ידוע שיש 3 חלקים בכל קשר אנושי מבוסס ע"פ הרמב"ם
1. עונג
2. תועלת
3. טוב
עונג = הנאה שטחית יום יומית
תועלת = מטרה משותפת כגון חברותא שאיתו אני לומד את ההספק שלי
טוב = אדם שאני מעריך כגון רב או ת"ח
כשמיישמים את המודל של שלושת השלבים על מערכת יחסים ועל מה שאדם מחפש באשה, ניתן לראות היררכיה שבונה קשר יציב ועמוק:
1. שלב העונג (ההנאה והמשיכה)
בשלב זה, החיפוש מתמקד בחוויה המיידית ובנעימות של הקשר.
מה מחפשים: משיכה חיצונית, חן, שמחת חיים, ושיח קליל ומהנה.
התפקיד בקשר: זהו ה"דבק" הראשוני שיוצר עניין ורצון לשהות יחד. עם זאת, כפי שמציין המודל, אם הקשר מבוסס רק על הנאה, הוא עלול להתערער כשמופיעים קשיים או כששגרת החיים הופכת למורכבת יותר.
2. שלב התועלת (שותפות לחיים)
בשלב זה, החיפוש הופך למעשי יותר. האדם מחפש "שותפה לדרך" שניתן לבנות איתה חיים תקינים ומצליחים.
מה מחפשים: אחריות, יכולת ניהול בית, חוכמת חיים, יציבות כלכלית או עזרה הדדית בגידול הילדים ובמטלות היומיום.
התפקיד בקשר: זהו המרכיב שמאפשר לבנות "מפעל חיים" משותף. זו שותפות שבה כל צד תורם את חלקו כדי שהחיים של שניהם יהיו נוחים וקלים יותר.
3. שלב הטוב (חיבור ערכי ומהותי)
זהו השלב העליון והחשוב ביותר במודל, שבו החיפוש הוא אחר המהות הפנימית של האישה.
מה מחפשים: מידות טובות, ערכים משותפים, יושר, עומק רוחני והערכה לאופי שלה כשלעצמו – ללא קשר ליופי או לתועלת מעשית.
התפקיד בקשר: זהו הבסיס לידידות אמת. בדרגה זו, הקשר הופך ליציב באופן מוחלט, כי האדם אוהב את "הטוב" שבבת זוגו. קשר כזה מחזיק מעמד גם בזמנים קשים, כי ההערכה ההדדית למידות ולערכים אינה משתנה עם השנים.
סיכום המבנה:
קשר שלם ואידיאלי משלב את שלושתם: יש בו הנאה ושמחה מהיחד, יש בו תועלת ושותפות יעילה בבניית הבית, אך הלב והמרכז שלו הוא הטוב המשותף – החיבור בין שתי נפשות שמעריכות זו את זו בשל המהות והערכים שלהן.
ניתן להוסיף שחיי האדם מתחלקים ל3 חלקים אלו
עד גיל 30 מחפש עונג (הנאות)
מגיל 30 עד 50 מחפש תועלת (קריירה)
מגיל 50 ומעלה מחפש טוב (ערכים, אידיאלים)
אמנם אנו מחונכים לחשוב כבר בתחילת החיים על מטרתם הסופית (טוב) וכך גם נוהגים בעניין הנישואין.