אלוקינו [עבדות], ווודאי שאם הוא אותו אלוקינו שהיה ושיהיה - אז הוא ה' אחד, אך לעולם תפיסת ה' אחד אינה שייכת אלא דווקא מתוך תפיסת ה' אלוקינו [שהיא תפיסת עבדות], ובתפיסת ה' אלוקינו יהיה שייך להתפיס הנצח אין סופי שהוא ה' אחד.
אלוקינו - ביאורו הוא על דרך מה שיש מצידינו אליו, וה' אחד - הוא עצמות ושורש הדבר המתקיים מצ"ע - בלא שייכות מצידינו, רק מצד מה שאנו משייכים עצמינו אליו ע"י מה שיש בתפיסתינו להיות שייכים בנצח בעצמו.

ואשים מבטחי בה' שח"ו לא תצא תקלה תח"י וגיליתי פנים בתורה שלא כהלכה, וכולי תקווה שישימו חברי ביהמ"ד הת"ח דפה, אזנם על דברי, ואולי יהיו הדברים מתיישבים על לב, והיה זה שכרי.​
אכן לזאת היה כוונתי (עם כמה תיקונים שלא כדאי להכנס להם), אם כי היריעה המקדמת רחבה יותר, עמוקה יותר, ובעיקר, פשוטה יותר.
מחמת קוצר הזמן לא אספיק לכתוב הכל, אבל פטור בלא כלום אי אפשר. וברוך ה' שיש כ"כ הרבה אברכים, שעניין זה בוער בלבם להבין ולהתקשר לאבינו שבשמים בכל לבבם ובכל נפשם ובכל מאודם, ראה ה' את עמך ישראל, תשמח בנו, תגאל אותנו, כי אותה אנו מבקשים.
אם יורשה, נעבור מדברים עמוקים ודקים בשכל, ולא בטוח שאני יודע מה אני מדבר בזה, לדבר קצת במה שכל יהודי שייך בו, גם הוא עצמו לא יודע את זה, ורובנו, האמת כמעט כולנו לא מודעים לזה, נתחיל עם קצת שכל, קצת מח, ומיד נעבור ללב.

נתחיל מעניין האהבה והיראה- בנושא זה גופא יש כמה נקודות, שלא כתבתי חלקם כדי לא לכתוב מערכה מקיפה כשזה יאבד מהמיקוד של הנושא, וחלקם מחמת כבוד ה' הסתר דבר, ונאמן רוח מכסה דבר, ועי' בגר"א במשלי מש"כ בזה, ובדברים אלו חשוב מאוד להקפיד בזה.

בכל מצווה יש בחינה ופן של יראה, ובחינה ופן של אהבה.
לא זו בלבד, אלא אף במצוות יראת ה' גופא, יש בחינה ופן של יראה, ובחינה ופן של אהבה. ואף במצוות אהבת ה' גופא יש בחינה ופן של יראה, ובחינה ופן של אהבה.
רק שביראת ה' הדגש והדעת הוא יראה, ובאהבת ה' הדגש והדעת הוא אהבה.
הדבר הוא פלא אבל הרמב"ם (פ"ב מהל' יסודי התורה הל' א', ב') מבאר את מצוות יראת ה' ואהבתו והוא כולל שתי מצוות אלו בהלכה אחת (דבר נדיר לכשעצמו), והוא כותב כיצד היא הדרך לאהבה וליראה, והוא על ידי ההתבוננות בבריאה, ומיד שעושה כן נופל עליו אהבה ויראה ובושה (מזכיר את מעמד הר סיני).
דהיינו אותו דרך התבוננות מביאה לידי אהבה ויראה גם יחד, והדבר פלא שיש כאן שתי מצוות אע"פ שהמעשה המביא לשתיהם היא מעשה אחד.
הדבר פשוט שאכן קבלת תפקיד של גילוי כבוד ה' אינו כשאר קבלת עול מצוות, אלא היא קבלה של גילוי של אהבה, כך שאע"פ שכל קבלת תפקיד המגדירה זהות, הרי היא יראה, אבל יש בה פן של אהבה. ומאידך הפן של ייחוד ה' היא הפן של אהבה. דעת לנבון נקל שיראה כאן הכוונה היא בחינה של עבד, והיא דרגה שלשיא דרגתו זכה משה רבינו. והפן של אהבה היא בחינה של בן.
קודם שנסביר את המיוחד של דרגת משה רבינו צריך לבנות כסדר את העניין.

עבד, הגדרתו הוא לפי תקפידו, גם כשעושה מאהבה. בן, תמיד מוגדר כבן גם כשהוא עושה תפקיד.
אבל יש דרגה מעל דרגה, ביראה, ויש דרגה מעל דרגה באהבה.
ובאמת שכבר בדרגה הראשונה, יש שילוב של אהבה ויראה, ומתאחדים בשתיהם, אבל ההגדרה היא עבד.
ויש דרגה מעל דרגה זו, ביראה, ויש דרגה מעל דרגה זו באהבה, ומתאחדים בשתיהם, אבל ההגדרה היא בן.
אבל האמת היא שיש דרגה שלישית, גבוה מעל גבוה.
ובדרגה זו היראה והאהבה מתאחדים. ובאמת גם בדרגה זו יש חיצוניות ופנימיות, וכל מי שזוכה להיות מרכבה לשכינה שייך לזה באיזה צד ואופן, אבל התייחד לזה לקנות דרגה זו בשיא השלימות, משה רבינו.
ואשימה לפי מחסום מלדבר במה שאיני יודע בו, רק מובן שכך צריך להיות. והאמת אותו אדם גופא, יכול לעלות ולרדת בדרגות אלו, בשכלו ובדעתו ובלבו. וייתכן וכל חייו לא ירגיש אלא פירוש אחד או שתיים כלליים, וייתכן שפ"א יהיה שייך לזה, ושוב לא יהיה שייך לזה וכשאינו מבין בזה הרי שבאמת אינו מבין אע"פ שהיה פ"א שהבין.

וכעת ללב, זאת אומר שייתכן ואדם יוכל לכוון כן בנקל, גם לדרגות היותר גבוהות, אם הוא ת"ח השלם בבהירות המידות, והדעת שקיבל על עצמו עול תורה.
וזכה לזה גם רבי מאיר, שיכל לומר אלהא דמאיר ענני דהיינו שידע שהקב"ה מייחד את שמו עליו, והוא מפני בהירות אור תורתו, שלא ירדו חכמים לסוף דעתו, והיה מנהיר עיניהם של חכמים בתורה. ובהכרח שמי שיש לו בהירות הדעת כזו הרי זה כיון שהגיע לסוד החכמה, שהיא היראה. ועל כן הקב"ה בעזרו, והכריזו עליו הזהרו ברבי מאיר ובתורתו. ויש לידע שבמגיד מישרים אמרו הזהרו ברבי יוסף קארו ובתורתו והדבר מבעית, ומכאן יש ללמוד שדרגה זו שייך בזה"ז למי שמקדש את דעתו בתורה, ובלי ספק שבדורנו זכה לזה הגר"ח קניבסקי זצ"ל. ובלי ספק שיש הרבה ת"ח שזכו לזה אם פעם אחת בחייהם ורק שלא ידעו להכיר זאת בעצמם, ולא כל אחד יודע מזה, וגם רבי מאיר לא היה יודע מזה אילולי מעשה שבא לידו. ואנו בני התורה המובחרים מכל עם, אין לנו מושג מי אנחנו (ואני כותב זאת אחרי ראיתי שיש איזה אשכול שדיברו על להחמיא לאברכים, ומכל מיני סיבות... שומו שמים על זה, אתה האברך המחמיא, וכי אתה מחמיא בשביל לעשות איזה טובה?? ועוד לפני שאתה מחמיא לאברך אחר, האם יש לך מושג מי אתה עצמך בכלל??? איזה גדלות, כמה הקב"ה מחבב ומפאר אותך??? ועוד אתה דן בקטני קטנות על להחמיא לאחרים מדין חסד??? כזה חלות דין???
אילו היה לי כח, הייתי יוצא לשוק, הייתי רץ ותופס כל אברך, היייתי מכריז ואומר, על כל אברך, קודש אתה לה'....
מי יודע כמה פעמים אמרו על כל אברך הזהרו בו ובתורתו, ורק אנחנו לא ידענו את זה, נכון אצל רבי מאיר זה היה כסדר, וכן אצל הבית יוסף, נכון שלא אצל כל אחד הוא זוכה שהכרזה כזו תהיה כסדר. אבל אברך שנידד שינה מעיניו להבין רמב"ן, עמל חודש על דברי הגר"ח, הרי פשיטא שהכריזו כן עליו, לכהפ"ח פעם אחת, ואם לא הכרזה כזו, בכזה רום המעלה, אז הכרזה כזו או אחרת, המבטאת את היותו מיחדי הסגולה בעולם, הרי זה נתקדש קודש קדשים, האדם הזה ששבר את ראשו בהבנת השב שמעתתא, המח שלו עומד במעמד הר סיני, בדרגה הנמוכה שלו הוא בקולות וברקים, ובדרגות הגבוהות??? מה הגלות עשה לנו, לאן הושפלנו שאנחנו מדברים על לרומם בלי לדעת על מה אנחנו מדברים בכלל, הייתי סהרורי מהתגובות המטופשות שם).
בכל אופן כל אברך מתי שהוא לומד טוב, והוא שקוע לגמרי בסוגיא יכול די בנקל לכוון זאת. כי את האהבת ה', המשלבת את היראה, זה שמביא לידי עמל התורה, לקידוש שם שמים, להיות מרכבה לשכינה, הוא מרגיש באופן טבעי. הוא מרגיש את ייחוד ה', על כל דבר, כשהוא לומד שבת, הוא רוואה מקרר ופס"ר, איזה קידוש החומר זה....

לא הייתי כותב זה כדבר פשוט אילולי מקרא כתוב (דברים י' יב'), מה ה' אלוקיך שואל מעימך כי אם ליראה אותו, ללכת בכל דרכיו ולאהבה אותו. האהבה והיראה מוזכרים (שוב) כאחד, וכל זה על ידי החיבור המושלם לה' ולתורה (אין, גבי משה וכו').
איך אני יודע שעל ידי השקיעות המוחלטת בתורה זה נקל, ושהמיוחד בפן זה של משה לעניין זה, היינו החיבור לתורה.
גם זה מקרא מפורש.
איפה.
בקריאת שמע.
ואהבת את ה' אלוקיך, בכל לבבך. ודברתם בם, בשבתך בביתך, דבר בלימדו בלי הפסקה, בכל מקום, בכל זמן, בכל מצב, והרי כתב הרמב"ם שאהבת ה' היא כמי שמשוגע וחולה אהבה.
תראה איזה חולה אהבה, הבן אדם לוקח את הפסוקים האלו, שמדברים על אהבת ה', על הביטוי של אהבת התורה, וקובע אותם בבית שלו, על הראש שלו, ועל הלב שלו. וכל זה גם כתוב בפסוקים האלו.
וזה פתח להבין את ההיקף הנפלא של המצוות התמידיות.
אם יורשה, אומר שהפירוש של הלב יותר חשוב מדברים עמוקים שקשה לתפוס. מי ששקוע בלימוד הוא אוהב את ה' בכל לבבו, הוא שייך הרבה יותר לפירוש של אחד. אדם כזה השוקע בתורה, מיד זוכה להיות משהו של מרכבה לשכינה.
וכאן מגיע דבר מבהיל.
לא רק שהוא מייחד את שמו של הקב"ה, הקב"ה מייד את שמו עליו, אלהא דרבי מאיר, זה אומר שהקב"ה ייחד את שמו עליו (אלקי אברהם, אלוקי רבי מאיר)
מי שיש לו שייכות לזה, אמור עכ"פ לרגע, להיות שייך, גם עכ"פ מבחינה חיצונית לדרגה זו, כיון שגם בדרגה זו יש אין סוף דרגות.
ומספיק שאדם פעם אחת היה שקוע בתורה, שכל חייו יהיה לו איזה שייכות לזה, וכמו שהזכרנו לעיל מדברי הרמב"ם במו"נ, וע"פ האריז"ל.

הגם שבתחילה יראתי לדבר, אבל רוב הדברים שנכתבו כאן הם באופן של לב, ובאופן זה כמדומה שהדבר נכון יותר לדבר, ואף מצווה וחובה לדבר, כי אם יש דבר שיקרב את הגאולה זה ההבנה מי אנחנו לומדי התורה הקדושה, ומי שמבין מי הוא, יקרא ק"ש אחרת. זה גופא קידוש ה', לרומם את בני התורה, זה גופא לעשות שיהיה ה' אחד, אם אנחנו נתחיל להביו מי אנחנו, לרומם את עצמנו, עם ה' המובחרים בתורה, אהבת חינם זה ממילא.
והכל כלול בשמע ישראל, כן כבר במילין האלו. שמע ישראל, העם הנחבר, בנים ליעקב אבינו, מרכבה לשכינה, בשיא גדלותו שנקרא ישראל, בחיר האבות שהעמיד את כלל ישראל כעם, כשבטים. ה' אלוקינו, לעם הזה יש תפקיד, שכעת הקב"ה הוא אלוקינו בלבד. אנחנו נעשה אותו אחד ושמו אחד.
אנחנו נאהב את ה' בכל לבבנו, נכיר בזה שאנחנו ישראל, השמענו לעצמנו, מי אנחנו, השורש מתחיל משמע ישראל.

תרגיש! תדע!
עושים את הקב"ה חטיבה אחת בעולם, הקב"ה עושה אותנו חטיבה אחת בעולם.
ואהבת את ה' אלוקיך, והקב"ה כנגדו קושר תפילין ואומר אהבתי אתכם.
זה אהבה.
אנחנו חולי אהבה, הקב"ה הומה מעיו לו.
אנחנו חושבים תורה, את שמותיו של הקב"ה, הקב"ה יושב כנגדנו מלמדנו וחושב אותנו.
מה שנכתב כאן זה מעומק הפשט, אולי סופו של פשט, (וכתב הגר"א שדרש זה סוף הפשט) אבל עוד לא סוד.
יש עוד מה לכתוב, עוד הרבה, ואקצר.

ויהיו דברי אלה אשר התחננתי לה' קרובים אל ה' אלקינו.
התנערי מעפר, כולנו, כל בני התורה, המושפלים עד עפר, קומי, לבשי בגדי תפארתך עמי, על יד בן ישי בית הלחמי קרבה אל נפשי גאלה.
זה חלק מהקבלת עול מלכות שמים שלנו.
אוי לנו שצריך לומר שמה שאנחנו שווים הרבה זה לא רק סיסמא, זה לא רק כדי שהמשגיח יהיה לו איך להעיר אותנו, אלא כי זה האמת.
זה האמת לאמיתה!

נערך לאחרונה:
צריך להדגיש שכמובן את גוף עניין הייחוד אין מי שיכול להשיג.
ואף דרגת יחידה שבנשמה אין שייך לזכות לזה בעולם הזה, וכמש"כ הנפש החיים שער ב' פרק יז'. אבל גוף הידיעה שהקב"ה אחד זה מ"ע פשוטה ויסודית ביותר שכל אחד מישראל חייב בה.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון