חסידות ספרים והלכה| דף 2 | פורום אוצר התורה

חסידות ספרים והלכה

כותרת האשכול

אני רוצה לאסוף באשכול שותי"ם וחיבורים שיצאו מתח"י של גדולי החסידות.
עושה לי רושם ואולי אני טועה,
שהאשכול הזה הוא כל כולו זלזול בגדולי החסידות, כביכול לא היה עסקם בתורה הלכה והוראה אלא רק בדברי דרוש ואגדה.
ובשל כך צריך למצוא מן הגורן ומן היקב ולמנות את הספרים הנכבדים שחוברו ע"י גדולי ומאורי החסידות בענייני תורה והוראה.

שהאשכול הזה הוא כל כולו זלזול בגדולי החסידות, כביכול לא היה עסקם בתורה הלכה והוראה אלא רק בדברי דרוש ואגדה.
ובשל כך צריך למצוא מן הגורן ומן היקב ולמנות את הספרים הנכבדים שחוברו ע"י גדולי ומאורי החסידות בענייני תורה והוראה.
אני מניח שאין כונת כ''ת לחשוד בזה את פותח האשכול אלא לטעון שזה עשוי להשתמע כך.
אבל מה נעשה שחזינן קמן היום אדמורים [חלק מהם כמובן, לא כולם, אולי מיעוט קטן, לפני שטורפים אותי בעודני חי] שאינם מצטיינים במיוחד בהיותם ת''ח גדולים, איני אומר שהם ע''ה, אלא נניח לא יותר מאברך יקר ממוצע.
ולכן אולי יש תועלת להדגיש שזו לא הצורה המקורית של גדולי החסידות [כנראה תליא אם זה בירושה או לפי מה שהוא אדם].

אבל מה נעשה שחזינן קמן היום אדמורים [חלק מהם כמובן, לא כולם, אולי מיעוט קטן, לפני שטורפים אותי בעודני חי] שאינם מצטיינים במיוחד בהיותם ת''ח גדולים, איני אומר שהם ע''ה, אלא נניח לא יותר מאברך יקר ממוצע.
ולכן אולי יש תועלת להדגיש שזו לא הצורה המקורית של גדולי החסידות [כנראה תליא אם זה בירושה או לפי מה שהוא אדם].
ח"ו, לא חושד ולא רוצה לחשוד.

ואני גם לא רוצה לגרור את האשכול לאשמות הדדיות בין חסידים למתנגדים, נושא שכבר עבר עליו הכלח ממזמן, אבל נראה לי שבניקל ניתן למצוא כאלו שמתהדרים כראשי ישיבות וכדו', שגם הם אינם ת"ח גדולים, מלבד בכמה עשרות דפים בש"ס שעליהם הם צריכים למסור שיעורים וכו', ודי בזה.

כפי שחזינן קמן היום ראשי ישיבות.... (חלק מהם כמובן, לא כולם, אולי מיעוט קטן, לפני שטורפים אותי בעודני חי) שאינם מצטיינים במיוחד בהיותם ת"ח גדולים, איני אומר שהם ע"ה, אלא נניח לא יותר מאברך יקר ממוצע.....

כפי שחזינן קמן היום ראשי ישיבות.... (חלק מהם כמובן, לא כולם, אולי מיעוט קטן, לפני שטורפים אותי בעודני חי) שאינם מצטיינים במיוחד בהיותם ת"ח גדולים, איני אומר שהם ע"ה, אלא נניח לא יותר מאברך יקר ממוצע.....
אז יתכבד כ''ת ויפתח אשכול יחד עם הרב @מעיינות אשכול על ספרים שחיברו ראשי ישיבות לדורותיהם

חס וחלילה. אל תחשדני בחינם. ואדרבה להראות גדולתם.
וריכוז הספרים באשכול אחד, אומר ראה כזה וקדש.

בית האוצר ואתוון דאוריתא תרוויהו מת''י הגר''י ענגיל נפקי
אמת. שני החיבורים הללו התייחדו בפלפול בחריפות.
ובית האוצר גם בהיקף בלתי נדלה של הגר"י ענגיל.
שלחן ערוך הרב....
כמובן וישנם עוד רבים ומפורסמים שלא הזכרתי. ואדרבה מוזמנים להוסיף בידכם הרחבה.

אגב, מן הראוי לאסוף באשכול נוסף גם שותי"ם וחיבורים שיצאו מתח"י של גדולי המתנגדים...
בהחלט אפשרי. אם כי הייתי מציע משהו יותר רציני. לפתוח אשכול על ספרים שחיברו ראשי הישיבות מדורו של ר' חיים סולובייצ'יק ואילך.
אז יתכבד כ''ת ויפתח אשכול יחד עם הרב @מעיינות אשכול על ספרים שחיברו ראשי ישיבות לדורותיהם

אני רוצה לאסוף באשכול שותי"ם וחיבורים שיצאו מתח"י של גדולי החסידות.

וזה החלי...
שו"ת קול אריה [מתלמידי החת"ס ואח"כ מגדולי חסידיו של הדברי חיים מצאנז]
שו"ת משנה הלכות
ארץ צבי מקוז'יגלוב
שו"ת צמח צדק
שו"ת ויען יוסף
תהילה לדוד
שו"ת ערוגת הבושם
שו"ת משפטיך ליעקב
נאות דשא
שו"ת קרן לדוד
נזיר השם על אבן העזר רבי שמואל הלוי הורביץ - אח ההפלא"ה.
תוצאות חיים
בית האוצר
אשל אברהם מבוטשאטש
חלקת יואב
אתוון דאורייתא
לא כתבת את שמות המחברים...

ח"ו, לא חושד ולא רוצה לחשוד.

ואני גם לא רוצה לגרור את האשכול לאשמות הדדיות בין חסידים למתנגדים, נושא שכבר עבר עליו הכלח ממזמן, אבל נראה לי שבניקל ניתן למצוא כאלו שמתהדרים כראשי ישיבות וכדו', שגם הם אינם ת"ח גדולים, מלבד בכמה עשרות דפים בש"ס שעליהם הם צריכים למסור שיעורים וכו', ודי בזה.
נו, אבל לפחות הם בקיאים בכמה עשרות דפים.
ובאופן כללי יש לחלק טובא בין ראשי ישיבות לאדמורים.

אם בלבושי שרד עסקינן
האם נכון הוא לומר שהלבושי שרד הוא היחיד [מלבד הגאון בעל דע''ק] מגדולי התורה החסידיים שנדפס על הדף בשו''ע?

אם בלבושי שרד עסקינן
האם נכון הוא לומר שהלבושי שרד הוא היחיד [מלבד הגאון בעל דע''ק] מגדולי התורה החסידיים שנדפס על הדף בשו''ע?
כשרפרפתי בשמות נו"כ נראה שהצדק עמך.
כנראה הסיבה שרוב הפירושים נדפסו טרם הפציע החסידות, לפחות לציבור הרחב החל מתלמידי תלמידי הבעש"ט. (לא בדקתי).
(אגב, הכי קרוב לחסידות, היה השערי תשובה אח של הבית אפרים שנתן הסכמה לליקוטי מוהר"ן. וכמובן שלא מלמד על קרבתו הרעיונית של הראשון).

הגאון הרוגוצ'ובר ר' יוסף רוזין חיבר
צפנת פענח על הרמב"ם וכן שו"ת צפנת פענח
שו"ת שלמת יוסף
כמדומני שההגדרה 'חסיד' על בעל צ''פ היא לא מוחלטת
נדמה לי שהרש''י זוין עוסק גם בנקודה זו במאמרו על ה'רוגוצ'ובי'

חזור
חלק עליון