עשי"ת, יום כיפורים - האם צריך לצום בצום גדליה? ומה גדליה עצמו אומר על כך? | ענייני דיומא עשי"ת, יום כיפורים - האם צריך לצום בצום גדליה? ומה גדליה עצמו אומר על כך? | ענייני דיומא

שמעון הגלילי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
1,147
נקודות
141
אכן, כותרת מפתיעה. אבל התוכן גם מפתיע.
חיכיתי בכוונה לאחרי הצום, שלא יגידו שאני שכנעתי מאן דהו לא לצום.

'אא"ז הרה"ק מקאזמיר, דידוע שהיה מפורסם כשלישי לבעל רוח הקודש מהבעש"ט הק'... ולה היה מהדר אחר תעניתים... ובפרט על תענית אחד יצא בכל תוקף, תענית צום גדליה. והיה נוהג לומר: גדליה מתבייש בשמים על מה שתקנו התענית הזה, ועד כדי כך היה מתנגד, שצוה להכריז קודם צום גדליה בביהמ"ד, מי שרוצה לצום בצום גדליה יסע ליוניבצע (עיירה מול קאזמיר), ולא יצום בקאזמיר'. (אמרי אש, פרשת וישלח)

'אא"ז הרה"ק מקאזמיר, דידוע שהיה מפורסם כשלישי לבעל רוח הקודש מהבעש"ט הק'... ולה היה מהדר אחר תעניתים... ובפרט על תענית אחד יצא בכל תוקף, תענית צום גדליה. והיה נוהג לומר: גדליה מתבייש בשמים על מה שתקנו התענית הזה, ועד כדי כך היה מתנגד, שצוה להכריז קודם צום גדליה בביהמ"ד, מי שרוצה לצום בצום גדליה יסע ליוניבצע (עיירה מול קאזמיר), ולא יצום בקאזמיר'. (אמרי אש, פרשת וישלח)
בוודאי להאומר של הדברים אם אכן מוכרע שאמרם, יש לדון ולעיין, ולמי שמכיר את אופיו וסגנון תורתו יוכל בוודאי לפרש את הדברים.
אבל לגופם של דברים זה דברים שכמובן אסור בשופו"א לאמרם, אף לשמעם, ק"ו לכתבם.

האמת שאני מתחרט על שכתבתי את זה כאילו צריך לומר שאסור לומר דברים כאלו על דברי חז"ל וכ"ש על דברי הנביאים.

האם ניתן להעלות על הדעת מה גדליה חושב על דברים שה' 'רצה בדבריהם הנאמרים באמת'.

יד המשכילים בדבר, ולא מדברי הגה"ק זצ"ל

הספר הזה נמצא באוצר החכמה? מי המחבר?

נכדו כתב את זה בלשון הזאת בספרו, ואף הוא כסבו היה אדם גדול.
ההתייחסות אל האדם אינה רלווטית בכלל, כי כמובן לכל בר דעת, העובדה שאדם גדול אמר את הדברים אסור לה שתקהה את ההבנה הפשוטה שלומר דברים כאלו על דברי נביאים ועל דברי חז"ל הוא דבר חמור מאד מטופש מאד ועומד אף בכמה מגדרי המינים והאפיקורסים.
מוטב לנו ונכון יותר להישאר בצריך עיון מאשר ללמוד מכך שדברי נביאים שה' רצה בהם אינם רצויים על 'גדליה מן אחיקם', או שיש צדיק ותלחמיד חכם ש'לא מוצאים חן בעיניו' הדברים הללו.

הודעות מומלצות

וְנָתַן אֹתָם עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר...​

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון