הלכות ריבית - היתר עיסקה | הלכה ומנהג| דף 2 | פורום אוצר התורה הלכות ריבית - היתר עיסקה | הלכה ומנהג| דף 2 | פורום אוצר התורה
איני צריך לפרש, ודאי לא לת"ח כמוך שהיתר עסקה מבוסס על מה שאני משקיע אצלך וקונה חלק בנכסיך ומגיע לי חלק ברווחים.
לכן, היתר עיסקא צריך לשמור על טווח רווח נורמלי, (ובעצם זה צריך להיות חצי מהרווחים הנורמליים של הסכום שנתתי.) הורו רבותינו (אצ"ל שאין לסמוך למעשה...) שרווח של עשרה אחוזים (לשנה) הוא על הגבול ההגיוני.
כשאני קונה ספה ומשלם עליה מראש אני בעצם מלווה את הכסף למוכר בתנאי שהוא ישמור לי את המחיר של הספה. כמובן בדרך מקח. זהו איסור פסיקה.
כשאני אומר לו שאני לא נותן לו את הכסף על הספה אלא כהשקעה בעסק שלו, אני מלווה לו חצי מהכסף ומפקיד אצלו חצי מהכסף ולכן מגיע לי חצי מרווחיו. אם תוך שבוע עלה מחיר הספה בחמישה אחוזים (היינו מאה אחוז לשנה!) זה לא רווח הגיוני שאני אמור לקבל, נמצא שאני מקבל בתמורה לעסקה הזו ריבית. (רווח לא הגיוני=ריבית על מחצית ההלוואה) לכן אם אין את אחד מארבעת ההיתרים האמיתיים לאיסור פסיקה, יש הרבה מגדולי ההוראה שאוסרים לעשות היתר עיסקה במקרה כזה.
באופן כללי יש כאלה שאצלם היתר עיסקה פותר את הכל בשיעור כזה שבמחזור של יום כיפור שלהם הם מתוודים "לויתי בריבית בלי היתר עיסקא", זה לא עובד ככה.
השתדלתי לעזור, אשמח לדעת אם הצלחתי.
כבר כתב

ועל דבריו נסוב כל הנידון
דברתי על ההודעה הנ"ל.

לא כל כך הבנתי את הויכוח שלכם, אבל אומר את דעתי.
גם אם יש מחצה פיקדון, אם הוא נותן לי מאה אחוזים לשנה זה לא הגיוני שהיה כזה רווח. (ליתר דיוק אין צורך להוכיח שלא היה כזה רווח, וזה כבר התייסד בהית"ע של מוהר"מ).
לכן אם אני משקיע בעסק שלו סכום של אלף שקל, וזה עיסקא, הוא לא יכול לתת לי אחרי שבוע ספה שהתייקרה ושווה עכשיו אלף וחמישים שקל, שזה רווח של מאה אחוזים לשנה. וזה לכאו' ריבית דאו'. (אא"כ סומכים על החלק של כולו פיקדון, אבל גם זה אסור מגזירת ר' ישעיה -קעז ג).
ואילו אם נתתי אלף שקל על ספה, והתייקרה ושווה חמישים ש"ח יותר זה בסך הכל איסור פסיקה, שמותר אם יצא השער/יש לו/אין שומתו ידועה.

גם אם יש מחצה פיקדון, אם הוא נותן לי מאה אחוזים לשנה זה לא הגיוני שהיה כזה רווח. (ליתר דיוק אין צורך להוכיח שלא היה כזה רווח, וזה כבר התייסד בהית"ע של מוהר"מ).
זה מה שכתבתי

אבל פה מדובר באופן שאין היתר עיסקא כלל ולא יעזור אפי' להגדיר אחרת

הודעות מומלצות

מהם ששת אברי הגוף האנושיים שמוזכרים בקשר למשכן?

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון