לזעוק "איך מאפשרים להם גישה?!" בשנת 2026 זה קצת כמו לשאול איך מאפשרים להם לנשום חמצן שמגיע מחוץ לבני-ברק. העולם דיגיטלי. במקום לבכות על הגישה, אולי כדאי ללמד את הילדים איך להשתמש בכלים האלו בצורה חכמה?
איני יודע באיזה עולם הנך חי, העולם שלי ושאני מכיר מסביבי עדיין אינו דיגיטלי, אלא שיש בו עזרים דיגיטליים, ולדעתי וכפי הידוע לי, בגיל הילדות, וכל עוד שזה אפשרי, ראוי למנוע את הילדים להשתמש בכלים הללו.
גם הכביש מסוכן, ועם זאת ברור שאין לנו לומר, "אסור לנסוע ברכבים או להתנייד בכביש", ואכן את ילדינו אנו מחנכים לעבור רק באדום. יש דברים שהם מסוכנים, אבל הם מן ההכרח, אם לא תלמד את בנך כיצד להשתמש בזה באופן ראוי ונכון, הוא יברח לחדר מחשבים לא מפוקח... או למקומות גרועים יותר.
ומטונא דידך.
כל בר דעת מבין שלתת לילד בן 13 לנהוג ברכה באמתלא של "עליו ללמוד כיצד להשתמש בזה באופן ראוי ונכון", ואם לא תתן לו לנהוג הרי ש"הוא יברח לנהוג בצורה לא מפוקחת" הינו מעשה חסר אחריות.
א] מהדוגמא שלך נביא משל לנידון דידן.
משל גרוע, שוב, אין לילד מה להתעסק בכבשן, גם לא ליצור בו כלים.
מחמת הסכנות הטמונות בו.
עדיין לא פגשתי אדם שייתן לילד להתעסק בכלי מלאכה שעלולים לסכן את חייו. מחמת טענות ש"עליו ללמוד איך להשתמש" ולכל זמן ועת.
כשאתה מחדיר להם בכל תוקף שאסור להשתמש בכאלה דברים, והם רואים את אבא שלהם משתמש בכאלה דברים, זה נקרא לטמון את הראש בחול.
אני מחדיר להם בתוקף, ש"להם" אסור להשתמש בדברים האלו, ולכל דבר יש גיל, בדיוק כמו שאיני נותן לילד בן ארבע לשחק בגפרורים, ולילד עד גיל 9-10 לא לעבור כביש לבד.
הם יודעים היטב שיש דברים שרק מבוגר אחראי יכול להשתמש בו בשום דעת.
אולי תרחיק גם את הטוש"ע, ואת מסכת נדה מהבית, כי אולי בתך תפתח את זה. [וכבר היו מקרים מעולם].
אני לא ארחיק את הטוש"ע מהבית, אבל כן ארחיק אותו מילדתי, בכל מחיר.
ואולי אסור שהבן שלך ילמד מסכת קידושין, כי אולי הוא ישאל כל מיני שאלות, ממש בהתחלה.
ילד רגיל לומר קידושין, ולומד במקרא פרשת עריות, ובמשנה איסור תשמיש בתענית, ואינו שואל שאלות.
וכבר היו מעשים מעולם ואכמ"ל.
היו מעשים, אבל יותר מכך "לא היו מעשים" ואכמ"ל, כך שמובן שטענה זו אינה לגיטימית, ואינה מהווה שיקול כלל.
להתמודד עם הבעיה פירושו, לנסות לראות כיצד ניתן להכיר להם את העולם הטכנולוגי, ובו בזמן להגביל אותם בשימוש בו. כך הם גדלים מלכתחילה על הנושא הזה, ויודעים כיצד להתמודד עמו מגיל צעיר.
לא, אין צורך להכיר להם את העולם, אלא לתת להם כלים להתמודד איתו, בלי להכירו מקרוב.
בדיוק כפי שאנחנו (לפחות אני) קיבלתי כלים להתמודד עם העולם הטכנולוגי, למרות שכשהייתי בגיל הילדות, הוא עדיין לא נוצר כלל.