• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
מבלי להכנס לשרשי המילים, מוצלח יכול להתפרש כבעל כוחות מיוחדים, משא"כ מעולה.
מעלי בל' ארמי זה כמו מוצלח בלשוננו כמדומני
שנאת עמי הארץ לתלמידי חכמים אינה מבוססת על נתונים פסיכולוגיים שכאלו, ולא הסברת דבר מלבד להניח הנחה חסרת בסיס מדעת עצמך.
זה שאתה לא בקי בכוחות הנפש זה לא אשמתי ולא הוספת כלום מלבד להכחיש טיעון ללא הסבר.
האם לדעתך הקב"ה לעתיד לבא ימצה את הדין עם האדם על דבר שלא נתבע ממנו לעשותו? דברי הבל אלו.
בגמ' בחגיגה ומגיד לאדם מה שחו אפילו שיחה קלה שבין איש לאשתו מגידים לו לאדם בשעת הדין וובמדרש על הפסוק באיוב עד בלעי רוקי שעתיד אדם ליתן את הדין על זמן של שיעור בליעת הרוק ולרגעים תבחננו אדם נדון בכל רגע וכי מצינו באיזשהוא מקום חיוב על דקדוק עד כדי כך ???
להחריב את העולם, זה דבר שמידת הרחמים מונעת, אך לא את עצם התביעה כמובן.
מאריך אפיה וגבי דיליה
מה שיוצאים ידי חובת לא ימיש בקריאת שמע, עדיין לא מלמד שאין חיוב יותר מכך.
יש חיוב כללי כמה שיכול לפי כוחות נפשו
זה לא לגבי 'חכמה יונית' דוקא, אלא לגבי כל מה שאינו נצרך,
כן דעתך ודעתי שעיקר הדגש שם היא על לימוד של משהו אחר כאילו שאין מה ללמוד אחרי שלמד כל התורה כולה אבל לא על שיעור החיוב
ושיעור ה'דרך ארץ' הנצרך יש לנו ללמוד מדברי הרמב"ם, ולא מדברי עצמך.
הרמב''ם דיבר למי שזה מתאים לו
מה ענין "תלמוד תורה עם דרך ארץ" לכמות השעות? ומה הבאתו כאן? אי"ז אלא דמגוגיה לא רלוונטית.
המציאות שרוב האנשים לא מסתדרים בעבודה של כמה שעות בלבד
איני יודע באיזה בני אדם עינך רואות, צא ובדוק באברכי הכולל עמלי התורה, שרובם שמחים ומאושרים יותר מאשר אותם העמלים בעמל מלאכה.
לענ''ד זה דמיון ומצוי רק במיעוט וגם אצלם אי''ז מספיק וע' במכילתא דרשב''י על הפסוק ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך אריכות בחיוב המלאכה
וגם אם כדבריך, היכן מצית שחוסר חיות וחשק פוטר מתלמוד תורה, ומתיר לעסוק בדרך ארץ מעבר לנצרך כדי חייו ופרנסתו?
זה יוצא באופן מוחץ מכמה מקומות בלימוד עיוני בתורה שבכתב כמו בעיקר ספר דברים וספר תהילים

הבעיה המרכזית של הדור היום...(איזה מפוצץ!!!) שכל מה שעושים כמעט הוא רק בכדי להיות בסוף איזה ''מוצלח'' ואילו כל הרבנים הגדולים שהוזכרו כאן למדו וקיימו מצוות לא בשביל שום מטרה אחרת אלא בכדי ללמוד את עצם הלימוד... עי' נפש החיים שער ד' תחילת פ"ב... ואת המצוות קיימו בשביל להתקרב להשם... ולכן זה בכלל לא נושא של ''יודע נשים נזיקין'' או לא, אלא האם אתה רוצה את הלימוד עצמו או שאתה רוצה מטרה אחרת והלימוד הוא רק אמצעי... אם הלימוד הוא רק אמצעי זה באמת מאוד מתסכל לחשוב על כך שאתה כבר לא תהיה הגרי"ש או הגרח"ק זצוק"ל...
דרך אגב שמעתי מישהו לפני כמה שנים שהכריז רשמית על פרישה מהמרוץ להיות ר' חיים קנייבקי הבא...

מה סיכוי יש שאברך שלא יודע נשים נזיקין על בוריין, יהפוך ויהיה לרב רבנן?
משל על אותו משקל: מה הסיכוי שאני ייצא מליונר?, לכן אשב בטל?
אם המטרה בחיים היא להיות רב מרבנן דבריך צודקים,
וא"כ גם היה אפשר להוציא לחל"ת תשעים אחוז מהלומדים,
אבל המטרה לעשות רצון ה' ככל אשר תמצא לעשות בכוחך.

מעלי בל' ארמי זה כמו מוצלח בלשוננו כמדומני
טעות היא בידו, ומעלי בארמית מקביל למילה "מעולה" שבלה"ק.
ואימא לי מילי מעלייתא דאתאמרו בבי מדרשא, הכוונה למוצלחים?
זה שאתה לא בקי בכוחות הנפש זה לא אשמתי ולא הוספת כלום מלבד להכחיש טיעון ללא הסבר.
הדיון על בקיאותי אינו רלוונטי לפה. ועל הנחתך ללא בסיס, עניתי שאין לה על מה שתסמוך.
והרי רבותינו הראשונים כתבו ביאורים בטעם שנאה זו, ואינם עולים בקנה אחד עם השערתך ה'מלומדת'.
מאריך אפיה וגבי דיליה
שוב, מאריך אפיה שאינו מעניש, לא על עצם החיוב.
הרמב''ם דיבר למי שזה מתאים לו
והעמיד בספרו שלא כדרך העולם? מדוע?
לענ''ד זה דמיון ומצוי רק במיעוט וגם אצלם אי''ז מספיק וע' במכילתא דרשב''י על הפסוק ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך אריכות בחיוב המלאכה
השערה לגבי המציאות, וב"ה בתוך עמי אני יושב, ואיני מסתמך על דעות והשערות.
זה יוצא באופן מוחץ מכמה מקומות בלימוד עיוני בתורה שבכתב כמו בעיקר ספר דברים וספר תהילים
ראשית, כל זמן שלא הובא טיעון מלבד "אני למדתי וזה מה שיצא לי באופן מוחץ" אין זה מוסיף מאום לדיון. ואין שום סיבה שיאמר 'קבלו דעתי'.
שנית, כל זמן שלא נזכר מזה מאומה בתורה שבעל פה, ובדברי רבותינו. אל לנו להסתמך על מה שיצא לך בלימוד תורה שבכתב לחודיה.

ובהיות שהדיון בינינו די חוזר על עצמו, רצוי לדעתי שנעצור כאן, אלא אם יובאו טענות חדשות.

נכון
אבל איך יש מציאות של בנו ממולח הרי כולם יכולים להיות משה רבנו כידוע ורק חסר כח הרצון???
איני מבין היכן ראה מר כי האי?
מי שכתב כתב שכל אחד ראוי ללמוד תורה ולהיות חכם ותלמיד חכם, ואין בזה סתירה לעובדה הפשוטה שלכל אחד אופי נפשו וסגנון כוחותיו המיוחד לו, וממילא סגנון הלימוד ותכני הלימוד המתאימים לו לפי נפשו, אך כל איש ישראל ראוי בהחלט להיות גדול בתחומו ובעניינו.

אני מודה לכל המגיבים. ואני מרגיש עוד יותר דפוק שאני היחיד בעולם שמרגיש את ההרגשה הזאתי. ות'אמת שלא כל כך השתכנעתי. לא נעים לי להודות שנכשלתי והתפקיד שלי זה להיות מנהל מערכות ביוב. וגם אני לא בדרגה של רבי עקיבא וזה היה נדיר. ות'אמת שאני כבר לא בונה על להיות גודל הדור, אבל לפחות לדעת ש"ס ושולחן ערוך, ולא נראה לי שזה בכיוון. בכל אופן תודה לכל המעודדים. אני ישמח אם מישהו שמבין את התחושה יוכל לעזור לי.
תנסה לכווין את השיח למקום שאתה מעוניין בו כמו מה שעשית בציטוט הזה ....רק טיפה יותר ....
ולענינו לדעתי רוב העולם ממש מזדהה איתך !!!
הקושי הוא שובר, מתסכל, ואפי' מתיש !!
אני לא מדבר בשם אחרים .....
הנושא שהעלית קשור רובו בשאיפות והקשר שלהם על המציאות העכשווית...
כלומר למה ומה הקשר בין שאיפות לבין המעשים שלנו היום,
למה יאוש משאיפות, משפיע עלינו לרעה על התפיקוד היומי ?
איך נדע האם השאיפות שלנו הגיעו ממקום נכון, שמכיר את עצמו או משמיעת סיפורים על גדולים, והעתקה אלינו !
כמה שזה מגוחך להעתיק שאיפות מגדולים, רק חזב''ט שלא גדל בינינו יבין כמה זה מגוחך !!
וע''כ בהמשך

@AI אוצר
אפשר סיכום א' ארוך ואחד קצר לאשכול הארוך הזה
תודה
סיכום האשכול: יש סיכוי שיצא ממני משהו?

פתח האשכול, נחמן פופר, בתחושה של תסכול ושאלה כנה: אדם שסיים את שנות הישיבה, ועדיין אינו מרגיש שיודע מסכתות כמו נשים ונזיקין על בוריין – האם יש לו סיכוי להגיע לדרגה משמעותית בתורה? הוא כתב שגדל על סיפורי גדולי ישראל כמו הגר"ח קניבסקי והגרי"ש אלישיב, ושואל האם חלום של ידיעת ש"ס ושולחן ערוך כבר אבוד.

ישעיהו מנחלת דן עודד אותו שלא להתייאש, אך טען שאין להניח שכל אדם מיועד להיות "רב רבנן". לדבריו, יש לכל אדם את כוחותיו ואת ייעודו, וכדברי חז"ל יש מי שזוכה למקרא, יש למשנה ויש לתלמוד. העיקר הוא לעשות את מה שביכולתו, מתוך התאמה לכוחות הנפש שלו.

רב בת"ת חלק על החריפות ואמר שאין לומר "אין סיכוי". לדבריו, ישנם גדולי ישראל שהתחילו מאוחר מאוד, ואין לדעת לאן אדם יכול להגיע. אמנם יש הבדלי כישרונות, אך אסור לרפות ידיים.

נושם עמוק העלה נקודה אחרת: השאלה אינה רק כמה ידע אדם, אלא מה הוא יעשה עם הידיעות. אם אדם יודע הרבה תורה – מה המטרה של הידיעה? האם כדי להיות "מישהו", או משום עצם הרצון ללמוד תורה.

הרב מרודוש הזכיר את חשיבות ההחלטות בחיים וטען שדבר כזה צריך לשקול בכובד ראש. מאידך הביא את דברי חז"ל "מאי אהנו לן רבנן", להדגיש את ערך החכמים והלימוד.

יהודי וזהו טען שהסיכוי קיים בהחלט, שהרי אדם יכול להמשיך ללמוד, לחזור ולשנן, ואין עצם העובדה שכיום אינו יודע הכול אומרת שאבד הסיכוי.

דור דור הזכיר את רבי עקיבא כדוגמה לכך שאף פעם לא מאוחר להתחיל ולהתקדם.

מוישי שטיין כתב שאולי הכיוון אינו דווקא להיות גדול הדור, אלא להתחיל לכתוב חידושי תורה ולהוציא דברי תורה לעולם.

מכנדבי הרחיב בשתי נקודות:
האחת – אין להשוות כל אדם לגדולי ישראל המופלגים, אבל השקעה של שנים רבות יכולה להביא אדם למקום גבוה מאוד.
השנייה – התורה אמנם רחבה מאוד, אבל יש בה יסודות מרכזיים שמהם הכול נובע, ובשיטת לימוד נכונה ניתן להגיע לידיעה רחבה.

הבריא חיזק את הנקודה שאין גיל שבו אדם פטור מהשאיפה לידיעת התורה, והביא את הרעיון שחיוב התורה מתחדש בכל רגע.

מרכז הדגיש שכל אדם צריך לשאוף למצות את הכוחות שלו. לא כל אחד יהיה הגרי"ש או הגר"ח קניבסקי, אבל כל אדם צריך לבדוק מה הוא מסוגל להשיג ולא להתייאש מראש. המליץ גם להציב מטרות מסודרות וללמוד דרכים לשיפור הלימוד.

בצלצלי שמע העיר שצריך להסתכל גם על הטוב שכבר יש לאדם: עצם הזכות להיות יהודי, בן תורה ואברך היא דבר גדול, ואין למדוד את עצמו רק ביחס לגדולי הדור.

אבוה דשמואל טען שהבעיה היא לפעמים בעצם הגדרת המטרה. אם אדם לומד רק כדי להפוך ל"גדול", הוא עלול להתאכזב. גדולי ישראל למדו קודם כל משום אהבת התורה עצמה ומתוך רצון להתקרב לה'.

עמך המשיל זאת לרצון להיות מיליונר: אם אדם חושב שאין סיכוי להגיע למטרה הגדולה – אין פירוש הדבר שעליו לשבת בטל. המטרה היא לעשות את רצון ה' כפי כוחו.

אימתי בסוף הדיון הוסיף נקודה נפשית: רבים מאוד מזדהים עם התחושה של נחמן פופר. הקושי הוא הפער בין שאיפות גדולות לבין המציאות היומיומית. צריך לברר האם השאיפות הגיעו מהיכרות אמיתית עם עצמו או רק מסיפורים על גדולים שהאדם מנסה להעתיק לעצמו.

נקודת המרכז שעלתה מכל הדיון:
אין מחלוקת שאדם צריך לשאוף לגדול בתורה ולהוציא את כוחותיו אל הפועל. המחלוקת היא כיצד למדוד את ההצלחה:
האם רק לפי הגעה למדרגת גדולי הדור, או לפי מיצוי הכוחות האישיים של כל אדם בעבודת ה' ובתורה.

המסקנה העולה:
לא נכון להתייאש בגלל ההשוואה לגדולי ישראל, אך גם לא נכון להסתפק בדמיון בלבד. צריך לברר מה היכולות, להציב מטרות אמיתיות, להתמיד, ולהתקדם שלב אחר שלב.

מקור: AI אוצר

לכבוד הרבנים היקרים, השתדלתי להצמד לסוג ניסוחים החשובים שראיתי פה בפורום שמנסים להיות מאוד מפוצצים.

על ברכיהן של המעשיות במרן הגר"ח קניבסקי גדלתי, ועל העובדות מהגרי"ש ינקתי.

וכעת נפשי בשאלתי, האמנם לא אבדה תקותי?
לדעתי כל סיפורי המעשיות על ר חיים וכד' הם סובלים משלמות,
המתואר שם שלר' חיים לא היה שום נפילת פופר בע"מ כשראה את גדו"י ואותו
צריך לדעת שלר' חיים הדרך בכלל לא הייתה סלולה היה הרבה נפילות וקשיים,
אבל בסוף הגיע לאן שהגיע בזכות שלא התיאש את יאוש יאושיהו מנחלת דן שיש לו תפקיד שהוא לו
להיות מגדו"י,
ולדעתי הרב אהרן מרגלית הצליח כי הוא כתב על כל הנפילות אחת לאחת
ובעצם הראה שהוא בכלל לא מושלם אבל כל אחד יכול להגיע להתאושש אחרי נפילות אם יהיה
לו את הרצון להתאושש.

שמעתי באופן אישי מאחד מגודלי ישראל ממש, ידוע ומפורסם [ את שמו אני מעדיף לשמור עימי, מחמת אנומימיותי :)]
עיקר הגדילה והנסיקה בשלבים מתקדמים ברוחניות נובעים ממדת הקדושה שתחלתה עבודה וסופה מתנה,
כלומר בשלב מסויים בעבודת ה' מגיעה שלב שה' משפיע שפע של כלים בלי די בכל עניני הרוחניות, כלומר הזיכרון ההבנה וכו'
ומו''ר חידש [ וזה וודאי גם ע''ע וזה מוכח מהנהגותיו, ] שזה השפעה גם על הגשמיות על השינה והאוכל, כלומר שכח המידה הזאת האדם צורך את הדברים האלו פחות וניזון גם מרוחניות !!
ולכן זה עוד סיבה לא להשוות את הגיל 90 של הגדולים לרמה שלנו כבחורים !
וזה גם סיבה לא להתיאש, כמו משל המעלית שבקומה מסויימת במגדל היתה מעלית שרק עד עליה היו צריכים לטפס ברגל !!!
אבל יש עוד המון סיבות
ובעז''ה אני רוצה לפתוח ע''ז אשכול בקרוב - שאיפות, תוצאות, ומה שביניהם !

צריך לדעת שלר' חיים הדרך בכלל לא הייתה סלולה היה הרבה נפילות וקשיים,
אבל בסוף הגיע לאן שהגיע בזכות שלא התיאש את יאוש יאושיהו מנחלת דן שיש לו תפקיד שהוא לו
להיות מגדו"י,
הוא לא התייאש אבל כן נהג כדברי שהלך בדרך המתאימה לו כידוע ליודעים שאביו ורבו לא רוו ממנו נחת בעשרות השנים הראשונות כי למד בבקיאות ולא בעיון

לכבוד הרבנים היקרים, השתדלתי להצמד לסוג ניסוחים החשובים שראיתי פה בפורום שמנסים להיות מאוד מפוצצים.

על ברכיהן של המעשיות במרן הגר"ח קניבסקי גדלתי, ועל העובדות מהגרי"ש ינקתי.

וכעת נפשי בשאלתי, האמנם לא אבדה תקותי?

זה לא מכבר סיימתי חוק לימודי בישיבה, ותיכף אני מלא בזקן שיבה.

ומה הועילה בכל קניניה אם רעה בעיני אדוניה?

מה סיכוי יש שאברך שלא יודע נשים נזיקין על בוריין, יהפוך ויהיה לרב רבנן?

ודאי שלא אבדה תקוותך. סיפורי הגדולים מלמדים לאן אפשר להגיע, אך אינם קובעים שמי שבגיל צעיר טרם יודע נשים ונזיקין על בוריין כבר החמיץ את הרכבת. לא כל תלמיד חכם נבנה באותו קצב, ולא כולם צומחים באותה דרך. השאלה אינה כמה הספקת עד היום, אלא האם מעתה תהיה מוכן ללמוד בעקביות, בעמל ובסבלנות, בלי למדוד את עצמך מדי ערב מול מרן הגר"ח והגרי"ש.
רב רבנן אולי לא נעשים ביום אחד; אבל גם הם נעשו גדולים משורה ועוד שורה, מדף ועוד דף. וזקן שיבה? דומני שעדיין נותרו כמה שערות עד אז...

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון