ניקח 2 דוגמאות מצויות:
א. הימנעות מקפה.
ב. הימנעות משמיעת דברי הבאי.
הרעיון להשוות עזיבה של הרגלים דווקא מדברים שאינם חטא, ואולי אפילו לא הרגלים שאינם ראויים [לדוגמא קפה], הוא מיוחד ונכון.
רוב התגובות עוסקות מטבע הדברים בהתמודדות עם חטאים או הרגלים רעים כלפי שמיא,
ובודאי שבאלו אדם צריך להתמודד גם עם יצרו הרע.
אבל אני מבין שבכוונה בחר @בניהו בדוגמאות אלו,
כי כשנתבונן בדבר, בכל מידה רעה יש גם את החלק של ההרגל הסתמי, ובלי שיהיו לנו כלים איך מתמודדים עם הרגל, יהיה יותר קשה ללכת לשלב הבא:
'יעזוב רשע דרכו'.

מניסיון, נראה כי הדרך לשינוי הרגלים מבוססת על שני דברים יסודיים:
א. קבלת החלטה גמורה וברורה!
את זה אבל מאוד חשוב להפקיע... (כמובן שר' משה לא התכווין למה שאני הולך לומר)
יש אנשים שחושבים שמספיק החלטה כדי לשנות דברים,
מה הבעיה תחליט שלא מפריע לך וזהו...
תחליט שאתה לומד, בלי לקום!
תחליט שאתה פשוט קם בבוקר!

מניח שזה מוכר. הם חושבים שכל הבעיה ברצון, לרוב זה לא נכון, יש המון רצון!
אבל גם אם זה נכון, רצון לא בונים ע''י החלטה. ממש לא.
יש דרך איך בונים רצון - עיין לעיל.
הבעיה היא כאמור שאותם אנשים
יש אנשים שחושבים שמספיק החלטה כדי לשנות דברים,
לא ( רק ) :) חושבים, אלא גם אומרים את זה לאחרים ודורשים מהם, כמצוטט לעיל, לפעמים זה כמעט גובל בחוסר בהבנת הנקרא...
זה פשוט מתכון לחיכוך וכו'
- אז שוב אין כזה דבר להחליט וזהו! -

הבהרה למטרת חידוד נושא האשכול:

בדרך כלל שמדברים על הרגלים, ישר עולה בראש הרגלים שליליים של חטאים.
אך צר לי, אני ממש לא מתכוון להרגלים מסוג זה, אלו הרגלים אחרים ושונים שמקורם בדמיון להרוויח משהו מאותה ההתנהגות.

אני איני מדבר אלא על סתם הרגלי החיים.
דוגמאות;
הבנאדם רוצה להיות אחד שלא משאיר זנבות של חשבונות בחייו.
או אדם שרוצה להרגיל את עצמו להיות מפוקס במטרותיו.
או אדם שמעוניין להימנע ממאכל או שתייה כלשהי, למשל לא לשתות קפה או חלב.
או אדם שרוצה להרגיל את עצמו למתינות טרם נקיטת פעולה כלשהי.
או אדם שרוצה להימנע משמיעת שירים (רגילים) או דברי הבאי.
או אדם שרוצה להתרגל לחשוב חיובי.
או אדם שרוצה להתרגל לחשיבה מודעת.
או אדם שרוצה להתרגל לשתות משקאות עם מעט סוכר. כלומר להפחית סוכר למינימום.
ועוד ועוד.

כל אלו הרגלים שלא שייך בהם ממש עבירה או מצווה ממש. אלא אלו הרגלים שמטרתם לשפר את איכות החיים של הרוצה בכך.

וכן להימנע מגורמים שמגרים את התמכרותו; ניתן ללמוד זאת מן הנאמר בגמ' "לך לך אמרי נזירא סחור סחור, לכרמא לא תקרב" (שבת יג)
לפעמים הניתוק המוחלט מההרגל מגיע דוקא בהתחככות עם ההרגל ואי ההיגררות אחריו.
גם זה ניתן ללמוד מהגמרא העוסקת בבעל תשובה שקובעת כי בעל תשובה גמור הוא באותו מקום באותה אשה.

כל אלו הרגלים שלא שייך בהם ממש עבירה או מצווה ממש. אלא אלו הרגלים שמטרתם לשפר את איכות החיים של הרוצה בכך.
בעיקרון כשאדם באמת רוצה משהו הוא עושה את זה .

אבל אני עדיין לא כ"כ מבין מדוע כל מה שענו לא עונה לך על זה.
אדם יכול ליצור לעצמו מערכת של מצוות ועבירות.
(אני באופן אישי חושב שגם כל מש"כ קשור באופן ישיר או באופן עקיף למצוות ועבירות - והאמת שנראה מתוך דבריך שגם אתה חושב כך אלא שזה עדיין לא ממש עבירות ומצוות וא"כ אולי צריך לחדד עניין זה אם אתה לא מעוניין במערכת מצוות ועבירות חדשה שאפשר שעניין זה גובל בכפירה)

בעיקרון כשאדם באמת רוצה משהו הוא עושה את זה .

אבל אני עדיין לא כ"כ מבין מדוע כל מה שענו לא עונה לך על זה.
אדם יכול ליצור לעצמו מערכת של מצוות ועבירות.
(אני באופן אישי חושב שגם כל מש"כ קשור באופן ישיר או באופן עקיף למצוות ועבירות - והאמת שנראה מתוך דבריך שגם אתה חושב כך אלא שזה עדיין לא ממש עבירות ומצוות וא"כ אולי צריך לחדד עניין זה אם אתה לא מעוניין במערכת מצוות ועבירות חדשה שאפשר שעניין זה גובל בכפירה)
לדוגמא, אם שרוצה להפחית חלב או סוכר, והוא אדם בריא לגמרי, איזה מצווה או עבירה יש בזה? או אדם שרוצה להתרגל להיות חד מטרה בענייניו - איזה מצווה או עברה יש בזה?

ממש לא התכוונתי לדבר על נושאים של מצווה או עבירה, אלא נטו הרגלים שלא קשורים לעבירה או מצווה.

הבהרה למטרת חידוד נושא האשכול:

בדרך כלל שמדברים על הרגלים, ישר עולה בראש הרגלים שליליים של חטאים.
אך צר לי, אני ממש לא מתכוון להרגלים מסוג זה, אלו הרגלים אחרים ושונים שמקורם בדמיון להרוויח משהו מאותה ההתנהגות.

אני איני מדבר אלא על סתם הרגלי החיים.
דוגמאות;
הבנאדם רוצה להיות אחד שלא משאיר זנבות של חשבונות בחייו.
או אדם שרוצה להרגיל את עצמו להיות מפוקס במטרותיו.
או אדם שמעוניין להימנע ממאכל או שתייה כלשהי, למשל לא לשתות קפה או חלב.
או אדם שרוצה להרגיל את עצמו למתינות טרם נקיטת פעולה כלשהי.
או אדם שרוצה להימנע משמיעת שירים (רגילים) או דברי הבאי.
או אדם שרוצה להתרגל לחשוב חיובי.
או אדם שרוצה להתרגל לחשיבה מודעת.
או אדם שרוצה להתרגל לשתות משקאות עם מעט סוכר. כלומר להפחית סוכר למינימום.
ועוד ועוד.

טוב אנחנו מדברים פה על אנשים שעדיין לא גמרו לשנות את הדברים המוכרחים...
מה שאתה מדבר אולי זה נושא אחר. אולי באמת תפתח אשכול אחר :) לא באמת...אני יודע שאתה פותח האשכול.
בכל לגופו של ענין אני לא חושב שיש הבדל, זה אותו נושא רק שבזה צריך לבנות רצון יותר יציב כדי להצליח כי הנושא לא מוכרח.

לדוגמא, אם שרוצה להפחית חלב או סוכר, והוא אדם בריא לגמרי, איזה מצווה או עבירה יש בזה? או אדם שרוצה להתרגל להיות חד מטרה בענייניו - איזה מצווה או עברה יש בזה?
בעיקרון יש מח' חובה"ל ומס"י אי יש דברים שהם לא מצוה ועבירה אני לא זוכר כרגע היכן בחובה"ל אבל הוא כותב להדיא שאין.
וההגיון פשוט אם האדם צורך סוכר כדי שיהיה לו כח ללמוד ודאי עסקינן במצוה אם הוא רק מרבה אצלו את החומר והוא הופך לחומרי זה עבירה שהרי הוא בעל תאוה.
ממש לא התכוונתי לדבר על נושאים של מצווה או עבירה, אלא נטו הרגלים שלא קשורים לעבירה או מצווה.
אני כן מוכן להבין שרוב בני האדם בדרגה נמוכה לא יכולים להסתכל על כל דבר כמצוה ועבירה כי זה יכניס אותם ללחץ ושוב הם מחפשים דרכי עבודה שלא קשורים למחוייבות לבורא ולדבר שהוא קצת יותר גמיש ויותר אישי.
ועל כך העבודה היא להביא את המצוות והעיברות שיהיו כדבר אישי ואכ"מ.

עכ"פ אתה יכול ליצור לעצמך מערכת של מצוות ועבירות אן דברים שאתה לא עובר עליהם ויהי מה. (בדיוק מאותה סיבה שאתה לא עושה עבירות - וכשתחשוב על זה מסתמא תוכל להכניס כל דבר שיהיה עניין של מצוה ועבירה)

בעיקרון יש מח' חובה"ל ומס"י אי יש דברים שהם לא מצוה ועבירה אני לא זוכר כרגע היכן בחובה"ל אבל הוא כותב להדיא שאין.
וההגיון פשוט אם האדם צורך סוכר כדי שיהיה לו כח ללמוד ודאי עסקינן במצוה אם הוא רק מרבה אצלו את החומר והוא הופך לחומרי זה עבירה שהרי הוא בעל תאוה.

אני כן מוכן להבין שרוב בני האדם בדרגה נמוכה לא יכולים להסתכל על כל דבר כמצוה ועבירה כי זה יכניס אותם ללחץ ושוב הם מחפשים דרכי עבודה שלא קשורים למחוייבות לבורא ולדבר שהוא קצת יותר גמיש ויותר אישי.
ועל כך העבודה היא להביא את המצוות והעיברות שיהיו כדבר אישי ואכ"מ.

עכ"פ אתה יכול ליצור לעצמך מערכת של מצוות ועבירות אן דברים שאתה לא עובר עליהם ויהי מה. (בדיוק מאותה סיבה שאתה לא עושה עבירות - וכשתחשוב על זה מסתמא תוכל להכניס כל דבר שיהיה עניין של מצוה ועבירה)
אדם שאוהב לגעת תמיד בצווארן החולצה ורוצה להפסיק - יש פה עבירה או מצווה?

('לרציניים בלבד')
בד' המקובלים מבואר שלפעמים האדם יכול לזכות ליהפך לאיש אחר ממש ע"י תשובה וריבוי תפילה בכל לבו וזאת ע"י שיחזירו לו חלקי נשמתו או בדרגה גבוהה יותר שיתעבר בו ניצוץ מנשמת צדיק ובדרגה גבוהה יותר ניצוץ מנשמת משה רבינו.

ע' בס' חרדים פ"ז
1787767845582.png

1787767110090.png
עוד שם-
1787767154915.png
ע"ש דבריו הק'.

וכעי"ז מובא בשם החזו"א בס' מעשה איש.
ויש גם בדורנו שזכו לזה.
ה' יזכנו.

נערך לאחרונה:
בלת"ק
א. האם הצלחתם לשנות הרגל ישן נושן?
בסייעתא דשמיא כן!
ב. לאחר כמה זמן של עבודה הצלחתם לשנותו?
תלוי. היו דברים עמוקים שלקח זמן רב, והיו דברים חיצוניים שהשתנו בקלות.
בימי נערותי כאשר קרו דברים כאלו לא ידעתי להגדיר מה הגורם, כיום אני פועל בזה מתוך הכרה ביסוד אחד, והוא:
כח המחשבה.

הדברים ארוכים מאוד, אך בקיצור מילים אומר:
כל שינוי במערכת המעשים של האדם חייב להתחיל ברובדי הרצון הפנימיים שבנפש, והחלטות בפועל יכולות להתממש רק אחרי שהאדם טיפל ותיקן את הכוחות הסמויים שמובילים למעשים, והדרך לזה היא ריבוי מחשבה והתבוננות באופן המושך את הלב אחר הרצון אליו שואפים, ועם הזמן האדם מרגיש מוכן ומוכשר לשינויים מעשיים, אף כאלה שהוא לא האמין שהוא יוכל להם.
תכל'ס, השקעתי הרבה מחשבה והתבוננות על עצם הדבר - לא ביחס לעצמי אלא ביחס לרעיון שאני חפץ לקנות - וכאשר הרגשתי שאני מוכן לזה עברתי לשלב המעשי.​

חשוב לציין כי זו דרך המצריכה התכשרות מרובה, ולימוד של כל הנושא הזה, ובעיקר סבלנות ואורך רוח.

ד. ולאחר שעשיתם שינוי. כמה זמן הצלחתם להחזיק בדרך החדשה?
תלוי כמה הייתה הכנה מקודמת ראויה ונכונה, ואם הייתה כזו, בדרך כלל זה לא חזר למצב הקודם.

תלוי כמה הייתה הכנה מקודמת ראויה ונכונה, ואם הייתה כזו, בדרך כלל זה לא חזר למצב הקודם.
כלומר מקבלים מתנה לכל החיים?

[]הדברים ארוכים מאוד, אך בקיצור מילים אומר:
כל שינוי במערכת המעשים של האדם חייב להתחיל ברובדי הרצון הפנימיים שבנפש, והחלטות בפועל יכולות להתממש רק אחרי שהאדם טיפל ותיקן את הכוחות הסמויים שמובילים למעשים, והדרך לזה היא ריבוי מחשבה והתבוננות באופן המושך את הלב אחר הרצון אליו שואפים, ועם הזמן האדם מרגיש מוכן ומוכשר לשינויים מעשיים, אף כאלה שהוא לא האמין שהוא יוכל להם.
תכל'ס, השקעתי הרבה מחשבה והתבוננות על עצם הדבר - לא ביחס לעצמי אלא ביחס לרעיון שאני חפץ לקנות - וכאשר הרגשתי שאני מוכן לזה עברתי לשלב המעשי.[/]
חשוב לציין כי זו דרך המצריכה התכשרות מרובה, ולימוד של כל הנושא הזה, ובעיקר סבלנות ואורך רוח.
קראת על זה באיזשהו מקום?
איך הגעת לזה?

קראת על זה באיזשהו מקום?
איך הגעת לזה?
אכן כן. לפני כמה שנים (בדיוק בזמן בו הטרידו אותי שאלו מהסגנון של פתיחת האשכול) נתקלתי - בטעות - בספר שהתחבר למעלה ממאה שלושים שנה על השפעת המחשבה על כל המעשים של האדם, וכיצד כל מחשבה שאדם חושב מעוררת למעשה, בין לטוב ובין לרע, ספר שהשפיע עלי באופן שקשה לתאר, ולמן אותו היום פשוט התחלתי לנסות ולבדוק את הענין הזה, השקעתי עליו הרבה זמן של למידה, והוא באמת עובד!

הספר ביסודו נכתב לבאר את מאמר חז"ל 'תורה מביאה לידי זהירות' והוא נכתב כהקדמה לספר מסילת ישרים, והוא בעצם מבאר את הכח של ההתבוננות והמחשבה בתורה וביראה לעורר את הרצון ואת הלב של האדם, מה שממילא ישפיע על כל המעשים שלו, ענין שהוא יסודי מאוד בעבודת ה' בפרט, ובשליטת האדם על העצמו בכלל.

חשוב לציין, כי הספר נותן בעיקר גרעין של רעיון, שהרבה עבדתי כדי להרחיב אותו ולהגדיר את הדברים למעשה. ואם תרצה אוכל לשלוח לך בפרטי את הספר כשהוא ערוך מחדש, עם מבוא שהוספתי לו כהרחבה לענין.​

הרגל הוא הרגל. לשבור אותו קשה מאוד. יותר קל להחליף הרגל שלילי בהרגל חיובי.
ודאי שזה קשה. הבעיה היא שברוב המקרים החלפת הרגל היא היא שבירת ההרגל הישן.
מעשן לא יכול להחליף את ההרגל שלו להרגל בו הוא לא מעשן, אלא אם כן הוא ישבור את ההרגל לעשן.
אדם שאוכל מדי הרבה אין לו אפשרות להחליף את ההרגל האכילה מתונה יותר, אלא אם כן ישבור את ההרגל של אכילה מרובה.
יתכן אולי במי שהסוכר מזיק לו וקשה לו להתנתק, שיקח תחליפי סוכר כמו סוכרזית. אבל בזה הוא לא שובר את ההרגל ולא מחליף אותו, אלא את אותו הרגל בדיוק הוא עושה בצורה קצת שונה, ופחות מזיקה.

אדם שאוהב לגעת תמיד בצווארן החולצה ורוצה להפסיק - יש פה עבירה או מצווה?
ברור הרי יש סיבה מסויימת שהוא עושה זאת והוא צריך לעמוד על אותה סיבה.
עכ"פ יש חובה"ל ודאי צריך להבין אותו.

ולכא' פשוט שברזולוציות גבוהות הרי שיש מצוה ועבירה שהרי לא סתם הוא מזיז את היד וזה לוקח ממנו כוחות וכו' וכו' וכו'

ידועים דברי בעל נועם אלימלך (פתק קטן סט"ז), שינהג בהיפך הגמור מהרגלו למשך ארבעים יום, עד שתיעקר המידה הרעה.
אמנם ברמב"ם (הל' דעות פ"א ה"ז) מבואר לא כן, אלא שיתמיד בדרך הבינונית זמן רב עד שיתרגל בה.
יכול ליהות שצריך את שניהם גם להתחיל לעקור את המידה ארבעים יום ואח''כ לדבוק בבינוניות בכדי שישתמר.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון