• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
הרב וולבא היה אומר שאדם הולך ברחוב, הוא שומע משהו, או מחפש לעצמו תעסוקה,
זה כי הוא מפחד להיות עם עצמו לבד, הוא מפחד לגלות את עצמו..
יש פה נקודה עמוקה ואני רוצה להלביש אותה על הציטוט הזה.
א. האדם תמיד מכיר את עצמו לפחות את רובו. יש לו הכרה פנימית בעצמו - בין בחסרונות ובין במעלות, כולנו יודעים באמת יותר טוב מכולם, מה הם החסרונות והמעלות שלנו,
כשאנחנו פוגשים את החסרונות שלנו בפועל התחושה שלנו - היא לא של משהו חדש אלא של משהו מוכר...
רק שאכן יש מדי פעם איזו הגדרה חדשה איזו הכרה נוספת ברובדים של הנפש וכו' - אבל באופן כללי מכירים.

אלא מאי -
אדם הולך ברחוב, הוא שומע משהו, או מחפש לעצמו תעסוקה,
זה כי הוא מפחד להיות עם עצמו לבד, הוא מפחד לחוות את עצמו.

אנחנו לא אוהבים לזכור ולחוות את עצמנו, את ההיכרות המלאה עם כל הצדדים שלנו.
אז אנחנו בורחים - בורחים מלחשוב, בורחים מלהתעסק עם עצמנו,
וגם אחרי שאנחנו יושבים עם עצמנו אנחנו בדרך כלל לוקחים איזה נושא ובודקים ומתעסקים איתו מול עצמנו. וזה לא זה - זו לא ההכרות המבוקשת. אלא מה כן -

זה כבר יותר קשה להגדיר, אבל אנסה להגדיר זאת,
יש באדם קול פנימי קול שתמיד מדבר - זה האדם בעצמו, האדם לא אוהב לשבת עם עצמו בשקט ולשמוע אותו ולתת לו לדבר, - לא לדבר עם הקול הפנימי על נושא מסויים מעלה או חסרון - מה שנקרא לדבר עם עצמנו, אלא משהו אחר. להרפות ולתת לקול הפנימי בתוכנו לדבר לספר... ויש לו המון מה לספר!
לפעמים יקח לו - לקול - להיפתח לשחרר ולהתחיל לעלות דברים אבל אחרי דקות ארוכות של שקט של הרפיה - לא שינה... - אלא הקשבה הקשבה של התעניינות של סקרנות, של הערכה לקול הפנימי - הוא יפתח וידבר, ונכיר עולם שלם שהוא אנחנו או שאולי הקול הזה הוא סתם מיותר... אולי...

נערך לאחרונה:
לאחר שניסתם את שבע השלבים להכיר את עצמך ,
יש עוד ג' שלבים מעשיים שיגרום לך להפוך לבן אדם חיובי ורצון להתעלם משליליות ,
א) אני כבר מכיר את עצמי זה אומר שאני שווה ערך א''כ לאיזה רמה אני מגדיר את עצמי מאחד לעשר (בדר''כ אחרי השבע שלבים תגדיר 8)
ב) אם אני שווה ערך ובן אדם כל כ''כ טוב זה אומר שגם אם מישהו פוגע בי זה לא מוריד אלא מעלה לי כי אני רואה שאני לא נופל מפגיעות כי אני שווה ,
ג) זה שאני שווה ומאוד אדם טוב זה לא אומר שהשני פחות טוב כי מי שמעריך את עצמו מעריך גם את השני
ועכשיו לכלל הזהב תתבונן חזק בחברים שלך ותתחיל לפרגן מי שיש לו כ''כ הרבה טוב רוצה שגם לשני יהיה טוב

לאחר שניסתם את שבע השלבים להכיר את עצמך ,
יש עוד ג' שלבים מעשיים שיגרום לך להפוך לבן אדם חיובי ורצון להתעלם משליליות ,
א) אני כבר מכיר את עצמי זה אומר שאני שווה ערך א''כ לאיזה רמה אני מגדיר את עצמי מאחד לעשר (בדר''כ אחרי השבע שלבים תגדיר 8)
ב) אם אני שווה ערך ובן אדם כל כ''כ טוב זה אומר שגם אם מישהו פוגע בי זה לא מוריד אלא מעלה לי כי אני רואה שאני לא נופל מפגיעות כי אני שווה ,
ג) זה שאני שווה ומאוד אדם טוב זה לא אומר שהשני פחות טוב כי מי שמעריך את עצמו מעריך גם את השני
ועכשיו לכלל הזהב תתבונן חזק בחברים שלך ותתחיל לפרגן מי שיש לו כ''כ הרבה טוב רוצה שגם לשני יהיה טוב
דבר חשוב שצריך להבהיר ,
השינוי טמון בך אם אתה לא תרצה להשתנות גם אם כל השלבים אמת זה לא ישתנה ,
וע''ז כתוב ואשא אתכם על כנפי נשרים למה דווקא נשר ולא משהו אחר הרעיון בנשר הוא שהוגזל עושה קפיצה קטנה ואז הנשר מרים אותו לגבוה, אבל הקפיצה הראשונה של הגוזל. והנמשל מובן

א. האדם תמיד מכיר את עצמו לפחות את רובו. יש לו הכרה פנימית בעצמו - בין בחסרונות ובין במעלות, כולנו יודעים באמת יותר טוב מכולם, מה הם החסרונות והמעלות שלנו,
כשאנחנו פוגשים את החסרונות שלנו בפועל התחושה שלנו - היא לא של משהו חדש אלא של משהו מוכר...
רק שאכן יש מדי פעם איזו הגדרה חדשה איזו הכרה נוספת ברובדים של הנפש וכו' - אבל באופן כללי מכירים.

אלא מאי -
אדם הולך ברחוב, הוא שומע משהו, או מחפש לעצמו תעסוקה,
זה כי הוא מפחד להיות עם עצמו לבד, הוא מפחד לחוות את עצמו.
כבר אמרו חכמים שכל אחד רואה את השני כמראה של עצמו, רק שהוא לא מודע לזה.
כל אחד בטוח שהאחרים הם בדיוק כמוהו.
כמובן, לא צדיקים כמוהו... אבל בדברים אחרים.

ולכן, יתכן שמי שבאמת מודע לעצמו ומכיר את עצמו נראה לו שכל העולם כך.
אבל כאן, תרשו לי לחלוק על הדברים:

רוב האנשים - לא מכירים את עצמם.
הדבר מפליא, ומקומם לפעמים, אבל אתה יכול לראות אנשים שמתלוננים על חסרון או על איזה התנהגות של השני, בעוד שהם נוהגים בדיוק כך. אין זאת אלא משום שהם לא מכירים את עצמם, וכשהם רואים אצל השני משהו, לפעמים זה נראה להם חדש ממש.

ורוב האנשים, מנסים מאוד לא להכיר את עצמם.
זה באמת מפחיד.
זה לחטט עמוק בתוך פצעים.
זה לפעמים אומר להסכים עם ביקורת ששמעת מדי פעם מאחרים, וכמובן הפרכת אותם.

ובעומק יותר: לפעמים מגלים כל מיני כוחות וכלים שנמצאים בפנים, ולא רוצים לגלות אותם.
למה?
כי אם נדע שיש אותם נצטרך להשתמש בהם! לא נוכל להתעלם! ככה יותר טוב!

[ובגילוי נאות: זו הביקורת הכי נוקבת שקיבלתי מהמשגיח שלי!
זו לא היתה הביקורת היחידה שלו... אבל יחד עם זאת הוא היה גם מחמיא הרבה פעמים, או מתפעל מתכונה מסוימת טובה וכדו'.
בדרך כלל ביטלתי את המחמאה בענוות חן מזויפת, ובפעם אחת כזו הוא הרצין והצליף בי שההתכחשות למעלות ולכשרונות הם כפיות הטובה הגדולה ביותר שיכולה להיות לאדם, ומקורם לא פחות מעצלות ומיצר הרע! אדם שיגלה שהוא יכול ללמוד 18 שעות בכל יום [הקצנה לצורך המחשה], יתחיל להרגיש נקיפות מצפון אם הוא לא יעשה את זה.
זה היה קשה לקבל את הביקורת. אבל מאותו יום התחלתי להרהר קצת בדברים, ולקלף לאט לאט כל מיני שכבות, ולגלות שעם כל חוסר הנעימות הוא צדק!!
סליחה שגלשתי לגילוי אישי. ומתנצל מראש מכל אלו שצורם להם שיש מישהו שרוצה לטעון שיש לו כשרונות... מבין אותכם מאוד. אבל אם תתבוננו בזה היטב תגלו את מה שאני גיליתי: אין מה להתהדר בכשרונות. צריך להסמיק היטב איך אני מנצל את המתנות והכלים שקיבלתי. וכל אחד קיבל אחרים.
אם הדבר יביא לאי מי תועלת, והיה זה שכרי.

נ.ב. לפי הקדמתי אמורים להסיק שאני לא מכיר את עצמי, ולכן אני חושב שכולם כך. אין לי איך להוכיח אחרת, ואולי אף זה נכון. אבל בכל אופן אני כותב:
א. כי אם אני כך - אז ממילא יש כבר אדם אחד בעולם מהמתרס השני.
ב. מה אני אוחז על עצמי, נשאיר בצד. אבל במקרה זה, אני יודע גם על חלק מהאנשים האחרים שהם בהחלט לא מכירים את עצמם.

איזה מרגש עד דמעות,
בדיוק בערב ראש השנה כל כך הרבה אנשים רוצים להכיר את עצמם,
איזה קבללת מלכות וכניעה למלך שכל אחד מנסה לראות איך הקב''ה תפר לו מעלות בדיוק בשבילו שמתאימות רק לו ולא לשני ,
האם אין זה המלכה של ה' בקול רעש גדול
אנחנו יודעים שאתה המלך הרחום ואתה מנהל את העולם ולא סתם בחרת שראובן יהיה מוכשר בסברא ושמעון בהתמדה , ולוי בכוח ההבנה,

זה גם מזכך אותנו להגיע נקיים , כל אחד יודע מי הוא ואיך הוא בא והכי חשוב
התפילות של השנה בראש השנה ישתנו כי הוא התפלל כמו שהוא יכול ולא כמו ההוא שיושב לפניו, ולא כמו ההוא מאחוריו , אלא כמו שהוא ,
והוא יבקש מה שהוא צריך באמת, ולא מה שלכולם יש ,
אתם החברים פה ממש מוציאים ממני דמעות לראות ולהתרגש כמה עם ישראל מחפש נקיות,
תודה רגשתם!!!!!

כשאדם 'בורח מעצמו', הוא לא מנסה להסתיר את החסרונות שלו, אלא הוא בעיקר עובד על עצמו,

אף אחד לא בא ואומר בוא נחביא את החסרונות שלי עם מגוון מסיחים מסכים ומסכות,
אלא הוא כביכול מצהיר לעצמו במודע שהוא טוב גמור, וחידוש כמוני לא היה מעולם, והוא צודק כי במעלות שלו אין לו מתחרים,
אבל כדי שלא לאכזב את הדימוי המושלם הזה, הוא בוחר להתעלם מהחלקים הפחות מחמיאים שלו ולהחביא אותם.

השינוי האמיתי מתחיל איפוא כשמסכימים להסתכל למציאות בעיניים ולקבל את עצמנו כפי שאנחנו – גם עם החסרונות.
ככה ה' ברא אותי, ומי שיעקם את האף...,
כשהאדם לומד להכיל את החולשות של עצמו, נהיית לו היכולת לקבל בסבלנות ובהבנה גם את החולשות של חבריו ובני ביתו.

והנה לשונו הזהב של היערות דבש:
"הנקל שבאדם לרמות את עצמו, כי לרמות אחרים צריך רוב תחבולה ויגיעה ומרמה,
ולעצמו מטעה בכל שעה ורגע, והקשה לאדם להכיר עצמו"

תענו לי בכנות ,
למישהו מכם זה עזר זה שיפר את הביטחון זה שיפר את הרצון ליהות טוב זה שיפר את הרגשה העצמית של אני טוב
יש לי עוד הרבה טיפים אך מעניין אם זה נצרך או שזה רק מעניין אותכם כגימיק
תודה לכם

אשכול קשור.

תענו לי בכנות ,
למישהו מכם זה עזר זה שיפר את הביטחון זה שיפר את הרצון ליהות טוב זה שיפר את הרגשה העצמית של אני טוב
יש לי עוד הרבה טיפים אך מעניין אם זה נצרך או שזה רק מעניין אותכם כגימיק
תודה לכם
גם לך זה עזר תוך יום?!
חכה, תן לנו לעכל, להפנים,
לאט לאט,
אבל נניח שבשבילנו זה רק גימיק, [אז מה, מותר לך להנות אותנו..]
אבל יום אחד יכול להיות שיכנס כאן אחד, ויהיה לו מזה תועלת, אז למה לא לזכות את הרבים?!

גם לך זה עזר תוך יום?!
חכה, תן לנו לעכל, להפנים,
לאט לאט,
אבל נניח שבשבילנו זה רק גימיק, [אז מה, מותר לך להנות אותנו..]
אבל יום אחד יכול להיות שיכנס כאן אחד, ויהיה לו מזה תועלת, אז למה לא לזכות את הרבים?!
זה כבר מראה-שינוי-טוב

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון