תלמיד מקורב התעניין פעם ושאל אותו, אם הוא מוסר את ספריו להגהה בטרם הוצאתם לאור. ר' שמשון הגיב בחיוב: "אכן, אני נותן לאברכים להגהה", אמר, "אלא שהם טובים ונחמדים איתי יתר על המידה… הביקורת שלהם אינה חזקה דיה".

כשהוסיף הלה לשאול אם הוא מקבל את ההערות שלהם, וקרה אי פעם שמחק דברים מחמת הביקורת שהעבירו, הביט עליו רבי שמשון בתמיהה והגיב: "כל מה שמעירים לי, אני מוציא מהספר מיד, ואין זה משנה אם הם צודקים בהערתם או לא", כשהוא מפרש את נימוקו: "אני הרי מדפיס את הספר בשביל הציבור, ממילא אם אברכים טובים סבורים כי הדבר לא ראוי להיכתב, מה זה משנה אם אני צודק ולא הם? לכן, אני משמיט מיד!". (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

בדרך כלל, נמנע היה מלעסוק בגיוס כסף עבור מוסדות שאליהם היתה לו זיקה אישית. ובעדינות נפשו נאלם דום, ובוש לעסוק בהשגת ממון עבורו או עבור מוסדותיו.

אולם כאשר לא היתה לו שייכות פרטית לעניין מסוים, שהיה נכבד וחשוב בעיניו, או שהיה בו משום קיום התורה, לא בוש ולא היסס לנהל ברמה מערכה משומנת של גיוס כספים, בחכמה ובתבונה. במקרים כאלו, כמו נעלמה לה הבושה הטבועה בו, וברוב מרצו וכישרונו עלה בידו בס"ד לגייס סכומים אגדיים של מיליוני דולרים.

כך סיפר למשל הרב עזריאל טאובר זצ"ל, אודות פגישתו הראשונה עמו:

"היה זה לפני כשלושה עשורים, הוא הגיע אלי לביתי שבמונסי, וסיפר כי הוא מתגורר באופקים, ובעיירה ירוחם יש מוסד תורני שלומדים בו בצריפים דלים מתוך עניות. תוך כדי דיבור הוסיף ואמר: 'אני שליח, ושמעתי שאתה חובב תורה. העיירה ירוחם אינה ה'ביזנס' (- העסק) שלי, אינני משמש כרב במקום, לא אקבל אחוזים על התרומות שאגייס, ואפילו משכורת אין לי מזה, אלא שאני מכיר את המקום מהתקופה שהייתי שם, ופשוט מרחם עליהם'. השבתי לו: 'בסדר, אבוא לראות את המקום'. ואמנם בנסיעתי לארץ ישראל נפגשנו, הוא לקח אותי לישיבת ירוחם, ומאוד התרשמתי. כך הכרתי את ירוחם, ואותו…" (ואכן בעקבות נסיעה זו נבנה בניין של קבע לישיבה).

גם בתחום זה הפעיל את כישרונותיו הברוכים ומבטו המקורי, כדי לעורר את הציבור להירתם לעניין הצדקה, אף כאשר היו אלו מקרים, שמטבע הדברים היה קשה מאוד לעורר את רחמיהם ולשכנעם לפתוח את לבם וכיסם:

באופקים נערכה פעם אספת התרמה, למען אדם ששקע בחובות מעיקים מניהול מוסד תורני, שנסגר בינתיים בצוק העתים. ההיענות הציבורית במקרים כאלה שואפת בדרך כלל לאפס, שכן אנשים מטבעם אוהבים להשקיע את כספם בדבר קיים וממשי, מתוך תחושת שותפות לעשייה ברוכה, ונהנים למחשבה שמוסד מסוים פועל מכוחם ובתרומת ידיהם, בעוד שתשלום חובות בלבד, נדמה בעיניהם כ'עסקי אוויר' שאינם מניבים שום פעילות.

ואמנם כן, למרות שנישאו נאומים נרגשים – לא הורגשה היענות ציבורית, והאספה נדונה לכאורה לכישלון חרוץ. והנה רבי שמשון וטוב לבו עמו, נעמד לשאת דברים, גייס גם את גאונותו, ואמר:

"מוריי ורבותיי, כאשר אוספים כסף למוסד תורני העתיד לקום, כולם נענים לתת צדקה, אולם מי יודע אם המוסד אמנם יעמוד לבסוף על תלו? ואף אם יעמוד ויקום, איך נדע בדיוק להיכן ילך הכסף? אלא שאף על פי כן נותנים ביד רחבה ורוכשים זכויות.

"רבותיי, הנה כאן יש לנו אפשרות שאינה מזדמנת לעתים קרובות. אין ספק שבשנות קיומו היו במוסד הזה תורה ועבודת התפילה. אם כן, נפלה בחלקנו הזכות לתת למשהו ברור ואיכותי…", והוסיף להלהיב את הציבור, והוא נענה לו לתרום ביד רחבה. (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

לא תמיד היו עמו באמתחתו הסכומים הגדולים שהתחייב לצדקה, כל אימת שנודע לו על צורך, אבל גם לצורכי עצמו ומשפחתו, אין אדם נמנע מלהתחייב על סכום הנדרש לצורך דוחק. כך זכה ולבסוף התקיים בו הכתוב "לק-ל גומר עלי", והקב"ה סייע בעדו לגמול בטהרת נפשו חסד לרבים.

פיזור צדקותיו של רבי שמשון לכל דל ונצרך, הקיף תחומים רבים, אבל היה תחום מסוים, שלדעת יודעי דבר העומדים על סודו, היווה עילה קבועה לפעור חור בארנקו הריקן של הרב, ולפזר עליו ממון רב. היה זה כל אימת שהבחין בצורך של מאן-דהוא לערוך תיקון שיניים… עובדה אחת בהקשר לכך, הוזכרה כבר לעיל, והנה עובדות נוספות:

פעם נודע לו שאברך פלוני חש בושה מפני החלל הפעור בשיניו הקדמיות, לאחר שאחת מהן נפלה ונבצר ממנו לעמוד בתשלום הטיפול, בסך אלף וחמש מאות שקלים. רבי שמשון הוציא מכיסו את הסכום, ומימן את עלות השן התותבת. מחצית השנה לאחר מכן נשברה השן התותבת, ונדרש תיקון נוסף שגם עלותו היתה גבוהה, ומשנודע לו על כך, קרא לו רבי שמשון ונתן ושקל לידו את הסכום הנדרש – שמונה מאות שקלים. אבל בכך לא אמר די. הבן הבין כי אמנם השן תתוקן, אך את אי הנעימות להזדקק למתנת ידו בשנית לטיפול חוזר, קשה לתקן. לפיכך פייסו בדברים והנעים את ההענקה: "השן הזאת", אמר לו, "היא שלי, ואין לך בכלל זכות עליה, לפיכך עלי מוטל לשלם את התיקון!".

בשיחה אקראית עם אחד מבני הקהילה, סיפר לו הלה כי רעייתו זקוקה בדחיפות לתיקוני שיניים קדמיות, והוא עומד חסר אונים בלי יכולת לממן את הטיפול, למרות הצורך הגדול.

לרבי שמשון, כדבריו לאותו אברך, לא היתה באותה שעה אפשרות כלכלית להוציא כסף, לא במזומן ולא בצ'קים, אבל אף על פי כן, לאחר הרהור קל אמר לו: "אני מעוניין מאוד לממן לך את הכול. תשיג הלוואה ואני אפרע לך אותה בתשלומים. תבוא אלי מדי חודש ואתן לך מאה דולר".

גם במקרה זה דאג שלא יחוש אותו נצרך חוסר נעימות מיותר, כל אימת שיבוא אליו לקבל את ה'קצבה החודשית', ולפיכך אמר לו: "הבה נקבע שאם חלילה אשכח מדוע אתה דופק בדלת, אינך צריך לומר בקול מה מטרת בואך, אלא תסמן לי כך ( -ובדברו נקש על שיניו, מצביע על אות מוסכם), ומיד אזכר…" .

וכך הווה. אלא שלמעשה מעולם לא הוצרך להשתמש בסימן המוסכם, שכן מדי חודש נקש על דלת ביתו והוא היה נזכר תכף, ומיהר להגיש לו את הסכום.

סקרנותו של אותו אברך התעוררה, לנוכח הרצון העז של הרב לסייע בפרט בתחום זה, גם במצבי קושי, ולאחר כמה שנים, פנה אליו בשאלה מדוע דווקא עניין זה של תיקון שיניים כה מיוחד בעיניו. כך גילה, כי כמו בתחומים נוספים, גם כאן הכריעה מילה אחת של גמרא כנגד הררי סברות אחרות. וכך השיב לו: "למדתי זאת מגמרא מפורשת בנדרים, על דברי המשנה שם: מעשה באחד שנדר הנאה מבת אחותו, והכניסוה לבית רבי ישמעאל וייפוה וכו'. 'תנא שן תותבת היתה לה ועשה לה רבי ישמעאל של זהב משלו'. הגמרא, אפוא, לא מסתפקת בתיאור הסתמי שרבי ישמעאל דאג לייפותה, אלא מפרטת שאחת משיניה נפלה, והוא עשה לה שן יפה תחתיה. מכך למדתי את הנחיצות שבעניין". (מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

יום אחד גילה אחד מבנים של הגאון רבי שמשון פינקוס זצ"ל בתא שליד מושב הנהג ברכבו של אביו, כרטיס כניסה לספארי ברמת גן… "שמא הוצרך אבא להתחסד וללוות מאן דהוא שבור לב לביקור משיב נפש בגן החיות?" שאל את אביו למראה הכרטיס המוזר.

"לא ולא", חייך ר' שמשון בתגובה. היה זה כרטיס בודד לביקור אישי, ללא מלווים. ור' שמשון ניאות לגולל באוזני בנו את השתלשלות המקרה:

היה זה באחד הימים כאשר ר' שמשון יצא ברכבו מבני ברק לכיוון אופקים. כמה רגעים לאחר שעבר את 'צומת קוקה־קולה' האירה לו סוגיה עמומה במסכת כתובות את פניה, וזימנה לידו נקודת חידוש שהיה בכוחה לחולל מהפכה ולפשט את כל חומרת הסבך של הנושא העמוק.

ר' שמשון חיפש נואשות מקום בצד הדרך לעצור ולהשלים את המהלך וחישובו על כל פרטיו, אך ככל שהתקדם לא מצא מקום כזה בינות לאלפי הרכבים הסואנים ברעש גדול. בלבו החליט החלטה נחושה – לא להמשיך את הדרך הביתה, ולהסתכן באיבוד המהלך המוצלח שהחל לנצנץ בראשו בפתרון הסוגיה החמורה, שעלול לחמוק מבין אצבעותיו כדרכם של דברי תורה הנוחים לאבדם ככלי זכוכית.

זמן מה עבר עליו בצער זה, עד שנגלתה לנגד עיניו מימין הכביש ראשיתה של הגדר הארוכה שסביב גן החיות הספארי, והקב"ה הכניס בלבו את הרעיון כי זהו המקום המתאים ביותר לארח את מסכת כתובות בשעה זו…

ר' שמשון פנה אפוא אל האתר, שילם את עשרות השקלים של כרטיס הכניסה, ולאחר שאיתר עד מהרה פינה שקטה בצדי הפארק השלו, בצל שורת עצי אקליפטוס רבי פארות, התמסר בלהט לעיבוד וחישוב המהלך שהגה במוחו בסוגיה החמורה.

ספק אם יכול היה להבחין בעומק הריכוז בג'ירפה או חיה אחרת התוקעים עיניים תוהות באיש היחיד בכל האזור שלא בא כדי להזין את עיניו בנפלאות הבריאה, אלא כדי ליצור כאלה…

לאחר שעתיים של עיון נמרץ שבהן עלה בידו לסדר את המערכה לפרטיה, פנה בלב מתרונן אל שער היציאה.

אם לא הכניס הקב"ה את המחשבה בראשו של ראש עיריית רמת גן לפני חמישים שנה לקבוע את מיקומו של הפארק הזה בדיוק היכן שהוא – אלא כדי לשמש במשך שעתיים כבית-מדרש זוטא לרבי שמשון פינקוס, דיינו…

(השמש בגבורתו עמ' 207)

שח הגה"צ רבי שמשון פינקוס זצ"ל: אספר לכם סיפור אמיתי שסיפר רבי שמחה וסרמן בנו של מרן הגאון רבי אלחנן ווסרמן זצוק"ל הי"ד, אשר שימש כרב בלוס אנג'לס.

היתה שם משפחה של בעלי תשובה שהתקרבה ליהדות דרכו, ובנם הגדול הגיע ברוך ד' לגיל בר מצוה. לאותה משפחה היו הרבה ידידים וקרובי משפחה, והם החליטו לערוך את שבת העליה לתורה בבית מלון. ומאחר ובית המלון היה מחוץ לעיר, בהזמנות ששלחו הם ציינו שמי שאינו יכול לבוא ולשהות שם כל השבת, יוכל לחילופין להשתתף בסעודת המצוה שתיערך באמצע השבוע, והדגישו שהם מבקשים לא לנסוע בשבת.

הרב וסרמן, מסיבה כלשהי לא יכול היה להגיע לשם לשבת, וביום ששי בבוקר התקשר לבעלת השמחה, איחל לה מזל טוב והתנצל שלא יוכל להשתתף בפועל בשמחתם.

בהמשך שאל אותה הרב האם הכינה חמין – טשולנט לשבת, והיא ענתה שלא. "כבוד הרב", כך היא אמרה, "הידידים שלנו אינם יודעים מה זה חמין. כל המאכלים שהכנו לסעודת היום יהיו קרים, כולל הבשרים והתוספות". אמר לה הרב: "אני מבקש ממך שבכל אופן תכיני חמין"… וכמובן בקשתו של הרב התקבלה.

בבוקר יום השבת נעצרה ליד המלון מכונית, ומתוכה יצאו זוג אנשים מבוגרים. הם נכנסו לבית המלון, ולפתע נעצרה האשה ואמרה לבעלה: "אינני יכולה, בוא נצא מכאן מיד". ועוד בטרם הספיקו בעלי השמחה לגשת אליהם, הם כבר נעלמו מן האופק.

במוצאי שבת התקשרו בעלי השמחה לברר מה ארע בדיוק, ואו שמעו מהם את המעשה המופלא הבא:

אשה זו היתה ניצולת שואה. היא נלקחה מביתה בגיל שש, שהתה שנים מספר במחנות ובתום המלחמה היגרה לאמריקה, שם בנתה את ביתה. היא לא זכרה שום דבר מתקופת הילדות שלה בפולניה, לא אבא ולא אמא, לא שבת ולא כל סממן יהודי אחר, ועובדה זו ממש הרסה לה את החיים. היא ניסתה אפילו להיוועץ בפסיכולוגים ופסיכיאטרים שיסייעו לה לשחזר את עברה, ולא עלתה בידם.

והנה באותה שבת כשנכנסה לבית המלון והריחה את ריח החמין, לפתע הכל צף ועלה לנגד עיניה כאילו קרה היום… מה קרה? כאשר חטפו אותה מהבית בפולניה, היה זה בשבת קדש, ובבית היה ריח של חמין. ועתה כשהריחה את ריח החמין, הכל חזר לה. כל זכרונות הילדות מהבית החם והאהוב… היא היתה בהלם, לכן לא יכלה להמשיך והחליטה לשוב לביתה.

ושמעתי שהזוג הזה נעשו בעלי תשובה אמיתיים, ולפני שבוע בת שלהם התחתנה עם בחור ישיבה!

(הובא ע"י הרב א' חפץ מוסף שב"ק כי תשא)

באחוזה רחבת ידיים אי שם ביוהנסבורג הגדולה שבדרום אפריקה, מתגוררת משפחה יהודית למופת, שילדיה מתחנכים בתלמוד-תורה המקומי שעל טהרת הקודש. הווילה המרהיבה ויוצאת הדופן ביופייה – גם במונחים מקומיים – אינה יכולה לספר את סיפורה הייחודי של המשפחה. מראה האם, שראשה חבוש כדת יהודית, אינו מסגיר את המהפך שחל בחייהם אך לפני שנים אחדות.

היתה זו היא שהתעוררה לשוב בתשובה שלמה בעקבות דרשה ששמעה מפי הרב פינקוס – שחולל בכוחו הגדול שינוי ערכים מוחלט בבתים רבים בחבל ארץ זו. אלא שבניגוד לרבים אחרים, מה שכבש את לבה לא היה תוכן הדרשה, כי אם תוכנו של הדרשן, שגילה רגישות יוצאת דופן לזולת, והשיב בכך משפחה שלמה לחיק אבותם, הם וזרעם וכל הנלווים אליהם.

ומעשה שהיה כך היה:

ראש המשפחה התפרנס למחייתו מצלילה למעמקי ים, שם היה תר בעיניו אחר אוצרות יקרי ערך שהותירו אחריהן ספינות שלא עמד להן כוחן מול איתני הבריאה וסערות הים. פרנסתו שהיתה מזומנת לו בשפע כמו גם עושרם של הורי האישה, הותירו אותה באפס מעש שעות רבות מן היממה, כאשר משרתים ומשרתות לרוב מבצעים עבורה את רוב המלאכות שנשים בדרך כלל מקדישות עבורן זמן רב, ומותירות בידה פנאי לרוב. על מנת למלא את חלל יומה יוצאת היתה כמעט מדי יום ל"שופינג" – מסע קניות, שיותר משהוא בא למלא צורך אמיתי, נועד לחפות על ריקנות שבלב שלעולם אינה מוצאת את סיפוקה ממצרכי חומר כאלו ואחרים, ומשום כך יוצאים למחרת שוב. והנפש לא תימלא.

בוקר אחד היא מטיילת כדרכה במרכזי הקניות עם אחד מילדיה, בליווי חברה, שלפתע הציעה לה הצעה מוזרה: "מה דעתך להיכנס עתה לשמוע שיחה ביהדות של איזה רבאי?"

"מה לי וליהדות?" תמהה היא לעומתה, אך החברה לא הרפתה: "מה אכפת לך? ניכנס ונשמע", אמרה, והצליחה לבסוף לשכנעה. כאשר נכנסו לאולם, הבחינו ברבאי שפניו עטורות זקן עבות העומד ומשוחח על יהדות. למען האמת, הדברים לא דיברו אל לבה, אבל היא התנחמה בעובדה שהצליחה איכשהו להעביר את הזמן.

בשעות הערב המשיכה הגברת במסע הקניות באזור אחר לחלוטין של העיר, והנה היא שומעת בפעם השנייה באותו יום כי באולם הנמצא בסמוך, מתקיימת שיחה בענייני יהדות. יצר הסקרנות הוביל אותה פנימה, ולהפתעתה היא מגלה שהנואם הוא לא אחר מהרבאי ההוא שאותו שמעה בשעות הבוקר של אותו יום. שתי דקות של האזנה שטחית חולפות, כשלפתע היא שומעת את הדרשן קוטע את נאומו, במילים הבאות: "אבקש את סליחת השומעים. אני משנה את נושא השיחה שלי. ואמנם הרבאי עשה תפנית חדה בנאומו והחל לדבר על נושא אחר לגמרי מזה שפתח בו, שכיום היא אינה מסוגלת לזכור דבר ממנו., משום שהסיבה היחידה שהותירה אותה במקום היתה פשוט חוסר עניין אחר לעסוק בו באותה שעה. אלא שדבר אחד בכל זאת משך את לבה: מה גרם לו לדרשן לעבור לפתע לנושא אחר? עם סיומה של הדרשה, היא לא היססה ופנתה לברר עם בעל הדבר עצמו פשר העניין: "רבאי", שאלה אותו, "למה שינית באמצע את נושא השיחה?"

– "את הנושא שיניתי בשבילך", הנחית לעברה תשובה מפתיעה.

– "עבורי? !" תמהה בקול, "כיצד אני קשורה לנושא של הדרשה?!"

– "ובכן תוך כדי שאני מדבר, אני מבחין לפתע בילד המסתובב על ידי, והיה נדמה לי שכבר ראיתי אותו הבוקר. מיד הסקתי כי אביו או אמו שבאו עמו לדרשה שלי בבוקר, באו עתה שנית. הרהרתי לעצמי שאין זה מן הראוי שתיאלצו לשמוע פעמיים את אותה דרשה, ולפיכך שיניתי מיד את הנושא".

דמעות עמדו בעיני האישה. הרב מגיע כדי לשאת דברים בפני מאות אנשים, ובגלל איזו אישה אחת שכבר שמעה את הדרשה הזו בבוקר, הוא מחליף את הנושא שאודותיו תכנן לדבר. המספרת, שרואה את עצמה כבעלת אופי קשוח, מעידה כי אף על פי כן לא עמדו לה כוחותיה בפני המחווה האנושית הנדירה כלפיה שכמותה לא נתקלה מעודה. דמעות התרגשות זלגו להן מעיניה, ותכף ביקשה לברר: "היכן הרב אומר דרשה נוספת?" והרב משיב לה: "בעוד יומיים באולם פלוני…"

ובכן, היא החלה ללכת לשיחות, ולשם שינוי גם לגלות בהן עניין רב, ואגב כך להעשיר את עולמה במושגי היהדות. היא אף יצרה קשר טלפוני, שאלה שאלות שונות והביעה התעניינות גוברת והולכת, עד שבהמשך קבעה לה לנוהג להתקשר אל הרבנית פינקוס ע"ה מדי יום שישי אל ביתה שבאופקים, ודרכה העמיק הקשר שלה ליהדות בשאלות רצופות על כל צעד ושעל. כשבעקבותיה, שינה אף בעלה את אורח חייו לחלוטין והבית כולו שינה את פניו לבלי היכר. "לא היתה שאלה שהטרידה אותי שלא הייתי שואלת אותם באמצעות הטלפון, עד סוף ימיו של הרב", היא מספרת.

כך זכה רבי שמשון להשיב לב משפחה רחוקה שלמה לחיק היהדות, בטוב לבו וכוח ההבחנה הנדיר ברגישותו לזולת, עם הרצון להנעים את דבריו ליהודייה דרום-אפריקאית שלא הכיר. (מתוך הספר 'ואוהביו כצאת השמש')

מידה העלולה להימצא גם בקרב אנשי חסד מופלגים העוסקים כל ימיהם בהטבה, שרחמי לבכם נכמרים דווקא מסיפורו של השכן ההוא, או האומלל הכורע תחת נטל הוצאות המחיה משכונה פלונית, אבל לעומת זאת, בביתם פנימה שומרים הם בקנאות על המסגרת הכלכלית הקשוחה, שהרי ככלות הכול אין הם מסכנים שיש לטרוח עבורם למלא סיפוקם בכבוד. אפשר שהרגשתו של האחר והזר, המשתפרת פלאים לנוכח ההטבה, מצליחה להניע את לבם לפתוח ידם לרווחה, ובכך חשים שותפים ל'מצוה מיוחדת' שאינה קיימת בנתינה טבעית ומתבקשת לבני הבית.
אבל רבי שמשון זצ"ל, אף בזאת מידה אחרת היתה לו. מלכתחילה לא נזקק לענייני הצדקה הנשגבים בשל רגש כזה או אחר שאנוס היה להביאו אל סיפוקו. הוא היה טוב ומיטיב, מפני שכך רצה הבורא יתברך, והבורא יתברך רוצה גם – כפי המבואר להדיא בגמרא – שלאשתו ובניו ייתן האדם יותר ממה שיש לו, בעוד לעצמו יסתפק במה שיש לו בלבד.

וכך מספרת אחת מבנותיו שתחי':

"הוא היה 'דוחף' לנו בקביעות סכומי כסף, כל אימת שבאנו לביקור. תדיר אמרתי לו, 'אבא הרי גם אתה זקוק לכסף, ואולי אף יותר ממני', אך ללא הועיל, הוא נתן וחזר ונתן בלי שהתבקש וביד רחבה. באחת השמחות, כאשר ביקש להעניק לנו סכום גדול, עמדתי על דעתי בכל כוחי שלא לקבל ממנו, ולכאורה נראה היה שבכך תם העניין והוא נאלץ לוותר, אלא שבהגיעי הביתה – מצאתי את כל הסכום טמון בתיק של עגלת התינוק"…

במקרה דומה אחר, כאשר אחד מבניו שאל אותו מה יעשה אם לא ייקח הוא את הכסף, השיב לו רבי שמשון תכף: "אם לא תיקח אתה, אתן את הכסף למישהו אחר…"

גם כאשר היה חוזר מנסיעותיו לחו"ל, מעולם לא שכח את ילדיו שבבית על אף שהנסיעות הפכו עם הזמן לדבר שבשגרה, ובכל נסיעה הקפיד לחזור עם משהו במזוודה לכל ילד, כשהוא מטעים את מנהגו זה לאמור: "אבא הרבה לא בבית, שיהיה להם!" ורוכש למענם ברוחב ועומק לבו הטוב. (מתוך הספר 'ואוהביו כצאת השמש')

"אני נוסע רבות ברחבי העולם לקדש שם שמים", אמר פעם במהלך אחת השיחות, "ולפעמים קורה שאני ממתין למטוס או לסדר כרטיס מסע וכיו"ב. שעות אלו מבוזבזות, שהרי יכולתי להיות כעת בניו-יורק או בארץ ישראל ולפעול גדולות ונצורות למען הפצת התורה הק', ובמקום זה אני סתם יושב בפריז במשך שעה ומעיין בספר"…

אבל האמת היא, שאותן חמש דקות שאדם יכול לשבת ולהקדיש למען עצמו על ידי לימוד גמרא ומוסר, תפילה או אמירת פרקי תהילים, זהו הקידוש ה' הגדול והמובחר ביותר".

ממילא, סיפור דרכיו של רבינו הוא סיפור של תורה וקדושה ואהבת חסד ללא גבול ושל שאר המעלות הטובות שבהן נתעטר האדם הגדול הזה, שהוא ומעלותיו חד הם, בלתי ניתנים לפירוד וניתוק. גם לא במשעולי טרחת הדרכים ונתיבי אוויר בשעות לא שעות ובימים שאינם ימים. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

הנה לשם דוגמא, תיאור של שעות טיסה שעשה פעם בן ישיבה במחיצתו, ורשמיה נצרבו במוחו כמכוות אש-תמיד שלא תכבה:

היה זה חודש ניסן לפני כשלושים שנה. בעל המעשה שכיום צמח וגדל לת"ח מרביץ תורה, היה אז בחור צעיר שנמנה על תלמידי אחת הישיבות בארץ הקודש, ולקראת חג הפסח הממשמש ובא עשה את דרכו בטיסה לבית הוריו שבארצות הברית. ההשגחה העליונה זימנה אותו לשבת ליד איש של צורה, שעד אז לא הכירו כי אם מפי השמועה, והרושם הרב שהותירה בו אותה אותה נסיעה במחיצתו לא נמחה מלבו עד היום הזה.

המשפטים הראשונים שהחליפו ביניהם היו, כאשר עם העלייה למטוס בשעת בוקר הניח הבחור תפילין והחל להתפלל. רבינו שהבחין כי הוא פתח באמירת "קרבנות", לא חדל מלהביע את התפעלותו בקול לנוכח עובדה זו שאינה רווחת בין בני הישיבות: "'ישיבה בחור' ליטאי, אומר קרבנות?!" אמר בהשתאות, כשהוא שואל שוב ושוב אם בטוח הוא שאינו ממוצא חסידי… מאז, ובמשך עשרות השנים שחלפו – מעיד בעל המעשה – 'גם אם היה לי אי פעם ניסיון להפסיק לומר 'קרבנות', הרי אותן מילות שבח חמות הדפו בהצלחה את כל הניסיונות'.

לאחר מכן התפתחה ביניהם שיחת היכרות, כשרבינו בלבביותו מעניק לו הרגשה נוחה לשאול אותו לשמו. "פינקוס", השיב, ובן שיחו נזכר ששמע כבר את השם הזה, וכשהוא מנסה לברר האומנם כן, אתם… הרב מ…, רבי שמשון משלים תיכף: מאופקים.

התשובה הלבישה את הבחור ביראת כבוד, כי הנה הוא זוכה לישב במחיצתו של גברא רבא. השיחה קלחה בנעימות, ורבי שמשון במענה לשאלתו אודות מטרת נסיעתו, מספר כי הוא נוסע לאסוף כסף עבור ישיבה פלונית, בניגוד למנהגו בדרך כלל שלא להתערב בענייני כספים בישיבות שבהן שימש בתפקיד.

"אני דווקא שמח מאוד בנסיעה הזאת", אומר הרב לשכנו לספסל, "משתי סיבות. האחת, שהיום הלא ראש חודש ניסן, ואילו נשארתי בבית היו מוטלות עלי כמה טרדות, אבל בעקבות הנסיעה אוכל ללמוד בכל הזמן הפנוי שלא אעסוק בו למען מטרת נסיעתי".

הנה, מציין לעצמו הבחור בהתפעלות, התייחסות של יהודי החי עם ריבונו של עולם בתמידות. אצלו, זמן של נסיעה הרחק מן הבית לא מעורר חשש של חוסר יישוב הדעת וביטול תורה מחמתה. הוא שקוע בלימודו בכל עת. הסיבה השנייה שאותה מנה באוזניו לפשר שמחתו, היתה אף היא בלתי שגרתית: "הרי לעתיד לבוא", הטעים באוזני הבחור בפשטות, "תהיה מסתמא מחלקה מיוחדת בגן עדן עבור כל ראשי הישיבות שסבלו בושות בשביל התורה הקדושה (- בחזרם אחר פתחי נדיבים), כעת בעז"ה גם לי יהיה שם חלק"…!

מעניין, הרהר הלה למשמע הדברים, עד עתה ידע שהבושה היא דווקא סיבה לרתיעה ומונעת מלהתעסק בתחום זה, והנה גישה מהפכנית כזו, אדרבא, היא הנותנת.

בהמשך קיבל הבחור בשעת הארוחה מנה מיוחדת העונה לדרישת הכשרות בעוד הרב פינקוס לעומתו סעד את לבו באוכל שהביא עמו מהבית, ולשכנו לספסל העיר: "כדאי לך לכל הפחות לעשר מהאוכל המוגש כאן", ותוך כדי דיבור העלה שאלה: "אבל איך תחלל את המעשר שני?"

-"על מטבע", השיב הלה, כאילו ענין של מה בכך הוא.

-"אבל צריך מטבע היוצאת באותה מדינה", טען רבי שמשון, "ובאיזו מדינה אתה נמצא כעת?…"

שאל, וגם פשט את הספק: לדעתו, המטבע היוצאת כאן היא דולר ארה"ב. ואכן, חולל המעשר שני על מטבע של 'עשרה סנטים', שכמדומה מצוה נדירה היא זו בזמננו, שתהיה מטבע היוצאת בחו"ל קדושה בקדושת מעשר שני…

לאחר מכן החל לשוחח עמו בלימוד והגיד לו חידוש שעלה ברעיונו בביאור המשנה בברכות שלדעת רבי יוסי הגלילי יש חילוק בנוסח ברכת הזימון בין אם היא בעשרה, במאה, באלף או בריבוא, עיי"ש. הביאור התייחס להגדרה מה המייחד בכל מספר, שהוא המחייב גם מטבעות לשון שונים בשבחי ה' יתברך, ואז – מספר בעל המעשה – נוכחתי בכוחו להפשיט ולהגיש כשולחן הערוך דברים נסתרים שברומו של עולם בהגדרות למדניות וברורות. ממש, סולם שראשו מגיע השמימה ורגליו מוצבות ארצה.

בשלב מסוים בהמשך הטיסה הוציא כרך גמרא גדול (מסכת זבחים או חולין) ושקע בלימוד כאילו מצוי הוא בבית המדרש, ומשהתעוררה לו מעת לעת נקודה לעיון קם בפשטות והתהלך במעבר שבין טורי המושבים הלוך ושוב שקוע בעיונו. אין צורך בהתבוננות יתרה כדי להבין שהמראה הזה ביטא בחדות ביטול גמור של כל המציאות שמסביב.

שעה ארוכה המשיך ללמוד בקול נעים ובשקיעות, ולא זו בלבד אלא שתוך כדי כך הוציא מתיקו קלסר דפדפת גדול והעלה על גבי הכתב חידושי תורה. בין לבין נעמד שוב והחל מהלך אנה ואנה כדרך המעיין ומוטרד בלימודו, והצצה חפוזה אל ראש הדף גילתה לבחור את השורה הפותחת: "לכבוד מורי ורבי שליט"א…" פליאה היא בעיניו, כיצד מצליח הרב לרכז ולצמצם מחשבותיו בלימוד עד שמסוגל לכתוב השעה זו מכתב חידושי תורה לרבו.

ובעוד הרהורי הפליאה אודות השקיעות בלימוד בכל תנאי ומצב ממלאים את מוחו, נרדם הבחור על מושבו לשעה ארוכה. משהתעורר גילה שהמושב שלצדו ריק, ומבטו הסוקר את ירכתי המטוס גילה לפתע את רבינו העומד במרכז קבוצת אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות, ומבע פניהם מעיד על עיצומו של דיון עמוק, כשהרב בעיניו היוקדות מתווכח בלהט ומטעים באוזניהם יסודות ביהדות. בהוכיחו אגב אורחא כי גם אי שם על ספינת אוויר המפלסת לה נתיב בין שמים לארץ, ניתן לקיים "סמינר ליהדות". סמינר של איש אחד. שכן לא קיים זמן או מקום הפטורים מחובת היהודי בעולמו, ו'נפש שמשון' המלאה חמלה על מצבם הרוחני או הגשמי של הזולת, מצאה גם בירכתי המטוס במה המוכשרת לעורר על כבוד שמים.

(מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

שני פנים היו לה, ליראת השמים הנשגבה של רבי שמשון. הפן האחד, תחושת הפחד והרעדה מהדר גאונו של מלך מלכי המלכים הקב"ה, והפן השני והמעשי שלה היה הבריחה מפני כל נדנוד של חטא. הערנות והחכמה להבין ביראת אלוקים בתוך שטף החיים ומעשים שבכל יום, הטורדים את הדעת ומונעים מלהביט אל סוף דבר ולהבחין בו חשש עבירה.

פעם , שח לפי תומו באוזני אחד מבניו שיחי' ואמר: "אני אדם פשוט, ובכל זאת לפני שאני מכניס דבר מאכל כלשהו בפסח אל פי, אני חש ברעד מפני 'משהו' חמץ!"

ומאידך גיסא, ניכרה אצלו העמידה במבחן המעשה של הימנעות מחטא בהתנהלות היום-יומית ובפרטים הקטנים שאדם דש בעקביו. המעשה הבא ספוג ביראת חטא, עטוף באצטלה של טוב לב ורגשות אהבת אב, ולא עמעם רגש זה את הרגש האחר כהוא זה:

בשובו ארצה באחד ממסעותיו לזיכוי הרבים, הביא עמו רבי שמשון זצ"ל מצלמה והעניק אותה במתנה לאחת מבנותיו שבבית. משנודע הדבר לאחד מבניו הנשואים, הוא הפציר באחותו להעניק לו את המצלמה שכבר תקופה ארוכה הוא נצרך לה ביותר, כשפיו נימוק משכנע לבקשה. "אם את תבקשי מאבא", אמר לה, "הרי הוא יקנה לך מצלמה אחרת כבר בנסיעה הקרובה".

הילדה, שבתחילה סירבה להיפרד מהמתנה היקרה, התרצתה לבסוף ומסרה לידיו את המצלמה ובכך לכאורה ירד הנושא מן הפרק.

אלא שעוד באותו הלילה קיבל הבן הנשוי טלפון בהול מאבא. בהול כפשוטו וכמשמעו: "האם ידוע לך שעברת על איסור דאורייתא של לא תחמוד?! שאל בחומרה, תוך שהוא מקריא באוזניו את לשון השולחן ערוך: " כל החומד וכו' או כליו של חברו… והכביד עליו רעים והפציר בו עד שלקחו ממנו הרי זה עובר בלא תחמוד…" וזעזע את לבו. הבן ירא ה' שכמובן מעולם לא עלה על דעתו להיכשל בשגגה בחטא כזה, ובעודו מהרהר אודותיו בעגמה נשמע קולו של האב מבעד לאפרכסת: "עליך להחליט מיד להחזיר את המצלמה למקומה הראשון, ואט אט שקע המאורע בתהומות הנשייה.

חלפו ימים. ערב אחד, כאשר יצא מאופקים בדרכו למסור שיחה, התקשר רבינו לבנו זה וסיפר שהוא מזדמן לעירו ומעוניין לבקר בביתו..

לאחר הדרשה נקש בדלת ביתו של הבן בפנים מחויכות, כשידיו נושאות חבילה גדולה ועטופה, ולאחר שהניחה בעדינות אצל פתח הבית, הפטיר כמתנצל שזו ההזדמנות להעניק להם מתנה לרגל כניסתם לדירה החדשה.

בני הזוג הביטו על הארגז, מגביהים את המתנה הגדולה ופותחים את העטיפה. משהורדה עטיפה אחת ואחריה נגלתה עטיפה נוספת, הפטירו בחיוך "זה גדול כמו מיקסר, אבל לא שוקל כמותו", ובינתיים המשיכו לקלף עוד ועוד עטיפות ("לא התאים לאבא כזה נוסח של מעשה", הם מספרים, "ה'קונצים' הללו לא היו אופייניים, אולם כך מצא במקרה זה לנכון"). הררי עטיפות נערמו להם בפינה, והמתנה עצמה, שכבר הבינו כי אינה גדולה כפי שחשבו בוששה מלהיגלות. והנה – עטיפה מקורית של חנות באמריקה, שמשם שב אך לפני יומיים, נושאת בחובה אריזת קרטון קטנה, שבתוכה נחה לה בשלווה… מצלמה, זהה לזו שהוחזרה זה מכבר לאחות. "זו מתנה עבורכם", הכריז בחגיגיות.

החיוך הפך לדמעות של התרגשות: איך הצליח אבא לחוש את רגשות הלב של הילדים. להפציר באחות – אמנם אסור בתכלית, אבל הוא בהחלט רשם על לוח לבו להביא אחרת – 'כשרה למהדרין'.

החרדה מפני ה"לא תחמוד" בטלפון הלילי ההוא עתידה להדהד באוזניו גם לאחר שהמצלמה תבלה ואיננה, אבל הכאב שבכל זאת נותר מן הסיפור, הוא זה שלא נמצאה המצלמה המסוגלת להנציח את הלב הטוב של אבא זצ"ל מצד אחד, ויראת החטא מן הצד השני.

כיוצא בזה: במשך שנים ארוכות ידעו בני המשפחה שהרב אינו מחבב 'חצילים', ולא די שהתנזר מאכילתו כצורתו אלא שאף במאכל הכולל תערובת משהו ממנו לא טעם. מה מאד השתאו אפוא. כאשר הבחינו בו באחת השבתות נוטל קמעה מתבשיל החצילים שעל השולחן ומגישו אל פיו. "מה נשתנה?" שאלו, ורבי שמשון ניאות להשיב:

"כל העת נמנעתי מאכילת חצילים משום דעת הפוסקים לחוש שמא שיח החציל (הנותן פירותיו רק שלש שנים), דינו כפרי ולא כירק והרי הוא ערלה, אך מאחר שזו חומרה יתרה שלא מצאתי לנכון שתנהגו בה, לא גיליתי את הטעם האמיתי להתנזרות מאכילתם. אבל השבוע ראיתי ב'ברכי יוסף' שהאר"י ז"ל אכל חצילים. הסקתי אפוא שאין בהם חשש ערלה, ומעתה סרה המניעה שהיתה לי עד עתה". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

במהלך דברים שנשא לזכר חותנו הגאון רבי מרדכי מן זצ"ל, סיפר רבינו בין השאר:

שמעתי ממורי ורבי רבי יושע-בער (-סולובייצ'יק) זצ"ל, שבניגוד לארץ ישראל, באירופה היה התפוז פרי נדיר ביותר, וכמעט לא היה בנמצא, וכאשר והזדמן תפוז לאיזו משפחה, היו מחלקים אותו לפלחים, וכל אחד קיבל פלח אחד, כמו מעדן מיוחד.

והנה כאשר הגיע חותני בבחרותו לארץ והתכבד פעם בתפוז, התברר לו להוותו לאחר שאכל ממנו שהפרי לא היה מעושר, או שהיה בספק מעושר. וכתיקון לאותו מכשול שבא לידו בשוגג לא אכל תפוזים מאז ועד סוף ימיו.

המפליא הוא שאף אחד מילדיו לא ידע על כך מאומה, ורק לאחר פטירתו נודע לנו על קבלה זו שעמד בה כל ימיו ויותר משעובדה זו לכשעצמה שבעקבות מכשול חד פעמי שוב לא אכל מהפרי כל ימיו, מפליא הדבר שאנו – בני המשפחה – שהכרנו את סדר מאכליו ובפרט בחודשי חייו האחרונים שהיה חולה ונזקק לטיפולנו, מעולם לא שמענו על כך מפיו דבר.

רבי שמשון זצ"ל היה מספר על המעשה הבא שאירע עמו, וממנו ניתן לקבל מושג-מה על נקודת ההלכה שכל ציר החיים צריך לסוב עליה:

פעם עברתי תאונת דרכים, כשבמהלך נסיעה הרכב שבו נהגתי התהפך. ברוך השם שלא אירע עמי שום דבר רציני פרט לכמה חתכים, אבל בכל זאת אושפזתי לתקופה בבית חולים, ולשם הגיע שוטר לחקור אותי מה בדיוק אירע, ובתשובה לשאלתו סיפרתי לו מה אירע: 'תראה, אני נהג חדש. היו אז רוחות חזקות, איבדתי שליטה על ההגה, והרכב התהפך'.

שבוע לאחר מכן, כאשר הייתי אצל הראש ישיבה שלי ר' יושע-בער זצ"ל, והתעניין גם הוא לדעת מה אירע, ניסיתי לתאר לו כיצד אירעה התאונה, אבל אז שמעתי מפיו תגובה שאיני יכול לשכוח אותה: 'אוי', אמר תכף 'אם כן, היית עלול להרוג בן אדם!'

"אתם מבינים?" אמר רבי שמשון, "כאשר סיפרתי את זה לשוטר – שמעצם תפקידו אמור לשמור על חיי התושבים – ותיארתי בפניו את נסיבות התאונה, נחה דעתו ואמר 'אה, בסדר', אבל הראש ישיבה לא אמר לי 'אוי, היית עלול להיהרג', אלא 'עלול היית להרוג מישהו', והסתכל עלי כעל משוגע. איך יתכן שיהודי יגיע למצב כזה, שבו הוא עלול להרוג מישהו? כזה מבט יהודי". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

מה אופייני אפוא שכאשר הבחין במאכלים שעדיין לא עושרו לחומרה, מונחים במרכז המטבח שבביתו ולא במקום המיועד להם בפינה נסתרת, קרא רבי שמשון בקול כואב: "אם היה זה סם המוות, הגם אז היו מניחים אותם כאן?!"

וכך אמר פעם בדברו על מידתם של צדיקים. בהזכירו מאמר חז"ל ש"צדיקים – יצר טוב שופטם", וכל פעולותיהם מונעות על ידי היצר הטוב. שלפי זה נמצא שאין הם נמשכים סתם כך לכוס שתייה, אלא אם כן הם זקוקים באותו הרגע לשתות, והשתייה באמת תועיל למטרתה.

כאשר אנו – לעומת זאת – רוצים לקנות לעצמנו איזה דבר מאכל, ואנו רואים על אריזת המוצר רשימה של רכיבים שאין לנו כל מושג במהותם, אנו מרגיעים את עצמו במחשבה ש'כנראה, זה בסדר…', אבל צדיק מתייחס למאכל בלתי כשר כאל רעל, ועד שלא התבררה לו במאת האחוזים כשרותו של המוצר ללא פקפוק, הוא פשוט מפחד להתקרב אליו.

אף הזהירות מפני סם המוות אינה מתייחסת אצל כל אחד רק כלפי נפשו הוא, שכן טבע הבריות להזהיר אף את זולתם מפני סכנת החיים המשחרת לפתחם:

היה זה לפני עשרות בשנים. ר' שמשון הבחין שהחנווני במושב תפרח שבו התגורר באותה עת, העמיד את שולחנו למכירה מסטיקים שכשרותם היתה מפוקפקת. הוא רכש בפשטות את כל ה'סטוק' והשליכם אחר כבוד אל מקומם הראוי להם – בפח האשפה.

ת"ח מבני המקום תהה באזניו לפשר הדבר ושאל: "הרי על העטיפה מופיעה חותמת של הכשר פלוני, שעליו מפקחים רבנים, ויש הסומכים עליהם?" – אולם רבי שמשון לא אבה להידרש לגופה של טענה זו, אלא התייחס לעניין באופן כללי, בהסבירו מאין נובעים חילוקי הדעות ביניהם בעניין זה: "הגישה שלך היא האם זה 'כשר' או 'טרף', אבל לדידי הנושא הוא אם יש כאן 'טמטום הלב'! (כדרשת חז"ל על מאכלות אסורות). רק 'חסר' לי שהבן שלי יפגוש באחד מחבריו, והלה יכבד אותו במסטיק כזה…" (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

סיפור זהה ממש התרחש עמו שנים אחדות קודם לכן בבני ברק. באותה עת (שנת תשל"א) הרביץ רבי שמשון תורה בישיבת "תפארת אבות" בבני ברק וגילה כי בחנות המכולת הסמוכה לישיבה מוצעים למכירה מסטיקים שכשרותם מוטלת בספק. אף במקרה זה רכש רבי שמשון את כל המלאי שהיה בחנות והשליכו לאשפה. כעבור כמה ימים, הביא בעל החנות כמות נוספת, שאף ואתה רכש רבי שמשון והשליך לפח, לעיני החנווני שהפטיר בצער: "לא חבל על הכסף שלך, הרב פינקוס?"

"לא חבל על הכשרות של עם ישראל?" השיב הוא.

"אז מה אתה רוצה שאעשה?"

"שלא תביא עוד מסטיקים".

למרבה הפלא, הוא אמנם חדל להביא.

וכיצד נודע המעשה?

אחד מתלמידי הישיבה שנכנס אליו לביתו, מצא לתדהמתו על השולחן עשרות חפיסות סוכריות וממתקים שונים שיובאו מחו"ל, חלקם עם חותמת כשרות כלשהי, וחלקם נעדרו אף כשרות בסיסית. מאי האי? שאל הבחור.

"אינך חושד בי שאוכל את הממתקים האלו", הגיב רבי שמשון בחיוך, "אבל נכנסתי לקיוסק כאן בשכונה והגעתי להסכם עם החנווני שאני רוכש ממנו את הסחורה, בתנאי שלא יביא עוד מהסוג הזה". מאה דולר (!) שילם מכיסו על העסקה… "הרב מחוייב להוציא סכום כזה על העניין?" שאל הבחור בתדהמה. ותשובתו של ר' שמשון , לא איחרה לבוא:

"מי יאכל את הממתקים האלו? הילדים של השכונה שלנו – שיכון ויז'ניץ. וכי זה נושא של חיוב ופטור גרידא? מדובר הרי בהצלת ילדים ממאכלות אסורות!" (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

שתי תלמידות בבית ספר מסוים נכשלו פעם בדיבורים בלתי ראויים, ומורתן עמדה בפני דילמה- כיצד עליה להתייחס אל המקרה באופן שיבהיר היטב את חומרתו בעיני הבנות הללו עצמן, כמו גם בעיני שאר בנות הכיתה. היא שלחה את השאלה לרבי שמשון, ובמקום שיורה לה את הדרך שבה תפעל היא, ביקש לבוא ולדבר בעצמו בפני בנות הכיתה.

עד מהרה חלף קול הברה בין התלמידות: רב בשם 'פינקוס' יבוא היום להרצות לפניהם. הדבר אירע לפני עשרות שנים, בטרם יצא טבעו ברבים ושמעו הולך לפניו בכל שדרות הציבור.

ובכן, כאשר נכנס לכיתה אחז בידו דבר מה עטוף בעטיפות רבות, ואט אט החל מסיר אותן בזו אחר זו, כשעיני הכל נעוצות בו בסקרנות לדעת מה הן טומנות בחובן ועוקבות במבטן אחר מעשיו. והנה סוף סוף נגלה לעיניהן קנקן יין מהודר עשוי קריסטל בוהק, מגולף בקישוטים ועיטורים נאים. משהזינו עיניהן בבקבוק ההדור למראה שסחט קריאות התפעלות, החל רבי שמשון לעטוף שוב את הבקבוק עטיפה אחר עטיפה, ואז אירע הדבר. בלי משים כביכול, נשמט לו הבקבוק היקר מבין ידיו, הוטח בקול רעש גדול אל הרצפה ו…התנפץ לרסיסים.

קריאת שבר נשמעה מפיות בנות הכיתה, על בקבוק כה יפה שהיה ואיננו.

או אז התייצב רבי שמשון וקרא בקול גדול: "הבקבוק הוא רק משל לנושא שרציתי לדבר היום אודותיו. האצילות שלנו מבהיקה כל כך, הקריסטל של הנשמה היהודית כה בוהק, צלול ומרהיב. כזה יופי! אבל זה מה שקורה לטהרה היהודית אם לא שומרים עליה- כאשר לא שומרים על הפה!"…

שקט עמוק שרר בכיתה, הכול היו בהלם מעוצמת הדברים, ונתונים תחת רושם הרסיסים שפעם היו כלי נאה ומושלם, וברגע קטן הפכו לאבק פורח. "דענה לכן", המשיך, "שההורים וגם המורות שומרים על הבנות מכל משמר, מלמדים ומחדירים ערכים ועושים הכול שיהיה על הצד הטוב ביותר. אבל, כאשר התלמידה לא שומרת על פיה- הכל מתנפץ לרסיסים!"

ובזאת נפרד מהן לשלום ויצא לדרכו.

"כעת תאסופנה את השברים והם יהיו לכן למשמרת", ביקשה המורה מן התלמידות. היה זה לבטח, גם "אות לבני מרי"… (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

באחת הישיבות שבהן שימש כר"מ, נכנס באחד הימים בשעת בוקר מאוחרת אל בית המדרש- כחצי שעה ויותר מעת תחילת סדר א' וגילה שהנוכחות בו דלילה. משם פנה אל חדרי הפנימייה, וכפי שאומנם שיער מלכתחילה גילה למרבה הצער שבחורים רבים עדיין ישנים על מיטותיהם.

הוא מיאן להשלים עם המצב. כשהכאב מפעפע בקרבו, שב נסער אל בית המדרש, וקולו ניסר את החלל בפנותו אל הנוכחים מבני הישיבה: "איך אפשר לשבת כאן במנוחה, כאשר שם בחורים ישנים ללא קריאת שמע, געוואלד!" (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

הנושא הזה, בכלל, של קריאת שמע בזמנה, בער בעצמותיו כאש, והיה זועק אודותיו מקירות ליבו. בזמנים מתאימים לא נשא פנים לאיש והוכיח על כך במלוא החומרה.

כך נעמד בוקר אחד מימי 'בין הזמנים' בפתח בית הכנסת של הקהילה- זמן מה לאחר סוף זמן קריאת שמע (השני) – ופנה אל כל אחד מהבאים בשאלה הבאה: "הקראת כבר את 'שמע'?" והיה אם חלילה השיבוהו בלאו, קרא בקול מר "הנה לך מעוות דלא יוכל לתקון". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

תהיה זו טעות לחשוב כי מאליה צמחה ועוצבה דמותו של רבינו הבורח כמפני אש מעשות חטא, ונפשו כמהה לעשות רצון אבינו שבשמים. וכפי שהפטיר פעם ברגע של גילוי לב באוזני אחד מבניו שיחי', כי אין הוא מופלא ומופלג מאחרים, ואדרבה, אפשר שהיה פחות מהם. "היו לי מלחמות וניסיונות, כשהיצר הרע עומד לשטן בדרכים ומציק במחשבות שונות. היה קשה מאוד. אך הסבל ההוא בנה אותי". בפעם אחרת חיווה דעתו: "מי שזוכה בחייו להישגים הרי זה דווקא מחמת הניסיונות הרוחניים שעמם התמודד והצליח". באותה שיחה אמנם לא התייחס אודותיו הוא, אולם ניתן היה להבין מבין השיטין כי לא הוציא את עצמו מן הכלל הזה.

בהזדמנות, מצא לנכון לגלות באוזני מאן-דהוא טפח מצפונות חייו, כנראה במגמה לעודד את רוחו לבל יפול שדוד מול משברי החיים, ואמר: "הסיבה שאני יודע להגיד שיחות, היא בגלל שעבדתי הרבה עם עצמי- מול טרדות היצר שהיו לי, שמתוך כך למדתי את המציאות של הקשיים".

בשיחה עם אחד מבניו שליט"א, סיפר כי בימי לימודיו בבחרותו בירושלים חש כמה פעמים רפיון בעבודת ה', או אז היה עולה על גגו של בית כנסת ב"מאה שערים", שממנו נשקף מקום המקדש, הרחק מעיניהם ואוזניהם של הבריות ומשאון החיים, וזועק פעם אחר פעם את הפסוק: "לב טהור ברא לי אלוקים, ורוח נכון חדש בקרבי. לב טהור ברא לי…!" באותה תקופה- סיפר- יש והייתי מבקש מהשם יתברך מאות פעמים ביום בקשה זו, שוב ושוב.

בתקופות מאוחרות יותר, לאחר נישואיו, אף היה מתענה כל אימת שחש רפיון ברוחניות, ולא זו בלבד אלא שפעם אף ישב בתענית שלושה ימים רצופים(!) בתפילה ותחינה להשי"ת שיספיק בידו לכבדו וליראה אותו בלבב שלם. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

על רגע נוסף מימי עלומיו- של הארת פנים מחמת התפילה, סיפר לימים:

"היה זה בעיצומה של תפילת העמידה מתפילות הימים הנוראים. מחשבות שונות טרדו את הכוונה, וככל שניסיתי, לא עלה בידי לכוון כראוי לעומד בפני מלך, עד שחשתי שאיני יכול עוד. על אתר פסקתי מתפילתי, פניתי להקב"ה והרהרתי במחשבתי: 'ריבונו של עולם, עד כאן. איני יכול יותר, עשה אתה שאוכל להתפלל!" ואמנם- בו ברגע נענה הקב"ה לתפילתי, ונפתחו בפניי שערי אורה". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

באופקים נערכה פעם אספת התרמה, למען אדם ששקע בחובות מעיקים מניהול מוסד תורני, שנסגר בינתיים בצוק העתים. ההיענות הציבורית במקרים כאלה שואפת בדרך כלל לאפס, שכן אנשים מטבעם אוהבים להשקיע את כספם בדבר קיים וממשי, מתוך תחושת שותפות לעשייה ברוכה, ונהנים למחשבה שמוסד מסוים פועל מכוחם ובתרומת ידיהם, בעוד שתשלום חובות בלבד, נדמה בעיניהם כ'עסקי אוויר' שאינם מניבים שום פעילות.

ואמנם כן, למרות שנישאו נאומים נרגשים – לא הורגשה היענות ציבורית, והאספה נדונה לכאורה לכישלון חרוץ. והנה הגאון רבי שמשון פינקוס זצ"ל וטוב לבו עמו, נעמד לשאת דברים, גייס גם את גאונותו, ואמר:

"מוריי ורבותיי, כאשר אוספים כסף למוסד תורני העתיד לקום, כולם נענים לתת צדקה, אולם מי יודע אם המוסד אמנם יעמוד לבסוף על תלו? ואף אם יעמוד ויקום, איך נדע בדיוק להיכן ילך הכסף? אלא שאף על פי כן נותנים ביד רחבה ורוכשים זכויות.

"רבותיי, הנה כאן יש לנו אפשרות שאינה מזדמנת לעתים קרובות. אין ספק שבשנות קיומו היו במוסד הזה תורה ועבודת התפילה. אם כן, נפלה בחלקנו הזכות לתת למשהו ברור ואיכותי…" והוסיף להלהיב את הציבור, והוא נענה לו לתרום ביד רחבה.

(מתוך הספר 'השמש בגבורתו')

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון