• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
טוב בואו נשאל שאלה להבנת 'הלך הרוח'.
מה זה ''השקפה'' ?
כמדומה שזו מילת כיסוי לכל מה שלא מוגדר, יש אחד שמכנה כך פוליטיקה זולה (או לאו דוקא זולה) ואחר זה אמונה והשלישי חסידות או רמח''ל, ואצל הרביעי 'דעת תורה' או עיתון, או מורה נבוכים או כוזרי, או סיפורי צדיקים או סיפורי סבתא, ולא יודע מה עוד.
צריך להפסיק בדחיפות להשתמש במילה חסרת משמעות זו, או להגדיר אותה כראוי.
אומר את הבנתי בקצרה במילה זו, ומודע אני מכנה אותה אמונה. ובאמת שראוי להקים על שאלה כזו אשכול נפרד. אך כיוון שהשואל רק רצה להבין את הלך הרוח אבאר משנתי. (וכל מי שקורא בספרים שהוזכרו כאן יכול לקלוט מהם את הרוח הזו)
השקפה פירושו הצבת סולם ערכים.
עניני פוליטיקה יכולים להיות נגזרים מזה. חסידות לכאורה פחות קשורה (אם כי שלעיתים יכולה להציב סולם מסויים בנוגע לעם ישראל ואהבת ישראל וכדו') ברמח"ל ודאי שיש הרבה על העניין, אבל הוא נתפס בעיני כעוד מקור. העיתון לפעמים יכול לכתוב דברים המעמידים את דעת התורה לעניני השעה על פי סולם הערכים של הכותבים. במורה נבוכים ודאי שכולו מלא אמונה ואנטי עבודה זרה וביטול ערכי תרבות הגויים וכו' אבל כנ"ל לגבי הרמח"ל זה עוד מקור. וכן הכוזרי. ספורי צדיקים תלוי אילו... (אלו צדיקים ואלו סיפורים...) סיפורי סבתא הם...

ספר נוסף חשוב מאוד
ספר מעינה של תורה, מלא וגדוש ברוח האגודאית של לפני 100 שנה. וורטים נפלאים שלא נס ליחם.
בלת"ק כראוי
העירו כאן על לימוד נושא מאחרוני האחרונים
והשיבו שאי אפשר לשנות את סדרי הלימוד ול'בזבז' כל כך הרבה זמן
אינני יודע מה חשב המשיב
אבל השקפה שנקנית 'בלי לבזבז זמן' היא לא השקפה ולא נעליים
השקפה לא יכולה להקנות ברפרוף משום שהשקפה היא דרך חיים
ומי שיחנך לקנות השקפה ע"י קריאה של עשר דקות ואפילו חצי שעה יומית במבחר הספרים העצום שהובא כאן (החל ממעיינה של תורה, דרך ר' שלמה ברעוודה עד מאיר ויסברג) הסיכוי שיצא לו משהו מלבד הרבה מלל הוא אפס.
ואז אני ממש לא יתפלא אם במקביל הוא יפתח שיחות אל עמי, שיעורי ה(ק)רצי"ה, ושאר ספרים כה"ג ולמחרת תראה אותו עם כיפה סרוגה....
השקפה נקנית בהבנה מלאה, לא פחות ואף יותר מאשר סוגיה בנשים נזיקין.
ויעידו על כך יהודים רבים מספור דרשנים למיניהם, שהלעיטו את עצמם בספרות השקפה כעין זו המתוארת כאן, ודבריהם לא מחזיקים מים.

יותר ממה שנראה לי חוששים בציבור החרדי ממעוררי ההשקפה למיניהם (לא ידוע לי על חשש כזה... אבל ניחא) מרגיש לי שחוששים ידידי כאן מכך שיבדקו את ההשקפה שהם מנסים לייבאות מול המקורות שלנו.....
ארחיב מעט מדוע תפס אותי ספר זה. (מעינה של תורה) הרי הנושא בו פתחתי היה הצורך להחדיר איש איש בביתו לכל הפחות את עניני ההשקפה. והמציאות שהזמן המתאים ביותר למסור הרצאות בחיק המשפחה הינה שולחן השבת.

ישנם כאלו המחפשים וורטים מוסריים, ויש כאלו שאוהבים גימטריות וכדו' אולם המסר של הקניית הערכה וערכים שמובעים מספר מעינה של תורה כוללים דברים נפלאים וקצרים ובהירים. תענוג לעיניים.

זה זמין וקליט, ומחדד את המסרים.

נכון זה לא בתור ספר לימוד השקפה, אבל בהחלט ספר שימושי שאפשר דרכו לפתוח נושאים בבית...

ודאי שמי שיחפש ימצא את רבותיו (לא חסר כל מהפכת נטפרי והפורומים כדוגמת זה שנכנס עמוק למגזר הביאה עמה שנים!!! של האזנה לחיזוקים בשלל נושאים) ומי שלא מחפש בכלל מה עניין ותועלת יביאו לו?
אולי אפשר לעשות אשכול של קישורים למי שיש לו משהו נדיר או משהו בסיסי

תנא דמסייע...

הקרה ה' לידי ומצאתי- ולפניכם ציטוט מספר אשיר עוזך להגר"י שפילר המשגיח המתיולגי ד"אור ישראל" [לצעירים] בקונטרס זכור ימות עולם שבסוף הספר עמ' מב

"לצערנו אנשים רבים מבולבלים בנושאים אלו, וביניהם גם חרדים רבים. במידה מסויימת אלו שעברו סמינרים של ערכים וכדו' הדעות וההשקפות שלהם יותר מבוססות, כי דבירו איתם על נושאים אלו.
בישיבות כמעט ולא מדברים בענייני השקפה, כך אנו מגיעים לתוצאה עגומה, שיכולים להיות אברכים רבים שאינם יודעים תשובות על שאלות בסיסיות ביותר, וכיון שכן נמצא שהחיים שלהם בתירה פנימית.
אמנם בישיבה פה המצב טוב יותר מבחינה זו, אבל במקומות אחרים ישנם רבים שלא יודעים כלום. זה לא פשוט בכלל, כי היצר הרע שורה רק במקום שיש בלבול, אבל כשעומדת בפני האדם דרך סלולה, הוא מוצא את דרכו בקלות.
נחוץ ביותר לבנות את ההשקפה התורנית הנכונה, וכאשר ניתן עליה את הדעת, נראה שכל מה שסביבנו יתנדף..."
וקושיא מעיקרא ליתא.

בדרך כלל כשמגיע יום ה' באייר, היהדות החרדית אינה מגיבה, ומעדיפה להעביר את היום הזה בלי לציין אותו ובלי להתייחס אליו. כך נהגו גם כאן בישיבה במשך שנים רבות וכך נוהגים עד היום ברוב המקומות בציבור החרדי.
אולי זו דרך, אבל הניסיון הראה שהיא די מסוכנת, כי הדור הצעיר גדל ושומע דברים שונים ומשונים, ואינו יודע איך להגיב עליהם.
לכן הגענו למסקנא שמוכרחים לדבר ולהסביר."
ולענין הרב
ודאי שמי שיחפש ימצא את רבותיו (לא חסר כל מהפכת נטפרי והפורומים כדוגמת זה שנכנס עמוק למגזר הביאה עמה שנים!!! של האזנה לחיזוקים בשלל נושאים) ומי שלא מחפש בכלל מה עניין ותועלת יביאו לו?
אולי אפשר לעשות אשכול של קישורים למי שיש לו משהו נדיר או משהו בסיסי
ידידי היקר, איננו דנים על כך שיוכלו להגיע לענין זה, וזה גם לא כמו עוד חיזוק בשלל נושאים, מדובר פה על העמדת הבסיס! וצריך לדחוף את זה למי שלא מחפש, שיידע את אושיות קיומינו. אנו מבקשים שזה ייכנס עמוק לשיח!

בדרך כלל כשמגיע יום ה' באייר, היהדות החרדית אינה מגיבה, ומעדיפה להעביר את היום הזה בלי לציין אותו ובלי להתייחס אליו. כך נהגו גם כאן בישיבה במשך שנים רבות וכך נוהגים עד היום ברוב המקומות בציבור החרדי.
אולי זו דרך, אבל הניסיון הראה שהיא די מסוכנת, כי הדור הצעיר גדל ושומע דברים שונים ומשונים, ואינו יודע איך להגיב עליהם.
לכן הגענו למסקנא שמוכרחים לדבר ולהסביר.
אני לא ממש מבין את דברי כבודו, חשבתי (נושא האשכול) שהענין הוא עיקרי האמונה.
גם מי שחושב שמדינת ישראל היא ראשית צמיחת גאולתנו או גאולתנו ממש ושאר הבלים, זה לא כפירה באמונה ולא בי''ג עיקרים, רק לברר את הדברים
כי עניני השקפה בד''כ אנשים יותר בקיאים מעניני אמונה

אני לא ממש מבין את דברי כבודו, חשבתי (נושא האשכול) שהענין הוא עיקרי האמונה.
גם מי שחושב שמדינת ישראל היא ראשית צמיחת גאולתנו או גאולתנו ממש ושאר הבלים, זה לא כפירה באמונה ולא בי''ג עיקרים, רק לברר את הדברים
כי עניני השקפה בד''כ אנשים יותר בקיאים מעניני אמונה
אומר את הבנתי בקצרה במילה זו, ומודע אני מכנה אותה אמונה. ובאמת שראוי להקים על שאלה כזו אשכול נפרד. אך כיוון שהשואל רק רצה להבין את הלך הרוח אבאר משנתי. (וכל מי שקורא בספרים שהוזכרו כאן יכול לקלוט מהם את הרוח הזו)
השקפה פירושו הצבת סולם ערכים.
עניני פוליטיקה יכולים להיות נגזרים מזה. חסידות לכאורה פחות קשורה (אם כי שלעיתים יכולה להציב סולם מסויים בנוגע לעם ישראל ואהבת ישראל וכדו') ברמח"ל ודאי שיש הרבה על העניין, אבל הוא נתפס בעיני כעוד מקור. העיתון לפעמים יכול לכתוב דברים המעמידים את דעת התורה לעניני השעה על פי סולם הערכים של הכותבים. במורה נבוכים ודאי שכולו מלא אמונה ואנטי עבודה זרה וביטול ערכי תרבות הגויים וכו' אבל כנ"ל לגבי הרמח"ל זה עוד מקור. וכן הכוזרי. ספורי צדיקים תלוי אילו... (אלו צדיקים ואלו סיפורים...) סיפורי סבתא הם...

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון