אחד מבניו של הרב פלמן סיים את שמחתו באולם שמחות בבני ברק. השעה הייתה אחת וחצי אחרי חצות לילה. בני המשפחה המתינו לעגלה גדולה לסחוב את המתנות ולסרוך את הרגליים לבית, מתוך שמחה.

לפתע נעצר לידם רכב, ובתוכו ישב יהודי חסידי לא צעיר. הוא הציץ לראות מי ומי העומדים כאן ברחוב, ואז בבת אחת פתח את החלון בהארת פנים והתעניין: "להיכן צריכים"?

"לרחוב עמוס".

"אתם יכולים להיכנס לרכב שלי".

הוא לא רק דיבר, אלא יצא מהרכב לקראתם, פתח את הדלתות, העמיס את כל המתנות. כמה מבני המשפחה נדחקו ונכנסו לרכב.

הוא הביא אותם עד לפתח ביתם.

הם הביטו זה לזה כל הדרך, תמהים להבין מי הוא ה'אליהו הנביא' שהגיע כך באישון לילה לסייע להם, אין להם שום היכרות עם הדמות. (הם חששו לשאול "מי אתה"? שמא הוא ידיד וותיק ורק העייפות שלהם מטשטשת את הזיכרון). כך כארבעים דקות הוא חג סביבם, עד שכל המתנות והחוגגים הגיעו למענם בשלום ובשלווה.

ברגעים האחרונים, הוא פנה לפתע לבעל השמחה – בנו של ר' בן ציון: אומנם אתה לא מכיר אותי, אבל אני מכיר אותך, או יותר נכון את אביך.

לפני שנים למדתי בישיבת מכנובקה, בשנים שהרב פלמן זצ"ל מסר שיעורים שם בישיבה לבקשת האדמו"ר זצ"ל.

למען האמת באותה תקופה לא הייתי בחור כל כך טוב, עד ש… עד שבאחד מהשיעורים, הרב פלמן שאל סתירה משני מקומות במסכת, ועניתי לו סברא לחלק ולתרץ את הסתירה. בעת שעניתי הוא הקשיב ואמר כי זו סברא טובה, והסביר לתלמידי השיעור מה שאמרתי. והנה. באותו יום בשעות הערב, שלא כרגיל ולא כמתוכנן, הגיע לישיבה וחיפש אותי. כאשר מצאני, ניגש אלי בשמחה כאשר בידו קונטרס "שלמי תודה" שיצא לאור באותם ימים, ואמר: באתי לכאן לישיבה כדי לתת לך מתנה עבור הסברא שאמרת הבוקר, כיון שעד עכשיו אני נהנה מהסברא שאמרת.

הדבר עשה עלי רושם אדיר. ומאותו לילה נהייתי 'מחובר' יותר לסוגיא, ולגמרא, והיחס הזה נתן לי דחף עצום ללמוד, ומאותו ערב ניצלתי את שנות בחרותי לתורה. וכיון שלמדתי יותר טוב, לאחר כשבוע אמרתי לו ביאור נוסף בסוגיה, ובשעת מעשה חשב על הדברים בשתיקה. אך למחרת לפני השיעור קרא לי ואמר: חשבתי על הדברים שאמרת אמש כתשובה על מה ששאלנו, וזו תשובה אמיתית. ושוב הוציא קונטרס נוסף בשמחה והעניק לי כהכרת טובה על התירוץ הנכון שלי. וראיתיו שהוא באמת שמח מהחידוש התורני שלי.

ולכן אע"פ שאינני מכיר אותך אישית, אני אעזור לך אפילו עד אור הבוקר לסחוב חבילות. כי אביך הטעין לי חבילות של תורה, והאיר לי את חיי הישיבה כאור הבוקר. תספר לו על כך, והוא יאמין לך, כי יזכור אותי ואת המתנה שנתן לי. תודה. (ללא שם)

כיום, הוא מגיד שיעור בשיעור ג' בישיבה קטנה בבית שמש. והוא סיפר.

בשיעור א' בישיבה קטנה, הייתי בחור חלש בלימודים, בקושי למדתי, ולא הבנתי את הנלמד. הייתי נחשב לבחור חלש בכל קנה מידה. תלמיד חכם פלוני סידר לי חברותא מדי ערב בבית הכנסת 'נחלת משה' בבני ברק.

ראיתי את ר' בן ציון מפעם לפעם והוא ראה אותי אבל מעולם לא דיברנו, מה לילד קטן בשיעור א' בישיבה קטנה עם רב המקום.

יום אחד בסוף הקיץ התקיימה בקהילה 'הכנסת ספר תורה'.

מנהג המקום שלפני שמכניסים את הספר תורה לארון קודש, קוראים בו בתורה, ובסיום מגביהים את הספר – הגבהה וגלילה.

בעת ההגבהה נדחקתי במקום והחזקתי את הכתר של הספר כדי למסור אותו לגולל. מיד כאשר מסרתי את הכתר לגולל התכופף אלי מישהו – הרב פלמן – תפס את ידי בחביבות ואמר לי משפט קצר באהבה רבה: "אם תלמד טוב אז גם על הראש שלך יהיה כתר תורה".

מעולם לא דיברתי עמו, ומסתמא הוא לא ידע מי אני, אבל המשפט שאמר לי, נתן לי כאילו בעיטה לגובה. לגובה? לגובהי גבהים! אינני יכול להסביר את זה, אבל קיבלתי חיזוק. תפסתי את עצמי ללימודים ברצינות בשקידה וברצון עז, ועליתי על דרך המלך. מידי פעם כאשר היה לי קצת קשה נזכרתי במשפט |אם תלמד טוב יהיה על הראש לך…".

המשכתי את השטייגן בם בישיבה גדולה. והיום הנני ר"מ בישיבה בשיעור ג'. לא שזה הכוונה ל'כתר' על הראש. כי 'כתר תורה' שעל הראש לא נמדד דווקא במשרה כזו או אחרת. אבל זה רק ביטוי למצב שלי מול מה שהייתי לפני שר' בן ציון ניסה להניח לי את הכתר על הראש. (ללא שם)

יהודי מהקהילה, לחש באוזני הרב פלמן והתאונן "לילד שלי אין כל כך חשק וטעם בלימוד". הוא פירט את הרקע והמצב הכללי של החיידר, המלמד והילד.

"אני כבר אדבר עם הילד"- תגובת הרב.

הרב חיפש את הילד לפגישה אקראית, ואמר לו: "שמעתי עליך שאתה לומד טוב, הייתי מעוניין שתשמח אותי ותבוא ביום שישי להגיד לי מה למדת בהמשך השבוע בחיידר.

מאותו יום, לא נתן הילד לאביו מנוחה, ובמשך כל ימות השבוע ביקש ממנו שילמד איתו, כדי שיוכל להגיד לרב את מה שלמדו בחיידר. אבא למד איתו ברוגע ובמתינות.

ביום שישי, הוא הגיע.

הרב שמע ממנו את כל מה שלמד, ולאחר מכן אמר לו: "אני רוצה לכתוב לך תעודה שידעת מצוין". הרב לקח דף וכתב בשבחו, בסיום הכתיבה הוציא את החותמת של הרבנות (שהשתמש בה רק לעיתים רחוקות) והחתים אותה. אחר כך אמר לילד: "שימחת אותי מאוד, ואני רוצה שתמשיך לבוא אלי, בכל יום שישי".

כך נמשך הדבר ג' חודשים.

אבי הילד סיפר לימים בחיוך, כי בשעתו כמעט 'הצטער' על שהסכים שהרב ילמד עם הילד שלו, כי הילד לא נתן לו מנוחה והגיע לכולל, יום יום, לא ויתר, "הרב העביד גם אותי… עד שנאלצתי להשקיע בילד. אך הבנתי כי זו טובתו האמיתית של הילד. ולמדתי אותו בסבלנות".

חלפו כמה חודשים, והרב אמר לאביו של הילד, כי לדעתו כבר חזר לו החשק ללימודים, ואין עוד צורך ללמוד איתו. ובעזרת ה', אמר הרב, השבוע רצוני לתת לו שלושה חלקי "שלמי תודה" כמתנה על בחינותיו במשך 3 חודשים. האב הציע, כי הוא ירכוש סט של רמב"ם מהודר, ויביא את הספרים לבית הרב, והרב יכתוב עליהם את ההקדשה, ויתן את הספרים לילד.

כאשר נכנס הילד ביום שיש, אמר לו הרב: "כיון שבחנתי אותך במשך 3 חודשים וכל שבוע ידעת יותר ויותר טוב, ומאוד נהניתי ממך, לכן מעניקים לך את הרמב"ם הזה כמתנה". הרב הוציא את הכרך הראשון של הרמב"ם וכתב הקדשה מיוחדת. כיום, ילד זה הוא מחשובי תלמידי החכמים בעירו. וברור לו כי סולם העלייה שלו נרכש באותם 3 חודשים, שהפכו לו את התדמית העצמית הירודה שהיה נתון בה. (ללא שם)

"נכנסתי בשעתו כבחור צעיר לישיבת פוניבז'" סיפר תלמיד חכם "בשבועיים הראשונים למדתי מצוין, אבל היה לי קשה. מאד. בשלב מסוים הרגשתי כי אני מתחיל להיאבד בים הבחורים. לא מצאתי את עצמי. יום רודף יום והמים הסוערים החלו לאיים לשטוף…".

הוא חש כאילו הוא שוחה סמוך למערבולות המים, וכמעט טובע. אבוי.

ואז לפתע הגיעה ספינת ההצלה.

והוא סיפר:

היה זה כשבועיים וחצי לאחר תחילת הזמן, בסדר ג'. ניגש אליו ר' בן ציון, שהיה אז בחור חשוב, מבוגר ממנו בכמה שנים, וסיפר לו: "יש לי כאן בעיה קלה בסוגיה. אינני מצליח לסדר לעצמי את המחשבות ולפתור את הבעיה. אולי למדת כבר את הענין. ואם לא למדת, אולי תוכל לסייע לי ותוכל ללבן איתי יחד את העניינים המפותלים מתחילתם. ואולי נלמד מההתחלה את הבסיס של הסוגיה".

ר' בן ציון התיישב לידו והתחילו ללמוד את הסוגיא.

"אני מסביר, ובן ציון חוזר על הדברים שלי, בנעימות ובסבלנות, מנתח פה ושם, ונהנה מאד מההסבר שלי" – נזכר הבחור מאותם רגעים של פתח ההצלה. "בשעה שהסברתי לו כיצד אני מבין את התוספות ודברי הרא"ש, ראיתי כי מרגע לרגע מתבהרת לו הסוגיא טוב יותר, ועוד יותר. וזה נתן לי הרגשה נעימה במיוחד. כאשר נפרדנו הוא הודה לי בשמחה רבה".

"הלילה הזה רומם אותי. ייצב את רוחי והתחיל לעצב את נשמתי. ובעיקר, קיבלתי מרץ וחיות, מעוף ורצון עז שמכוחם אני "עף" עד היום הזה, ברוך ה'".

"לאחר כשבוע שבועיים, שמתי לב משום מה, שבכל לילה בסדר ג' הוא עוזב את מקומו והולך לבחור משיעור א', ועושה תהליך דומה למה שעשה איתי, ואז הבנתי כבר, שהוא לקח על עצמו משימה להתקרב ולקרב, לרומם את הבחורים החדשים הצעירים, הטלאים שעדיין אין מי שמכיר אותם, ושאין ספק שהם ישמחו בהכרה, בידידות ובעיקר בידידות של תורה, התקדמות בלימוד והערכה מהסביבה".

"מידי לילה ראיתי אותו יושב בזווית אחרת בהיכל הישיבה, ליד בחור מהצעירים". זו היתה שיטת חיים.

בעקבות קשריו עם צעירים ממנו, במשך הזמן ניגשו אליו הורים של תלמידים וכן אנשי הצוות עם הצעות ובקשות ללמוד עם בחור זה או אחר, לשכלל אותו בלמדנות והבנה. ולכן גם אחרי נישואיו הוא נצפה כשהוא לומד עם תלמידים, מלבד החברותות הקבועות שרובם היו בחורים מבוגרים מתלמידי הישיבה.

חלפו השנים, וכמה הורי תלמידים בקשו ממנו שילמד עם הבן שלהם והם ישלמו לו.

ועל כך סיפר תלמיד חכם, והקדים.

אחרי נישואיו של הגאון הצעיר ר' בן ציון נוכחתי לראות כי לומד לפעמים עם בחורים, סברתי לומר כי הוא לקח את התלמידים בשביל פרנסה, ואכן, זו הנהגה ראויה ואפילו מחויבת – כדי לזון ולפרנס את בני הבית.

אבל, היה לי מעניין ומרתק לעמוד מקרוב על סוד הענין. ובכן.

לאחד הנגידים, היה בן בישיבת פוניבז'. הכרתי את הגביר ואת הבן, שהיה חלש בלימודים.

האב שהכיר את ה'סחורה' שיש לו – את בנו החלש, החליט שכדאי לנסות לשלב את הבן בלימוד ההלכה, כיון שבתחום ההלכה, יהיה לבן קל ומהר יותר האפשרות למצוא 'טעם' בתורה, ועל ידי כך כבר יפציע דרך נוספת – גם לתוך הבנת סוגיות הש"ס באופן כללי.

האבא הגביר, ביקש ממני שאבקש מר' בן ציון פלמן, ללמוד עם בנו.

עשיתי כרצונו, ושידכתי בין הבחור לר' בן ציון.

רצונו של הגביר היה, שר' בן ציון ילמד עם הבן 'יורה דעה', אבל ר' בן ציון אמר כי הוא מתעתד למסור שיעורים על 'זרעים', ולכן יכול ללמוד אתו 'סדר זרעים' מהסוגיות ועד הלכה למעשה, ולאחר מכן כאשר יסיימו 'זרעים' ילמדו 'יורה דעה'.

הם החלו ללמוד. שעה אחת מידי יום ביומו גם בשישי ובשבת. לאחר שבועיים אמרתי לר' בן ציון: "צריך לבקש תשלום על הלימוד הזה".

"אינני רוצה לבקש כסף, אבל אם הוא יתן אקבל". הוא לא גילה את טעמו מדוע אינו מעוניין לבקש.

כיון שכך, כאחראי על השידוך, ניגשתי בעצמי לאבא של הבחור, הגביר, ואמרתי: דע לך שצריך לשלם עבור הלימוד, כי האיש הלומד עם בנך הוא אברך ת"ח שחי בדוחק, ואם הוא מסכים ללמוד עם בנך, ומקדם אותו, חובה לשלם לו.

וכאן, עשיתי טעות, במקום לנקוב בסכום, אמרתי לו: "תשאל את ר' בן ציון כמה לשלם לו".

ואכן כך הוא עשה, הוא ניגש לרב"צ ושאל בחביבות "מה המחיר, כמה זה יעלה לי, לשלם על הלימוד עם הבן שלי?"

ר' בן ציון אמר, כי בשעה שנתן את הסכמתו ללמוד עם הבן לא הייתה מטרתו הכסף, רק כיון ששמע כי הוא חלש בלימודים, לכן הסכים ללמוד אתו 'הלכה' כדי להכניס בו אהבת תורה על ידי לימוד ההלכה בעיון. "משום כך, אני משקיע בו כעת, להראות לו כיצד מהסוגיה מגלים ושואבים את מסקנות ההלכה, ואם כן, לענין הכסף, עשה כהבנתך וכרצונך".

לאחר כמה שנים נודע לי, סיפר המתווך, כי מעולם לא הצביע לשואלים על סכום מסוים, לא היו לו "תעריפי לימוד" עם בחורים. כיון שעיקר הלימוד היה לשם מצוה ללא תעריפים. אבל וודאי שכיון שהיה זקוק נטל את מה שנתנו.

כמו כל גביר וסוחר, הבין אבי הבחור, כי בענייני כסף לא מחביאים אלא מדברים על השולחן, מבקשים או תובעים ללא עדינות וללא בושה.

לכן, היה ברור לו כי נושא הכסף לדידו של רבי בן ציון, הוא ענין שולי ביותר. כי הרי הרב פלמן אמר את דבריו בכנות מקסימאלית, שהוא לא חשב בכלל על כסף כאשר התחיל ללמוד אתו וניכרים דברי אמת, וכיון שכך הוא יתן לו משהו סימלי – לכבוד ולהערכה. שהרי אם באמת היה רוצה כסף, היה מדבר ברור. בביזנעס חייבים לדבר. ואם לא, אז לא.

ואכן כך. האב שלח לו מידי חודש משהו סמלי כאות הערכה לאברך תלמיד חכם הלומד עם בנו סדר 'זרעים' בעיון.

הסכום היה, פחות ממה שמקבל אברך סטנדרטי הלומד עם נערים לימוד פרטי.

הצטערתי. הדבר הפריע לי מאד כיון שהייתי השדכן בין הבחור לר' בן ציון. התקשרתי במיוחד לגביר הנ"ל, ואמרתי לו שזה לא מקובל לתת סכום זעום כזה.

האיש הדף את הדברים: "תשמע טוב, הרב פלמן אמר לי מפורשות כי הוא לא לומד אתו בשביל כסף, אז מה הבעיה?!" ככל שניסיתי להסביר לו שבכל זאת יתן, לא הבין אותי. מה לעשות. לא היה לו בכלל מושג שקיימים בעולמנו אנשים שבאמת מתכוונים לקדם בחורים, בלי להתכוון לכסף, גם בשעה שהם זקוקים לפרנסה ומשוועים לה, וכי אפשר שלא לחשוב על הכסף כאשר באמת זקוקים לכסף?! ו"אם הוא אומר כי הלימוד אינו למטרה של ממון, מה פתאום שאני אזרוק כסף לפח?! מי שזקוק לכסף, רוצה ומבקש כסף", ולא הסכים לשלם כדת וכדין.

בלי להתכונן, נצנצה לי דמעה בעין, ונפרדתי ממנו

בינתיים רב"צ למד עם הבן וקידמו במשך רוב חודשי החורף. הבחור התעלה מאד וקיבל 'טעם' בלימוד. ואכן, לא הפריע לו לרב"צ הנושא הממוני. וכפי שאמר.

מתי עמדה לי דמעה בעיניים? מספר בעל המעשה.

היה זה ממש בערב יום טוב של חג הפסח אחרי טבילת מקוה, פגשתי את ר' בן ציון בדרך לתפילת מנחה. שאלתי אותו: כיצד הלימוד עם הבחור?

"אני חושב שקיבל טעם בלימוד, ברוך השם" זו הייתה התשובה.

ביקשתי ממנו להתעכב, ואמרתי לו נחרצות: כבוד הרב, בימי הקיץ אין לכם להמשיך איתו את הלימוד, אלא רק אם האבא ישלם יותר. ואני אקבע עם האבא קודם לכן דברים ברורים לגבי הסכום.

אך ר' בן ציון הגיב לי בהחלטיות: "אינני רוצה שהנושא של הכסף יהיה כאן שיקול".

משום מה, בלי להתכונן, נצנצה לי דמעה בעין, ונפרדתי ממנו. רציתי להישאר ולנגוע בגלימתו הנקייה (תרתי משמע) לכבוד חג הפסח. גם אני בן של גבירים…

הבחור ההוא, שקיבל טעם בלימוד בתחילת אותו קיץ, התחתן והיה לאיש. ילדיו כיום, תלמידי חכמים יקרים – שגם להם 'טעם בלימוד'. והסבא שלהם שנמצא בעולם האמת יודע שם, ומתחרט: אילו הייתי יודע להכיר טובה מינימלית לתלמיד חכם שעשה למעני ולמען צאצאי, למרות שחי מתוך הדחק, עד כמה זכות הייתה יכולה להיות לי. אבל כבר מאוחר.

(מתוך הספר 'ללא שם')

פעם אחת דיבר ר' ישראל מאיר בויארסקי, עם אחד ממכריו מהישיבה, וכה אמר "אתה לא יודע מי זה ר' בן ציון פלמן… אבל אני כן יודע מיהו, בא ואספר לך סיפור שתבין במי מדובר".

וכה סיפר: בכל שבת לאחר תפילת מוסף בישיבה היה הגרב"צ פלמן בא לחדרו של רי"מ בישיבה, ומברכו בברכת "גוט שבת", מתעניין מעט בשלומו, וממשיך אל שאר החדרים של הגלמודים שהיו בישיבה. וכך עבר אצל כולם, ומכולם יצא בהרגשה טובה ונעימה, בכך שהנעים להם את יום השבת.

שבועיים לפני פורים כאשר הגיע הגרב"צ פלמן כדרכו ביום השבת אל ר' ישראל מאיר, שאל את רי"מ כמסיח לפי תומו אם הוא יודע מהם הממתקים המוצלחים ביותר, שכיון שרוצה לקנות לבנו ממתק איכותי לכן הוא שואל אותו איזה ממתק הכי טעים שכדאי לקנות אותו. ר' ישראל מאיר השיב, שהוא לא "מבין" גדול בממתקים ויתכן שיש כאלו שמכירים את השוק הזה יותר טוב ממנו, אבל לדעתו הוופלים של חברת מן בטעם לימון הם מאוד טעימים ומשובחים, וגם סוכריות בטעם פירות של חברה מסויימת הם בטעם מתוק מאוד מוצלח. הגרב"צ פלמן הודה לו על דבריו והמשיך בדרכו.

עברו שבועיים והגיע יום הפורים, בפורים השכם בבוקר מיד לאחר התפילה וקריאת המגילה בא הגרב"צ פלמן אל ר' ישראל מאיר להביא לו משלוח מנות, והביא לו בשקית את הוופלים והסוכריות שאמר לו לפני שבועיים שהם טעימים, ועוד כמה דברי מתיקה משובחים, כאשר רי"מ פתח את משלוח המנות וראה את הדברים הללו, הבין מיד למפרע מה היתה כוונת השאלה לפני כשבועיים בשאלה מהם הממתקים הטעימים.

אלא שכדי לאמת את דבריו הלך מיד אל החדרים של שאר הגלמודים שגרו בישיבה, ושאל אותם איזה משלוח מנות הביא להם הגרב"צ פלמן, והוא רואה שכל אחד קיבל דברים אחרים, לא ראי זה כראי זה – הצד השווה שבהם שכל אחד קיבל את הדברים הערבים עליו במיוחד. כשראה כך שאל אותם האם הגרב"צ פלמן לפני שבועיים שאל אתכם מהו הממתק הכי טעים, וכאשר כל אחד השיב בחיוב, והתבונן במשלוח מנות שקיבל הבין מה היה מטרת השאלה…

סיים ר' ישראל מאיר את סיפורו ואמר לעמיתו לשיחה, "אתה רואה מיהו ר' בן ציון פלמן, בשקט ובהצנע נתן לכל אחד את הדברים הערבים עליו, ואילולי אני תפסתי את זה אף אחד בעולם לא היה יודע מכך…". (שלמים בציון)

"חייב איניש לבסומא בפוריא עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי", וכתב הרמ"א על זה (סימן תרצ"ה סעיף ב') "ואחד המרבה ואחד הממעיט, ובלבד שיכוין לבו לשמים".

בשנים קדמוניות היה מנהגו של הגרב"צ פלמן, בפורים לקיים את ההלכה הזו כפשוטו, ומיד אחרי מנחה גדולה התחיל בשמחת פורים לשתות יין יותר מהרגלו, והשמחה רבתה עד מאוד עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי. וכידוע נכנס יין יצא סוד, ואלו שכל מהותם הוא בבחינת סוד, שחיים בעולם פנימי שכולו עבודת ה' יתברך ואהבתו, הרי באשר נכנס יין מתגלה הסוד במלוא הודו והדרו.

כך היה אצל הגרב"צ פלמן כאשר נכנס יין יצא הסוד, והתחיל לחזור בעל פה על ספר "נפש החיים" שער ד', ועל קטעים שלמים מספר "ראשית חכמה", ועוד הרבה ספרי יראה יצאו שגורים על לשונו מילה במילה, והיו תלמידיו שומעי שיעוריו עולים לביתו לראות את הפלא הנשגב הזה, כמה פנימיות של יראה ואהבה טמונים בתוך האדם הגדול הזה. ולאחר מכן היה נוסע עם המשפחה לבית הוריו בתל אביב, ושם היו הגרב"צ ובן דודו הגאון רבי יוסף ישראלזון זצ"ל מתפלפלים בעת משתה היין בדברי תורה ואגדה, וכל אחד מוסיף ידיעות מכל חלקי התורה כולה, וכולם יושבים ונהנים מהמחזה הזה.

כך היו ימי הפורים נזכרים ונעשים בשמחה ובטוב לבב בכל שנה ושנה, אבל לפתע שנה אחת הכל פסק, אף אחד לא הבין מה קרה, מעיקרא מאי קסבר ולבסוף מאי קסבר, אבל כך היא המציאות דינא דעד דלא ידע התקיים בדרכים אחרות, ולמעשה הגרב"צ פלמן כמעט ולא נגע ביין במשך הפורים.

עתה התגלה הסוד, הרבנית פלשניצקי – אחותו של הגרב"צ פלמן סיפרה ששנה אחת לאחר פורים חשש שמא בשעה שהיה מבוסם בפורים אמר איזה משפט שהיה מישהו שיכול להיפגע מכך. מיד כשהתעורר החשד בלבו, רץ לביתו של אותו אדם וביקש ממנו מחילה, שח"ו לא התכוון בשום צורה לפגוע או לצערו במשפט הזה, אותו אדם מחל מיד בלב שלם, ולא הקפיד על כך מאומה.

אבל הגרב"צ פלמן אמר, אם היין יכול לגרום לחשש של פגיעה באיזה אדם, הכל לא שווה מאומה, ומאותו רגע החליט שמכאן ולהבא יותר אינו משתכר בפורים. אי אפשר לקיים את מצוות "עד דלא ידע" ביין כאשר יש חשש שזה יביא לאיזה אדם שבעולם צער, וכך עשה עד סוף ימיו. (שלמים בציון)

השו"ע בסעיף הראשון בהלכות פסח (סימן תכ"ט סעיף א') כותב, "שואלין בהלכות פסח קודם לפסח שלושים יום". וכתב המשנה ברורה (סק"ב), "ומתחילין מיום הפורים עצמו".

בכל שנה בסעודת פורים היה הגרב"צ פלמן שואל את הילדים איזה הלכה חדשה שלא שייכת להלכות פורים, צריך לקיימה היום הזה. הילדים היו מנסים את כוחם זה בכה וזה ככה, עד שבסוף התירוץ נמצא "להתחיל ללמוד הלכות פסח". וכבר בסעודה היה מתחיל לומר הלכה בהלכות פסח כדי לקיים את ההלכה. וגם בשיעור בליל פורים יחד עם כל דיני פורים, היה מסיים בהלכה מהלכות פסח לקיים את ההלכה של שואלין בהלכות הפסח. (ומיד אחרי פורים כל השיעורים היו רק בהלכות פסח).

אבל בהמשך השנים לא היה די בזה… כאשר נפתחה המאפיה של המצות של הרב בורר, התארגנו קבוצה של כמה אברכים חשובים מכולל פוניבז' לאפות מצות יחד בחבורה במאפיה. היו כמה תאריכים שהציעו להם לאפות, אחד מתאריכים היה בשושן פורים, המעלה שהיתה ביום הזה שאז הם יהיו הראשונים שאופים בתנור, כיון שמאפית המצות הזו נפתחת רק בשושן פורים.

היו כאלו שלא רצו בשושן פורים כיון שעדיין עייפים מיום הפורים, וגם שיש כאלו שרוצים ביום הזה לנסוע אל קרוביהם שבירושלים לשמוח עמהם בשמחת פורים. אבל הגרב"צ פלמן היה בראש אלו שרצו דווקא בשושן פורים, כיון שביום הזה יהיה פחות ביטול תורה, וכמובן גם יקבלו את המצות של תנור ראשון שהוא מעלה בפני עצמו. ובאמת בסופו של דבר כך החליטו שאפית המצות בחבורה תהא בשושן פורים.

אלא שהתעוררה בעיה חדשה, מי יהיה אחראי להביא את ה"מים שלנו", הרי צריך לקחת את המים מהבאר בשקיעה של היום שלפני האפיה, ומי יכול ביום פורים לעזוב את הבית בשעה הזו שהיא אמצע הסעודה ושמחת היום. הגרב"צ פלמן שההלכה היתה לו נר לרגליו, אמר מיד שהוא מסכים להיות אחראי על ה"מים שלנו", שהרי לא כתוב בשום מקום בהלכה שצריך לאכול את סעודת הפורים דווקא בשעה של השקיעה, וממילא אפשר להתחיל את הסעודה בעוד היום גדול ולסיימה בשעה לפני השקיעה, ומיד ללכת עם הכדים לבאר כדי להיות שם לפני השקיעה, בכדי להכין את הכרים למילוי המים שבדיוק בשעת השקיעה יוכלו למלא בהם את המים.

ובאמת כך היה, מאותה שנה עד סוף ימיו במשך עשרות שנים, הקדים את סעודת פורים, וכשעה לפני השקיעה סיים את הסעודה בנחת וברוגע, ומיד יצא מהבית עם הכדים כדי ללכת אל הבאר למלאותם בשעת השקיעה. ההלכה של שלושים יום קודם לפסח שואלין בהלכות הפסח, לא באה לידי ביטוי רק בלימוד ההלכה, אלא גם בפועל התקיימה אצלו בפורים בעשיית המעשה של שאיבת מים שלנו. (שלמים בציון)

תילי תילים של כוונות ומעשים היו מנת חלקו של ר' בן ציון פלמן זצ"ל, לכבוד שבת קודש. את רובם ועיקרם ניסה להסתיר, חלקם נודעו באקראי ואחרים נשארו עלומים. את מסכת שבת למד עוד בימי צעירותו עשרות פעמים, כך גם את 'משנה ברורה' הלכות שבת. את ידיעותיו בתחום זה לא יכול היה להסתיר, אבל הסתיר את הנהגותיו, את דקדוקי ההלכה וגינוני הקדושה ביום השבת שנהג בהם.

בסוף ימיו כאשר נזקק מעט לעזרה, הבחינו במנהגו.

ואז, בני המשפחה גילו שמה שראו במשך כל החיים, לא הבינו את מה שרואים.

מידי יום הקפיד לעשות משהו קטן לכבוד שבת: יום אחד צחצח את נעלי שבת, יום אחר הבריש את הכובע של שבת, ואמר 'לכבוד שבת קודש'. ביום נוסף הוא חתך נייר טואלט (כשהחלו למכור נייר חתוך, פתח את האריזה 'לכבוד שבת קודש'), לפעמים פתח את בקבוקי היין ומיץ הענבים. יום אחד הכין את הפתילות לנרות וכו'. יום יום, עשה משהו קטן ובעת העשיה אמר: 'לכבוד שבת קודש'. פעמים שאמר לעצמו גם את התיבות: "זכור את יום השבת לקדשו".

"בילדותנו ובהמשך, לא הבחנו, כי הסתיר מאד. אבל כאשר הבחנו, התבוננו, שאכן כך עשרות שנים, באמצע השבוע ניגש היה לארון ומוציא לרגע את הכובע של שבת, ומנקה אותו. ואיש לא הבין את פשר מעשיו" – סיפר בנו שליט"א.

(על הנהגות של עצמו לא דיבר, אך בהזדמנות נדירה פתח ואמר, לא על עצמו, אלא אודות מרן הרב שטיינמן זצוק"ל. כי שמע ממנו על הנהגות שלו בהלכות שבת, דקדוקים, הידורים, זהירות וחומרות השייכים לדורות קודמים. גם דקדוקים בענייני קדושה, אבל בני ביתו של הרב שטיינמן לא יודעים ולא מבחינים בכך, כי הוא משתדל להעלים מהם – דברי ר' בן ציון). (ללא שם)

בעשרים השנים האחרונות הבחינו כי ביום ו' ערב ש"ק אחר הצהרים, הוא מקפיד לקרוא מגילת שיר השירים מתוך קלף. כיצד הבחינו?

כי בכל ימי השבוע, לא מנע מאנשים ובני משפחה להיכנס אליו בכל שעה וזמן ביום ובלילה. אבל ביום שישי הייתה לו שעה נדירה, בעת שקרא שיר השירים, זו העת היחידה שביקש: "אם אפשרי, נא לא להכניס אלי אנשים".

אברך פלוני, שהתלווה בתקופה מסוימת לרב"צ, ומסיבה מיוחדת, ר' בן ציון לא הסתיר ממנו את מעשיו, סיפר על כמה פעמים שנכנס ועמד בצדי החדר, והיה נוכח בעת שהרב אמר שיר השירים מתוך קלף:

"הרב החל לקרוא מילה במילה בניגון מרגש ולאחר כמה פסוקים החל לבכות וכמה פעמים אחר כך שוב באמצע פרץ בבכי. הוא התרגש מהאהבה שיש בין ישראל לקב"ה. בדרך כלל בשעת הקריאה הסתגר בחדר, אבל לי נתן להיכנס, הוא אהב אותי מאד".

כאשר בנו, התעניין ושאל פעם: "אבא מה ענין הקריאה הזו?" אבא השיב תשובה סתמית: "מקרא מגילה".

(מתוך 'ללא שם')

שנת תשל"ח. בביתו הקטן של הגאון רבי בן ציון פלמן זצ"ל, ברחוב סעדיה גאון בבני ברק, מצטופפות ארבע עשר נפשות בשני חדרים, האחד חדר בנים והשני חדר בנות, וחדר הורים במרפסת הקטנה שסגרו לעצמם.

רבי בן ציון ורעייתו היו מאושרים ולא הרגישו כל מחסור, אך תלמידיו לא הסתפקו בזה וחפצו שרבם ירחיב את דירתו. הם פנו בדבר היתר בניה לגורמים בדבר, הם שירטטו תכנית ומסרו אותה לעיריית בני ברק. במשך כמה ימים התמקדו פקידי העיריה בעניין. מי שלא ראה שם את הצפיפות לא יבין על מה מדובר, המטרה הייתה לאפשר הרחבה למשפחת פלמן, אך התנאים גרמו לכך שהרישיון כלל היתר בניה לכלל דיירי הבנין, כך שכל דירה יכלה להוסיף חדר גדול ועוד מרפסת.

משניתן הרישיון, החלו חלק מהדיירים לממש את הזכות, אך לרבי בן ציון לא היה את הכסף הנצרך, אז הוא התעכב. יהודי עשיר, אביו של אחד מתלמידיו, הסכים לממן את הבניה כולה תמורת הסכם "יששכר וזבולון", אך רבי בן ציון טען, עם התורה לא עושים סחורה. הלווה לו אותו יהודי את הכסף ובליבו חשב שלא לדרוש את הסכום לעולם.

משהיה כסף סוכם על העבודה עם קבלן, אך לפתע התעורר שכן מהבניין ממול, אשר הודיע על התנגדותו לבנייה. מששמע על כך רבי בן ציון, הודיע, 'אין בניה'. הסבירו לרבי בן ציון שכל היתר הבניה הוצא למעשה בשבילכם ולאותו שכן אין כל אפשרות למנוע זכות זו מידכם, אך רבי בן ציון בשלו, לא שווה לבנות אפילו מטר אחד אם תיווצר מתוך כך מחלוקת עם השכנים. עם כל זאת, כל פעם שפגש את אותו שכן דיבר איתו בשמחה, כביכול הוא החבר הטוב ביותר שלו.

והנה, בימים ההם הקימה צא"י את אחת משכונותיה. ההנהלה פנתה לרשכבה"ג מרן הגאון רבי אלעזר מנחם מן שך זצוק"ל, שייעץ להם לבחור כרב את רבי בן ציון, שהוא משכמו ומעלה, צדיק ומלא ביראת שמים ואיש הלכה.

פנו העסקנים לרבי בן ציון, אשר לא הסכים לכך בשום פנים ואופן ונימוקו עמו: אני צריך לשבת וללמוד ועסק הרבנות יגרע מלימודי.

חזרו למרן הגרא"מ שך זצוק"ל, שאמר להם, תראו, רבי בן ציון חי עם הרבה ילדים בדירה קטנה מאד, רק תדאגו שהוא ירכוש דירה גדולה בשכונה החדשה, וכאשר הוא יתגורר שם, כולם יבואו לשאול אותו ומאליו הוא ייעשה רב המקום. עם הזמן גם תבקשו ממנו למסור שיעור במקום.

פנו אליו העסקנים עם הצעה חדשה: דירה יותר גדולה בשכונה חדשה, כאשר מחירה לא יעלה על מחיר הדירה הישנה. מלבד זאת היא תירכש מכספי משכנתא, כך שהוא לא יילחץ כלל למכור את הדירה הישנה. "אבל כבר אמרתי לכם שאני לא מוכן להיות רב", דחה אותם, וכאן הם הפתיעו אותו ואמרו: "נחתום על כך שאין מצדכם שום מחויבות לכהן כרב". לכך כבר לא יכל לסרב.

לבסוף התברר כמה הוא הרוויח מהוויתור. לשיאה הקיצוני הגיעה האינפלציה בארץ החל משנת תש"מ, השקל הלך והידרדר בעודו מאבד מערכו מאות אחוזים בשנה, חלקם של הבנקים למשכנתאות שלא תמיד צפו את העתיד מצאו את עצמם מול שוקת שבורה נוכח הלוואות לא צמודות שסכום הפירעון שלהן הצטמק למשהו לא ריאלי. זה בדיוק מה שקרה למשכנתא שנטל רבי בן ציון בבנק טפחות.

במכתב רשמי ששיגר אליו הבנק, כתב: הננו להביא לידיעתכם כי הנהלת הבנק החליטה להפסיק את גביית הפירעון השוטף בהלוואתכם ולוותר על יתרת חוב ההלוואה.

"מוויתור לא מפסידים", היה משנן רבי בן ציון. "אם לא הייתי מוותר לשכן, היתיה לי דירה קצת יותר גדולה משלושה חדרים במקום שניים, בעוד שבשכונה החדשה קיבלתי דירה בת ארבעה חדרים, וכעת לא רק שיש לי דירה יותר גדולה אלא שעם מכירת הקודמת נוכל להשתמש להשאת הבנות. מוויתור לא מפסידים. (במה)

בספר הנפלא על הגאון רבי בן ציון פלמן זצ"ל הנקרא 'ללא שם' מסופר על ראשית לימודיו בישיבה, על קשייו בלימוד הגמרא, על המאמצים, וההצלחה שבאה בעקבותם 'והיה ראשיתך מצער ואחריתך ישגה מאד'.

הוא נכנס לישיבת פוניבז' כבחור צעיר בן ארבע עשרה וחצי (בהוראת החזון איש, ראה פרק ג' – "טלית שכולה תכלת"). למדו אז בישיבה מסכת כתובות.

לאחר מכן, חורף תשי"א החל בטוב ובנעימים, בלימוד רציני, בהתלהבות ושקידה. למדו מסכת יבמות.

והנה הגיעו ימים לא טובים. היה לו קשה.

למרות המאמצים שלו, הוא היה בסך הכל נער צעיר מאד, ולכן, לא השתלב בסגנון התלמודי של הבחורים בישיבת פוניבז'. כי בכדי להשתלב בלמדנות של בחורי הישיבה הגדולה בגיל כזה חובה להצטייד בכישרונות נדירים יוצאי דופן "לא היו לי כישרונות מבריקים, ומה שגדלתי בתורה הוא על ידי עמל ויגיעה" – אמר פעם לבחור שביקש חיזוק כי נקלע לקשיים. כאן הגיע הרגע שהוא הרגיש כבוי. משך את עצמו עד סוף החורף. למד בשקידה דברים קלים, ללא מאמץ עיוני רב. והיה לו קשה. מאד.

'זמן קיץ' כבר התחיל בישיבה. אביו של בן ציון היה סבור, כי עליו לחזור לישיבה לצעירים בתל אביב, ולשוב לישיבת פוניבז' רק בעוד כשנה פלוס. אבל כיון שהחזון איש הוא זה שיעץ לו להיכנס לישיבת פוניבז', לכן בן ציון נכנס לחזון איש, הציג את מצבו באוזניו וביכה את מצבו: "קשה לי מאד".

החזו"א שמע היטב. ואמר לו: יקירי, אתן לך דרך נוחה שבה תוכל לצעוד בבטחה, ואין שום סיבה שיהיה לך קשה בה [שיוכל ללמוד במנוחה, בשמחה, בעיון ובתענוג, והלימוד לא יקח לו מאמץ נפשי מיותר]. בישיבה בפוניבז' למדו אז בקיץ מסכת נדרים.

ובכן. אמר לו רבן של ישראל.

אתה לוקח את המסכת, לא נכנס ללמוד בהיכל הישיבה, אלא עולה ל'עזרת נשים' ב'כולל חזון איש' ולומד שם לבד, גמרא ור"ן לא יותר. עשר פעמים כל סוגיא. ובכל יום שישי תבוא אלי ונדבר בלימוד ונראה כיצד אתה לומד וכיצד ללמוד.

הוא שמע לדברי מרן החזון איש.

התיישב בעזרת נשים. למד. ולמד!

ביום שישי, הוא היה שבע מהגמרא שהייתה פרוסה לפניו כשמלה, ומהר"ן שיכול היה לומר אותו גם מתוך החלום. דפק בדלת, ונכנס לחזון איש.

החזו"א הוציא מסכת נדרים והתיישב לידו.

הניח את ידו על הכתף: "בוחר'ל הבה נלמד".

הם החלו ללמוד. רוב זמן הלימוד, ידו של החזון איש הייתה על כתפו של הבחור.

הם למדו רק גמרא ור"ן, והסבירו את ה'הוה-אמינא' ואת המסקנא, בבהירות גמורה: מה הייתה ההוה אמינא, ומה השתנה במסקנא. כיצד? כאשר בן ציון קרא את ה'הוה-אמינא' של הגמרא, עצר אותו החזון איש והתחיל להדגיש ולבאר בנעימות ובניגון את הסברא שסוברת הגמרא בתחילה. אחר כך כשהגיעו למסקנא, חזר החזון איש והסביר מה סוברת עתה הגמרא, וממילא, מה שונה הסברא הזו ממה שחשבנו ב'הוה-אמינא'. הלימוד התנהל כאמור בניגון נעים, וגם בהתלהבות מאד גדולה של החזו"א. חזרו על מה שבן ציון כבר למד במשך השבוע וסידרו בבהירות רבה וממילא במתיקות עצומה – את לב הסוגיא את רמ"ח איבריה וגידיה, גמרא ור"ן, והתוצאות שנובעות מהם.

חיבקו בעשר אצבעות את הסוגיא, בפשטותה.

"הלימוד עם החזון איש, הקושיא, התירוץ, הסיכום, השקלא וטריא, נהפכו לכיסופין ולתענוגין, הרגשתי שמא עוד מעט ואשרף בלהבות של מתיקות התורה. הגמרא והר"ן וגם התוספות במקום היו בהירים מאירים כספירים וחודרים לנשמתי. הרגשתי שקורה לי משהו, בכל מילה שלו הרגשתי כמו במעמד הר סיני – "אם יוספים אנחנו לשמוע את קול ה' אלוקינו עוד ומתנו". – זה סיכום קצר שבו תיאר ר' בן ציון עצמו, את מה שעבר עליו.

"אתה שומע, כך תלמד!" – אמר לו החזון איש.

בהזדמנות אמר לו מרן: "בכל סוגיא תלמד בתחילה את הגמרא לבד בלא פירוש רש"י ותוספות, ותחזור עליה לפחות 7 פעמים – ולאו דווקא 7, אלא עד שהשקלא וטריא של הגמרא יהיו לך ברורים מול העיניים – כמו שאתה רואה את כף ידך, ותוכל לחזור על כך במילים שלך. ואז תלמד שוב את הגמרא עם רש"י ותוספות, ועוד קצת ראשונים – ולא להרבות בזה".

בהזדמנות אחרת יעץ לו החזון איש: "לאחר שתגמור את כל הסוגיא עד המשנה שאחריה, תלמד את המשנה שלמדת בתוך המשניות עם פירוש הרע"ב ותוספות יום טוב, ותוספות רעק"א, כיון שזה מסייע לסיכום הסוגיא".

ושוב, בשבוע הבא. הוא נכנס לביתו של החזון איש.

והם למדו בהתלהבות ושמחה, את התורה עצמה כצורתה וכפי שהיא נבראה, עד שבן ציון יכול היה לנגוע בה ופשוט לאחוז אותה ולצאת עמה במחול – בהבנה שאין למעלה ממנה.

האם "יש יד לפאה או אין יד לפאה", זו הסוגיא. עד עכשיו נאמרו כל הצדדים שרק יכולים להיות האם "יש יד לקידושין או אין יד לקידושין", וכעת, אחרי הספק לגבי קידושין, ורק אחריו, מגיע הנידון לגבי הפרשת פאה, וכפי שמסביר הר"ן.

כך, כמה שבועות ברציפות. בן ציון נכנס ביום שישי, אחרי שבוע של לימוד הסוגיות כעשר פעמים ויותר. והחזון איש התיישב לידו ולמד בהתלהבות ויחד הם פרשו שוב את הגמרא כשמלה. עד שהגמרא בפלא פשטותה, הנהירה להם כעצם השמים לטוהר.

הוא יצא מהבית של החזון איש והעולם נצץ לפניו. הוא התפלא עד כמה תענוג אפשר לטעום בסוגיא אחת של גמרא הפשוטה ביותר, אם היא ברורה ביותר, הגמרא, הרש"י, התוספות, בעיון. וכיצד ברגע שהכל כל כך ברור לפתע ככה בהליכה סתמית ברחוב, באופן טבעי בלא מאמץ מכוון הוא מעמיק בלב הסוגיא בנקודות למדניות נוספות. להתענג בתענוגין.

כך, עם מרן החזון איש, כמה שבועות.

חלפה תקופה של יותר מחודשיים, ובאחד מימי שישי, בן ציון אמר לחזון איש: אינני צריך עוד את ה'עזרת נשים', אני יכול לחזור להיכל הישיבה.

החזון איש נפרד ממנו. כלומר, הבחור ירד מהר סיני ושב לישיבת פוניבז' – נכנס להיכל הישיבה, כמאז.

ולמד בהתמדה ובאהבה רבה.

עד שהרב מפוניבז' אמר כחצי שנה לאחר מכן, לרבי יהודה עדס: "לך וראה לימוד התורה מה הוא, בלימודו של בן ציון פלמן".

אגב, שם באותו מקום – ב'עזרת נשים' של כולל חזון איש, לימים, נפתח ממנו המעיין של השיעורים שנאמרו מפיו עד סוף חייו. (ללא שם)

לפני המועדים היה הגה"צ רבי בן ציון פלמן זצוק"ל מרבה בשיעורים בענייני החג, ושילב התעוררות ומוסר.

בערב חג השבועות דיבר אודות חייו המפותלים של דוד המלך ע"ה, האריך בפירוט מתוך ההיסטוריה של המשיח על פי חז"ל, וכפי שכתוב בהקדמה לספרו "שלמי תודה – חג השבועות", דברים יקרים מפז. מידי שנה בשנה ובקביעות, כאשר דיבר על מהלך חייו של משיח ה', זלגו עיניו דמעות חמות..

קרה פעם אחת שלא רק שהוריד דמעות, אלא פשוט התחיל לבכות, ולבכות ברבים, היה זה כאשר הקריא את הפסוקים ודברי חז"ל: "לא גבה לבי בשעה שמשחני שמואל למלך" אחרי 28 שנה של רדיפות והשפלות, ו'מוזר' –הייתי לאחי, ו'נכרי לבני אמי', בכל זאת 'לא גבה לבי ולא רמו עיני בשעה שמשחני למלך'", באותו רגע פרץ בבכי, ולא יכול היה להמשיך את השיעור.

כל מי שהכיר ידע והבין: זה מה שהיה הוא, מציאותו של ר' בן ציון היתה הטהרה הזו: "לא גבה לבו ולא רמו עיניו".

לדיבורים שלו ששולבו בתוך השיעורים, היה כוח אדיר להקנות ענווה, להקרין אמת, ולהעניק חום פנימי. שמחת חיים של רוממות. (ללא שם)

אחד ממשתתפי השיעור מספר: "שאלתי אותו מדוע הוא מוסר כל כך הרבה שיעורים על 'חנוכה' (מר"ח כסלו כבר החל למסור). הוא שתק ולא ענה. ושוב הפצרתי בו מאד שיגלה לי את הסוד, כי ידעתי שאינו עושה דבר ללא מחשבה, ואם הוא מרבה בשיעורים על חנוכה, על חשבון אוצר גדול של חומר שיש לו בכתובים, מסתבר שיש לו טעם סמוי. ושוב הפצרתי בו. בסופם של תחנונים, פתח והסביר, וכך אמר" – סיפר התלמיד.

"הרגיל בנר חנוכה הוו ליה בנים תלמידי חכמים", כך כתוב בגמרא, ושאלו את ה'חתם סופר' כי יש שרגילים בנר חנוכה ושבת ואין להם בנים תלמידי חכמים? והוא זצ"ל השיב 'רגיל בנר' משמעותו שהוא מהדר בנר עם כל דקדוקי ההלכה שבו, לצאת את כל הדעות, לכתחילה שבלכתחילה. ויסוד הדבר מובא כבר בקונטרס סוד הדלקת נרות חנוכה המיוחד לרבי יצחק סגי נהור בנו של הראב"ד, שכך קיבל מאליהו הנביא זכור לטוב. ולכן, אמר ר' בן ציון, אני מקפיד למסור שיעורים רבים על חנוכה וכן בהלכות שבת על נר שבת, כדי שידעו את כל דקדוקי ההלכה ואת כל השיטות כדי שאנשים יזכו לבנים תלמידי חכמים. (ללא שם)

בתקופה שמסר שיעורים בדיני ברקים ורעמים, פלוני ניגש ותמה באוזניו: "מדוע הרב מוסר שיעורים על נושא כזה, וכי חסר נושאים?!"

ר' בן ציון לא היה סבור שצריך לטרוח ולענות לו (וכי יש מקצוע בתורה שאין עליו שיעורים עמוקים), לכן לא השיב לו, ושתק. אבל פעם אמר לחברותא "ברוך ה' שבשיעורים בדיני ברקים ורעמים אפשר גם להחדיר ולהשחיל איתם יחד הרבה אמונה", כי "ברקים ורעמים הם כדי ליישר עקמימות שבלב". וכן הלכות הנוגעים לגשמים, כי השנה היא שנה שחונה, ואני מעורר פה ושם על עצירת הגשמים שהם מבשרים לא טוב, אני מפחד משנת הבצורת, יותר מאשר מהסקאדים של סדאם חוסיין (שנחתו על ארץ ישראל באותו חורף), כי מציאות הגשמים אינה מתנהלת על פי טבע כלל, כי מפתח הגשמים הוא רק בידי שמים, וממילא עצירת הגשמים מלמדת כי הקב"ה אינו חפץ להשפיע עלינו ח"ו, אבל לטילים, הרי לכל טיל יש כתובת. (ללא שם)

את השיעור שמסר ב'נחלת משה' לפני החגים, חזר מידי שנה כמעט על אותם דברים – הלכה למעשה ודברי התעוררות עם הוספות מועטות.

משתתפים רבים חשבו לתומם, כי אלו השיעורים שיש לו באמתחתו לקראת החגים, ולכן חוזר על עיקרם מידי שנה בשנה. אך הנה כאשר התחיל להוציא את ספרי 'שלמי תודה', סיפר אברך, גיליתי כמו אחרים, כי אוצרותיו מלאות גדושות במאות עניינים הלכתיים מחדדי למדנות, ובהם סברות וחידושי חידושים.

הגיע הרגע שלא יכולתי להתאפק. היה זה כאשר יצא לאור 'שלמי תודה' על סוכה ספר גדוש בחידושים בהלכות סוכה מתחילה ועד סוף, החלטתי לגשת לשאול את הרב, וזה לא היה פשוט בכלל לשאול את הרב כאלו שאלות, אבל הייתי נסער ו'קטנות הייתה בי': "מדוע הרב מוסר מידי שנה לפני חג הסוכות את אותם השיעורים שוב ושוב, הרי הספר החדש עמוס בדברים שהרב יכול היה לדבר עליהם?!

הרב לא ענה לי מיידית. למחרת פגש אותי ואמר: המטרה היא תועלת הכלל, וצריך למסור שעורים על דברים שהציבור יכול להבין. מה שאני מוסר כאן ברבים, אלו דברים אמיתיים וסברות שהציבור יכול לקבל מהם תועלת ממשית, וסבורני שאת זה הציבור צריך לשמוע.

השתוממתי. כיון ש"זה מה שהציבור צריך לשמוע" הטמין בקרבו את האוצרות ולא מסר אותם ברבים מעולם. (ללא שם)

סיפר אברך:

הבחנתי באחריותו למען הציבור וטובת הכלל, בהזדמנות מרתקת אחרת.

בשבת הגדול אחרי תפילת מוסף כאשר כולם יצאו לביתם לסעודת שחרית, הגרב"צ נשאר בבית הכנסת לבדו ממש, רק אני נותרתי בחדר הסמוך, וכנראה שהרב לא שם לב והיה בטוח שהכל כבר יצאו לסעוד את סעודת השבת עם בני משפחתם. חוויתי מחזה נפלא ביותר.

מי שהכיר את ר' בן ציון, ראה אותו תמיד רגוע ושליו ויציב מאד בהנהגתו, ובעיקר, ללא תנועות חיצוניות מיותרות. "אבל הנה כעת ראיתיו בעת הכנת השיעור אפוף במתח רב. הוא עשה תנועות החריגות לו, כמו שהתרומם לפתע מהכא, וחזר בקול על הדברים ובתנועות ידיים – חושב בקול רם, סוער וגואש ורותח. ומפעם לפעם כמו נלחם על עצמו בתוך תוכו, ושמעתי אותו אומר לעצמו "זה כן טוב", "זו חומרא שאי אפשר להגיד אותה ברבים", זה לא כדאי לומר, לא כל הציבור יבין, נראה לי שעדיף לא לומר" כך שוחח עם עצמו בהחלטיות, "כן, כן, את זה צריך להגיד", "זו הנהגה שלא חייבים לקבלה" בנוסחאות הללו אמר אחרי כל קטע שסיים, כדאי להגיד", או "את החלק הזה עדיף כן לומר". המעמד ההוא של האחריות היה נורא.

לא האמנתי למראה עיני, כיון שמעולם לא ראיתיו בכזה פחד ומתח. (ללא שם)

בני ביתו של רבי בן ציון מציינים על מתח נוסף מיוחד שהבחינו עליו, היה זה כאשר רב מפורסם בארץ הקודש מפרסם פסק הלכה שהיה צורך להעיר נגד הענין. והיו לר' בן ציון ראיות רבות כנגד הפסיקה ההלכתית שהתפרסמה, והוא אכן מסר על כך את השיעור בליל שבת קודש בבית הכנסת "'בית יחיאל', אבל באותו יום שישי היה במתח מיוחד, גם עיין ולמד זמן ממושך בספר 'חפץ חיים' הלכות לשון הרע. (ללא שם)

בשנת תש"ס, חלפו ארבעים שנה מתחילת סדרות השיעורים שלו בהלכות שבת והמועדים, והחברותא שלו התבטא: 'אני כמו משתגע מרוב תימהון' כי הנה התחלנו ללמוד הלכות מוקצה בעל פה –, אבל למרות זאת התחיל אתי שוב מרישא ועד גמירא. ובשעה הקרובה שלפני אמירת השיעורים, היה שרוי בריכוז ובמאמץ מוחי. הוא הלך ברחוב תפוס שרעפים.

וכך היה מידי שנה לפני חג ומועד, הייתי תמה לעצמי: ריבונו של עולם, הרי את ההלכות הללו של חנוכה, או פסח ושאר המועדים, למדנו יחד כבר כעשרה פעמים! בעיון ובמתינות – את הסוגיות בגמרא, את הבית יוסף , השולחן ערוך ונושאי כלים, ואת המשנה ברורה וביאר הלכה, וחזרנו וסיכמנו בכל סידרת לימוד, אולי עשרים פעמים, וגם נגענו בנושאים הללו בהזדמנויות אחרות במשך השנים, ומדוע תמיד לני חג (או לפני שהעלה את החידושים על הכתב ב"שלמי תודה") הוא מתחיל יחד עם הכל מחדש, כאשר גם מתוך החלום הוא כבר יודע לומר את החידושים הללו, מסדר לעצמו שוב את הענין, כאילו לא למדנו מעולם, פסיעה אחרי פסיעה במשנה ברורה והסוגיא בסבלנות אין קץ.

התשובה שבה הרגעי את עצמי – כחברותא שלו – כי תורה אינה מקצוע מת, אלא מקצוע חי, ודברי חכמינו "בכל יום יהיו בעיניך כחדשים" – משמעותם, שהם יהיו חדשים כל כך עד שיוכלו לברך עליהם כעת 'שהחיינו' בשם ומלכות. חדש! כמו כן נזכרתי אז בדברי חז"ל "דברים היוצאים מן הלב נכנסים ללב" והסברתי כי לשיטת ר' בן ציון הכוונה שהשיעורים אינם יוצאים מחמשת מוצאי הדיבור, לא! "אלא יוצאים מהלב".

לכן, אם ר' בן ציון יאמר את השיעור של אתמול, שיודע אותו על פה מאמש, משמעותו של השיעור יהיה 'שיעור ישן, שיעור מת', ורבי בן ציון רצה לומר 'שיעור חי' חדש שנולד כעת למזל טוב. כנראה שכך נמסרת התורה בהדרתה – מדור לדור, בשיעורים חיים. (ללא שם)

בשלהי ימי הקיץ, היה נוסע לכמה ימים למנוחה, במושב 'בית מאיר' בהרי ירושלים. את המנוחה קיים בכך שישב מבוקר עד ערב ספון במרפסת הבית או בתוך בית המדרש, על התורה ועל העבודה. בדרך כלל לקח אתו לימים אלו חלק מכתביו ומשיעוריו, לחזור עליהם וללבנם שוב בעומק הסוגיא.

הרבנית תמיד המריצה אותו בשמחה מרובה – שיסע, ונסעה לצדו ולמענו, כיון שידעה ששם הוא יושב הרבה על מרפסת הבית ונושם אויר צח לבריאותו, מחליף אוירה ברוגע ולומד ברציפות.

ויהי היום. יוצאים לדרך, עם הפעקלאך למושב 'בית מאיר'. קיץ תשנ"ז.

הדבר שהחזיק בידו כל משך הנסיעה היה שקית הטלית והתפילין. אחד הילדים המציע לו להחזיק במקומו את הטו"ת, הוא מיאן ואמר: "דומה הדבר לאדם שמחזיק בידיו צרור יהלומים, שאינו מוסרו לאחר להחזיק אותם, גם אם הוא נאמן עליו, כך הם התפילין, המצוה שמקיימים בהם יום יום היא כה גדולה, ולא אפקידם בידי אחר".

כאשר הגיעו למקום, הבחין להפתעתו כי בדירה אין מזוזות, התברר כי צבעו את הדירה, ובמהלך השיפוץ הורידו את המזוזות, וכיון שהן היו ישנות והיה ספק על כשרותם הזמינו חדשות, והם עתידים להגיע בקרוב.

ר' בן ציון אמר לבני המשפחה כי אסור להתגורר בבית כל זמן שאין בו מזוזה, שהרי בשו"ע (יו"ד סימן רפ"ו סעיף כ"ב) כתוב שהשוכר בית בארץ ישראל חייב במזוזה מיד, משום ישוב ארץ ישראל. והרמ"א מוסיף, ש'שואל' דינו כשוכר. וא"כ אסור לדור בדירה ללון בה בלילה, אפילו יממה אחת ללא מזוזה.

מה לעשות? יש שתי ברירות, או לנסות להשיג מזוזות מגמ"ח, או פשוט לחזור לבני ברק ולוותר על הנופש. כמובן שהכל העדיפו את האפשרות הראשונה אחרי טרחה כה רבה ותקווה למנוחה, אך לא היה קל להשיג גמ"ח מזוזות מרגע לרגע וגם לשגר את המזוזות עד המושב. בני המשפחה החלו להתרוצץ בענין.

בינתיים, רבי בן ציון נכנס לבית הכנסת. אחד האברכים תושב המקום ששהה בבית הכנסת, ניגש לר' בן ציון לומר 'שלום עליכם', ר' בן ציון התעניין, האם הוא יודע היכן אפשר להשיג כאן מזוזות לשבוע.

האברך חייך חיוך של הפתעה: "בדיוק יש לי כמה מזוזות. היום רכשתי מזוזות חדשות, ובעוד שבועיים אני אקבע אותם בדירה של בני". רבי בן ציון נדהם מההשגחה פרטית המופלאה. ואכן האברך השאיל לו את המזוזות (כאשר הגרב"צ מכוון מראש שלא לזכות במזוזה, בכדי שיוכל להורידה כשיוצא מהדירה). ויהי לפלא.

חכך הגאון בדעתו, הרי מעולם לא קרה שהגיע לדירה שאין בה מזוזות, וכאשר בכל זאת הגיע לידו כזה מקרה, מסתובב הענין בהשגחה חיש מהר בדרך נס, שיפגוש באברך שהיה בבית הכנסת ובדיוק יש לו עכשיו מזוזות בנרתיקו. הרהר וחשב, כי יש בכך גם אות משמים שעליו ללמוד הלכות מזוזה.

ואכן בימים הבאים ב'בית מאיר', הסיט את סדריו המתוכננים והתיישב ללמוד שוב בעיון הלכות מזוזה מסוגיות הגמרא עד השולחן ערוך עם המפרשים, וחידושים רבים עלו בכדו מן המעיין. בחורף שלאחריו מיד אחרי החגים סידרה של כעשרה שיעורים בהלכות מזוזה. ויהי אור. (ללא שם)

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓