• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.

אחד יחיד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
17,476
נקודות
1,280
בשנים האחרונות פשט המנהג לעשות סעודות ביומא דהילולא של הבת עין זיע"א.

והמהדרים נוהגים לעשות סעודה בשרית כיד המלך.

ותמוה הוא, שהרי הבת עין עצמו כתב בריש פרשת וישלח - שבדרך כלל חל בו היארצייט את הדברים הבאים:

"וישלח יעקב מלאכים לפניו אל עשו אחיו ארצה שעיר שדה אדום וגו':

יש לפרש הפסוק ע"ד המוסר הנה יעקב ועשו מרמזים לבחינת יצה"ט ויצה"ר שיש באדם ושר של עשו הוא המקור של היצה"ר היינו הבחינה שממנה מקבל היצה"ר תוספת כח ועוז והוא בחינת גסות הרוח ובחינה זו בא מ"י מותרות היינו שמתנהג האדם בבחינת מותרות אכילה ושאר תענוגים ועי"ז נתרומם לבו של אדם כמאה"כ פן תאכל ושבעת ורם לבבך ושכחת כו' פי' שע"י בחינת שביעה ביותר בא לבחינת שכחה בה' ולבחינת גסות הרוח ובזה ניתוסף כח ועוז להיצה"ר אבל צדיק אוכל לשובע נפשו בלבד בבחינת הסתפקות בבחינת מועט וזהו מרומז בפסוק כדיתא בספרים הק' לב חכם לימין ולב כסיל לשמאל פי' החכם מתנהג באותיות שהמה לימין של אותיות ל"ב היינו אותיות א"ך שמרמז לבחינת מועט כמאחז"ל אכין ורקין מיעוטין הם, והכסיל מתנהג באותיות שהמה לשמאל של אותיות ל"ב היינו אותיות ג"ם בחינת רבוי ומותרות כמאחז"ל אתין וגמין רבוין כדאיתא בסה"ק. ולזה רמזו רז"ל על פסוק כי אתם המעט מכל העמים שאתם ממעטים עצמיכם לפני פי' שאתם מתנהגים לפני בבחינת מיעוט בחינת הסתפקות כנ"ל כדי שלא יהיה מקום לכחו של עשו הוא היצה"ר".

וצ"ע גדול בזה.

בשנים האחרונות פשט המנהג לעשות סעודות ביומא דהילולא של הבת עין זיע"א.

והמהדרים נוהגים לעשות סעודה בשרית כיד המלך.

ותמוה הוא, שהרי הבת עין עצמו כתב בריש פרשת וישלח - שבדרך כלל חל בו היארצייט את הדברים הבאים:

"וישלח יעקב מלאכים לפניו אל עשו אחיו ארצה שעיר שדה אדום וגו':

יש לפרש הפסוק ע"ד המוסר הנה יעקב ועשו מרמזים לבחינת יצה"ט ויצה"ר שיש באדם ושר של עשו הוא המקור של היצה"ר היינו הבחינה שממנה מקבל היצה"ר תוספת כח ועוז והוא בחינת גסות הרוח ובחינה זו בא מ"י מותרות היינו שמתנהג האדם בבחינת מותרות אכילה ושאר תענוגים ועי"ז נתרומם לבו של אדם כמאה"כ פן תאכל ושבעת ורם לבבך ושכחת כו' פי' שע"י בחינת שביעה ביותר בא לבחינת שכחה בה' ולבחינת גסות הרוח ובזה ניתוסף כח ועוז להיצה"ר אבל צדיק אוכל לשובע נפשו בלבד בבחינת הסתפקות בבחינת מועט וזהו מרומז בפסוק כדיתא בספרים הק' לב חכם לימין ולב כסיל לשמאל פי' החכם מתנהג באותיות שהמה לימין של אותיות ל"ב היינו אותיות א"ך שמרמז לבחינת מועט כמאחז"ל אכין ורקין מיעוטין הם, והכסיל מתנהג באותיות שהמה לשמאל של אותיות ל"ב היינו אותיות ג"ם בחינת רבוי ומותרות כמאחז"ל אתין וגמין רבוין כדאיתא בסה"ק. ולזה רמזו רז"ל על פסוק כי אתם המעט מכל העמים שאתם ממעטים עצמיכם לפני פי' שאתם מתנהגים לפני בבחינת מיעוט בחינת הסתפקות כנ"ל כדי שלא יהיה מקום לכחו של עשו הוא היצה"ר".

וצ"ע גדול בזה.
האם כוונת הבת עין היא גם לסעודת מצווה וכדומה?
והרי מצאנו בשבת (לדוגמה) מצווה להתענג בתענוגים.

ואולי שהסעודה היא להילולא ולכבוד הנפטר הוא דין שונה.

למרות שנראה לי שקושייתך היא לא מגוף הדברים אלא מזה שחזינן שאין בין אותם סעודת לבין עילוי נשמת וכבוד הצדיק שום קשר.

האם כוונת הבת עין היא גם לסעודת מצווה וכדומה?
והרי מצאנו בשבת (לדוגמה) מצווה להתענג בתענוגים.

ואולי שהסעודה היא להילולא ולכבוד הנפטר הוא דין שונה.

למרות שנראה לי שקושייתך היא לא מגוף הדברים אלא מזה שחזינן שאין בין אותם סעודת לבין עילוי נשמת וכבוד הצדיק שום קשר.
אף על זה יש מחלוקת מי שעונג לו להתענות ולצום בהם, ואילו לזה צריכה להיות השאיפה, וי"ל.

א. ברור שרוב הסעודות אינן לשם עילוי נשמה וכבוד הצדיק, אלא זה רק תירוץ.
ב. יש נותן טעם לפגם לעשות סעודות מלאות בתאוות האכילה כעילוי נשמה, לצדיק שדיבר בחריפות נגד כך.

אני שמח שכיוונתי לדעתך
ב. יש נותן טעם לפגם לעשות סעודות מלאות בתאוות האכילה כעילוי נשמה, לצדיק שדיבר בחריפות נגד כך.
צריך לבדוק היטב מה המקור של המנהג- מה עומד מאחורי זה, ומי אמר שבמקור זה אכילה של תאווה.

מעלון אז נדברו השבוע פר' וישלח

אודות היארצייט של רבינו ה'בת עין' זצוק"ל זכותו יגן עלינו...
השבוע חל היארצייט של מרנא הגה"ק הבת עין זכותו יגן עלינו אמן... בשנים האחרונות הגה"צ ר' אלימלך בידרמן שליט"א האדיר והפליא בדברותיו על מעלת הספרים של הבת עין והיארצייאט והסעודה ויש בזה עניינים נשגבים וכו' וכו'... ויש כמובן את הצד השני של המטבע... את אלו שמרימים גבה ונאנחים לגלות עוד חג וטרנד חדש שנכנס בציבור...
לצורך העניין: בא נעשה סדר בנושא!!! אבל בשביל זה אני צריך לתת הקדמה...
בפרשה הקודמת- ויצא, כתוב שכשנולד גד, ותאמר לאה בגד!!! אומר רש"י בפירוש השני: מה זה בגד?? מלשון בגידה!! לאה כביכול מתנה: שעצם זה שיעקב נשא את השפחה שלה זו בגידה... והנה זה בא.. הבגידה הולידה פירות... ולכאורה יש פה קושיה שזועקת עד לב השמים: הרי לאה בכבודה ובעצמה, היא זו שייזמה את המהלך!! 'ותרא לאה כי עמדה מלדת ותקח את זלפה שפחתה ותתן אותה ליעקב לאשה...' אז איך לאה קוראת לזה בגידה... הרי היא בעצמה עומדת מאחורי המהלך הזה?? אלא מאי?? מוכרחים לומר שמכאן רואים שזה לא סתירה! יש כזה דבר בגידה י ז ו מ ה ! ! ! אנחנו בעצמנו יוזמים מהלך של בגידה!! לאה מצידה מעדיפה שהיא תלד ליעקב ולא שפחתה, אבל מה לעשות שהיא שהיא עמדה מלדת... אם ככה, אז אני מתפשרת להביא את שפחתי ליעקב... זו תחושת בגידה!!! אבל אני עומדת מאחורי הבגידה הזו! אני בעצמי יזמתי אותה ואני גם לא מתחרטת... (הראיה... שאח"כ לאה המשיכה לעודד את זלפה ללדת גם את אשר מיעקב)
גד בכל מהותו הוא בגד!!! במה זה מתבטא?? שכידוע: שבט גד מייצג את ההתבטלות לצדיקים!! שבט גד הוא הכי נאמן למשה רבינו... שבט גד מחבב את ה-מן, למה?? לא בגלל שהוא לחם מן השמים, אלא בגלל שהוא בא בזכות משה אז שבט גד חוטפים את השיריים של משה... שבט גד מוכנים לוותר באדיבות על ארץ ישראל שעיני ה' אלוקיך בה... ולמה?? כי כדי לזכות להיות קרובים ל-שם חלקת מחוקק ספון... ותכל'ס, בהתבטלות לצדיק יש נימה מסוימת של בגידה!!! ובאמת משה בהתחלה די נרתע... מה.. שבט גד מוכנים לוותר על א"י בשביל להיות במחיצתי?? זה נשמע בגידה... יש רבש"ע... אפשר לקבל הכל מהרבש"ע... ומי גוי גדול אשר לו אלוקים קרובים אליו כה' אלוקינו בככככל קראנו אליו... אז בשביל מה צריך להתבטל לצדיקים? אז נכון!! יש פה אולי נימה של בגידה! אבל בסוף מתברר שזה בסדר!!! זו בגידה יזומה!! בגידה מבוקרת... ולמה?? כי תבין: היינו שמחים להיות בקשר ישיר עם ה'... היינו גם שמחים לקבל את כל התורה ישירות מידיו של ה'... אבל מה לעשות שבשטח זה לא תמיד מצליח... מה לעשות ש-ותרא לאה כי עמדה מלדת... שיש תקופות שאני מרגיש שאני לא מצליח להתרומם בכוחות עצמי.. לא מצליח להוליד מתוך עצמי קשר וכיסופים לה'... זה לא מתניע... נו!!! כשלאה רואה שהיא עמדה מלדת ולא מצליחה להתניע... אין ברירה!!! נאלצים להתפשר על בגידה יזומה!!! מה עושים?? הולכים לצדיק...
---
ר' אלימלך שליט"א- זה מהדברים הידועים- הוא כל הזמן מוליד אש של קרבת ה' אצל כלל ישראל... פרישקייט והתלהבות... אז מילא בחודש אלול תשרי הוא עוד מסתדר... סו"ס זה הימים הנוראים... הוא מצליח להוליד אש של המלכת ה'... של התעוררות תשובה. הוא מצליח להוליד בציבור התעוררות רשפי שלהבת קה... אבל מגיע החורף... חודש חשוון כבר מאחורינו... והגיע גם חודש כסליו... וכח החומר מתחיל להתעייף... תרדמת חורף... ור' אלימלך מנסה להתניע את הציבור... והעסק לא עובד... העויילם ישן... ותרא לאה כי עמדה מלדת... לא עובד.. לא מתניע... לא מצליח להוליד התעוררות... נו... מה עושים כשלאה עמדה מלדת?? אין ברירה!! צריך ליזום בגד!!! מגיע ר' אלימלך ומביא איתו יארצייט חדש... דער הליגער בת עין... סעודה... אלע ישועות... אוהו.. העסק מתחיל להתניע... הציבור מתחיל להתעורר, וכמובן ר' אלימלך לא מוותר!! אצלו שום ישועה לא מגיעה בחינם... אם החלטנו לעשות עסק מהיארצייט של הבת עין זה רק בתנאי שכולם פה הולכים להתמלאות בחיזוקים מזן אל זן ממשנתו של בעל ההילולא אם זה.,בין אדם לחבירו ושמירת עיניים, ואמונה ובטחון ותפילה וקדושה וכו' וכו'... וכאן עומד לו יהודי מהדור הקודם )וגם מהדור הזה( ושואל שאלות נכונות... מה קרה?? מאיפה המצאתם את מוקד הישועות החדש הזה?? והוא צודק!!!!
הוא צודק בטענה שלו... וגם ר' אלימלך שליט"א צודק!!! איך יכול להיות ששניהם צודקים???
תלוי!!! תלוי מה מצב הצבירה של לאה... אם לאה מצליחה ללדת לבד... מה טוב... (יעקב ולאה כידוע זה הזיווג של תפילת מנחה ומעריב השגרתיים שלנו) אם לאה מצליחה להתרומם גם בשגרת החורף ולהתפלל בכוונה ולהתלהב בעבודת ה'... מה טוב.. אבל אם לאה מרגישה שהעסק יבש... צריך ישועות ואני לא מצליח להתניע... לא מצליח להתפלל ולאסוף את עצמי... המצברים שחוקים... כאן לאה יודעת להיכנע לפשרות!!!! בשביל זה יש לי את ההתבטלות לצדיקים,
ואם יש כעת יארצייט של הבת עין ור' אלימלך מצליח באמצעות היארצייט הזה לחבר אותי לכבלים ולהוציא ממני אאההן אהנננ אההנננננ אז גם אם זה נראה בגידה כאילו הצדיק והסעודה שלו מביאה לנו ישועות... בסדר... זו בגידה יזומה!!! לאה כמובן תמשיך להעדיף תמיד הגיע לרוממות בכוחות עצמה אבל היא לא פוסלת אפשרות בגד...
אני יכול להגיד לך בנימה אישית: בחודש האחרון אני נוסע כמעט כל שבוע למירון!! ולמה? כי אני מאוד טרוד בהוצאת ספר... והראש שלי ממש תפוס בזה... )מסתמא זה גם מורגש בתכנים היותר מתכתיים בגיליון( וכתוצאה מזה מאוד קשה להתרכז בשום דבר אחר... אני לא מצליח להתניע!!! אז אין ברירה... אני נוסע למירון בשביל לחבר לכבלים... במירון אני מצליח לעשות קצת אאאנננ אאאאננ.... עכשיו: שיהיה ברור, את הזכות של הצדיקים אנחנו צריכים תמיד!! לא רק כשצריך להתניע!!! רק ביום יום זה יכול להיעשות גם מרחוק!! אבל כשלא מצליחים להתניע.... כאן אפשר לפעמים לקרב כבלים... אם זה מירון, אם זה יארצייט של הבת עין וסעודות ואלע עניינים... זה נועד בשביל זמנים שלאה עומדת מלדת... אבל תמיד לזכור שהמצב היותר אידיאלי זה להתחבר לסידור תפילת כל פה!! מה שבטוח: אני מאחל מעומק לב לכל יהודי שצריך ישועה... שיקבל את הישועה שלו ישירות מה'... אמנם יש כזה דבר לקבל ישועה מה' בזכות הצדיק כמו גבי חנה שהתפללה וקבלה ברכה מעלי.. אבל מבחן התוצאה יהיה מי יקבל בסוף את הקרדיט!! אצל חנה הרבש"ע קיבל את הקרדיט... ולכן גם כשעלי רצה להמית אותו, חנה אומרת לו: נכון שאתה ברכת, אבל אני התפללתי ולכן תשאיר לי אותו... מי שיקבל ישועה ביום הזה מה' בזכות הבת עין... אנא אנא... את הקרדיט תשאיר לרבש"ע!!! מה לעשות... העובדה היא שקרדיט רק מישהו אחד מקבל... וכל מי שיש לו איזה קירבה משפחתית לרבש"ע אמור לרצות שהרבש"ע יקבל את הקרדיט ראשון...​

מעלון אז נדברו השבוע פר' וישלח
פעם אמר לי אחד בבדיחותא על עלון אז נדברו שאם נוריד את כל הפסיקים, הסימני שאלה והקריאה, השלוש נקודות ושאר התווים - נגלה שהעלון סה"כ 10 שורות...

פעם אמר לי אחד בבדיחותא על עלון אז נדברו שאם נוריד את כל הפסיקים, הסימני שאלה והקריאה, השלוש נקודות ושאר התווים - נגלה שהעלון סה"כ 10 שורות...
הרי כבר אמרו ששתיקה בתרי הכוונה לשתיקה שבין המילים....

לא מאומת, אך מישהו מבני ישיבת פוניבז' אמר לי שהגרח"פ ברמן אמר דברים דומים לבחורים שרצו לעשות סעודה כזו בישיבה.

אני לא מבין את כל המשא ומתן הזה זה הלא המהלך של החסידים להלהיב אם אפשר יש סיבה אין סיבה מה זה משנה
והקטע של האוכל זה חלק מהמהלך לקדש את הגשמיות ולהפוך אותו להילגע זה הסיבה שר' ישעילה כזה מפורסם

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓