ויצא - בענין מעשר מן הבנים אצל יעקב אבינו | בראשית ויצא - בענין מעשר מן הבנים אצל יעקב אבינו | בראשית
  • מחפשים אשכולות לפי נושא? השתמשו בקידומות! לחצו על קידומת ברשימה או בקידומת שמופיע בראש האשכול ברשימת הנושאים כדי לראות את כל האשכולות המסומנים בה.

גרינפלד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
7,945
נקודות
692
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
וכל אשר תתן לי עשר אעשרנו לך (כח כב)

במדרש רבה פרשה ע', שאל הגמון אחד את ר"מ דכיון שאמר יעקב אבינו כל אשר תתן לי עשר אעשרנו לך, הרי עישר את לוי מתוך י' בניו, ומתוך שני הבנים הנותרים לא עישר. אמר לו רבי מאיר הרי היו י"ד דכתיב אפרים ומנשה כראובן ושמעון יהיו לי, צא מהן ד' בכורות לד' אמהות שהבכור קודש, הרי י' , ומתוכם הוציא את לוי. והקשה במושב זקנים מבעלי התוס' הרי גם מנשה היה בכור, א"כ לא נשארו אלא ט' וא"כ למה הוצרך להפריש את לוי.

ותירץ שם דראובן נגרע מחשבון ד' בכורות משום דבכורתו ניטלה ממנו וניתנה ליוסף. ולכאורה תמוה דדוקא בכורה מאב דראשית אונו ניטלה מראובן, אבל בכורה מאם דהוי פטר רחם ודאי לא ניטלה ממנו [וגם לענין זה לא שייך ניתנה ליוסף, דיוסף היה בכור מאם מצד עצמו], וא"כ לא גרע משאר ג' בכורות שהם מדין פטר רחם, וצ"ע.

וביפה תואר כתב ליישב דאה"נ נשארו רק ט', ומ"מ עישר את לוי, וביאר בנזר הקודש דהא על כרחך זו היתה קושיית ההגמון שצריך לעשר גם מן השנים הנותרים, אע"פ שאין בהם עשרה, וא"כ ה"נ מתשעה צריך לעשר. וכן הוא בפרקי דר"א פל"ז דס"ל דהוציא ד' בכורות ונשארו ח', ומתוכם מנה שמונה ושוב התחיל המנין פעם שניה ויצא לוי, עכ"פ חזינן דגם ח' נתעשרו במעשר דיעקב.​

וכן הוא בפרקי דר"א פל"ז דס"ל דהוציא ד' בכורות ונשארו ח', ומתוכם מנה שמונה ושוב התחיל המנין פעם שניה ויצא לוי,​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
ובטעם הדבר דלא ס"ל להפרדר"א להוסיף את מנשה ואפרים י"ל בפשיטות דס"ל שם דהך מעשר עשאו יעקב אבינו כשעבר את מעבר יבק, ואיתא שם דבנימין נמנה במעי אמו, א"כ דוקא בנימין דעכ"פ כבר נוצר והיה במעי אמו אבל מנשה ואפרים שעדיין לא נולדו אינם יכולים להצטרף.​

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

ישנן חצרות החסידים שאין אומרים תחנון ביומא...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה