• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
באחד השיעורים אמר, יש 'אדם אחד' שבשנת השביעית לפני כל פרוסה שאכל בסעודתו, נהג לומר שכל הכסף של שביעית בארץ מתחללים על פרוסה זו, ומיד אכלה, ובכך הציל אנשים רבים מסחורה בשביעית. הוא הוסיף והעמיק הלכתית בסוגיות.

האדם ההוא, היה ר' בן ציון פלמן… (מתוך הספר 'ללא שם')

פעם סיפר: יש 'אדם אחד' שבערב פסח דקות ספורות לפני כניסת החג, מנהגו לקחת מצה שעדיין לא הופרשה ממנה חלה, ולהפריש ממנה 'חלה' על מצות של כל מי ששכח להפריש חלה, ובכך הציל אנשים רבים. הוא דן עם שומעי השיעור האם פעולתו תועיל גם לאנשים מחו"ל או רק מארץ ישראל – נידון רב פארות.

האדם ההוא שסיפר עליו, היה ר' בן ציון פלמן. (מתוך הספר 'ללא שם')

שכנו בבנין: הרב פלמן אמר לי פעם, כי הוא מכיר מישהו שבמשך שתים עשרה שנה כל לילה לפני שהלך לישון, למד כמה משניות וחזר עליהן בעל פה כמה פעמים עד שנרדם, ולמחרת בוקר מיד לאחר שאמר 'ברכות התורה' שוב חזר – על אותן המשניות המועטות. כך מידי יום ויום. עד שלאחר שתים עשרה שנה הוא ידע את כל ששה סדרי משנה בעל פה בזכות הלימוד הזה. הגרב"צ לא אמר לי מי היהודי, אך בהזדמנות שמעתי מפי רבי משה אהרן ברוורמן (חבר חדר של ר' בן ציון פלמן בישיבת פוניבז') שסיפר כך: לפני שר' בן ציון נרדם, מנהגו היה לשנן כמה משניות בעל פה, ולפעמים נרדם באופן שהמשניות עוד היו פתוחות, ולקחתי את המשניות והנחתים על הכיסא הסמוך למיטתו.

כמה מישהו יש בעולם?…

ושוב "מעשה שהיה" – לשונו של רבי בן ציון.

הנה ידועים דברי חז"ל שהקב"ה מבקש 'פתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם', ולכן כאשר אדם מקבל על עצמו 'קבלה' באופן מוחלט ורציני, הקב"ה מסייע בידו שיוכל לעמוד בה.

מעשה באברך מרמת אלחנן שהכרתי אותו – כך אמר – שהיתה לו קביעות כל יום לומר אחרי תפילת שחרית בבוקר את כל ט"ו 'שיר המעלות' שבתהילים במדרש בבראשית (פרשה ס"ט אות י"א) כתוב שכאשר יעקב אבינו היה בבית לבן לא שכב לישון בלילה, אלא היה יושב ואומר את ט"ו שיר המעלות שבספר תהילים. רואים שיש מעלה מיוחדת באמירת 'שיר המעלות'.

יום אחד מיד אחרי התפילה, התגלגל לידו ענין דחוף של 'הכנסת כלה', ודחה את אמירת התהילים לאחר כך.

אחרי שסיים את פעילותו וחזר לביתו, נשכח ממנו שעדיין לא אמר את התהילים.

ויהי בצהרים. לפתע דפק בביתו החברותא שלו לאמור: "לפני חצי שנה ב'תענית אסתר', נסעת איתי להתפלל בקברי צדיקים ב'הר הזיתים', ושכחת אצלי ברכב את ספר התהילים שלך. באתי להשיב לך, הנה התהילים ששמך כתוב עליהם".

"פלא. חלפה חצי שנה מאז אותה נסיעה, ובדיוק היום הגיע להחזיר את התהילים. ומדוע בכלל החליט לטרוח ולבוא, הרי יכול היה להמתין למחר בבוקר להחזירם כאשר אנחנו נפגשים ממילא" – הרהר האברך לעצמו. ולפתע.

ולפתע נזכר, כי היום לא אמר את התהילים! מיד התיישב ואמר את ט"ו שיר המעלות.

מובן ,שהחברותא, לא ידע שום דבר מהענין, אבל הקב"ה גלגל את הדברים שיחליט ושיבוא, למטרה זו, כדי שיזכור לומר את התהילים.

וכך הדבר בכל ענין וענין, גם בדורנו אנו: אדם רציני שמקבל על עצמו באמת, הקב"ה שלח לו תזכורות וסיוע לקים את החלטותיו. האדם רק צריך לפקוח את העיניים, לשמוע ולראות את קול ה' שמדבר אליו. לראות כי כאשר הוא פותח פתח קטן, הקב"ה מסייע לו, מקרוב.

האברך "שהכרתי אותו מרמת אלחנן", גם במקרה זה הוא הרב פלמן. (מתוך הספר 'ללא שם')

כשרצה להוכיח את ילדיו – והלא ילדים זקוקים לתוכחה – כיצד עשה זאת ר' בן ציון?

בסעודות שבת מנהגו היה בדרך כלל, לפתוח 'משנה ברורה' וללמוד (ואחר כך אומר גם דברי אגדה), לימוד ה'משנה ברורה' לא היה על פי סדר מסוים. בדרך כלל למד הלכות שבת – מבשל או מוקצה ועוד. אבל לפעמים פתח הלכות אחרות ב'משנה ברורה'. לדוגמא, ליל שבת אחד למד את ההלכה המדברת בחומרת איסור דיבור בשעת התפילה. מי יכול לעמוד על סודו, מדוע בחר דווקא הלכות אלו?

אבל מי שהיה צריך לדעת, ידע!

כי ר' בן ציון הבחין שאחד מבני המשפחה דיבר בתפילה בליל שבת. בעת התפילה וגם לאחריה לא העיר לו, אבל בסעודה פתח ולמד את ההלכה…

כך במקרה נוסף, כשאחד מבני הבית הדליק בשבת אור בטעות ואיש לא הבחין בכך, הוא למד אז הלכות הבערת אש בשבת, ללא כל תוספת הערה. והמדליק הבין. כאשר הבחין פעם שאחד הילדים עבר על ספק איסור בורר, פתח אחר כך הלכות בורר ולמד את ההלכות.

אבל היו כמה פעמים, שלא יכול היה להמתין לאחר כך. לפתע ראו שנתקף ברעד. הוא ראה שאחד מהיושבים בשולחן נכשל ממש ב'בורר' – והוא החל לרעוד. גם במקרה זה בלם את פיו, ולא העיר דבר מפורשות, אלא שאחר כך למד הלכות בורר, בפנים חיוורות… (מתוך הספר 'ללא שם')

אחד מבניו הגיע פעם מהישיבה, ביום שיש בצהרים, עיין בספרים הישנים (שעברו בירושה מהסבא) ורצה שאביו ייתן לו את אחד הספרים במתנה. הבן הפציר מאד, אך אבא סירב ולא פירט מדוע. הבן הפציר שוב.

למחרת בבוקר בסעודת שבת, פתח הגרב"צ כהרגלו ספר כדי להקריא הלכה. הפעם בחר ללמוד הלכה רחוקה מספר שמירת הלשון סוף חלק ב', בחתימת הספר פרק ד', והקריא את לשונו של ה'חפץ חיים':

"עוד אמרתי לעורר על דבר אחד, שנכשלים בו בני אדם. הנה ידוע שעוון גזל הוא גם מקרוביו, ואפילו אביו ואמו כדאיתא בבא קמא, ופשוט דהוא הדין הלאו ד'לא תחמוד' שייך גם כן לכל… וכן כל כהאי גוונא מתנות של רשות, שאין בליבו של הנותן לתת, כי אם לאחר הפצרת רעים, יש בזה משום לא תחמוד" וכו'.

לאחר מכן סיפר עובדה נאה מה'בית הלוי', בענין 'לא תחמוד', "ורק אני הבנתי היטב מה היה טמון בציטוט ההלכה, ומאז ידעתי כי לבקש ולהפציר לקבל משהו מאדם, ואפילו מאבא, יש בכך חשש לאו דאורייתא. הדברים נכנסו לליבי", סיפר בנו שיחי'.

"השתתפתי בחתונה של גביר גדול, שהחזיק את הכולל שבו למדתי" – סיפר אחד הילדים – "היתה זו חתונה יוקרתית, וכאשר באתי אחר כך באותו לילה לבקר את ההורים, תיארתי באוזני אמא את החתונה ואת 'נפלאותיה' – המאכלים והתפאורה, ופירטתי בתיאורי צבע עזים את האירוע הנדיר והמיוחד, והתבטאתי (כדי לתאר במקסימום): 'זה היה משהו מעין עולם הבא'…

"אבא זצ"ל שהיה בחדר הסמוך, כנראה שמע את שיחתי. הוא לא נשאר בשתיקה. קם ממקומו, ניגש אלי ואמר לי: 'יענקל, אבל אתה יודע ש'אמן יהא שמיה רבא' אחד, שווה הרבה יותר מכל מה שהיה שם בחתונה!', חייך ונפטר ממני לשלום…". (מתוך הספר 'ללא שם')

גם בתפקידו כ'ראש כולל', כמעט לא העיר לאברכים (הדוגמא האישית כראש כולל, היתה הברוכה ביותר). בכל זאת קרה לפעמים שלא היתה ברירה והיה הכרח להוכיח, מה עשה? העיר בעקיפין.

כך היה מנהגו, חוק ולא יעבור, לא להעיר בצורה ישירה, אלא רק בעקיפין. דיבר בשיעור באופן כללי על הענין הזקוק לחיזוק ותוכחה.

"אספר לכם" – אמר פעם בפתאומיות בעיצומו של שיעור בכולל. "בשיעור שאני אומר בבית הכנסת 'אור החיים' בליל שבת, השתתף יהודי מבוגר שמיד כשמגיע הוא מתיישב ונרדם. שאלתי אותו אחרי השיעור: 'האם אתה נהנה מהשיעור?' והשיב: 'אני לא מצליח ולא שומע בכלל את השיעור, כי מיד אני נרדם', שאלתי אותו: 'אם כן מדוע אתה בא לשיעור, אתה יכול לשכב במיטה זה יותר נח!', והוא השיב: 'בבית אני לא נרדם, וכאן אני נרדם מיד!', הרי שאני 'הרב המרדים'"…

האברכים שנרדמו באותו שיעור – הבינו את תוכחתו, ולא חשו נפגעים בעקבות החיוכים והענווה.

קרה שניגש לקבוצת אברכים שעמדו יחד, שח איתם על ענין הצריך חיזוק – והדברים היו מכוונים לאחד מהעומדים. ההערה העקיפה היתה מיועדת אליו.

בסוף הזמן בחודש אדר, היה פעם רפיון בכולל בשמירת הזמנים, הוא אמר אז מתוך חיוך כדרכו, בסוף אחד השיעורים: "בגמרא במגילה כתוב: 'בזמניהם, זמנו של זה לא כזמנו של זה' – אותם אברכים שמגיעים מאוחר לכולל, מקיימים את הפסוק בזמניהם, כי זמנם הוא לא כזמן שאר האברכים – זמנו של זה לא כזמנו של זה…". המאחרים הבינו היטב. (מתוך הספר 'ללא שם')

ר' בן ציון השתתף ב'שלום זכר' בשכונת 'רמת אלחנן'. בשולחן מולו ישב יהודי שהחל לדבר לשון הרע במילים בוטות, על תלמיד חכם מגדולי הדור. ר' בן ציון לא הגיב מילולית, אבל יישר את ראשו והסתכל עליו ישירות בעיניים כעוסות: "פניו של הרב פלמן האדימו כסלק, כפשוטו ללא גוזמא!" – העיד המעיד.

היהודי המדבר הבחין בכך, והשתתק.

במשך כל השבת חש אותו יהודי תחושה מרה, ומיד במוצאי שבת הגיע לבקש סליחה, "על כך שהרב כועס עלי". ר' בן ציון פרץ בחיוך רחב: "ממני אתה מבקש סליחה?! בי לא פגעת כלל, אתה פגעת ברב … ממנו אתה צריך לבקש סליחה. בי לא פגעת מאומה!", והחיוך שב למקומו.

"במשך חיי ייסרו אותי בהרבה תוכחות, גם השמיעו שיחות מוסר על דיבורי לשון הרע, אבל תוכחה כזו, בלי מילים, לאחר מכן חיוך רחב פנים, השפיעו עלי יותר מכל התוכחות שקיבלתי" – אמר האיש, "וריסנתי מעט את פי מכאן ואילך"… (מתוך הספר 'ללא שם')

במשך שנים רבות, מסר ר' בן ציון שיעור בביתו בליל שבת לאחר הסעודה, לבחורים מישיבת פוניבז'.

לפעמים לאחר השיעור יצא ועלה איתם לכיוון היכל הישיבה, ובדרך היו דנים ומלבנים את העניינים שנאמרו בשיעור. לאחר מכן שאלו הבחורים שאלות נוספות, בהלכה שהתעוררה להם במשך השבוע, כך שהדרך מביתו ברח' סעדיה גאון לישיבה, שאמורה היתה לארוך כמה דקות, נמשכה למעלה משעה. ההליכה היתה ברוגע ובנעימות, עד שהגיעו למרגלות הישיבה, שם נכנס ר' ב"צ ללמוד עם חברותא, עד השעות הקטנות של ליל שבת.

סיפר אחד הבחורים: "באחת הפעמים כאשר צעדנו יחד, שאל אותו אחד הבחורים שאלה, ובתוך דבריו הזכיר – שלא לצורך – שם של אחד הבחורים שהזיק לו וגרם לו עוול גדול.

"ר' בן ציון נעמד על עמדו. לא יכול היה להמשיך והחל לרעוד. פניו נעשו אדומות והוא לא אמר דבר, אבל אמר הכל!

"אנחנו, הבחורים שהלכנו איתו, נבהלנו מאד ממראה פניו, אחד מאיתנו התעשת ותיכף שאל שאלה אחרת, כדי להסיח את הדעת לנושא אחר. יראה גדולה נכנסה בנו על העוון הגדול של לשון הרע". (מתוך הספר 'ללא שם')

ר' בן ציון פלמן בבית מדרשו, הקפיד להקל על קריאת הילדים שעולים לתורה בבר-מצוה, היינו שלא הסכים שיעירו להם, רק אם הקריאה היתה שלא כדין גם בדיעבד. לא ידעו מדוע הקפיד כל כך – שלא להקפיד.

עד שבא ידידו רבי נחום מינקוביץ, וסיפר שהמקור לכך הוא ממעשה שרבי נחום סיפר לו, אודות הבר מצוה שלו שהתקיימה בבית ה'חזון איש', וכך סיפר:

"כשהייתי חתן בר מצוה, ה'חזון איש' הגן עלי שלוש פעמים:

"בתקופת הבר מצוה שלי, כבר היו נביאים של קלף במנין של ה'חזון איש' (קודם לכן לא הצליחו לרכוש נביאים על קלף), ולכן הייתי צריך להכין היטב את הקריאה של הנביא.

"נולדתי בחוה"מ סוכות, י"ט תשרי, והשבת שלפני הבר מצוה שלי היתה יו"ט ראשון של סוכות שחל בשבת. לאחר מכן עשו קידוש בסוכה שעל הגג.

"כיון שבימים הנוראים באו הרבה להתפלל עם החזו"א, והיה צפוף מאד בחדר, אמר החזו"א: 'למה להצטופף? נעלה על הגג ונתפלל שם!', ואמר שיעשו ברזנטים עם גג של בד שלא תהיה שמש, והמקום היה טוב עם אויר טוב, ושם התפללו עד אחרי החגים. בחצי השני של הגג, צא"י בנו סוכה לצורך הציבור (שהיה עתיד להתאסף ל'שמחת בית השואבה') ולא היה בה את החומרא של מעמיד דמעמיד של החזו"א. הסוכה היתה גדולה, ולכן החלטנו לעשות שם את הקידוש. אמא שלי אפתה עוגות וקנו שתיה, והכל היה מוכן בסוכה של החזו"א.

"בבוקר יום השבת שהייתי צריך לקרוא את המפטיר, כמה ממתפללי המנין עוררו שאלה, שהיות והמפטיר היום הוא בספר תורה מיוחד, בו קוראים את הפרשה של יו"ט, לכן יש הסוברים שלא להעלות קטן ל'מפטיר'. (המ"ב מביא שיטה כזו). ה'חזון איש' הבחין כי התעורר ויכוח, והתעניין על מה דנים ומה קרה, אמרו לו שיש שרוצים להחמיר שלא לתת לילד את המפטיר, מיד אמר ה'חזון איש': 'נו, לאזט אים לייענען' (תנו לו לקרוא) וחזר שוב 'לאזט אים לייענען'…

(בעקבות כך אמר פעם ר' בן ציון, שהוא הדין לגבי הקריאה עצמה של הילד, כל עוד שלפי הדין קריאתו טובה, אלא רוצים להחמיר, "אני מחמיר שלא לבלבל אותו ולא לעשות לו בעיות, כיון שילד חי מהבר מצוה כל החיים שלו, וממילא אם מבלבלים אותו זה מאד לא טוב").

"זו היתה הפעם הראשונה שהגן עלי – לגבי העליה וקריאת ההפטרה.

"הפעם השניה: לאחר התפילה, כאשר התכוננו לערוך את הקידוש של בר המצוה בסוכה שם, באו ל'חזון איש' ואמרו לו שהסוכה לא טובה, היא בנויה עם מעמיד של ברזל וכו' ואין כאן את החומרות של ה'חזון איש'. ענה ה'חזון איש': "קודם נעשה את הבר מצוה ואחר כך נתפלפל".

"רבי ביינוש פינקל שהיה נוכח במקום הסביר את דבריו, שה'חזון איש' לא סבור שסוכה כזו פסולה לענין הלכתא, אלא שדעתו היא שכאשר בונים סוכה, שיעשוה באופן שלא יהיה מעמיד דמעמיד ממק"ט, אבל אין זו סוכה פסולה, לכן בשמחת בר מצוה לא רצה ה'חזון איש' שיפריעו, ומי שלא רוצה שלא יאכל. ובאו כולם ונכנסו לסוכה – כולל ה'חזון איש', והתחיל הקידוש.

"הפעם השלישית שהגן עלי הייתה בעת שהתחלתי להגיד את הדרשה, התחילו לשיר ולהפריע לי, אמר ה'חזון איש' לציבור: 'נו לאזט אים' תנו לו, תנו לו לדבר, הקהל הפסיק לשיר עד סיום הדרשה. אמרתי את הדרשה בעברית, וכשסיימתי שאל אותי ה'חזון איש' בעברית: 'גמרת?', אמרתי שכן, אז הוא אמר לציבור נו, 'איצטער זינגט!' – עכשיו תשירו, ואז כולם שרו…". (מתוך הספר 'ללא שם')

יהודי בר אוריין מנכבדי קהילת 'נחלת משה', שם כיהן הרב פלמן כרב, סיפר על חופשת קיץ נדירה של הרב. וכפי שסיפר לנו, כך נספר לכם, כמעט מילה במילה:

אותו יהודי שיחי' נכנס לבית הרב, בעיצומם של שלושת השבועות, לקראת חודש אב, והניח כסף על השולחן. פתח ואמר: "כבוד מורנו ורבינו, הנה כסף לרב עבור קניית מזגן, שיהיה בבית שלכם לפחות מזגן אחד!".

היה זה בימים ההם, לפני חצי יובל שנים, כאשר עוד היו בתים רבים בבני ברק שלא היה בהם מזגן. וכמובן שאחד מהבתים הללו היה בית הרב פלמן.

הרב פלמן חיבב את כוונתו ואת רצונו לתת לו מזגן, והגיב: "תודה! ישר כוח! אבל כעת אני לא יכול להתקין מזגן, כי אין לי אפשרות לחבר את המזגנים לגנרטור שבת, ופירוש הדבר, שבשבת נאלץ לשבות בחום, לעומת ימי השבוע הממוזגים, וזה ההיפך מכבוד שבת, לכך אינני יכול לקחת את הכסף!".

היהודי לא רצה להחמיץ את ההזדמנות ליהנות תלמיד חכם מנכסיו, שזו זכיה רבה הנותנת חיים, לכן אמר לר' בן ציון: "עם כל זאת אשאיר את הכסף ביד הרב, לדידי הוא כבר שייך לרב. ויעשה הרב בכסף מה שליבו חפץ".

הרב הרהר רגע קצר, ולא סירב.

ר' בן ציון לקח את הכסף, ואף הסביר מדוע ולשם מה הוא לוקח. וכך אמר:

"היות שמידי שנה אני נוסע למושב 'בית מאיר' לנוח כשבועיים בחודש אב, אקח את הכסף לענין זה של החופשה".

היהודי הנכבד שמח לשמוע כי הרב יהנה מהכסף, ומיד החל לפסוע לכיוון דלת היציאה.

ואז הוא שומע דברים תמוהים ומרתקים:

חתנו של הגאון ר' בן ציון, שקודם לכן ישב בשתיקה בצידי החדר, התקרב לשולחן של הרב ותמה בקול: "לשם מה השווער צריך כסף לחופשה במושב 'בית מאיר'? הרי המקום ניתן לנו חינם אין כסף, בנדיבות ליבו של ראש הישיבה. אנו מתאכסנים בחדרי פנימיה של בחורים (כפי שהם נראים) ללא תשלום. אפילו הנסיעות מבני ברק עד 'בית מאיר' לא עולות פרוטה, כי רבי ישראל פלמן – אחיו של השווער, מסיע אותנו ברכבו, אם כן לשם מה אנו צריכים כסף, ועוד כסף גדול?!"…

התמיהה היתה תלויה בחלל הבית.

היהודי הנדיב, לא היה מסוגל ללחוץ על ידית דלת היציאה. עמד בציפייה לשמוע מה תהיה התשובה.

ר' בן ציון היה גאון השתקנים, אבל לנוכח תמיהה כזו נאלץ לענות, והנדיב שומע. התשובה: "אתה צודק, לא עולה לנו כסף. אך אסביר לך מה שקורה כאן:

"מידי שנה אני יוצא להחליף אוויר בהרי ירושלים, אמא סבורה שזה מאד חשוב לבריאותי, ובאמת אני מרגיש שהדבר מועיל. אבל, בקהילתנו יש משפחות שזקוקות גם הן לצאת קצת עם הילדים, הם חייבים את זה, אך אין להם פרוטה! תמיד כאשר אני נוסע לבית מאיר, המנוחה והאוויר מהולים בכאב ולא מיטיבים איתי לחלוטין, היום אשלח להם כסף, שיוכלו גם הם לצאת קצת עם הילדים. או אז המנוחה והאוויר ב'בית מאיר' בשנה זו – יהיו מושלמים! נופש טוב וראוי! בעזרת ה' נחליף כוחות ותהיה לנו אפשרות לשוב רעננים".

יצא מהחדר חתנו של ר' בן ציון בכפיפות קומה, יצא מהבית היהודי נדיב הלב. ונשם לריאותיו אוויר פסגות.

מושגים בבין אדם לחברו. (מתוך הספר 'ללא שם')

יהודי בני ברקי היה נתון בבעיה אישית מפותלת. חלק מהבעיה היה בכך, שמיאן לשוחח עליה עם איש, בוודאי לא עם אנשי יעוץ. הוא חשש שמא מישהו יידע על כך. וכיון שכך היה קבור עם צרתו בתוך עצמו. וזו לפעמים, צרה גדולה יותר מהבעיה עצמה… אין לו את הסיוע הנצרך, שהרי נאמר: "דאגה בלב איש ישיחנה" – לאחרים.

אחד מחבריו הקרובים הבחין במצוקתו ושוחח איתו עליה. היהודי אמר לו בחרדה כי אכן הוא חושש להתייעץ עם 'אדם גדול': "אני פוחד שהדבר יתוודע, ואין לי אמון בשום אדם שהסיפור שלי ישתמר בסודי סודות".

הידיד הבריק לאמור: "וכי אתה לא נותן אמון, לדוגמא, בר' בן ציון פלמן? וכי הוא יספר לאיש?!"

שמע היהודי את השם, ולא יכול היה להכחיש כי ממנו אין לחשוש. אך עדיין התחמק ואמר, כי עם כל זאת הוא מתבייש לשאול שאלה אישית כל כך לא נעימה. "זה מסובך בשבילי, הייתי מעדיף שר' בן ציון בכלל לא ידע מי השואל…" – אמר.

לאחר מחשבות, הגה ידידו רעיון נוסף מבריק: הוחלט ביניהם שאותו ידיד ילך לצידו של ר' בן ציון בזמן שצועד ברחוב, ויאמר לו כי יש יהודי יקר שאינו רוצה שהרב יראה אותו בעת השאלה, ומצד שני הוא מעונין לשמוע תשובה מהרב באופן אישי, והנה היהודי נמצא כעת מאחורינו.

שניהם היו משוכנעים שהרב פלמן לא יסובב את ראשו באופן אינסטינקטיבי, ולו רגע אחד. וכך , השואל ישאל בקול כשהוא הולך מאחור, והרב פלמן ישיב בקול ופניו לא יראו ולא יסתובבו.

כך עשו.

ואכן כך היה. ר' בן ציון קלט מיד את מהות המצוקה של האיש, לא הניע את ראשו, וביקש שהאיש יתחיל לשאול.

לאחר שהשאלה נשמעה, חשב ר' בן ציון מספר דקות. הם המשיכו בפסיעות איטיות האחד לצידו של הרב והשני מאחורי הרב.

ואז הרב השיב בקול רם, כמובן עם הראש לפנים: "תתנהג בוותרנות, ובמקרה הזה (כמו ברוב המקרים) הוותרנות תסלול לך כאן את הדרך הנוחה, הבעיות ילכו ויפחתו עד שייעלמו כליל. זו הדרך המועילה!"

השיח הסתיים.

הרב המשיך בדרכו ישר. האיש שמע לעצת החכם, וויתר, והבעיות הלכו, נעלמו והתאדו. (מתוך הספר 'ללא שם')

שנת תש"ל. הוא חוצניק, תלמיד חכם מופלג, בן עשירים, בן בנם של עשירים.

לאביו היה מפעל ענק של טקסטיל בפריז, שהיה עתיד לעבור לרשות הבן. אבל כיון שהבחור היה ירא שמים משכמו ומעלה, אבא הבין כי לא שייך להעביר לידיו את המפעל בפריז, שהוא בין הרבה גויים. ולכן רכש עבורו בנין מיוחד בבלגיה על גבול הולנד, ופתח שם מפעל דומה למה שיש לו בפריז.

בינתיים, הבן הצעיר נשלח מחו"ל לבני ברק ללמוד תורה. למד בפוניבז' כמה שנים.

התוכנית המקורית הייתה שבגיל עשרים הוא מתחתן, ואז הוא משתלב בעבודה במפעל המקביל. תוכניות…

חודש ניסן, חודשים ספורים לפני יום ההולדת העשרים שלו, אבא ואמא הגיעו לחוג את חג המצות בארץ ישראל, כדרכם של גבירים נכבדים. המטרה הייתה, שאחרי החג הם ילוו אותו ויחזרו יחדיו לחוץ לארץ. הם באו לבשר לו על כך.

הם בשרו לו על בנין המפעל בבלגיה גבול הולנד שממתין לו, ואחרי פסח הוא יורד איתם לחו"ל, כדי להיכנס לעסקים. כאשר במקביל יתחיל לשמוע שידוכים, ימצא את זיווגו, יתחתן ויתפרנס בכבוד.

הבחור שמח מאד עם הוריו שבאו לבקרו, אבל אמר להם: "אני רוצה ללמוד חמש שנים לאחר החתונה. גם אם אני שב לאירופה להתחתן, אני מעוניין ללמוד לפחות חמש שנים!".

אביו היה בהלם, הוא לא כל כך הבין כיצד לועסים את המאכל המשונה הזה. תמהו: "ללמוד כל היום אחרי החתונה?! הרי צריך פרנסה!", אבל כיון שבאופן עקרוני העריך את יקרת לימוד התורה, לא אמר לו מילה, שתק. ואחר כך הוסיף: "בסדר, תישאר כאן בארץ חמש שנים נוספות. אבל אני מבקש שבכל אופן תתחיל כבר בשידוכים, ותלמד את התורה אחרי הנישואין".

באופן כללי, האבא היה מאד מופתע, וקצת כאוב, כי לא היה צעיר, בן 58, ורצה לראות כבר כעת בחתונתו ובאושרו ולסייע לו. אבל הסכים למתווה.

האב לא הבין כיצד הבן הגיע להחלטה מבוגרת ורצינית, להסיט מפעלי אריגים הצידה במחי יד.

הם ישבו זה לצד זה באכסניה בירושלים בשכונת 'בית וגן', יום אחרי יום בימי בין הזמנים, וגם בימי חול המועד פסח בירושלים. הבן יקיר סיפר להם הרבה על ההווי שלו כאן בארץ הקודש, והם סיפרו לו הרבה מהבית באירופה. היה נעים.

ואז ביום בהיר על המרפסת, לרוח היום הירושלמית, אבא ואמא בקשו שיספר להם את האמת, מה עבר עליו שהגיע עד הלום.

הוא נענה לבקשתם וסיפר:

"זה החל כך: לפני כשנתיים וחצי, נודע לי על שיעורים קבועים של הרב בן ציון פלמן הנאמרים באידיש – שפת האם שלי. החוצניקים שבישיבה שילבו אותי בשיעור. הסגנון של השיעור היה טוב בשבילי, כי הרב פלמן נכנס לסוגיא מהשורש שלה, עם ה'ראשונים' עד ההלכה למעשה, בצורה ברורה ומסודרת. הוא החייה את 'הלכות שבת' והכניס לי גישמאק. וכך שיעור אחרי שיעור. השיעור התקיים בבית שלו.

"היו כאלו שקבלו אז מושגים של למדנות, אושר ושמחה בלימוד התורה, אני קיבלתי שם משהו נוסף, מעניין. תשמעו אבא ואמא היקרים!

"ההתלהבות שלו בשיעור, האווירה בשיעורים, הרהיטים וכל הסובב, נתנו לי מכה של כף הקלע, כאילו העיפו אותי מסוף העולם ועד סופו. גיליתי עולם חדש, מעניין. לעולם הזה קורים: 'אברך'. הבנתי מה המשמעות של המושג: 'אברך'".

אבא הפסיק את שטף דיבורו בתמיהה: "וכי אני לא הכרתי אברכים לפני המלחמה בהונגריה?! וכי לא דיברנו כמה פעמים בבית על אברכים, וכי עד עתה לא שמעת על המושג 'אברך'?! אני לא מבין, מה גילית בר' בן ציון?"

"אתה צודק. עם כל זאת ההפתעה שלי הייתה גדולה, התחדש לי דבר שלא הייתי יכול להגיע אליו מעולם, ולעולם!

"אינני יודע אבא, כיצד אתה מסתכל על האברכים העניים כיום בארץ ישראל. אני בכל אופן עד היום, ידעתי כי בשנים שלאחר החתונה, או שאני מחליט להיות בבחינת מלאך הלומד כל היום – וחיי המשפחה שלי לא נורמליים, או שאני מחליט לחיות חיים נורמליים ולא נשאר בכולל".

"כאשר ר' בן ציון פלמן מוסר את השיעור, הילדים ישנים במיטות בסלון (חה, חה, אני אומר סלון אבל זו בדיחה… הכוונה ל'חדר הגדול', שבו בני הבית סועדים בשבת, ובו ישנים הבנים בלילות, כי הבנות ישנות בחדר הסמוך), בבית: 2 חדרים, מטבח ומרפסות. אנחנו הבחורים יושבים על צדי המיטה ומאזינים לשיעור הנלהב. ואם קורה שילד בוכה, הוא לוקח את הילד מחזיקו ונותן לו בקבוק, ותוך כדי הוא ממשיך את השיעור.

"לאחר חודשים ארוכים של השתתפות קבועה בשיעורים, הכרתי מול העיניים דוגמא של ניהול בית נורמלי, אדם נורמלי, המנהל את החיים בצורה נורמלית לחלוטין, חי חיי משפחה המתנהלים בדרך התורה, ובתוך כל זה שקוע בתורה ובדקדוק ההלכה.

"בבית שלו פנימה, נולדו אצלי במוחי בני אדם חדשים. מחד גיסא חיי משפחה נורמליים, ובשמחה! ומצד שני שקיעות בתורה ובדקדוק ההלכה. זה השפיע עלי מאד, וגם התחלתי להתייעץ איתו בכל דבר.

"לאחר כשנה וחצי שהשתתפתי בשיעור, החלטתי שגם אני רוצה לחיות חיים כהגרב"צ, בית של בן תורה".

ואז הבחור החל אפילו להתחנן, כדי לרכך את הבעת הפנים המבוהלת מעט של אבא ואמא.

"אני רוצה להדגיש שוב, אבא, את האווירה המיוחדת בבית שכמותו אני מעוניין להקים: למרות שהבית קטן וצפוף מאד, אבל תמיד מבריק, נקי ומסודר להפליא, וזה ממש השפיע עלי להיווכח באמת, עד היכן אפשר לחיות כראוי למרות הכל!".

"פעם אחת כאשר יצאתי מן הבית ונשקתי למזוזה, אמרתי לעצמי במחשבתי ונשאתי תפילה: 'אלוקי, זכני עוד פעם אחת, ועוד פעם, להביט בבית שכולו יהודי מהמסד ועד הטפחות – ממפתן הדלת ועד הארובה, בית שכל פינה וזווית שבו ראויים הם לנשיקה כמו המזוזה'…".

אביו היה בסערת רוח פורתא. קם ממקומו והכריז: "הייתי מעוניין להכיר אותו! אחרי חג הפסח אני נכנס אתך יחד להיפגש אתו בביתו".

והביקור הגיע, הלכה למעשה.

האב התקבל במאור פנים. התיישב ושוחחו, והוא הוקסם מאישיותו של הרב פלמן.

עוד באותו ביקור, לקראת סיומו, האב שהיה גביר גדול, נעמד בהתרגשות והציע להגרב"צ: "הבה נעשה הסכם יששכר וזבולון. אני אפרנס אותך בכל מכל כל, ואף אחתן את ילדיך! ואתה תחתום אתי הסכם יששכר וזבולון".

ר' בן ציון סירב: "אמנם, אני לא יודע מהיכן אני חי, ואינני מבין כיצד אני גומר את החודש, ברוך השם מדי חודש נולדים ניסים חדשים, אבל בשום פנים ואופן אינני מוכן לעשות הסכם כזה!".

בתחילה, הבחור חשב ללמוד כמה שנים בלבד, אחרי החתונה, אבל כידוע עם האוכל בא התיאבון, ומי שטועם מנה הגונה מלחמה של תורה – מתאווה עוד יותר, וכתלמיד הגאון ר' בן ציון, ובהסכמתו והכוונתו השליך את הכל מנגד.

אבא המתין לו שנה ושנתיים נוספות, ומשראה בהערכה, כי הבן שלו דבוק לספסל הלימודים, מכר את המפעל לגורמים אחרים.

בהזדמנות נדירה, באחת הנסיעות ברכבת מהירה על גבול בלגיה הולנד, לכיוון אנגליה, הבחור שהתחתן והיה לאברך בעל משפחה גדולה, הראה והצביע לרעייתו על הבנין של המפעל שיכול היה להיות שלו. והקריא על פה בקול את דברי חז"ל:

"מעשה ברבי יוחנן שהיה עולה מטבריא לציפורי, היה רבי חייא תלמידו מלווהו והיה רבי יוחנן רואה כרם, ואמר לרבי חייא אתה רואה כרם זה שהיה שלי ומכרתי אותו בכך וכך, אותה שעה בכה רבי חייא בר אבא ואמר לו: לא הנחת לעת זקנותך כלום. אמר לו וכי קלה היא בעיניך שמכרתי דבר שנברא בששה ימים וקניתי דבר שניתן לארבעים יום, עולם כולו ומלואו נברא ב- ו' ימים, אבל התורה ניתנה לארבעים יום".

והרכבת כבר חלפה והותירה אחריה עשן ופיח, במרוץ החיים המאושרים.

אותו יהודי אבי האברך, בעל הנכסים, הוקיר את לימוד התורה הרציני של בנו, וגם הכיר תמיד תודה לר' בן ציון. ולכן, כמה פעמים נוספות הוא שיגר לו שליחים לבקש בכל זאת לערוך איתו הסכם 'יששכר וזבולון', כפי שהוא עשה בחכמתו עם כמה תלמידי חכמים. הבן ניסה לגייס את רבותיו – הרב שך והרב שטיינמן שישפיעו על הגרב"צ להסכים, אבל הרעיון לא יצא לפועל, ר' בן ציון התחמק.

לאחר שנים רבות שהצפיפות בבית החמירה מאד, עלתה הצעה לבנות ולהוסיף חדר לבית, אז ר' בן ציון פנה לאברך הבן התלמיד חכם: "יש לי כעת הזדמנות לבנות חדר, אין לי כסף, האם אתה יכול לבקש מאביך הלוואה לענין?". הוא שיגר מכתב לאביו (בימים ההם המכתבים היו הרוח המקשרת, לאו דווקא בטלפונים), האב השיב כי אינו מעוניין לתת הלוואה, הוא חפץ לעשות 'הסכם יששכר וזבולון'. ר' בן ציון מיאן ואמר, כי "אחרי כל הלבטים והשיקולים, עדיין הרגשתי היא, שבכך אני עושה מסחר עם התורה שלי. אינני מסוגל לעשות זאת! אלא אבטח באמונה תמימה בהשי"ת שיביא כל מחסורי!

העשיר הכיר שהרב פלמן כל כך נחרץ שלא להשתתף בהסכם כזה, נתן לו את ההלוואה, ואמר שאין צורך להחזירה… אך בסופו של דבר הבניה לא יצאה לפועל, ולא נזקקו להלוואה.

בעל הנכסים היקר הנ"ל לא אמר נואש, ובחכמתו סייע לו בדרכים עקיפות, באופן מתוחכם, עד שר' בן ציון לא ידע כי הוא עוזר לו בכספים, גם לנישואי הילדים.

אך לאחר הסתלקותו של בעל הנכסים, נודע לו לגרב"צ כי המנוח היקר ז"ל אכן סייע לו. ואז אמר לבנו: "בעז"ה אני אלמד משניות לעילוי נשמתו". בסיום השנה פנה שנית לבן: "למדתי אחד עשר פעמים את כל סדר זרעים עם פירוש רע"ב, ואחר כך עם פירוש רש"י לעילוי נשמתו של אביך, כהכרת טובה על שסייע לי בזמני כלכלה קשים".

עסקים טובים. (מתוך הספר 'ללא שם')

מספר נכדו של הגה"צ רבי בן ציון פלמן: "נכנסתי לבית הסבא. בחדר הסלון, אם תקראו לזה סלון, ישב יהודי בצד השני של השולחן מול סבא, והרצה את צרותיו. האיש בכה מפעם לפעם. פירט את מצוקותיו אחת לאחת לפרטיהן ונבכיהן.

"סבא ישב מולו ושתק כל הזמן. כל העת הסתכל עליו חזק בעיניים, הקשיב מאוד ונענע בראשו, כאומר 'אני מזדהה אתך ומבין אותך'. מרחוק היה נראה כי בשתיקתו והקשבתו הוא מועיל לו יותר מכל הדיבורים.

"כך ישב עם האיש שעה ארוכה, עד שהחזיר לו לפחות זיק מתקוותו, להחזיק מעמד ולשרוד עוד כמה שבועות, לעמוד בניסיונות ולהתחשל.

"סבא לא שם לב שראיתי. לאחר כרבע שעה אמר לי: 'ישנם אנשים הבאים לשפוך את הצרות והבעיות שלהם, לא בשביל לקבל תשובה ועצה, אלא כדי שיקשיבו להם, שיאזינו למה שעובר עליהם, וההקשבה מרגיעה אותם". ע"כ.

מה למדנו מר' בן ציון?

כי מטבעות הכסף, הן הביטוי המגושם ביותר של צדקה. יש נתינת צדקה אחרת, גבוהה יותר, בה הצדקה לא ניתנת בכלל מיד ליד, אלא מתבטאת בחיוך של עידוד, לפעמים אפילו לא בחיוך, אלא בהקשבה, או בישיבה ליד העמית, לשבת סתם כך, אף מילה אינה נשמעת- רק קרבתו של הידיד היא שמעודדת ומנחמת, ובכך נותנים צדקה ביד רחבה! כי צדקה אינה מחפשת דווקא את המטבעות, אדרבה, לרוב היא מחפשת את הלב, את מבע הפנים, את העיניים. (מתוך הספר 'ללא שם')

היו הזדמנויות נדירות נוספות שר' בן ציון פלמן הזיל דמעות. מול בן אדם, שמועות של רחמים, אבל לפעמים דמעות של ערגה וגעגועים.

יהודי נכבד מבני ברק שהלך תמיד בצידי דרכים, ללא שיח ושיג עם שכנים וקרובים, סבל מבעיות גופניות מורכבות, היה מתלווה לרב פלמן, ונכנס קבוע פעם בשבוע כדי להתעודד, להשמיע ולשמוע דברי ניחומים. ר' בן ציון היה מסייע לו כספית.

ויהי היום והוא הגיע עד כדי דכדוך מקסימאלי מבחינתו. "הרגשתי נורא, היה לי מאוד רע בלב, נכנסתי לייאוש", סיפר.

"נכנסתי לרב פלמן, התיישבתי מולו והתחלתי לבכות. אני יושב ובוכה, בוכה ובוכה בלי מילים, והרב יושב מולי ושותק. מסתכל עלי, ולא אומר מילה.

"שמתי לב שגם מהעיניים שלו התחילו לזלוג דמעות, אבל הוא שתק כל הזמן.

"לאחר שנרגעתי קצת, פתח הרב ואמר לי כל מיני מדרשים וסיפורים המובאים בחז"ל, כמעט שעה ישבתי אצלו, והוא המשיך עוד מדרש ועוד מעשה. עד שנרגעתי, ואז הוא לחץ את היד שלי בחביבות, לא עזב את היד, וכך יחד איתי התרומם יצא וליווה אותי עד פתח הבניין למטה, תוך כדי שהוא מחזיק את היד שלי בעוצמה. הוא נפרד ממני באומרו: 'אני מחכה לך שוב!'…

"בהזדמנות אחרת כאשר ליווה אותי במדרגות, אמר לי דברי תורה, וכה אמר: 'כאשר גוי מצליח ועושה חיל, עולה לגדולה ולעשירות, הוא עושה מה שמתחשק לו וככל העולה על רוחו, בעיקר, לא חושב על אדם אחר מלבדו. עם המעמד שיש לו – הוא גוזל וחומס אנשים חפים מפשע, ללא נקיפות מצפון. הוא סוער עם ההרגשה שכל העולם שייך לו.

"'ומה קורה כאשר ההצלחה מחמיצה לו פנים? הוא מאבד כל טעם בחיים. ואפילו הולך ומאבד את עצמו לדעת… ואם מ'חסידי אומות העולם' הוא, הוא מזכה עוד כמה מחבריו, ולוקח איתו עוד כמה גויים… מיגו דזכי לנפשיה זכי נמי לחבריה…

"'אבל היהודי בכל תקופה ומצב, חושב על העתיד. כאשר מצליח ועושה חיל, הוא זוכר שגם במצב כזה העולם אינו הפקר, ויש מחר, שיצטרך לתת עליו דין וחשבון לפני מלך מלכי המלכים על כל מעשיו- אם יתנהג שלא ביושר.

"'וכאשר היהודי נופל ולא מצליח, נוחל כישלונות וביזיונות – אינו מתייאש, הוא יודע היטב כי יש מחר. ומחר הכול יכול להשתנות ובין רגע, ו'ישועת ה' כהרף עין', ברגע קטן הקב"ה יכול להוציאו מאפילה לאור גדול. כפי שרואים בחוש, שהקב"ה עוזר ומושיע ליהודי בעת צרתו, בדרך נסתרת ונגלית.

"'וזה העושר של היהודי, בין בגשמיות ובין ברוחניות: המחר עומד מול עיניו. ועל זה נרמז בתורה הקדושה' צעק רבי בן ציון לתוך האוזן שלי: "ושמתי פדות בין עמי ובין עמך- למחר יהיה האות הזה' (שמות פרק ח' פסוק י"ט). המחר, המחשבה על העתיד מבדילה בין עם ישראל לגויים'". (מתוך הספר 'ללא שם')

אברך בכולל של ר' בן ציון 'תפארת משה', עמד מול מבוי סתום בעת שלא קיבלו את בתו לסמינר. הוא ביקש מרב"צ שידבר עם המנהל. ר' בן ציון התקשר אליו, ופתח את השיחה בפשטות: "כאן מדבר שלום בן ציון פלמן, רציתי להמליץ על משפחת… שהוא אברך חשוב". המנהל זעם והגיב בתקיפות: "יקירי, אינני יודע מי אתה, אבל תשמע טוב, אין על מה לדבר, חבל על זמני ועל זמנך", וטרק את הטלפון.

ר' בן ציון הוציא מיד ספר תהילים, והחל לומר תהילים בבכי.

הבן שליט"א נכנס בדיוק לבקר את אבא ואמא, ולהפתעתו ראה את אבא בוכה עם ספר תהילים. מה קרה, האם מישהו חולה, חלילה?

אבא הגיב: "ביקשתי עבור יהודי מסוים שיקבלו את בתו לסמינר, עשיתי את החובה שלי, והרי הקב"ה יכול לחולל את ההצלחה – את הנס, ואני אומר על כך תהילים"… (מתוך הספר 'ללא שם')

מספרים: יהודי יקר נכנס לאחד מזקני ירושלים זצ"ל, וסיפורו בפיו, כי הוא מתפלל על הפרנסה—שמתקשה בה מאוד. ובמקביל בקרוב הוא יוצא בעזרת ה' לחוץ לארץ – למסע גיוס כספים, כי אמרו לו שבארה"ב יכולה להיות לו סייעתא דשמיא גדולה, להשיג כספים ולשוב לארץ באמתחות מלאות.

הזקן הירושלמי בירך אותו בחום, ואמר לו כי ימים בודדים לפני הנסיעה שיכנס עליו, כי הוא מעוניין לשגר פריסת שלום מיוחדת למישהו.

הגיע היום, נכנס היהודי ואמר לצדיק הירושלמי: "המזוודות סגורות ומוכנות, עוד כמה ימים אני נוסע בעזרת ה' יתברך, ובאתי לקבל את השליחות".

"אוהו! שכוייח שהגעת! תשמע היטב", אמר, "מיד כאשר המטוס ינחת על יבשת ארה"ב, במטותא ממך, שתמסור שם בשמי תודה לקדוש ברוך הוא, ובאותה הזדמנות תבקש ממנו, מהקב"ה, שהנכד שלי יבריא, ותאמר לו כי אני ורעייתי זקוקים לישועה ורפואה".

האיש לא הבין מה עניין הקב"ה לארה"ב, ומה היהודי רוצה ממנו, והגיב: "מה אני קשור לבעיות הללו, וכי הרב אינו יכול לבקש מהקב"ה שירפא את נכדו?!"

השיב לו הזקן: "בכל זאת מבקש אני ממך שתעשה למעני, ובהתנצלות על שאני מטריח אותך- תמסור ד"ש ותבקש למעני".

האיש הביט בו בהשתוממות: מה זקן ירושלמי נטפל אלי, מה הוא רוצה ממני?!

הזקן הצדיק הסביר: "אמרת לי, שאתה מתפלל הרבה על פרנסה, ובמקביל עם התפילה אתה נוסע במיוחד לאמריקה, הבנתי כי שם אתה מוצא את הקב"ה שייתן לך עזרה, ולכן אני מבקש, שכאשר תמצא שם באמריקה את הקב"ה, הממתין לך שם בארצות הברית, תבקש גם משהו בשבילי… על הנכדים ועל זוגתי החולה".

"חלילה!", הזדעק היהודי ירא השמים, "הקב"ה נמצא בכל מקום! לא אמרתי כלום, לא התכוונתי לכלום!"

הביט עליו היהודי הירושלמי הפיקח: "אז אם כן, מדוע אתה טורח ואורז פעקאלאך ומזוודות, כדי לקבל סייעתא דשמיא באמריקה? מדוע אתה חושב שה' יכול וממתין לסייע דווקא למי שמרחיק אליו לניו יורק, ולא למי שנשאר כאן בירושלים?!"…

סיפור נאה. שיחה נאה.

סיפר דומה במקצת נכתב במדרש. והרב פלמן היה מרבה לצטטו (ויקרא רבה פט"ו):

מעשה באיש שהיה לו פה מפיק מרגליות, והנה שבת אחת על שולחנו אמר לאשתו ולילדיו: "שמעתי מפי אחד מגדולי התנאים, כי לכל אחת מהשערות שבגוף יש גומה בפני עצמה, ומשם היא ניזונת- 'כדי שלא תהא אחת מהן נהנית מחברתה'. ריבי רבבות שערות ובמקביל ריבי רבבות גומות, כדי לזון כל שערה בודדת ממקורה המיועד לה".

אשתו המתינה לסיום תיאורו, ודבריו המפיקים מרגליות, ואז שאלה אותו: "אם כן מדוע אתה מתכונן לצאת בשבוע הבא למרחקים, לתור אחרי פרנסה ולהשאיר אותי כאן בבית לבד? ממש תמוה, אם לשערה אחת מתוך מאות אלפים, בגוף אחד קטן, הקב"ה ברא גומה שמשם היא יונקת וניזונת, אז דווקא לך הוא לא ברא גומא כאן לידנו, שאתה חייב לחפש פרנסות אי שם באפריקה? אם כן, בבקשה ממך, תישאר בבית ותחפש את הגומה שנבראה במיוחד בשבילנו, תמצא בשבילנו סיוע כלכלי כאן קרוב, מתוך הגומה המוכנה לך מהקב"ה".

הבעל קיבל את ההערה הנוקבת של זוגתו. פירק את המזוודות, לא יצא לדרך ונשאר בביתו. מצא עבודה סמוך לבית ופרנס את עצמו. מעשה שהיה- מדברי חז"ל. (מתוך הספר 'ללא שם')

ר' בן ציון התחמק מאמירת שיעור בכל תוקף, כאשר על מאזני המשקל עמד שיקול קל של פגיעה בתלמיד חכם. הוא נעמד כאריה על שלו. סיפור שהיה.

יהודי ת"ח מסר שיעורים בין קבלת שבת למעריב, בבית הכנסת נכבד מאד שהתפללו בו תלמידי חכמים מובחרים. היה זה כבוד גדול למסור שם שיעור.

כאשר הת"ח סיים את סידרת השיעורים, הציבור לא רצה שהוא ימשיך בשיעורים נוספים. הגבאים הלכו לביתו של הגרב"צ וביקשו שימסור אצלם שיעורים. בתחילה הסכים.

אח"כ נודע לו כי הוא עתיד לבוא למסור את השיעור על מקומו של מי שלא היו מרוצים ממנו. ר' בן ציון הודיע באופן נחרץ שהוא לא מוכן למסור את השיעורים מחשש שמא אותו אדם יפגע . הגבאים הבהירו: "גם אם אתה לא תאמר, ההוא כבר בוודאי לא ימשיך עוד במסירת השיעורים, ואם כן מה אכפת לכם למסור שיעורים".

הוא נשאר נחרץ: "אין על מה להתמקח, לא אמסור שיעור במקומו". ניסו בכל זאת להתמקח: "תדע לך, כי סיכמנו אתו מראש רק על סדרת שיעורים בנושא 'ברכת הנהנין', ולא שזורקים אותו בבושת פנים".

ענה להם רבי בן ציון: "זה אכן שיקול, אבל הוא מבין וכל אחד מבין, שאם היו מרוצים ממנו, היו מבקשים ממנו למסור סידרת שיעורים נוספת בנושאים אחרים, אלא שלא מרוצים ממנו… אם כן, לא אעמוד על מקומו, למרות שבכל מקרה הוא עוזב ויביאו תחתיו מישהו אחר. אינני מורה לכם לא להביא מגיד שיעור אחר, תעשו מה שאתם רוצים, אך אני לא אדבר במקומו".

ואכן, הביאו תלמיד חכם אחר שהחל במסירת שיעורים.

לאחר תקופה קצרה עלתה הצעה למסירת שיעורים קבועים בין קבלת שבת למעריב בבית המדרש הוותיק בבני ברק "בית יחיאל". ההצעה התקבלת ושם נחל ר' בן ציון הצלחה רבה, התאספו שם תלמידי חכמים מובהקים מסלתה ומשמנה של בני ברק, כדי לשמוע את שיעוריו. זכה וזיכה את הרבים. הגדיל תורה והאדירה במשך שנים ארוכות. (מתוך הספר 'ללא שם')

הוא, כלומר יהודי ירא שמים מבני ברק, היה אחד מהמומחים לשיפוץ בתי תפילין, ונבחר על ידי תלמידי חכמים רבים שהוא יהיה משפץ התפילין בשבילם – לתיקון ריבוע או את השין שבתפילין, ועוד.

גם הרב פלמן הגיע למעונו וביקש ממנו לעשות תיקון בריבוע של התפילין. כאשר מסר לו את הבית של ראש אמר, כי החזון איש אמר לו פעם לא לפתוח את הפרשיות של התפילין סתם כאשר אין צורך משום שזה יכול להזיק לתפילין, "וכיון שרק לאחרונה נתתי את התפילין לבדיקה לכן אני מבקש ממך לא לפתוח את הפרשיות, אלא רק לעשות את התיקון הנצרך!". בסדר גמור, ה 'בתים מכער' לקח את התפילין וסיכם על מחיר וזמן.

משום מה, מאד התחשק לו למומחה, כן לפתוח את הפרשיות…

"אני מתבייש ולא יודע להסביר מדוע היה לי כזה דחף לראות כיצד נראים הפרשיות של הגרב"צ פלמן. פתחתי את הפרשיות" – גילה פעם בבושת פנים.

ואז הוא נדהם לגלות כי הפרשיות פסולות. אותיות רבות היו מחוקות – מדיו שחור שנמרח עליהם.

מיד יצא ומיהר לביתו של הרב פלמן, ואמר" אני מבקש סליחה על כך שפתחתי את הפרשיות למרות האזהרה, אבל הפרשיות פסולות. הוא הציג לפניו את המצב המזעזע ושוב ביקש סליחה.

ר' בן ציון הביט על הפרשיות הפסולות להדיא, התרגש ונסער מאד. הוא הודה לו במיוחד. ליווה אותו במדרגות ולא הפסיק להודות לו על שהצילו מלהניח מכאן ואילך תפילין פסולות.

במחשבה ובדיקה של כמה דקות, הוברר כי לפני תקופה קצרה בעת שנתן את ה'פרשיות' לבדיקה, הכל היה כשר למהדרין, אלא שאמש – בוקר אחד לפני שנתן את התפילין למתקן הבתים, אחרי ששב מתפילת שחרית, צבע בעצמו את הבתים של התפילין – של ראש, ובטעות מרח מידי הרבה צבע עד שהצבע נכנס וחלחל לתוך הבתים והגיע עד הפרשיות, ובכך הן נפסלו. ובס"ד רגלי חסידיו ישמור ולא הפסיד אפילו יום אחד תפילין.

ומאותו יום, כעשרים שנה, כאשר יצא לאור קונטרס או ספר "שלמי תודה" מאוצרו של ר' בן ציון, שלח ל"מתקן הבתים" הנ"ל את אחד מבניו עם ספר שבדף השער מתנוססת הקדשה וברכה מיוחדת. כאות תודה על החסד שעשה אתו בכך שפתח את הפרשיות. עד סוף ימיו של ר' בן ציון, בכל עת שפגש אותו – שב והודה לו, ועד השנה האחרונה הקפיד לשלוח 'משלוח מנות' לאותו ירא שמים 'בתים מכער' שעל ידו ניצל מהנחת תפילין פסולות. ה'בתים מכער' לא התגורר בסמוך, אלא במרחק מביתו של ר' בן ציון ובכל זאת התאמץ לשלוח לו.

וכאשר היו מתייעצים עם ר' בן ציון למי לתת לבדוק תפילין, בדרך כלל הצביע עליו כמגיה ומשפץ מומחה, ראשית כל, מהסיבה הפשוטה שהוא אכן מומחה, ושנית כל, כי אם דרכו הייתה כזו סיעתא דשמיא, קל להניח, כי מלאכתו מלאכת קודש.

רק שר' בן ציון במוחו הגאוני, לא העלה בדעתו רעיון , שמא הסיעתא דשמיא היא דווקא שלו, ולא של 'הבתים מכער' או לפחות של שניהם. (מתוך הספר 'ללא שם')

יהודי שנכנס לביתו של ר' בן ציון, ראה את הגמרא מסכת שבת של ר' בן ציון קרועה לחלוטין, הדפים מופרדים זה מזה לחלוטין. מחמת הלימוד בה. קרועה לגמרי.

הוא אמר להגרב"צ: כבוד הרב, אני אקח את הגמרא הזו לכורך שיסדר ויתקן אותה, זה הרי לא הידור לגמרא, שכך היא נראית, ואפילו יש בכך מעט בזיון שכך נראית הגמרא…

בתחילה ר' בן ציון שתק, "אבל כאשר התחלתי להתלונן שיש בכך ביזיון", סיפר בעל המעשה, "הפסיק את שתיקתו ואמר: הגמרא הזו לא קרועה מחמת סיבות חיצוניות (של נפילה וכדומה) אלא מחמת הלימוד בגמרא, בעקבות התורה שלמדו בה, והרי אתה יודע כי כתוב בחתם סופר לגבי משמוש באתרוג שמביא כתמים מסוימים על האתרוג, שאין בהם פגם אלא אדרבה הם ההדר של האתרוג, משום שזה משמוש של מצווה, כך גם הגמרא הזו יש בה משמוש של מצווה, והיא לה להידור, ולכן לא רק שאין בכך בזיון, אלא זה היופי וההידור של הגמרא הזאת שכך היא נראית". (מתוך הספר 'ללא שם')

אברך ת"ח מכולל פוניבז בן גילו של ר' בן ציון, שהבין בחשמלאות, היה מסייע בשעתו לתיקוני החשמל הסטנדרטיים בבית האברך דאז הרב פלמן. בתשלום סימלי.

ויהי היום – יום ראשון בשבוע – נשברה מכונת הכביסה. מששמע על כך, סיכם עם ר' בן ציון, שמחר יום שני אחה"צ יבוא לתקן את המכונה.

בדיעבד הוברר לו כי לא יוכל להגיע אחרי צהרים, לכן החליט ובא כבר בשעות הבוקר.

כאשר סיים את התיקון נקב בסכום לתשלום, והרבנית אמרה לו, כי כיון שר' בן ציון לא תכנן את בואך כעת, לא השאיר כסף בשביל כך. הסכום היה 100 לירות.

האברך הבין, אבל אמר וביקש: אני יוצא כעת מהעיר ואחזור רק מחר, לכן אני מעוניין, שתנסי להשיג כסף כעת ולשלם לי.

ברגע הראשון, הרבנית לא הבינה מה טמון מאחורי ההתעקשות שלו לקבל תשלום כעת. והוא הסביר מיד: לא שאני מוכרח היום את הכסף, אלא שאני מכיר את ר' בן ציון… הוא הרי ירצה לשלם היום – "ביומו תתן שכרו!", וכיון שאני יוצא מהעיר הוא לא ימצא אותי לשלם לי, ויהיה כאוב ומודאג, לכן עדיף לסיים כעת את עניין התשלום.

אז מה נעשה? – ניסרה השאלה בחלל.

האברך מצא רעיון.

הוציא מכיסו שטר של 20 לירות (זה מה שהיה לו), ואמר לרבנית כי נותן את הכסף כהלוואה, עם הכסף הזה היא תשלם לו כעת. היא קיבלה הלוואה ומיד שילמה לו עשרים לירות.

ואז אמר כי הוא נותן לה הלוואה נוספת של עשרים לירות, והרבנית תוכל לשלם בהם את המשך התשלום (וכבר חייבת לו ארבעים לירות) כך עשה חמשה פעמים. והתוצאה של הרעיון, שמשפחת פלמן כבר שילמו על התיקון. אך שיש להם כעת חוב של הלוואה – מאה לירות.

למחרת בכניסה לסדר ב' אחה"צ הוא פגש בר' בן ציון בכולל פוניבז', שהיה מרוגש לפגוש אותו, בפה מלא תודה: "מגיע לך יישר כח גדול מאוד, קשה לך לשער איזו עגמת נפש חסכת ממני, בכך שביצעת את התשלום על מלאכת התיקון".

"הוא חשב שהיה קשה לי לשער, אך טעות הייתה לו כי היה ברור לי, כי אם לא אמצא רעיון לתשלום. ואצא כך מהעיר, ובלילה הוא לא יוכל לפגוש אותי, בוודאי שהוא לא ירדם כל הלילה. לכן ריחמתי עליו, ונפל לי הרעיון במוחי" – סיפר לימים האברך. (מתוך הספר 'ללא שם')

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון