יצחק מירושלים

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,793
נקודות
144
נידון אשכול זה.
האם ראוי ונכון להעיר בחורי ישיבות לאמירת ק"ש בבוקר וכן לתפילת שחרית ?
האם זה נכון מבחינה חינוכית ?
האם זה יותר מידי כפיה ?
האם זה אחריות של הבחור על עצמו ואין ראוי (ח"ו) שההורים יתערבו ?
חברי הפורום מוזמנים להביע את דעתם

ודאי, דאורייתא. אם כי אולי יש להזכיר את דברי הגרש"ז שמי שכבר ישן הוא במצב שפטור ממצוות, אבל זה ודאי לא פוטר מלהעיר.
קצת קשה לדון על ענין חינוכי בצורה כללית כל כך, וביחוד שכבר אמר שלמה 'חנוך לנער על פי דרכו' ומה שנכון לאחד לא בהכרח נכון לשני.
האם זה יותר מידי כפיה ?
כנ"ל.
ברור שבראש ובראשונה זה אחריות הבן בעצמו [ולדעתי חלק חשוב בחינוך הוא להדגיש לו את זה], ואחריות ההורים תלויה לדעתי בנידון הלכתי טהור של 'כשם שמצוה וכו''.

שו"ע מפורש שמחייב להעיר
איני זוכר כעת מקומו, וצ"ע להגרשז"א
אדרבה, תאיר את עינינו, בכל מקרה על דברי הגרש"ז אינני לוקח אחריות בהיות וראיתיו לפני שנים רבות ולא ברור לי ביחס למה בדיוק הוא דיבר.

אדרבה, תאיר את עינינו, בכל מקרה על דברי הגרש"ז אינני לוקח אחריות בהיות וראיתיו לפני שנים רבות ולא ברור לי ביחס למה בדיוק הוא דיבר.
ידוע. לגבי סוכה, שמי שישן מחוץ לסוכה אי"צ להעירו שיכנס לתוכה. ויש רבים שחלקו (מפורש בבא"ח נגד).

במקוש"ב הובא מש"כ הגרשז"א, השד"ח, ערוך השלחן, החוט שני ועוד.

נראה פשוט שצריך להעירו, וכל מה שדיבר הגרש"ז הוא רק בגוונא שאין מקום בסוכה וצריך להוציא מישהו בשביל שאחר יישן דבכה"ג הוא כעין חב לאחריני וסמכינן על הסברא דישן פטור. אך ודאי שאי"ז נוגע לכל המצוות
ולגבי מה שהעלו שהוי ככפיה, אפשר לעשות בצורה נעימה, ולא בדרך של לחץ וצעקות

נידון אשכול זה.
האם זה יותר מידי כפיה ?
חברי הפורום מוזמנים להביע את דעתם
בדיוק על זה ענה מרן זצ"ל "להעיר אבל לא לנדנד" צפו ותחי נפשכם!

האבא רגיל להתפלל מוקדם, האם בבין הזמנים יתפלל מאוחר בשביל להיות עם בניו? "שיתפלל מוקדם - וילך עם בניו גם למניין המאוחר - מה יש?"
שאלו אמהות גבי א אידישע מאמע, האם כשמכוונים את הבנות למגמה, זה נכון שילכו להייטק וכדו'? הרי נפסיד את המחנכות של הדור הבא? "כמה שיהיו פחות מחנכות - יותר טוב!..."

נערך לאחרונה:
זה נראה שיש כאלה שדחוף לחנך את העולם (מה שמכונה המעוררים...) שרק ראו שאלה האם להעיר בחורי ישיבות וקפצו שערבות ודין חינוך וכו',
אני חושב שדי ברור שהשאלה היא כאב שרואה שהבנים שלו קמים מאוחר והשאלה האם כדאי להעיר,
והיינו את כל הדין חינוך וערבות אפשר להשאיר בצד כרגע, מ"מ עדין האם זה יעיל או שזה מידי כפייתי או שלא לתת לגיטמציה וכו' וכמו שהביאו ממרן הגראי"ל.
אין מצווה להיות נכס.

אם הבנתי נכון את כוונתו של רבנו, זה מתכתב מאד לדעת תורה ידועה, [הר"י יעקובזון חוזר על זה רבות מהר"ש וולבה, הגר"א לאפיאן, והחזו"א]
וזה העיקרון: ילד גדל לבד, ילד הרוס זה לא ילד שגדל לבד, אלא ילד שהרסו אותו
לעיתים צריך פשוט לא להרוס את המתנה שהקב"ה נתן לנו, ולא "הריני מתכוון לחנך" כי לרוב כאשר ניגשים כך לחינוך מפסידים.
חינוך זו השראה, חינוך זו דוגמא אישית [במובן האמיתי שלה], ומשכך - כיום שהמצב נורא מבחינת תפיסת החינוך, כאשר מתערבבים שיטות מערביות, וחודרים כל מיני רעיונות - לעיתים אף מצדיקות, כמו לחפש ברמב"ם אם צריך להעיר את הילד...
אז אומרים גדולי המחנכים - פשוט תעזוב את הילד, הנח לו!
כמובן שאם רואים את מה שנאמר כאן באופן שיטחי ורדוד, וקוראים את זה כאיזה רעיון מערבי של "אין גבולות, אין היררכיה" וכו' אז זה נשמע נורא, אך כמובן לא בשופטני עסקי' ואכמ"ל

הערה קטנה ואולי תשמע קצת מתנשאת:

יש באשכולות החינוך תגובות שבריא לי שאם לא ילדים כתבו, הרי שבחורי ישיבה או זו"צים עם תסכול קצר על הוריהם...

אין זה אומר שרק המבוגר ומי שהתחכך בחינוך [ולא חינוך להוריו...] רשאי להתבטא ולומר את דעתו, אלא שלקבוע מסמרות הייתי קצת יותר נרתע - אם היה לי כבוד עצמי קטן.

הימים הראשונים בהם האדם מתחיל "לחשוב חינוך" אלו הימים הכיפיים האלו של ההכרזות "אני - לילדים שלי אעשה/לא אעשה...!!!"
או שדווקא הוא מהסוג שממש ממש מעריץ את עצמו ואגב את הוריו, ודורש בכל קרן זווית על גדולתם של מחנכיו כאשר אז מופעל ביתר שאת המונח הפסיכולוגי המושאל והידוע ה'דיסוננס הקוגנטיבי' ליודעי הח"ן... [סליחה על הלוע"זית] אבל חינוך הוא לא התחיל לדעת.

סתם הייתי ממליץ לכל אברך! לכל מי שרק מתכנן בעז"ה להצליח במלאכה זו, - החל מלפחות לקרא על חינוך הבנים ועד למצא זמן בשביל האוצר היקר שלנו "עמלינו - אלו הבנים" ולהיכנס להרצאות בונות על חינוך.
כמובן שאי"צ למימר שהכוונה לקרא על חינוך, זה לא לקרא טור של רווק באיזה עלון או עיתון על "איך לגדל את גדול הדור" או סיסמה מוזרה אחרת וגם לא לסדנאות בהן השיח הוא איך לגמול את הילד מהמסך... [במיוחד אם את אביו קשה... :)]

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון