מאן דהו

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פוסט השבוע
1
תודות
6,700
נקודות
244
גאב”ד ב”ב הגה”ר שריאל רוזנברג שליט"א בדברים נוקבים בהתכנסות חברי "הפורום להגנת הצרכן החרדי":

״צריך לקבוע שהורים ירשמו הערת אזהרה, שילדיהם לא יוכלו למשכן את הדירות שהעניקו להם במסירות נפש - בשביל השקעות!״

כמה שזה נכון...

דיווח מהיום:
רשות ניירות ערך פתחה בחקירה פלילית גלויה ופשטה על משרדי חברת לקח השקעות, תוך שהיא מעכבת לחקירה את בעלי החברה, חיים קפלן.
המהלך מגיע חצי שנה לאחר שהרשות פרסמה אזהרה חריגה נגד החברה, שחשודה בגיוס עתק של כ-200 עד 250 מיליון שקלים.
רוב הכספים גויסו מאברכים במגזר החרדי, תוך הישענות על שמות של רבנים מוכרים כדי לרכוש את אמון הקהילה.
משקיעים רבים שוכנעו לקחת הלוואות ומשכנתאות על דירותיהם, מתוך הבטחה שהכסף יושקע במכרה זהב באתיופיה ויניב להם תשואות חריגות שהגיעו על פי החשד עד ל-100 אחוזים.
החשד המרכזי שעולה כעת הוא שמדובר בהונאת פונזי, שבה כספם של משקיעים חדשים שימש כדי לשלם את התשואות שהובטחו למשקיעים הקודמים.
במקביל, בדיקות כלכליות העלו סימני שאלה כבדים לגבי שווי המכרה, מבנה הבעלות המורכב שהתבסס על חברה קפריסאית, ואמיתות המסמכים שהוצגו למשקיעים.

עיינו כאן במשל שמביא, פשוט לבעל חובה"ל שאין לנותן להחליט על המקבל בשביל מה להשתמש!!
וא"כ מה לנו להתלונן על ילדינו, שיעשו עם הכסף כטוב בעיניהם!!
ואם יחפצו בעצה טובה - יגשו לזקנים.

עיינו כאן במשל שמביא, פשוט לבעל חובה"ל שאין לנותן להחליט על המקבל בשביל מה להשתמש!!
" ואחר כך עלה בלב מקבל המתנה להרוס אותו ולבנותו על ענין אחר או לשנותו מענינו הראשון", זה אוקי, אבל לזרוק לפח?

" ואחר כך עלה בלב מקבל המתנה להרוס אותו ולבנותו על ענין אחר או לשנותו מענינו הראשון", זה אוקי, אבל לזרוק לפח?
א"כ זה אינו דומה לנמשל.
אלא הכוונה שהוא משנה ממה שנתת לו, ואתה סבור שזה כמו לזרוק לפח, ואעפ"כ אין לך טענה עליו.

א"כ זה אינו דומה לנמשל.
אלא הכוונה שהוא משנה ממה שנתת לו, ואתה סבור שזה כמו לזרוק לפח, ואעפ"כ אין לך טענה עליו.
לא שאני סבור. כשהוא משנה אז אוקי תוכל לומר שהוא סבור אחרת וזו מחלוקת וכו, אבל כאן שהוא לוקח ובידים זורק לפח, לדעתי זה שונה.
ולדעתי גם אם לא בתור נותן מתנה וכו, כלומר גם אם אסכים איתך, להזהיר וללמד בצורה ברורה - לכאורה חובה מדין השבת אבידה.

אין הנדון דומה לראי' כלל לענ"ד
כאשר הנך בוחר מכל סיבה שהיא לתת מתנה למישהו, יעשה בה כחפצו.
אולם כאשר האב בוחר לתת דירה לילדיו, כדי שיוכלו להתחיל את חייהם בנקל, ללא עול רכישת דירה, וללא ריחיים על צוואריהם, זו אינה נתינת מתנה בעלמא.

אכן מי שכבר נתן מתנה, אינו יכול להחליט על המקבל. אבל אם אני יודע מראש שאני נותן מתנה למישהו שעלול לזרוק את זה לפח אני אחשוב פעמיים, ומסתמא אגיע למסקנא שכדאי להתנות את המתנה בכל מיני תנאים (כמו שמצאנו בכמה מקומות בחז"ל שיש תנאי במתנה, לדוג' מתנה על מנת להחזיר, אחריך לפלוני ועוד ומאי שנא הכא).​

אין הנדון דומה לראי' כלל לענ"ד
כאשר הנך בוחר מכל סיבה שהיא לתת מתנה למישהו, יעשה בה כחפצו.
אולם כאשר האב בוחר לתת דירה לילדיו, כדי שיוכלו להתחיל את חייהם בנקל, ללא עול רכישת דירה, וללא ריחיים על צוואריהם, זו אינה נתינת מתנה בעלמא.
זה מה שנקרא 'לשנותו', שהאבא רוצה שיוכל ללמוד מבלי דאגות, ולכן נתן לו המתנה, והבן 'משנה' ורוצה לעשות כסף או צומי.
ואני מצדד כ @אברך מעמיק שכתב -
אכן מי שכבר נתן מתנה, אינו יכול להחליט על המקבל. אבל אם אני יודע מראש שאני נותן מתנה למישהו שעלול לזרוק את זה לפח אני אחשוב פעמיים, ומסתמא אגיע למסקנא שכדאי להתנות את המתנה בכל מיני תנאים (כמו שמצאנו בכמה מקומות בחז"ל שיש תנאי במתנה, לדוג' מתנה על מנת להחזיר, אחריך לפלוני ועוד ומאי שנא הכא).​

ובדרך אגב אשתף את הציבור בזה, ששנים ארוכות נתקשיתי בשטיקל חובה"ל, למה באמת שלא יכאב לנותן על שנות המקבל מענין הראשון?? (אני לפחות..)
עד שנפל לי האסימון, שהחובה"ל לא חי בעולם מזויף ושקרי כמו שיש היום, שכשאומרים לא' בוקר טוב', מיד חושד מה רעהו כבר רוצה ממנו...
אנשים נטו לעשות דברים נקי מאינטרסים, הן בין אדם למקום, והן בין אדם לחבירו, לכן היה נהיר וברור לו שכשאדם נותן מתנה לחבירו, הרי אך את טובת חבירו דורש, ולא טובתו האישית כלל.

זה מה שנקרא 'לשנותו', שהאבא רוצה שיוכל ללמוד מבלי דאגות, ולכן נתן לו המתנה, והבן 'משנה' ורוצה לעשות כסף או צומי.
שוב, יש חילוק בין נתינת מתנה, לבין עזרה לבן.
בנתינת מתנה, כוונתי היא להנות את נותן המתנה, ועל כן יש טענה שאומרת ששינוי המתנה הוא עניינו של המקבל.
אדם הנותן דירה לילדיו, אין כוונתו 'להנות' אותם, אלא לתת להם כלי שיאפשר להם לחיות בצורה ניאותה יותר לדעתו, ועל כן כאן שייכת הטענה לגיטימית שאל להם לשנות ממטרה זו.​

תמיד כשנותנים מתנה, חושבים מה יעשה הנותן עם מתנה זו, ואעפ"כ.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון