בעבר היה לי ויכוח עם חסיד חב"ד אם הקשר עם בורא העולם אמור להיות דיסטנסי או לא דהיינו האם ראוי לבקש ממנו דברים גשמיים הכי פשוטים וכגון שהאוכל יצא ערב וכדו' כמובן שהוא טען בכל תוקף שלא וח"ו ואין זה ראוי אך אני הק' לא הצלחתי להשתכנע מדבריו כלל.
אביע דעתי
לי נראה שבראש ובראשונה כך צריך בן אדם לנהוג קשר ישיר עם אבא שבשמים לפני שיחקור ויעיין בעניני אמונה וכיוצ"ב, קשר ישיר עם בורא העולם אוטומטית מחזק ומשריש את האמונה.
נ.ב. בהדגשה, הנני ליטאי קלאסי מן המנין ואיני נמנה על איזו חסידות וכת באשר היא.

יש"כ.
עברתי על האשכול הזה מלמעלה ונראה שרוח הדברים כך הוא:
ראוי לבקש גם על דברים פשוטים ולהיות אם קשר ישיר "כאדם המשיח באוזן חברו והוא שומע"

אומנם דברי אותו חסיד חב"ד הם בדיוק כדברי הנפש החיים שער ב פרק יא ותמיהה אני, על כלל הדברים האלו, שדבר שר' חיים טורח כ"כ להדגיש נעלם מעיני רבים וטובים.

זה העיקר הגדול של ענין התפלה. שכלל כוונתה הוא. לכוין רק להוסיף כח בקדושה שכמו שהאיש מאנשי החיל משליך כל ענינו וצרכי עצמו מנגד ומוסר נפשו ברצונו רק על כבוד המלך. שיתגדל הכתר מלוכה של אותה המדינה ותנשא מלכותו.
כן ראוי מאד להאדם הישר לשום כל כוונתו וטוהר מחשבתו בתפלתו רק להוסיף תת כח בהעולמות הקדושים. ולעורר בקולו הקול העליון לאמשכא מניה ברכאן ונהירו לכלא. להעביר רוח הטומאה מן העולם ויתוקן עולם במלכותו ית"ש.
ולא על עניניו וצרכי עצמו כלל. ועינינו הראות בנוסח תפלת ר"ה שהוא מסודר מראשו עד סופו רק על כבוד מלכותו ית"ש שתתעלה כבתחלה קודם חטא אדה"ר. וגם נוסח תפלת כל השנה.
אף שלפי פשוטו הנראה רובו ככולו מסודר על עניני צרכי עצמנו. ודאי ברור לכל מבין וממקומו הוא מוכרע שלא כיונו אנשי הכנסי' הגדולה על הנראה מפשוטי פי' המלות לבד וכמש"ל פ"י. ותפלות נגד תמידין תקנום שהיו עולות כליל לאישים כולה לגבוה סלקא ולא היה בהם חלק הדיוט כלל:
ואף דהלכתא גמירא לה בש"ס. שהיחיד רשאי לחדש דבר בתפלתו על צרכי עצמו וצערו. בכל ברכה לפי ענינה.
גם בזה צריך שלא תהא תכלית כוונתו על צערו. ולא זו הדרך הנכונה לישרים בלבותם.
כי באמת יפלא איך שייך לבקש להתחנן כלל לפניו ית"ש להסיר מעליו צערו ויסוריו. כמו בענין רפואות הגוף. הרופא משקהו סמנים חריפים או אם הרופא מוכרח אף גם לחתוך אבר אחד לגמרי שלא יתפשט ארס החולי יותר. האם יתחנן אליו החולה שלא ישקהו הסמנים או שלא יחתוך האבר. הלא החולה עצמו שוכרו לכך. כן איך ישפוך שיח לפניו ית"ש להסיר מעליו היסורים. הלא המה רטיה וסמא דחיי לכפר עונותיו. כמאמרם ז"ל (שבת נ"ה א') אין יסורין בלא עון. ואם לא אפוא. נפש החטאת במה תתכפר:
אמנם תכלית הכוונה. צריכה שתהיה רק צורך גבוה. כי במקום שיש חילול שמו ית' כגון צרת כלל ישראל. באמור עם ה' אלה והמה מוכים ומעונים. מחוייבים לבקש ולשפוך שיח לפניו ית"ש על חילול שמו ית'. ואך למען שמו יעשה.
וגם היחיד על צערו אף אם אין חילול השם בדבר. יש מקום ג"כ לבקש לפניו יתברך על גודל הצער של מעלה בזמן שהאדם שרוי בצער למטה. כמאמרם ז"ל במשנה פ"ו דסנהדרין אר"מ בזמן שהאדם מצטער שכינה מה הלשון אומרת קלני מראשי קלני מזרועי(*) ואמרו בשמו"ר פ"ב. וכו'

ראוי לבקש גם על דברים פשוטים ולהיות אם קשר ישיר "כאדם המשיח באוזן חברו והוא שומע"

אומנם דברי אותו חסיד חב"ד הם בדיוק כדברי הנפש החיים שער ב פרק יא ותמיהה אני, על כלל הדברים האלו, שדבר שר' חיים טורח כ"כ להדגיש נעלם מעיני רבים וטובים.

זה העיקר הגדול של ענין התפלה. שכלל כוונתה הוא. לכוין רק להוסיף כח בקדושה שכמו שהאיש מאנשי החיל משליך כל ענינו וצרכי עצמו מנגד ומוסר נפשו ברצונו רק על כבוד המלך. שיתגדל הכתר מלוכה של אותה המדינה ותנשא מלכותו.
כן ראוי מאד להאדם הישר לשום כל כוונתו וטוהר מחשבתו בתפלתו רק להוסיף תת כח בהעולמות הקדושים. ולעורר בקולו הקול העליון לאמשכא מניה ברכאן ונהירו לכלא. להעביר רוח הטומאה מן העולם ויתוקן עולם במלכותו ית"ש.
ולא על עניניו וצרכי עצמו כלל. ועינינו הראות בנוסח תפלת ר"ה שהוא מסודר מראשו עד סופו רק על כבוד מלכותו ית"ש שתתעלה כבתחלה קודם חטא אדה"ר. וגם נוסח תפלת כל השנה.
אף שלפי פשוטו הנראה רובו ככולו מסודר על עניני צרכי עצמנו. ודאי ברור לכל מבין וממקומו הוא מוכרע שלא כיונו אנשי הכנסי' הגדולה על הנראה מפשוטי פי' המלות לבד וכמש"ל פ"י. ותפלות נגד תמידין תקנום שהיו עולות כליל לאישים כולה לגבוה סלקא ולא היה בהם חלק הדיוט כלל:
ואף דהלכתא גמירא לה בש"ס. שהיחיד רשאי לחדש דבר בתפלתו על צרכי עצמו וצערו. בכל ברכה לפי ענינה.
כי באמת יפלא איך שייך לבקש להתחנן כלל לפניו ית"ש להסיר מעליו צערו ויסוריו. כמו בענין רפואות הגוף. הרופא משקהו סמנים חריפים או אם הרופא מוכרח אף גם לחתוך אבר אחד לגמרי שלא יתפשט ארס החולי יותר. האם יתחנן אליו החולה שלא ישקהו הסמנים או שלא יחתוך האבר. הלא החולה עצמו שוכרו לכך. כן איך ישפוך שיח לפניו ית"ש להסיר מעליו היסורים. הלא המה רטיה וסמא דחיי לכפר עונותיו. כמאמרם ז"ל (שבת נ"ה א') אין יסורין בלא עון. ואם לא אפוא. נפש החטאת במה תתכפר:
אמנם תכלית הכוונה. צריכה שתהיה רק צורך גבוה. כי במקום שיש חילול שמו ית' כגון צרת כלל ישראל. באמור עם ה' אלה והמה מוכים ומעונים. מחוייבים לבקש ולשפוך שיח לפניו ית"ש על חילול שמו ית'. ואך למען שמו יעשה.
וגם היחיד על צערו אף אם אין חילול השם בדבר. יש מקום ג"כ לבקש לפניו יתברך על גודל הצער של מעלה בזמן שהאדם שרוי בצער למטה. כמאמרם ז"ל במשנה פ"ו דסנהדרין אר"מ בזמן שהאדם מצטער שכינה מה הלשון אומרת קלני מראשי קלני מזרועי(*) ואמרו בשמו"ר פ"ב. וכו'
דברי רבינו הנפש החיים אינם סותרים בכי הוא זה את דברי.
רבינו בא להעמיד היחס האמיתי והברור לתפילה והגישה הנכונה והאמיתית לתפילה ואנוכי הק' וחו"ר הפורום שנחי' באנו להעמיד צורת התפילה בפועל דהיינו במילים פשוטות ובקשר רציף ועל כל ענין.

[ולואי שבג' תפילות המחוייבות מדינא נזכה להגיע לדברי הנפש החיים]

יש"כ.

רבינו נחמן כבר אמר "ההתבודדות הוא מעלה ועליונה על הכל" "א"א להיות איש כשר בלי התבודדות"
אבל אין לזה קשר לדברי סרק והבל שיצא בעידן ריתחא מפי אחד החברים כאן.
כבר נתבאר בפתיח לאשכול
עתה אשמח לשמוע דעת חו"ר הפורום וכן מהי דעת גדולי הדורות [למעט ברסלב וחב"ד הידועות לכל] בענין הקשר הרציף עם הקב"ה.
יש"כ על הדברים המאירים אך יש על כך אשכול נפרד שאף הוא הובא לעיל.

האם ראוי לבקש ממנו דברים גשמיים הכי פשוטים וכגון שהאוכל יצא ערב וכדו' כמובן שהוא טען בכל תוקף שלא וח"ו ואין זה ראוי אך אני הק' לא הצלחתי להשתכנע מדבריו כלל.
תעבור אחד אחד ותסביר כי איני יודע למה זה לא נחשב סתירה, לא הבנתי מה החילוק בין היחס והגישה לצרה בפועל
זה העיקר הגדול של ענין התפלה. שכלל כוונתה הוא. לכוין רק להוסיף כח בקדושה
כן ראוי מאד להאדם הישר לשום כל כוונתו וטוהר מחשבתו בתפלתו רק להוסיף תת כח בהעולמות הקדושים.
ולא על עניניו וצרכי עצמו כלל.
ותפלות נגד תמידין תקנום שהיו עולות כליל לאישים כולה לגבוה סלקא ולא היה בהם חלק הדיוט כלל:
גם בזה צריך שלא תהא תכלית כוונתו על צערו. ולא זו הדרך הנכונה לישרים בלבותם
.
אמנם תכלית הכוונה. צריכה שתהיה רק צורך גבוה.
וגם היחיד על צערו אף אם אין חילול השם בדבר.
יש מקום ג"כ לבקש לפניו יתברך על גודל הצער של מעלה בזמן שהאדם שרוי בצער למטה.

איך יבקש? כנתבאר בדברי בפתיח לאשכול.

איני רואה סתירה ר' חיים בא לבאר מהות וכוח התפילה, המעלה העליונה בתפילה לבקש בצורה של צער השכינה אי"ז סותר הבקשות הפרטיות,
דברי החסיד חב"ד היו (לכאורה) שאין לבקש כלל על עצמך

אני באתי לומר שמדברי הנפש החיים נראה שלבקש מה' על כל דבר קטן ולנהוג עמו בקשר של אדם המשיח באוזן חברו, לא זו הדרך.
הדרך היא לדבר איתו בצורה שגם הכאב שלך הוא לא קשור לתפילה באופן ישיר והוא לא סיבת הבקשה אלא צער השכינה וכו'

האם כולי עלמא שמתפללים לכך כונתם? מסתמא לא, לכן לא יתפללו?!

אלא לשם שאיפתנו כי זה תפקידינו כבוד ה' וכו' וכו' ובכל תנועה ותזוזה בעולם כן.

וכי אסור לנו לצפות למשיח ולגאולה השלמה משום שיש לנו בזה נגיעות ולא רק כבוד ה' וצער השכינה עומד בראש מעינינו?!

אט אט בעזה"י וברצונו נבוא שם.

[ודרך אגב נראה לי שבצורת התפילה שנתבארה בדברי הדרך לשם יותר מהירה].

יש"כ

האם כולי עלמא שמתפללים לכך כונתם? מסתמא לא, לכן לא יתפללו?!
כיצוא בזה תשאל וכי אם אינו יכול לכוון לא יתפלל?
והתשובה היא מפורשת ברכות דף ל עמוד ב
לעולם ימוד אדם את עצמו, אם יכול לכוין את לבו - יתפלל, ואם לאו - אל יתפלל! [ובברכה ראשונה בוודאי אפילו יעבור הזמן]
ומה שתגיד היא גופא הרי קיימא לן שבזמנינו בכל אופן צריך להתפלל
זה אינו שזה יסביר את זה שאנו ממשיכים להתפלל אבל לא את החסרון העצום שבזה שהוא עד כדי אל יתפלל, ואם זה חסרון כה גדול כיצד שחשוב את זה לראוי
אולי תפנה אותי לחסיד חב"ד ההוא שמצאתי לו דרך לשכנע אותך

כיצוא בזה תשאל וכי אם אינו יכול לכוון לא יתפלל?
והתשובה היא מפורשת ברכות דף ל עמוד ב
לעולם ימוד אדם את עצמו, אם יכול לכוין את לבו - יתפלל, ואם לאו - אל יתפלל! [ובברכה ראשונה בוודאי אפילו יעבור הזמן]
ומה שתגיד היא גופא הרי קיימא לן שבזמנינו בכל אופן צריך להתפלל
זה אינו שזה יסביר את זה שאנו ממשיכים להתפלל אבל לא את החסרון העצום שבזה שהוא עד כדי אל יתפלל, ואם זה חסרון כה גדול כיצד שחשוב את זה לראוי
אולי תפנה אותי לחסיד חב"ד ההוא שמצאתי לו דרך לשכנע אותך
אה"נ מה זה סותר דברי?

נכון צריך להתפלל בכל אופן וכדכתבתי.

ואכתי אין דברי סותרים את דברי רבינו משום שאף שאיננו מכונים לשם שמים אכתי יש לנו להתפלל משום הצער שיש לנו.

איך נתפלל? במילים שלנו הפשוטות והתמימות. כ"כ פשוט.

יש"כ

נערך: דרך אגב נראה לי שגדולי המורים בדורות האחרונים לא יצטטו לך נפש החיים זה אלא עניני אמונה וכיוצ"ב.

דרך אגב נראה לי שגדולי המורים בדורות האחרונים לא יצטטו לך נפש החיים זה אלא עניני אמונה וכיוצ"ב.
איני חושד אף אחד מגדולי המורים שיעשו נבלה כזאת בישראל וכי חושבים הם שצריך להעלים את האמת וכי ר' חיים היה פחות חכם מהם
כיוצא בדברים המזעזעים שכתבו החסידים על בעל החובת הלבבות הרס"ג והרמב"ם שכל מה שכתבתו כתבו לדורם בושה וחרפה

איני חושד אף אחד מגדולי המורים שיעשו נבלה כזאת בישראל וכי חושבים הם שצריך להעלים את האמת וכי ר' חיים היה פחות חכם מהם
כיוצא בדברים המזעזעים שכתבו החסידים על בעל החובת הלבבות הרס"ג והרמב"ם שכל מה שכתבתו כתבו לדורם בושה וחרפה
תפתח ר' שמשון

רבינו בא להעמיד היחס האמיתי והברור לתפילה והגישה הנכונה והאמיתית לתפילה ואנוכי הק' וחו"ר הפורום שנחי' באנו להעמיד צורת התפילה בפועל דהיינו במילים פשוטות ובקשר רציף ועל כל ענין.
אז למה להוציא לעז על תורת חב''ד, כשחבדניק שלא למד אותה מספיק ניסה לדבר בשמה, שוודאי מלמדת גם להתפלל על דברים פשוטים כפשטות המצווה להתפלל? ובפרט תמיהה לי טובא על ההו''א שקודם שהיה נוסח לתפילה וכן לכו''כ דעות האידנא בתפילת נשים שעיקרה לבקש מה שעולה על דעתו הקצרה של המבקש

אז למה להוציא לעז על תורת חב''ד, כשחבדניק שלא למד אותה מספיק ניסה לדבר בשמה, שוודאי מלמדת גם להתפלל על דברים פשוטים כפשטות המצווה להתפלל? ובפרט תמיהה לי טובא על ההו''א שקודם שהיה נוסח לתפילה וכן לכו''כ דעות האידנא בתפילת נשים שעיקרה לבקש מה שעולה על דעתו הקצרה של המבקש
לעז?????????
היכן?

אם זמר יראה שאם הוא יעשה משהו אפילו שזה חריג זה יביא לו רווח ציבורי קרוב לוודאי שהו יעשה את זה
זה לא יעשה לו רווח ציבורי אם זה באמת כזה חריג....
מטענת הרב @אורה היה נראה כי גם בברסלב מילים כמו "הקב"ה תמיד איתי מחבק אותי לא עוזב אותי" הם מילים לא מכבדות כלפי הבורא.
אם כך היה המצב, לא היה מעז אף זמר המקובל בציבוריות החרדית להכניס את המילים הללו בשיר,
כי זה לא היה מביא לרווח אלא להפסד.

אני באתי לומר שמדברי הנפש החיים נראה שלבקש מה' על כל דבר קטן ולנהוג עמו בקשר של אדם המשיח באוזן חברו, לא זו הדרך.
הדרך היא לדבר איתו בצורה שגם הכאב שלך הוא לא קשור לתפילה באופן ישיר והוא לא סיבת הבקשה אלא צער השכינה וכו'
גם לרצות דברים גשמיים זו לא הדרך, וצריך לרצות רק קרבת אלוקים כמבואר במס"י.
וגם ללמוד תורה שלא לשמה זו לו הדרך, וצריך ללמוד רק לשמה.
ואני יכול להביא לך עוד הרבה הרבה דברים מהסוג הזה.

אנו לא דיברנו על להיכן צריך להגיע.
עסקנו במצבינו הנתון, בו אנו כן מתפללים כל עצמנו ועל צרותינו - האם להתפלל רק על צרות גדולות, או כל כל פרט ופרט מחיינו.
זה לא נוגע כלל לדברי הנפש החיים.

גם לרצות דברים גשמיים זו לא הדרך, וצריך לרצות רק קרבת אלוקים כמבואר במס"י.
וגם ללמוד תורה שלא לשמה זו לו הדרך, וצריך ללמוד רק לשמה.
ואני יכול להביא לך עוד הרבה הרבה דברים מהסוג הזה.

אנו לא דיברנו על להיכן צריך להגיע.
עסקנו במצבינו הנתון, בו אנו כן מתפללים כל עצמנו ועל צרותינו - האם להתפלל רק על צרות גדולות, או כל כל פרט ופרט מחיינו.
זה לא נוגע כלל לדברי הנפש החיים.
אם אתה מסתכל על התפילה כמו שצריך להסתכל עליה אז אתה מתייחס לתפילה כמו שצריך להתייחס אליה וממילא לא "תדבר איתו" בפנאן כאילו הוא חבר שלך ואתה מבקש ממנו דברים קטנים כי אתה מבין שתפילה זה לא אישי זה על השכינה וכל היחס משתנה וממילא להגיע ולומר אתה צודק אבל אני עדיין לא בדרגה הזו ולכן אני מתייחס אחרת לתפילה זה הגיוני אבל לא מהלך ככה שאל תחשוב חלילה שהצדק איתך

אם אתה מסתכל על התפילה כמו שצריך להסתכל עליה אז אתה מתייחס לתפילה כמו שצריך להתייחס אליה וממילא לא "תדבר איתו" בפנאן כאילו הוא חבר שלך ואתה מבקש ממנו דברים קטנים כי אתה מבין שתפילה זה לא אישי זה על השכינה וכל היחס משתנה וממילא להגיע ולומר אתה צודק אבל אני עדיין לא בדרגה הזו ולכן אני מתייחס אחרת לתפילה זה הגיוני אבל לא מהלך ככה שאל תחשוב חלילה שהצדק איתך
לא ברור לי מדוע אתה חוזר על עצמך.
כמו שאמרתי - אלו הם שני דברים שכלל לא סותרים.

א. אם אתה לא מבקש על עצמך כלל, וגם ברפאינו אתה מכוון על צער השכינה וגם הברך עלינו אתה מכוון לכבוד שמים, וגם בשמע קולינו אתה מכוון לגילוי מלכותו יתברך - אזי ברור שהדרך היא לא לבקש דברים פרטיים.
על זה דיבר הנפש החיים.

ב. אם אתה לא בדרגה גבוהה, ואתה כן מבקש על עצמך, וברפאינו אתה מבקש שלא תחלה ותסבול, ובברך עלינו אתה מכוון שתהיה לך פרנסה ואפשרות להאכיל את הילדים, ובשמע קולינו אתה מכוון עליך - אזי ברור שגם על קניית לחם וחלב בסופר אתה צריך לבקש.
על זה עוסק האשכול.

נראה לי שהוויכוח בין הליטאי לחבדני"ק הוא תוצאה של מחלוקת בין החסידות [בעיקר הבעל התניא] והמתנגדים לה, מי שמונח היטב במחלוקת רואה שכמעט כל ההבדלים בין החסידים למתנגדיהם שורשם במחלוקת הנ"ל, [כמו להניח תפילין לחילוני בטיילת פרוצה, להפיץ את שבע מצוות בני נח, התוועדויות וכו' וכו'] ולדעתי גם דיון זה הוא פועל יוצא מהוויכוח..

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון