• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו

כמעיין המתגבר

משתמש רשום
gemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
481
נקודות
236
הראשונים, ורש"י (ביומא סז) בראשם, כתבו שמיל הוא אלפיים אמה, אולם לאמיתו של דבר, מיל - בשונה ממידת אמה - אינו מידה יהודית ולא מוזכר בתנ"ך, אלא הוא מידה רומאית שהביאוהו הרומאים לארץ בסוף ימי בית שני, ומיל הוא מילה בלטינית - שפת הרומאים, ופירושו אלף, והכוונה אלף פסיעות של חייל רומאי בינוני (והוא קצת פחות מקילומטר וחצי), ועל כן לא יתכן שהוא יהיה בדיוק אלפיים אמה.
על כן צריך לומר אחת מהשתיים, או שמיל של חז"ל אינו אלפיים אמה אלא הוא כשיעור מיל רומאי, או שמיל של חז"ל אינו המיל הרומאי אלא 'מיל יהודי' והוא אלפיים אמה, כמו שמצינו בדיני תורה שיעור אלפיים אמה בכמה מקומות כגון במגרשי הלויים, ובתחומין לתנא הסובר שתחומין דאורייתא.

על כל פנים אין שום דין התלוי בעיקרו בשיעור מיל - כלומר אין דין שהתורה או חז"ל תיקנוהו לפי מיל, אלא שיש דינים ששיעורם היה קבוע מדאורייתא או מדרבנן, ובאו אמוראים והמחושוהו לנו לפי הילוך מיל.

כאן המקום להעיר, שכשבגמרא בפסחים צג:, נחלקו האם בזמן הנשף בבוקר ובערב יש כדי הילוך ד' מיל או ה' מיל, וכן מה שאמרו שם שאדם הולך מ' מיל כל יום - אין הכוונה שזה בדיוק כשיעורים אלו, שהרי לא היתה בזמן חז"ל אפשרות לחשב בדיוק כמה הוא כדי הילוך אדם בינוני בזמן ובמקום בינוני, ועוד שאין שום סברא שהליכת אדם וכן זמן הנשף יזדמנו להיות בדיוק בשיעור עגול של מ' מיל או ה' מיל לא פחות ולא יותר, ועל כרחך השיעורים האלו נאמרו על דרך הקירוב, וכמו שכתבתי באשכול של 'זמני לוחות השנה'.

אני לא מבין כיצד יתכן שאלף פסיעות יהיו יותר מקילומטר - וכי חייל רומאי יכול לפסוע יותר ממטר בפסיעה אחת? או שמא הם מחשיבים ב' פסיעות כפסיעה?

עוד הערה: קשה מאוד לשער מרחקים. אני יודע טוב כמה הוא מטר, ופעם הייתי צריך לשער איזו דרך שאני רגיל לילך בה האם יש בה חמש מאות מטר והסתפקתי בזה, וכשבדקתי את הדבר באתר המיוחד לכך, ראיתי שהיא יותר מקילומטר. כיוצא בזה פעם הייתי באיזה בית כנסת, ורב אחד מסר שם שיעור על איזה ענין הלכתי שקשור למרחק מסויים, וישבו שם הרבה אנשים העוסקים למלאכתם ובקיאים בהוויות העולם, וכשהרב נתן להם דוגמא את הרחוב שבו נמצא בית הכנסת, נפל ביניהם ויכוח קיצוני כמה מטרים אותו רחוב, ואותו רחוב לא היה ארוך כלל. אז הבנתי שרק איש מקצוע המתעסק בתחום הרבה זמן ידע לשער. דבר זה יש בו בכדי להמחיש לנו מעט שהשיעורים בכדי הילוך כמה מילים, לא מדוייקים ממש.

אני מתכוין על מיל רומאי שהוא ודאי כקילומטר וחצי - על הרומאים אני שואל.
קשה לדעת למה שימש כל מיל
גם רביעית לפי תרגומי הירושלמי למידות רומאיות הוא הרבה הרבה יותר מביצה ומחצה
וכנראה היו כמה סוגי מידות

אני לא מבין כיצד יתכן שאלף פסיעות יהיו יותר מקילומטר - וכי חייל רומאי יכול לפסוע יותר ממטר בפסיעה אחת? או שמא הם מחשיבים ב' פסיעות כפסיעה?
אתה צודק לכאורה בהשערתך
בלטינית יש מילה נפרדת לצעד ולצעד כפול -היינו מאז שרגל הורמה עד מקום הנחתה
במיוחד שפסיעה שכזו הערכה בחמש רגליים וקשה לצייר צעד של חמש רגליים בפעם אחת
ביל

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓