סוכות, שמח"ת ושמ"ע - הקבלת פני רבו - מרן רבי דב לנדו א' דחוה"מ סוכות תשפ"ו | ענייני דיומא| דף 3 סוכות, שמח"ת ושמ"ע - הקבלת פני רבו - מרן רבי דב לנדו א' דחוה"מ סוכות תשפ"ו | ענייני דיומא| דף 3
א"כ הדק"ל
זה לא שולי משום שאם לא היה צריך את המחזור לשנה הבאה היה זורקו לגניזה ולא מביאו לביתו
זה שהוא לא זורק אותו לגניזה היום זה לא מגדיר את השמירה כהכנה כיון שאע"פ שבפועל זה קורה מ"מ כיון שעיקר הדבר זה מה שהוא צריך את הדבר בעצמו ולא מחמת שנה הבאה.

זה שהוא לא זורק אותו לגניזה היום זה לא מגדיר את השמירה כהכנה כיון שאע"פ שבפועל זה קורה מ"מ כיון שעיקר הדבר זה מה שהוא צריך את הדבר בעצמו ולא מחמת שנה הבאה.
גם אם כל מה שהוא צריך את הדבר בעצמו הוא רק כדי שישמשו שנה הבאה?
מילא עם היה לו ב' שימושים עכשיו ושנה הבאה אולי נימא שהשימוש של שנה הבאה לא נחשב אבל הכא כל מה שהוא צריך לחפץ הוא רק בשביל השנה הבאה ושאחריו

גם אם כל מה שהוא צריך את הדבר בעצמו הוא רק כדי שישמשו שנה הבאה?
לא כי אם כל מה שהוא צריך זה רק מחמת השימוש שנה הבאה אז פעולה כזאת מתפרשת כהכנה אך כיון שמטרתו היא לא השימוש שנה הבאה אלא עצם השמירה על הרכוש שלו לכן אין בזה משום הכנה.

לא כי אם כל מה שהוא צריך זה רק מחמת השימוש שנה הבאה אז פעולה כזאת מתפרשת כהכנה אך כיון שמטרתו היא לא השימוש שנה הבאה אלא עצם השמירה על הרכוש שלו לכן אין בזה משום הכנה.
אבל תכלית השמירה היא לשנה הבאה לא סתם לשמור בלא מטרה

אבל תכלית השמירה היא לשנה הבאה לא סתם לשמור בלא מטרה
זהו שמרן הגרד"ל טען שלא (כך אני הבנתי את דבריו) שמטרת השמירה שלו היא לא לצורך השימוש שנה הבאה אלא מטרת ההחזרה של המחזורים היא כיון שהוא רוצה את המחזורים שלו שיהיו בבית שלו כיון שהם שלו.

זהו שמרן הגרד"ל טען שלא (כך אני הבנתי את דבריו) שמטרת השמירה שלו היא לא לצורך השימוש שנה הבאה אלא מטרת ההחזרה של המחזורים היא כיון שהוא רוצה את המחזורים שלו שיהיו בבית שלו כיון שהם שלו.
הבנתי שכך טען
אבל לא הבנתי את כוונתו מדוע

הבנתי שכך טען
אבל לא הבנתי את כוונתו מדוע
אני הבנתי שכוונתו, שהרי כתב המשנ"ב "שסופו משום תחילתו" שאם נאסור עליו להחזיר, הוא לא יביא מלכתחילה.
וא"כ במה ישתמש עכשיו? למה שיחשוש לשנה הבאה יותר מאשר לשנה הזאת, שעליה חושש המשנ"ב שלא יביא?
סימן שכוונת המשנ"ב שסתם כך הוא רוצה לשמור על המחזור ולא משום שנה הבאה. (צריך לזכור שבזמנם למחזור היה שווי כספי גבוה הרבה יותר)
ואלו הם כוונת דברי הגרד"ל כששאל - מה עדיף הסברא שלך ע"פ מה שכבר כתב המשנ"ב".

(כך הבנתי מדבריו, ואם לא כיוונתי, יהא זה הסבר חדש)

אני הבנתי שכוונתו, שהרי כתב המשנ"ב "שסופו משום תחילתו" שאם נאסור עליו להחזיר, הוא לא יביא מלכתחילה.
וא"כ במה ישתמש עכשיו? למה שיחשוש לשנה הבאה יותר מאשר לשנה הזאת, שעליה חושש המשנ"ב שלא יביא?
סימן שכוונת המשנ"ב שסתם כך הוא רוצה לשמור על המחזור ולא משום שנה הבאה. (צריך לזכור שבזמנם למחזור היה שווי כספי גבוה הרבה יותר)

חושבני שהסבר הוא שזה בנוי על היתרי יו''ט שכל היתר שהתירו חיפשו לא רק את היו''ט אלא עוד היתר דומה לו כגון מתוך כגון הואיל וזה הכוונה סופו משום תחילתו אם אמרו לו להביא מחזורים להתפלל למה שלא יחזיר זה הצורה הנורמלית אז כמו שהתירו לו להביא התירו לו להחזיר ויותר מזה אני אביא ראיה יש רמ''ך בהלכות מוקצה שכותב על דברי הראשונים שאסור להזיז כלים מסעודה שלישית כי כבר לא צריך את זה אז הוא כותב לא יכול ליהות שזה אסור כי זה הצורה לפני הסעודה להביא ומיד לאחריה להוריד וכזה צורה רגילה לא אסרו ואני חושב שאפשר לפרש את זה גם פה

חושבני שהסבר הוא שזה בנוי על היתרי יו''ט שכל היתר שהתירו חיפשו לא רק את היו''ט אלא עוד היתר דומה לו כגון מתוך כגון הואיל וזה הכוונה סופו משום תחילתו אם אמרו לו להביא מחזורים להתפלל למה שלא יחזיר זה הצורה הנורמלית אז כמו שהתירו לו להביא התירו לו להחזיר ויותר מזה אני אביא ראיה יש רמ''ך בהלכות מוקצה שכותב על דברי הראשונים שאסור להזיז כלים מסעודה שלישית כי כבר לא צריך את זה אז הוא כותב לא יכול ליהות שזה אסור כי זה הצורה לפני הסעודה להביא ומיד לאחריה להוריד וכזה צורה רגילה לא אסרו ואני חושב שאפשר לפרש את זה גם פה
בכל אופן הגרד"ל הסביר במפורש "שאם יאסרו עליו להחזיר הוא לא יביא מלכתחילה",

אבל בפוסקים משמע שההיתר של התירו סופו משום תחילתו הוא בדיעבד כזה דין דרבנן חדש
אבל אינו היתר מרווח
וגם זכורני שהיתר הזה נמצא בעוד מקומות ולא רק ביו"ט
וא"כ קשה מדוע צריך להיתר המחודש הזה ולא סגי במה שזה הכנה ליו"ט הבא שמותר כמו הכנה ליו"ט הזה

מדין אל תמנע טוב
אספר על הקו "ריתחא דאורייתא"
03-3064200 [-וסימנך דבש בם 00]
ובו שאלות ממרן הגרד"ל ומעוד ת"ח.
מתיקות המועד.

הודעות מומלצות

עד שהתקנון המלא יפורסם. חשוב להבהיר.
אין לפרסם...

משתמשים שצופים באשכול הזה

• חזור
    חלק עליון