גרינפלד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
11,046
נקודות
885
רבי שמשון דוד פינקוס (כ"ז באב ה'תש"ד - י"ב בניסן ה'תשס"א) היה רב ודרשן ומקובל ישראלי חרדי, יליד ארצות הברית. כיהן כרב הקהילה החרדית באופקים.

נולד בארצות הברית לאברהם חיים וחוה, בתו של הרב יצחק מתתיהו וינברג חסיד סלונים, מטבריה שהיגר לארה"ב. הוריו היו ממקימי בתי ספר בית יעקב בארצות הברית. למד בישיבת בית התלמוד בניו יורק אצל רבי אריה לייב מאלין. בהמשך עלה לישראל ללמוד בישיבת בריסק אצל רבי יוסף דב סולובייצ'יק.

נישא לחיה מינדל, בתו של רבי מרדכי מן, ראש ישיבת בית הלל וחבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה. לאחר נישואיו גר בבני ברק ואחר כך בתפרח. בתקופה זו היה משגיח בישיבת אופקים ומאוחר יותר נעשה ראש ישיבה בישיבת ירוחם. לבקשת רבי יעקב ישראל קניבסקי והרב שך הוא עבר לגור בעיר אופקים וכיהן שם כרב הקהילה החרדית למעלה מעשרים שנה.

למד קבלה עם רבי ישראל אליהו וינטרוב והרב יעקב משה הלל, וכמקובל התפלל על פי כוונות סידור הרש"ש.

בקיץ 1987 צבע בצבע שחור מודעות רחוב בלתי צנועות בבאר שבע. הוא נתפס, נשפט ונידון לשלושה חודשי מאסר על תנאי.

בגיל 56 נהרג בתאונת דרכים עם רעיתו וביתו מרים בת ה-19. שלושה מתוך שאר ילדיו נפצעו. הלוויתם יצאה ממתחם בית הכנסת קויתי ד' שייסד הרב באופקים ועברה בישיבת תורה אור בירושלים. בין המספידים היו רבי חיים קמיל, רבי חיים פינחס שיינברג והרב יעקב הלל. הם נקברו בהר המנוחות בירושלים.

בעצרת ה"שלושים" לזכרם, הוכתר לממלא מקומו כרב הקהילה החרדית באופקים, בנו הגדול הרב ישראל יעקב פינקוס.

לזכרו נקרא תלמוד התורה "תורת שמשון" באופקים, רחוב "הרב פינקוס" בעיר ועוד.​

הספרים שכתב בעצמו​

• ברכות בחשבון - על מהותן של ברכות​

• שערים בתפילה - על מהותה של התפילה​
  • שבת מלכתא - על מהותה העמוקה והפנימית של השבת, אופקים, ה'תשנ"ו​
  • תפארת תורה - כולל חידושים וביאורים בעניינים שונים - הנוסח שכתב בעצמו על הספר​
  • תפארת תורה - על התורה, עניינים באמונה ועוד, לפי סדר פרשיות התורה​
  • תפארת תורה - על מסכת גיטין וקונטרס בעניין יצחק אבינו, בהוצאת בניו לאחר מותו

ספרים ששוכתבו מקלטות​

ליקוט​

• פניני רבי שמשון - פנינים על מאה ערכים בעבודת ה'​
  • י. הרשקוביץ, אש להבה - אוסף שיחות, עובדות והנהגות, ה'תשע"ו​
אודותיו​
  • אברהם אליעזר סופר, רבותינו שבדרום, ביוגרפיה, עובדות והנהגות (שלו ושל הרב חיים קמיל), בליווי תמונות צבעוניות, ירושלים ה'תשס"ח​
  • ואוהביו כצאת השמש בגבורתו, שני כרכים, ירושלים ה'תשע"ו​

כמה קוים לדמותו של הרב פינקוס זצ"ל

הגאון רבי שמשון פינקוס זצ"ל התגורר תקופה מסוימת בתפרח, [- שם העביר מידי סוף זמן וערב ר"ה משיחותיו המפורסמות בישיבה הקדושה- מ.ב.] שם בבית הקטן הישן הייתה לו ספה 'אלטע שמטע' יד שניה. לאחר תקופה לא ארוכה שכבר השתמשו בה, עם העתקת דירתם לאופקים התגלה בה שעטנז. הצער שלו היה גדול כל כך, עד שגם נהרות של עשייה לא הצליחו לכבות את הכאב. מאז הוא פעל כמה שנים בתחום השעטנז, למד את המלאכה על בוריה, פעל והפעיל בתחום בדיקת שעטנז, עד שנפשו שבה אליו.

"המפגש הראשון שלי עם הגר"ש פינקוס ועם הקהילה בכלל, היתה שריפת ספה", סיפר אברך תלמיד חכם מאופקים. הייתה זו שעת דמדומי חמה. האברך הגיע בתוך רכב ההובלות שחנה סמוך לבניני הקהילה, והנה יהודי וילדיו סוחבים בידם ספה גדולה, צועדים איתה לפינת הרחוב ומבעירים אש. אמרו לו כי זה הרב. כנראה שזו הייתה הספה המדוברת ההיא שהבעירו בני המשפחה יחד, אולי כקרבן לד'.

והאש ההיא שנדלקה בפינת הרחוב הצילה רבים מאיסור שעטנז עד היום הזה, כדלהלן, כי רבי שמשון לא מצא נוחם לנפשו באותה מדורה. ראשית, הוא ביקש ממעבדת השעטנז בבני ברק שיאותו לבקר בבתים לבדוק ספות משעטנז, והוא יממן את ההוצאה. כאשר קיבל את הסכמתם, פרסם מודעה בעיתון 'המודיע'. הוא עצמו גם כן עבר מבית לבית במלאכת קודש זו, וכך נבדקו עשרות ספות בבני ברק ובתל אביב, שרובם ככולם נמצאו שעטנז.

באותם ימים שהסקאי לא היה מצוי כל כך, הגומי אוויר שבספה כוסה בבד צמר, ואכן תפירת בד הצמר ברובה היתה במכונה, אבל סוף התפירה נעשתה ידנית בחוט פשתן, שהוא חוט חזק במיוחד, כך שספות רבות היו שעטנז. הוא עלה לירושלים ללמוד את הפרקטיקה של גילוי שעטנז בבגדים (מהרב יעקב עקיבא שישא זצ"ל). הוא קלט את התחום מהר מאד, השחיז את מבטיו וגילה שעטנז בעשרות ספות.

"בדקת את החליפה שלך?"

כמו כן הוכיח יהודים על לבישת שעטנז בבגדיהם. פשוט החריד אותם. "בדקת את חליפת הצמר שלך?" שאל, והראה לו – "הנה, היא בחשש שעטנז". כאשר עבר להתגורר בבני ברק, מפקידה לפקידה נכנס לביקורי בזק להשתלם במעבדה העירונית. גם כאשר היה לכאורה 'פרופסור' בנושא השעטנז, מדי תקופה נכנס שוב למעבדה העירונית בבני ברק לשמוע על גילויים נוספים במכשולי שעטנז בתעשיה המודרנית של התקופה, ולהשתלם במלאכת בדיקת השעטנז.

פעם שאלתי אותו: מה כל החרדה שלך להמשיך וללמוד את הנושא? הוא השיב כי יהודי לא יודע להיכן יתגלגל, ושמא יהיה זקוק לדעת היטב את העניין. והוסיף: "למדתי גם שחיטה ומצוות מעשיות אחרות כדי להינצל ממכשולות" (מפי ראש המעבדה המרכזית לבדיקת שעטנז בבני ברק הרב ישראל יעקב נוימן)

מעשה שהיה בשעת תפילת מנחה בישיבת אופקים. הכל התפללו שמונה עשרה וחזרת הש"ץ. הגר"ש פינקוס סיים את תפילתו והתיישב לתחנון. הוא הגביה את היד ליפול עליה בתחנון, אך הרימה ולא הורידה, כי לידו בחור פסע אחורנית ג' פסיעות עושה שלו' במרומיו, ובהרף עץ הבחין כי הבד שהוא לבוש יש לחשוש בו משעטנז. מיד בסוף התפילה, באמצע בית המדרש של ישיבת אופקים, קרא לו. "תגיד, אתה בדקת את המכנס שלך משעטנז?"

"מה צריך לבדוק מכנסיים משעטנז? ידעתי כי חליפות בודקים".

"האם אפשר לי לבדוק?" שאל הרב. "בוודאי", השיב הבחור. הגר"ש פינקוס חתך לו מהבטנה של המכנסיים כמה סיבים, הוציא מכיסו מצית, הדליק את הסיבים, כיבה אותם בנשיפה והריח את העשן. הגביה את ראשו: "ידידינו, שעטנז! שעטנז! תוריד את הבגד". הבחור עמד נבוך. "תוריד, שעטנז!" כולם התקהלו, גם ראש הישיבה הגאון רבי חיים קמיל. רבי שמשון מיהר והפשיל את הפראק, כיסה את הבחור ופקד עליו להוריד, ואז הוריד, ור' שמשון שלח בחור להביא לו מכנס אחר מחדרו (מפי עדי ראיה לכותב השורות).

ושוב מפי בעל המעשה: הוא נכנס אלי הביתה. היתה לי ספה מסקאי פלסטיק. המזרן של הספה היה כולו עטוף. ר' שמשון נכנס לביתי, התיישב ומיד קפץ, כאילו משהו נתן לו דקירה ודחיפה כלפי מעלה. מה קרה? שאלתי.

"האם זה בדוק?"

זה סקאי, מה יש פה לבדוק?

"מתחת לסקאי יכול להיות שריפדו בשעטנז"

כיון שהיה לו באופן קבוע בכיס פינצטה וסכין קטן, הוא שאל האם הרבנית מסכימה שיבדוק. כאשר קיבל הסכמה, פתח את הסקאי בפינה נסתרת ביותר, הביט וראה שהפנים עמוס בבד. הציץ עוד וקרא: "יש פה שעטנז. חוט התפירה שתופר הוא פשתן. הבד עצמו בסדר, אבל החוט".

הוא נכנס לביתו של אחר, וכיון שהכיר את הבדים מיד זיהה חשש שעטנז בספה. בהסכמת בעל הבית הוריד את המזרן על הארץ, הראה לו כי יש בו ארבעה חוטים אלכסוניים התופרים את הבטנה של הספה מתחת למזרן, ואותם בדרך כלל עושים מחוט פשתן חזק. הוא הסתכל על החוט, תלש אותו, שרף, הריח, ואמר: "הנה, כאן פשתן וכאן צמר, הספה שלך שעטנז".

האיש החל להוזיל דמעות. "עשרים שנה שאנו משתמשים בספה הזו ולא העליתי בדעתי. מה עושים?" שאל האברך. "האם צריך לזרוק אותה עכשיו?"

"לא", השיב הרב. "שאר החוטים הם חוטים רגילים, רק ארבעת החוטים הללו בעיתיים. אל תתלוש אותם, כי אם תתלוש הקשר עלול להישאר בפנים. תפרום אותם בזהירות כדי שגם הקשר יצא, ותתפור את הבד בחזרה עם חוט רגיל, והנה לך ספה כשרה".

לאחר כשבועיים הוא ביקר אצלו שוב, כאשר ראה את הספה שאל: "אפשר כבר לשבת?"

"כן, תיקנתי".

הרב סמך עליו והתיישב.

"התיישב על הרצפה והציל אותנו"

יהודי תלמיד חכם מובהק שרבי שמשון למד עמו בחברותא סיפר כדלהלן:

"כאשר רבי שמשון התגורר בבני ברק הוא למד אתי בביתי מדי ערב. כאשר בא ללמוד מאן בעדינות לשבת על הכסא המרופד שעמד בחדר הספרים וביקש כסא מהמטבח ללא ריפוד. רכשתי את הרהיטים מנגר שבני משפחתי סמכו עליו מאוד כיהודי אמין במקצועו. ניסיתי לשאול אותו: ר' שמשון, מה לך ולהתעקשות כזאת? ממה כבר יש לחשוש, וכמה סיכויים יש לשעטנז? אבל הוא היה נחוש בדעתו. כיון שכך לא התווכחתי אתו. התרגלנו מידי יום להוציא כסא ולהכניס תחתיו כסא מהמטבח. למדנו בשקידה גמרא, ראשונים ואחרונים כשנה.

יום אחד נמאס לי כביכול, וכידיד קרוב מאד אמרתי לו: ר' שמשון, מה אתה עושה שטויות, תשב נורמאלי כמו כולם. הוא כמובן לא נפגע והשיב בניחותא: "במטותא מנייכו, תשאל את בעלת הבית האם מסכימה שאערוך בדיקה קטנה בספה (שהריפוד שלה מקביל לכסאות). לא אזיק מאומה לספה שלכם, רק אשלוף חתיכה קטנה מתחתית הספה ממקום שלא נראה לעין כלל".

קראתי לעקרת הבית, היא הסכימה. ר' שמשון ביקש מספריים, התיישב על הארץ, התכופף, שלף חתיכת בד מאחד המקומות באחד החיבורים, בדק והראה לי. "שעטנז גמור". בשרי נעשה חידודין חידודין. כמובן שלמחרת צלצלתי למוכר, והוא החליף לנו את כל הריפוד.

(הרב א' חפץ, יתד נאמן אחרי קדושים תשע"ג)

קבצים מצורפים

הספרים שכתב בעצמו​

• ברכות בחשבון - על מהותן של ברכות​

• שערים בתפילה - על מהותה של התפילה​
  • שבת מלכתא - על מהותה העמוקה והפנימית של השבת, אופקים, ה'תשנ"ו​
  • תפארת תורה - כולל חידושים וביאורים בעניינים שונים - הנוסח שכתב בעצמו על הספר​
  • תפארת תורה - על התורה, עניינים באמונה ועוד, לפי סדר פרשיות התורה​
  • תפארת תורה- על מסכת גיטין וקונטרס בעניין יצחק אבינו, בהוצאת בניו לאחר מותו

ספרים ששוכתבו מקלטות​

ליקוט​

• פניני רבי שמשון - פנינים על מאה ערכים בעבודת ה'​
  • י. הרשקוביץ, אש להבה - אוסף שיחות, עובדות והנהגות, ה'תשע"ו​
אודותיו​
  • אברהם אליעזר סופר, רבותינו שבדרום, ביוגרפיה, עובדות והנהגות (שלו ושל הרב חיים קמיל), בליווי תמונות צבעוניות, ירושלים ה'תשס"ח​
  • ואוהביו כצאת השמש בגבורתו, שני כרכים, ירושלים ה'תשע"ו​
מהודעה להודעה אני יותר ויותר מעריך אותך.
אגב, זכיתי לשמוע שיחה ממנו, בניסן תשנ"ה, במסגרת "אש קודש" שאירגן איש רב פעלים, ר' נתנאל רדזינר ז"ל, משרידי תלמידיו של חובת התלמידים הי"ד
ואמר אז בהתעוררות למה לאדמו"ר מוזיזים את הכסא בשעה שמתיישב, אטו א"י לעשות זאת בעצמו? אלא- תי'- שהצדיק דבוק כל הזמן בקוב"ה ולא רוצים שיפסיק את דביקותו אפי' לא רגע כמימרא. [-הלואי שהי' נכון גם בדורנו, אשרי המאמין]

רבי שמשון דוד פינקוס (כ"ז באב ה'תש"ד - י"ב בניסן ה'תשס"א) היה רב ודרשן ומקובל ישראלי חרדי, יליד ארצות הברית. כיהן כרב הקהילה החרדית באופקים.

נולד בארצות הברית לאברהם חיים וחוה, בתו של הרב יצחק מתתיהו וינברג חסיד סלונים, מטבריה שהיגר לארה"ב. הוריו היו ממקימי בתי ספר בית יעקב בארצות הברית. למד בישיבת בית התלמוד בניו יורק אצל רבי אריה לייב מאלין. בהמשך עלה לישראל ללמוד בישיבת בריסק אצל רבי יוסף דב סולובייצ'יק.

נישא לחיה מינדל, בתו של רבי מרדכי מן, ראש ישיבת בית הלל וחבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה. לאחר נישואיו גר בבני ברק ואחר כך בתפרח. בתקופה זו היה משגיח בישיבת אופקים ומאוחר יותר נעשה ראש ישיבה בישיבת ירוחם. לבקשת רבי יעקב ישראל קניבסקי והרב שך הוא עבר לגור בעיר אופקים וכיהן שם כרב הקהילה החרדית למעלה מעשרים שנה.

למד קבלה עם רבי ישראל אליהו וינטרוב והרב יעקב משה הלל, וכמקובל התפלל על פי כוונות סידור הרש"ש.

בקיץ 1987 צבע בצבע שחור מודעות רחוב בלתי צנועות בבאר שבע. הוא נתפס, נשפט ונידון לשלושה חודשי מאסר על תנאי.

בגיל 56 נהרג בתאונת דרכים עם רעיתו וביתו מרים בת ה-19. שלושה מתוך שאר ילדיו נפצעו. הלוויתם יצאה ממתחם בית הכנסת קויתי ד' שייסד הרב באופקים ועברה בישיבת תורה אור בירושלים. בין המספידים היו רבי חיים קמיל, רבי חיים פינחס שיינברג והרב יעקב הלל. הם נקברו בהר המנוחות בירושלים.

בעצרת ה"שלושים" לזכרם, הוכתר לממלא מקומו כרב הקהילה החרדית באופקים, בנו הגדול הרב ישראל יעקב פינקוס.

לזכרו נקרא תלמוד התורה "תורת שמשון" באופקים, רחוב "הרב פינקוס" בעיר ועוד.​
היה הראשון לזהות הסכנה בטכנולוגיה. אז לפני 30 שנה לא כ"כ הבינו פשר זעקותיו מלב טהור. זיע"א.

י"ב ניסן התשס"א- רבי שמשון דוד ב"ר אברהם חיים פינקוס זצ"ל.
רב הקהילה החרדית באופקים, ומגדולי בעלי המחשבה בדור האחרון, נודע בדרכו הייחודית.

באחד ה'וועדים', הציג רבינו את הבעיה, הכיצד זה אנשים מהלכים כשהדאגה טורדת את מנוחתם, וצרים את 'צרת המחר', בהתעכבו בפרט בבעיה המעיקה שכמעט הכל שותפים לה – העול הכבד הכרוך בהשאת הצאצאים ברווח ובכבוד. כדרכו הרצה את משנתו בבהירות רבה, אולם תחילה הקדים דברים במהות מידת הביטחון:

האל"ף-בי"ת של ביטחון הוא – הכרה שיש בורא עולם – ה' אלוקים אמת, שהוא לבדו עשה ועושה את כל המעשים לבדו, וכרצונו, בלי להיות תלוי חלילה בשום גורם חיצוני. לא בך ואף לא באחד אחר. להמחשת העניין השתמש במשל הבא: כאשר אדם נוסע במטוס ללא טייס, הפועל רק על מכשירים, ולפתע הוא מבחין שהמטוס מיטלטל אנה ואנה, תוקף אותו פחד מפני העלול להתרחש ברגע הבא. לעומת זאת, כאשר נוסעים במטוס המנווט בידי טייס, סומכים עליו, ומסיבה פשוטה: יודעים שהטייס חי וקיים ויודע מה שהוא עושה. יש על מי לסמוך.

כאשר אנו מופתעים מאיזו פעולה של הקב"ה, שלא היתה צפויה מראש, ומתבלבלים מחמתה, זה עלול להעיד על תחושה נוראה ופסולה, כאילו חלילה נוסעים ב'מטוס' ללא טייס.

והוא מביא את התיאור הבא כהמחשה:

אדם שמשיא את בתו, מבקש מהקב"ה שיעזור ויתן לו כסף די צורכו, וב"ה כפי שכולנו יודעים, זוכים לניסים. היתה חתונה, יש דירה ושאר כל הצרכים. אבל האיש הזה מסתובב לחוץ ומתוח, ואין לו יום ולא לילה. מה עכשיו מפריע לו? "מה יהיה עם הבת השניה, וכי ניסים באים בכל יום?!" – מהרהר הוא לעצמו בחשש, וככל שהניסים שאירעו לו עם הבת הנוכחית גדולים יותר, גובר גם הפחד שלו מפני העתיד…

אם דודו הוא אליהו הנביא, שכתב לו צ'ק נכבד לכיסוי הוצאות החתונה הראשונה, לא היתה לו כל בעיה, מסתבר שגם לחתונה הבאה הוא יקבל ממנו. ומהי האמת? וכי אין לו דוד כזה? – "זה דודי וזה רעי". הרי הוא זה שסידר לך את כל החתונה הקודמת, ועליך לקוות שגם הלאה לא יעזוב אותך.

וכך אמר פעם לאחד מבניו שיחי': "דע לך, שרוב הבעיות שיש לבריות, כמו מתח וכאב לב, אכזבות ולחצים – נובעות בעיקר מחמת 'דאגת המחר'. ברוב המקרים אפשר לחיות את ה'עכשיו' ולהתמודד עמו בהצלחה, אלא שיש מתח מהרגע הבא וממה שעלול לקרות מחר ומחרתיים. איך אתפרנס בחודש הבא ומתי אמצא שידוך לבתי…"

דאגת המחר בעוכרינו ומעיבה כצל – "אל תצר את צרת מחר!"

בעיצומו של אחד ה'טישים' המפורסמים שלו בלילות שבת, פנה לפתע הגאון רבי שמשון פינקוס זצ"ל, לאחד האברכים היושבים מולו ואמר: "אתה נראה מוטרד! במה אתה מהרהר עכשיו?! בטח בשאלה איך תצליח להסתדר בשבוע הקרוב עם הבנק שלך… אז בוא ותשמע 'יסוד': הרי גם בשבוע שעבר היית טרוד באותה מחשבה, וגם לפני שבועיים, ומה קרה בסוף? הכל הסתדר ברוך ה', והמקרר שלך מלא, נכון? אז למה לך לדאוג עכשיו איך תסתדר בשבוע הבא?!"

וכך ביאר פעם את מטבע הלשון: "מודה אני לפניך… שהחזרת בי נשמתי בחמלה, רבה אמונתך": כולנו יודעים ומאמינים שהקב"ה משגיח על כל מעשה איש, ודן אותו לפי מעשיו, וברור לכל בר דעת שעל פי מעשינו – איננו זכאים להתהלך בריאים ושלמים. הסיבה שבכל זאת אנו בקו הבריאות היא "בחמלה" המיוחדת של הקב"ה עלינו.

אלא שאם כך, מתעוררת השאלה הבאה: אמנם היום הקב"ה ריחם עלי, אבל מה יהיה מחר? הרי כפי מצבי לא מגיע לי שום רגע של חיים, וגם אם קיבלתי מתנת חינם – היא מוגבלת רק ליום זה, ומחר אזדקק שוב לנס מיוחד שיעמיד אותי על רגליי. זהו "רבה אמונתך" – יש לי על מי לסמוך! אם קמתי ברחמיו היום, אקום גם מחר. אני נותן בך יוצרי ובוראי אמון רב שכך יהיה.

בפעם אחרת, כאשר דיבר על חסד השי"ת המלא עולם, הזכיר שכל הבריאה – הבהמות והחיות מרמש ועד ראם, השמים והארץ וכל צבאם – כולם אומרים שירה ומשבחים את הבורא, ואז הוסיף: "כולם, חוץ ממישהו אחד: האדם – שרוטן מבוקר עד ערב על דברים של מה בכך…".

הוא גמלנו גומלנו ויגמלנו

'דאגת המחר' מדירה שינה בענין נישואי הילדים. יהודי בעל משפחה ברוכה של שנים־עשר ילדים הלומד בכולל – זקוק לסכום עתק של מיליונים כדי להשיא את כולם. איך עושים זאת? זה הרי נגד המציאות. וכל ילד יוכל לערוך את החשבון: כיצד אפשר להוציא מה'אלף ושלוש מאות שקל' של הכולל מיליון דולר?…

מה ה'ביטחון' דורש במצב כזה?

יש לי שנים־עשר ילדים בלע"ר, וכבר עשיתי שמונה בריתות ועוד כמה בר מצוות. וכי היה לי כסף לכיסוי ההוצאות? – לא! אז איך בכל זאת הסתדרתי? הקב"ה עזר לי!

מדוע בכל זאת אני עלול לחשוש? הרי לו הייתי בודד בעולם, ולא היה מלבדי אדם שנזקק להשיא את ילדיו, כי אז לא הייתי חושש. בטוח הייתי שבשביל אברך אחד בעולם – יש מספיק עבור כל צרכיו כפי שהיה גם עד עתה. אם כך, מה אכפת לי שיש עוד כמוני בעולם? מסתבר שהקב"ה ימשיך להשפיע עלי מטובו גם הלאה.

אלא מאי? במוח מנקרות כמה 'קושיות': ההוא, הרי כן 'נפל' בפרנסה, הבן דוד מתקשה עם הילדים והשכן שוכב מיוסר בבית חולים, ומה יהיה איתי? ה'קושיות' האלו טורדות ואינן נותנות מנוח, וכאן תפקידו של ה'ביטחון' – "יפול מצדך אף ורבבה מימינך" היינו שהטובים ממך ייפלו, ובכל זאת "אליך לא יגש… כי אתה ה' מחסי". אבל מה עם המציאות? זוהי נקודת הביטחון – שהתורה היא המציאות, הקב"ה – הוא המציאות, וכל היתר – הן סתם קושיות…

ומקושיה – כידוע – לא מתים…

התורה – מציאות!

והנה דוגמה מאלפת להיותה של התורה מציאות בלעדית:

בנוהג שבעולם, כאשר העול הכלכלי כבד מנשוא, ובאופק לא נראית כל אפשרות של שינוי לטובה, הופכים עולם ומלואו כדי למצוא בכל זאת מקורות הכנסה נוספים, בלי לבחול בשום עבודה, ובלי לבוש לפנות לפלוני ולאלמוני שיסייעו לצאת מן המיצר, העיקר – להביא טרף לבני הבית. בנפשו יביא לחמו.

ומה עושה הרב פינקוס במצב כזה?

"כשהיתה לי פעם תקופה דחוקה מאד בפרנסה", סיפר פעם באוזני תלמיד, "קיבלתי על עצמי להתחיל להקפיד על הפרשת חומש מכספי לעניים. ומאז ב"ה נעלמו הקשיים, והפרנסה השתפרה פלאים".

הנה כי כן, אף הוא חיפש לעצמו מקור הכנסה, שיחלץ אותו מן הדוחק הכלכלי שבו היה שרוי באותה תקופה, אבל המקור היה – בתורה עצמה (-"אם רואה אדם שמזונותיו מצומצמין יעשה מהן צדקה") שהיא לבדה המציאות האמיתית, ולא במקורות מדומים עתירי הון ועושר.

וההשתדלות הזו, אמנם נשאה פרי והועילה.

ומעשה נוסף כיוצא בו: רבינו היה סבור שהשוק העירוני באופקים טומן בחובו סכנות רוחניות, ואין זה מדרכי הצניעות שנשים תלכנה לערוך בו את קניותיהן, למרות שלכאורה ניתן לחסוך בכך כסף באופן ניכר. וכך הסביר: "הואיל ולמיטב ידיעתנו השוק שורץ סכנות רוחניות, ואנו מאמינים ש'כל מזונותיו של אדם קצובין לו מראש השנה ועד ראש השנה', אם כן אין זה בגדר ההשתדלות המוטלת עלינו, והקב"ה ישלח לנו את הברכה ממקום אחר".

כי אם אין זה מתאים וראוי על פי תורה, אזי האפשרות הזו כלל לא קיימת.

זו היתה ההשתדלות של 'תורה'. בהזדמנות אחרת האיר זווית השתדלות של תפילה, ואמר:

"אחד מהלימודים שיש לקחת ממעשה יונה הנביא הוא, שכאשר מתרגשת איזו צרה חלילה, הרי שאמצעי ההצלה הראשון והבטוח הוא להתפלל, ורק לאחר מכן יש לנקוט את שאר פעולות ההצלה. שהרי כך עשו מלחי האנייה כשחישבה להישבר: תחילה התפללו, ורק לאחר מכן ניסו להציל את עצמם מהסערה, על ידי השלכת כל החפצים הימה".

"עושה חדשות"

מחשבה נוספת העלולה להתגנב ולהעיק על המאמין היא, שאמנם השי"ת 'פועל גבורות' אבל בכל זאת… גם חובות מעיקים עד צוואר, גם העדר מקור פרנסה וגם הילד שהגיע כבר לפרקו, ואז עולה מחשבה סוררת, לאמור: 'אילו לכל הפחות הייתי רוכש כרטיס־הגרלה של מפעל הפיס, אזי היה הקב"ה יכול לפתור לי את כל הבעיות… אבל למעשה אינני רוכש כרטיס הגרלה, וגם אם תוצע לי מחר משרה חדשה ומכניסה, לא יהיה זה פתרון. את הבן שלי צריך לחתן עכשיו. האירוסין כבר היו, כך שגם הסיכוי שאעשה שידוך 'עשיר' לא קיים, ואני יודע בדיוק כמה התחייבתי…'.

הוא הגיע למבוי סתום ועומד בפני קיר אטום.

– האמונה שלנו היא שהקב"ה "עושה חדשות". יש לו אין־סוף דרכים ואופנים כיצד להושיע אותנו, ובחכמתו שאין לה חקר, מכניס הוא את הפתרון מיניה וביה בתוך המצב המסויים שאליו נקלענו, ואין דבר הנבצר ממנו לעשות.

יסודות אלו במהות מידת הביטחון ועוד רבים כדוגמתם, היו פשוטים ומוכרחים בעיניו, וממילא היה בכוחו לרתום גם אחרים ולהנעים בעיניהם את החיים השלווים בצל כנפיו של אב הרחמן:

בליל פורים אחד ניגש אליו אברך ותינה את צרתו שאינה נותנת לו מנוח: "מה יהיה עם שידוך לבתי, והרי חסר־כל הנני, אין לי כסף להשיאה".

על אתר נענה לו רבינו ואמר: "ומה אני עושה? אומר להקב"ה: תחתן אותה אתה, אני לא יכול לעשות כלום ואתה כל יכול, הרי שלך לפניך – יוצרי ובוראי!".

קח בני, קח!

מילתא דפשיטא שאת העבודה על 'ביטחון' אי אפשר להתחיל ערב נישואי הילדים, ולצפות לעמוד תכף בדרגה של שלוות הבוטח, אלא יש לעמול עליה זמן רב קודם לכן, ולחיות עם הרבונו של עולם והכרת ניסיו ונפלאותיו שבכל עת ערב ובוקר וצהרים, או אז ניתן לצלוח גם את משברי החיים והזמנים המעיקים ביותר.

שעת ערב של יום חמישי. רבינו הוגה בתלמודו בביתו, בהוגיעו את מוחו זמן ממושך בסוגיה שבה עסק, עד שחש חולשה ולאות המתפשטת בכל איבריו, ובעקבותיהן נזקק בדחיפות לדבר מה שיחזק את לבו, כאשר הורגל במצבים כאלה, אולם זה לא היה בנמצא בביתו.

לפתע נשמעות נקישות בדלת. בפתח עמד אחד מתלמידיו שנהג מפקידה לפקידה לבוא לאופקים, כדי לשבות במחיצתו וליהנות לאורו, ובא עתה להגיש מנחה צנועה למי מבני הבית שפתח בפניו את הדלת, הפטיר מילות ברכה של נימוסין, והלך לו.

בליל שבת שלמחרת, כאשר נכנס אותו תלמיד ללמוד עמו בחברותא, פתח רבינו ואמר לו ברגש: "אין לך מושג איזו טובה עשית עמי אמש", ולאחר שגולל בפניו את תיאור החולשה שפקדה אותו, והצורך הנחוץ לו במצבים כאלו לחזק את לבו בדבר מתיקה מסויים, כדי להשיב את נפשו, אמר: "ככל שחיפשתי, לא הצלחתי למצוא את הדבר שאני זקוק לו, והנה אתה נוקש בדלת, ומגיש מתנה שאליה צירפת בדיוק את מה שנזקקתי לו בדחיפות… ממש שלחו אותך מן השמים במועד המדוייק!".

בהכירו את טוב לבו של רבינו, יכול היה התלמיד לתלות את הדברים בטוב לבו של ר' שמשון וברצונו להעניק לו תחושה טובה על המתנה ששיגר, אלא שלימים שח אחד מבניו לפי תומו על אותה שבת, שרבינו שוחח עמו על נפלאות ההשגחה עמו, ואמר לו: "ראה כיצד מתנהלים הדברים, זקוק הייתי לדבר המסויים ההוא, והנה 'אומרים' לי משמים: 'ילד, אתה רוצה את זה ואת זה? – קח!' – מישהו דפק בדלת והביאו עד אלי בלי שאעשה מאומה לצורך הענין"…

על חן וחסד שחוננתנו

לא היה צריך בדווקא מאורע פלאי, של שליח מאת ההשגחה העליונה מעיר רחוקה עד לדלת ביתו, כדי לראות את יד ה' ולהללו על נפלאותיו עמנו. גם ללא 'סיפור מיוחד' ניתן – אם רק יש לב מרגיש ועיניים פקוחות להכיר בחסדיו המרובים. ורבינו אמנם נתברך בלב ועיניים כאלו:

מעת לעת נוהג היה בפתחו את המקרר בבית – מעשה שבשגרה – לקרוא בקול גדול שיגיע לאוזני הילדים הרכים: "ראו נא, ראו, איזה שפע גדול מצוי כאן ב"ה, כמה חן וחסד רואים כאן מול עינינו!".

והנה עוד ניצוץ של אמונה בחיי היום יום השגרתיים:

שעת ארוחת בוקר בחדר האוכל בישיבת תפרח. רבי שמשון חולף ועובר, ולפתע עוצר ליד אחד הבחורים, ובהצביעו על דברי המאכל המונחים על השולחן אומר לו: "האם שמת לב, כמה גוונים יש במאכלים הללו? ראה נא! אדום, ירוק, לבן, צהוב, הלחם המרוכב מכמה גוונים, הביצה… זהו פשוטו של מקרא בברכת המזון", לחש לבחור המשתאה, "'הזן את העולם כולו בטובו, בחן…' – מלבד טובו של הקב"ה בזונו את כל בריותיו, חז"ל קבעו הודאה מיוחדת גם על ה'חן' שבמזון, המוגש לנו בגוונים מרהיבי עין ונעימים למראה".

חלוקת העולמות ותפקידנו

בכתביו נמצאה רשימה מרתקת שערך לעצמו, אודות השתדלות לפרנסה ואמונה, חלוקת העולמות ותפקידנו, ואלו דבריו (בשינוי לשון):

הקב"ה ברא מיליארדי עולמות אין מספר, ובהם חכמה עצומה עם הבנות עמוקות וחידושים שהעין אינה שבעה מלראות והאוזן מלשמוע, במדדים ענקיים כאלו, שהעולם שלנו בטל לגביהם לא רק כיחס טיפה מול הים הגדול, אלא במדדים נצחיים ואין־סופיים, בכל מילי דמיטב – חידוש, יופי וגבורה.

והקב"ה עשה חלוקה ברורה: את כל העולמות הללו נתן בידינו לשלוט בהם לגמרי, ולעשות בהם כרצוננו (על ידי מעשינו), ומאידך גיסא, את כל העולם הקטן שלנו שהוא נקודה זעירה וקטנטנה של חידוש עצום ונורא מאוד – הותיר הקב"ה לעצמו ולחלקו.

ואילו אנו – איננו מרוצים מצורת החלוקה הזו, ועמלים יום ולילה כדי להכניס גם את העולם הזה תחת רשותנו – מחפשים פרנסה ורוצים להשיג כל חכמות העולם חוץ מתורה, בעוד שחובתנו להותיר את החלוקה כפי שהיא: לבטוח שהוא יפרנסנו וידאג לכל מחסורנו, ולשים כל מגמתנו בעבודתנו להוסיף כוח וקדושה בעולמות על ידי לימוד התורה, תפילה וקיום תרי"ג מצוות.

(קטעים מלוקטים מתוך הספר 'ואוהביו כצאת השמש')

סכומי עתק פיזר לצדקה, שאיש לא ידע מהיכן וכיצד מסוגל היה לתת במצבו הדחוק. אין ספק, כי לעומת מעשי הצדקה הכבירים שהתגלו בהיסח הדעת, רבים אחרים נותרו חבויים ונעלמים, בכלל ה'סתרי תורה' שלקח עמו רבי שמשון זצ"ל בצניעותו.

למשל, בהיותו פעם בחוץ לארץ, קיבל מאחד מידידיו סכום של עשרת אלפים דולר לצורך מסוים, והנה לא חלפו עשרים וארבע שעות מעת נחיתתו בארץ הקודש, עד שהכסף כולו – עד הדולר האחרון, חולק על ידו לעניים תלמידי חכמים.

אירע פעם שהיה לו באמתחתו סכום של כמה אלפי דולר, שאותו הרוויח מהפרש של מכירת דירה ישנה והחלפתה באחרת. היה זה בחודש אדר. עד פורים הספיק לפזר את כל הסכום לצדקה. כאשר נשאל על ידי ידיד פלוני: "הייתכן לעשות כדבר הזה?!", התרומם מכיסאו והשיב: "מה אעשה? אם אתה היית שומע את הצרות שאני שמעתי בימים אלו, גם אתה היית מחלק!…"

במשך תקופה, החזיק כלכלית משפחה נצרכת מבני הקהילה, ובכזו פשטות, עד שכל אימת שאב המשפחה ההיא נזקק לכסף עבור קניות, פונה היה אליו בטבעיות של בן הפוגש באביו, ומבקש הימנו כסף לקניות.

אבל לא רק ממון שפע בנדיבות לב לזרים כמו לבני משפחה, אלא כל דבר בעל ערך שידע כי ישמח לבב אנוש. בשובו פעם מאחד ממסעותיו בעולם הגדול, הביא באמתחתו פירות טרופיים נדירים. מתבקש היה, לכאורה, כי ישמור אותם לבני משפחתו בלבד. אך לא. גם בני המשפחה נהנו אמנם מהפירות, אבל בתוך שעה קצרה מבואו לאופקים, כבר הספיק לחלק לכל מי שמצא בדרכו מלוא חופניו מהפירות המיוחדים בטעמם ומרהיבי העין ביופיים.

(מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

המושג של 'כבוד' ו'מעמד' כמו ולא היו קיימים כלל בהיכלו. הוא לא חש כל פחיתות כבוד בכך שרב הקהילה בעל המוח העילויי, שהכל תאבים למוצא פיו, ירד מפקידה לפקידה להיכל כולל האברכים הסמוך לביתו, ויוסיף לקח במחיצתם. מחזה שכיח היה לראותו נכנס לשם, ופוסע לכיוון מושבם של שני אברכים מזדמנים, מתיישב לידם בהכנעה ואומר: "נפל ברעיוני חידוש, אני אומר אותו בפניכם, ובבקשה אמרו לי אתם מה דעתכם עליו".

תלמיד חכם מלומדי הכולל הזה, מציין בהתפעלות את התחושה שליוותה אותו לנוכח המראות הללו: "במאי עסקינן? ברב רשמי, שלעיני עם ועדה מגיע במיוחד לאברך צעיר, רק משום שסבור כי יכול לקבל ממנו חידוד וסברה, ירד להרצות בפניו קושיה בגיטין ולשמוע 'מה אתה אומר על זה?' או לשמוע חוות דעת של תירוץ שעלה לו בתלמודו. ולא פעם ופעמיים אלא חדשים לבקרים".

אלא שלא זו בלבד, שביקש לשמוע חוות דעת של אברכים צעירים על חידושיו, אלא ראה לעצמו זכות לשרת אותם ולהיטיב את תנאיהם.

פעם הבחין בכולל ב'תלמי אליהו' שבו למד במשך תקופה בשעות הבוקר, באברך השב מן המטבח והכוס שבידו ריקה. 'מה אירע?' שאל אותו, וכששמע שנגמר שם הסוכר, לא היסס רגע, יצא אל הרכב ונסע בעצמו למכולת כדי להביא סוכר וקפה לתועלת הלומדים, ולא שעה למחאות האברכים שחשו מבוכה על כך שהוא עושה את המלאכה.

גם בעת שכיהן כראש ישיבה בתקופה הראשונה בירוחם (- בשנות הל' המאוחרות), והקהילה שם היתה מצומצמת מאד, לא נמצא במשך זמן מה מלמד קבוע לילדים שבחיידר (שהכיל באותה עת בסך הכל ארבעה־חמישה תלמידים בגילאים שונים…). הוא הבין שמחמת כך עלולים אבותיהם לעזוב את העיירה, ובמקום שאין איש לקח על עצמו את המשימה ושימש כמלמד. משהובא כעבור תקופת מה לאחר מכן מלמד קבוע, נותר הוא 'רק' ראש ישיבה… (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

אף במקום רבנותו – בבית הכנסת של הקהילה, סלד מגינוני הכבוד הפשוטים והמקובלים ביותר, ובמשך תקופה ארוכה סירב לישב ב'מזרח' מול הקהל, כנהוג, אלא ישב בין ה'בימה' לארון הקודש כשפניו מכוונות אל קיר המזרח. כעבור תקופה קצרה, לנוכח הפצרות חוזרות ונשנות, ולאחר שהגר"י טשזנר שליט"א העיר את אזניו, שהואיל והרב מאריך בתפילותיו, הרי שעל פי דין הש"ץ העומד לפניו נקלע לבעיה לפסוע לאחור בסיום השמונה עשרה, ניאות ר' שמשון לישב יחד עם עוד ת"ח מ'פני' הקהל בספסל פשוט שהוצב במזרח, מימין לארון הקודש.

לימים, הוציאו גבאי בית הכנסת הסמוך אל הרחוב, את הריהוט הישן ששימש אותם עד לאותה עת, מפני הריהוט החדש שנרכש לפאר את בית מדרשם. אחד ממקורביו מצא בכך הזדמנות ניאותה להחליף את ספסל העץ הפשוט שב'מזרח' בית הכנסת 'קיויתי', בספסל מרופד המחולק לכיסאות – מאלו שהשליכו גבאי בית הכנסת ההוא, באין צורך בו.

בתפילה הראשונה לאחר מכן, כאשר קרב ר' שמשון זצ"ל למקומו וגילה את הספסל ההדור למראה, התקשה להשלים עם השינוי. "אתה רוצה להכשיל אותי בגאווה?", טען בכנות כלפי אותו מקורב שהסיר את הספסל הפשוט והטוב, ובמשך זמן ניכר עמל הלה להרגיע את סערת רוחו של הרב, ולשכנעו שהספסל החדש נלקח בעצם מפח האשפה, וכמעט עמד להיזרק ככלי אין חפץ בו, כך שאין כאן מקום לחשש יוהרה… (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

פעם פנו אליו בבקשה, כי ייאות לשאת דברים בערב התרמה שנועד להיערך לטובת אחת הישיבות, שנקלעה לקשיים כלכליים. אחד מרבני הישיבה שעליו הוטל התפקיד, חש אי נעימות שעה שפנה אליו בבקשה זו, והקדים התנצלות שאין הוא בא לבקש 'שיחה' או 'ועד', אלא דרשה לטובת ענין כספי לישיבה. בעדינות נפשו הבין כי יש בכך משום פחיתות כבוד, כלפי מעמדו של הרב פינקוס, שהוא נדרש להלהיב ציבור לשם ענייני ממון – עבור מוסד שאין לו שייכות אליו – ולא בענייני דעת אלוקים ויראת שמים.

אולם ר' שמשון בטהרת ליבו, לא הניח לאיש לרגע להתבוסס בהרגשה זו. "אדרבה", אמר לו בפשטות, "דרשנים – יש הרבה, אבל כאלה שידברו ב'דינר' – קשה למצוא", ונענה במאור פנים ורוחב לב לבקשה. אבן נגולה מעל ליבו של אותו פונה. אם ר' שמשון גופו לא רואה בכך כל פחיתות כבוד, אדרבה, מה טוב ומה נעים… (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

אין טעם ללכת ולמנות את מאות המקרים, שבהם נגלו לעין כל ענוותנותו ובריחתו הרחק כמטחווי קשת מן הכבוד המדומה. כל יודעיו ומכיריו נפגשו באין ספור הזדמנויות שבהן הפך את ענייני הכבוד והמעמד לאבק פורח וחוכא ואיטלולא – ובלבד לעשות רצון אבינו שבשמים. עם זאת, נראה כי המעשה הבא מאלף ביותר ועשוי להיחשב כחידוש גם בעיניהם:

אברך פלוני הבחין בו פעם עומד ברחוב העיירה, שעה שקבוצת אברכים חלפו על פניו בדרכם לסדר ב' בכולל. ר' שמשון בירך אותם לשלום ונותר לעמוד במקום, כשניכר שהוא ממתין עד שיעלמו מעיניו כדי לעשות דבר מה שלא בנוכחותם. הדבר גירה את סקרנותו של אותו אברך שהבין כי דברים בגו, והוא מצא לעצמו עד מהרה פינת סתר סמוכה דיה, לגלות מה יש לרב הקהילה לעשות כאן בהיחבא.

ואמנם, ר' שמשון קיים בעצמו "ויפן כה וכה וירא כי אין איש", ומשסבר כי אין צופה ומביט במעשיו, נטל שתי פיסות קרטון, וכשהוא כובש בכוח איתנים את רגשי הסלידה, ניגש, אל נבלת חתול שהיתה מושלכת שם על אם הדרך ופינה אותה אל פח האשפה הסמוך. היטב ידע כי אף אחד מלבדו לא יעשה את המלאכה הבזויה והבלתי נעימה, ומאידך גיסא לא מצא עצמו פטור מלסלק את המראה המעורר תחושת גועל בלב הבריות. אלא מאי? אין זה ראוי כי המרא דאתרא יעסוק במלאכה זו, ואם בכל זאת עושה כן, עדיף שיהיה זה בהיחבא מאין רואים. מעשה ללא פניות. לשם כך המתין עד שהמקום יתרוקן מעוברים ושבים, ובצניעות אופיינית סילק את המכשול מרשות הרבים.

אף על פי כן, משמים רצו כי יוותר עד ראיה למעשה, ללמד בני ישורון לקח בהטבה עם הבריות עד אין שיעור וגבול.

ואף גם זאת:

פעם נשלח ילדם של אחת המשפחות בבניין שבו התגורר, עם שקית אשפה טעונה עד גדותיה בדרכו לפח המרכזי. כדרכם של ילדים, לא הצליח הלה להתמודד כראוי עם המשימה, וכל תכולת השקית שהוביל נשפכה והתפזרה במדרגות, מדיפה את ניחוחה הבלתי נעים.

רגע לאחר מכן, יצאו שתי שכנות אל חדר המדרגות, ועד מהרה הבחינו בנעשה, אולם בעוד הן נבוכות ותוהות אם להעיר לאמו של הילד, או לנקוט בדרך אחרת לשם סילוקה של האשפה המצחינה, לרבי שמשון זצ"ל שחלף במקום – היה פשוט וברור מה יש לעשות במקרה זה: ללא אומר ודברים נכנס לביתו ועד מהרה שב משם כשבידו כף אשפה ומגב, ותוך דקה או שתיים לא נותר זכר ללכלוך שהכתים את חדר המדרגות. שתי השכנות נותרו המומות: כזה פתרון לא העלו לרגע על דעתן…

אבל רבי שמשון זצ"ל, כבר היה שקוע עמוק בתלמודו או במצוה אחרת, שכדרכו עשאה בחכמה, במהירות וביעילות. (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

ושוב מעשה עם ילד קטן:

בחתונה פלונית התקבל בשירה של "ימים על ימי מלך תוסיף", ושעה ארוכה ניצב יחד עם החתן והמחותנים במרכז מעגלי הרוקדים. עברו כמה רגעים, והנה מצא ר' שמשון את הדרך למחות את זכר ה'כבוד' שבו התקבל: הוא נטל את ידיו של ילד פעוט מהנוכחים, וחל רוקד יחד עמו במרץ במרכז המעגלים, בלי לחוש למבטם התוהה של הבריות, לנוכח הפעולה הבלתי שגרתית.

רגש קל של גבהות־לב – חמור היה בעיניו עשרות מונים מהחשבונות הללו… (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

הגאון הצדיק רבי יהודה זאב סגל זצ"ל, הגיע לארץ לקראת נישואי נכדתו עם יבלחט"א רבי אליעזר מן שליט"א – גיסו של רבינו. את פניו קידמו בשדה התעופה כעשרה ת"ח מבני משפחות המחותנים, ובכללם רבי שמשון זצ"ל.

רבי יהודה זאב ירד בכבש המטוס, עבר את ביקורת הדרכונים ויצא אל בית הנתיבות. הכל ניגשו להושיט לו יד לשלום, ובכללם נכדו בן העשר, שנדחק כמו כולם לקדמו בברכת 'שלום עליכם'.

העגלה הנושאת את מזוודותיו הפריעה מעט לנדחקים סביבו, ומאן־דהוא הסיט אותה הצידה וביקש מהילד – הקטן שבחבורה – שהוא יוביל את עגלת המזוודות אל הרכב הממתין בחוץ. ואמנם, הילד יצא ממעגל האנשים המקיף את סבו, ופילס את דרכה של העגלה בתוך המון האדם שהציפו את הטרמינל, בעוד שאר בני המשפחה מתגודדים סביב האורח הנכבד, ועושים אוזנם כאפרכסת לשמוע דברי חכמה ומוסר, תוך כדי יציאתם אל הרחוב. למי היה את הפנאי בקלחת התכונה הנרגשת, להתבונן ולהבחין בתחושת ההחמצה של הנכד שבצד הדרך, המוליך את העגלה לבדו הרחק מהסב הגדול מחו"ל שאותו ראה רק לפרקים?

היה אחד כזה. לפתע חש הילד טפיחה קלה על שכמו, ובפנותו לאחור הוא מגלה שהיה זה אחד מבני משפחת מן, שעזב את החבורה המקיפה את רבי יהודה סגל. ואומר לו: "אני מניח שגם אתה רוצה להיות עכשיו קרוב לסבא. אתה יכול ללכת לשם, אני כבר אוביל את המזוודות". ותוך כדי דיבור הניח את ידו על ידית העגלה והובילה לפניו. מיותר לציין כי היה זה רבי שמשון, שבתבונת ליבו ירד לרגשותיו של הילד, ובענוותנותו וצדקותו הואיל לשמש כמוביל מזוודות בשדה התעופה…

הלה שכה שמח על ההצעה הנדיבה, שבאה עליו בהפתעה גמורה, הגביה תכף את רגליו ורץ חיש להידחק בין המתגודדים סביב סבו, מאושר על כי גם לו התאפשר להיות ב'מרכז ההתרחשויות', וליהנות כמו המבוגרים מקרבתו של הסב. אין הוא זוכר כיום מה שמע, וסביר להניח שגם אז כילד לא הצליח להבין הרבה מדבריו של רבי יהודה סגל זצ"ל, אך את דבריו של האיש שהוביל במקומו את המזוודות, הבין היטב ונצר לעד בליבו. (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

היטיב אשר דיבר פלוני אודות מידה זו, בקומתו השלמה רבת האנפין והגוונים של רבי שמשון זצ"ל, בצירוף שתי עובדות מאליפות:

'תחביב' היה לו לרב פינקוס, לתפוס את 'הכבוד', לאחוז בו בידיו ולמוללו בין האצבעות, לפוררו עד דק בצפורניו עד שיתבטל כעפרא דארעא וילך לו. פעם נכנס לחדר מלא ציבור, וכשהקהל כולו קם על רגליו לכבודו – חייך ואמר: "אוי זה כל כך טוב, הבה נעשה זאת שוב"… יצא ונכנס שוב, אינו מותיר בלבו מקום, ולו לרסיסי כבוד, שהתעקשו להתדפק בשעריו.

בפעם אחרת פגש בו ברחובה של ירושלים אב המלווה בבנו הקטן. "יברך נא את ילדי", ביקש האב, ורבי שמשון זצ"ל נענה בחפץ לב, אלא שהסמיך תנאי קודם למעשה: "שגם הילד יברך אותי – הרי יש לו פחות עבירות ממני"…

אולי בשל כך לא חששו ילדי הקהילה, לבוא ולשאול אות ושאלות או 'חידות', שהכתובת הטבעית בעיניהם לפתרונן היא ביתו של הרב, שבטוב לבו וענוותנותו לא חש בכך טרדה או פחיתות כבוד, להידרש לשאלותיהם מתוך מאור פנים ובנפש חפצה. רק לכשיגדלו ויכירו יותר את תהלוכות העולם – יגלו שלא היה זה טבעי שהרב יתהלך עמם בפשטות בלתי מצויה. (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון