ככר | דקדוק ניקוד וביאורי מילים בלשון הקודש| דף 2 | פורום אוצר התורה ככר | דקדוק ניקוד וביאורי מילים בלשון הקודש| דף 2 | פורום אוצר התורה
כרים זה גם מלשון שמיכה או דשא
"לבשו כרים הצאן ועמקים יעטפו בר".
זה אותו ענין ולא אותו שורש.
אני מציע לך מש"כ הראשונים שכרכו את שניהם. (ולא סברות גרידא).
ולכן, כשם שפירש האב"ע, ככר מלשון כר, זה יתפרש בין על לבשו כרים, ובין על ככר הירדן. וכן יש לפרש ברמב"ן בדרך מעט שונה.
כך שמה שכתב בהחלטיות
כרים זה משורש כר והוא אינו קשור לכיכר.
זה אינו.

כיכר הירדן - זכור לי שצורתה היתה עגולה, וצריך עוד להוכיח את זה (אולי @יואל שילה יודע מה צורתה).
אין שום דרך לדעת מה היתה צורת ככר הירדן בשעה שהיו שם נהרות מים, וים המלח היה מצומק וכל ערי הככר עדיין לא נהפכו.
היום הטופוגרפיה שונה לחלוטין
[מעניין לדעת שדוקא בצפון מזרח ים המלח, ישנו מישור שטוח עגול שבו בני ישראל התרכזו לפני מעבר הירדן, ואכן קוטרו כי"ב מייל, אבל זה לא קשור לשאלה כאן]

כיכר יש לו שלוש משמעויות:
ככר לחם- לחם גדול
ככר לחם- חתיכת לחם.
2. ככר הירדן.
3. ככר זהב.
זה שיש שלוש משמעויות - ציין כבר פותח האשכול.

השאלה היתה אם יש משמעות אחידה למילה כיכר.

אני ראיתי במקום כל שהוא שהמשותף הוא 'עגול'.

@הצעיר שבחבורה הביא מדברי המצודות שהמשותף הוא 'מעולה'.

לרמב"ן ככר מלשון מקום מישור היינו כי הוא מקום נרחב וכמ"ש בלשונו להלן מחולה (שופטים ז כב) תרגמו אותו "מישר" הוא המקום הנחרב אין בו נטע ולא בנין עכ"ל ולא מטעם מרוצה
לכאורה בין אם המשותף הוא עגול ובין אם המשותף הוא מעולה או שמנות ורחב ובין אם פירושו מקום צמחים הכל בכלל כר שהוא עגול ושמן ורחב כדבר מעולה ורך כצמח על האדמה

עוד כנראה משורש כר הוא המדה הגדולה והשמנה המדה הנקראת ככר, וכן המדה השמנה כור תבואה כור חיטים שעורים, וכן הכירה לבישול שיש בה רוחב ועוביות, וכן כריית בור כי יכרה איש בור הוא כר הפוך.

נערך לאחרונה:
מלבי"ם אילת השחר פרק מב
תיא. יש הבדל בין פת ובין לחם. לחם הוא השלם ונקרא בכמה שמות לויי לפי צורתו. ככר לחם. חלה. רקיק. מצה. אבל פת הוא הבלתי שלם (ויקרא סימן קכ"ד):

לכל ההודעות לעיל.
כל דברי לקוחים מהרד"ק בשורשים שלו.
כנ"ל לגבי כיכר לחם עם שני משמעויות כפי שהובאו פעמיים בנביא.
ולא בדיתי שום דבר מליבי.

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

הנה דוד המלך יצא מבועז, ושם אמו של דוד מבואר...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה