למה בית הכנסת נחרב מהטיל? דברים בטלים | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית למה בית הכנסת נחרב מהטיל? דברים בטלים | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית

נובהרדוקר

משתמש רגיל
gemgemgem
תודות
444
נקודות
56
אחד מהמשתתפים בשיעורו של הגר"י זילברשטיין סיפר על ביהכ"נ בדרום שנשרף כולו מפגיעת טיל, חוץ מארון הקודש וספרי התורה.

הגר"י זילברשטיין הגיב ואמר: 'למה הבית כנסת נחרב? - אני מתבייש להגיד לך למה, כי יש שם אנשים שדיברו דברים בטלים בבית הכנסת... אם היה ביהכ"נ שלא דיברו בו דברים בטלים, הוא לא היה נחרב, הוא היה מחריב את זה שזרק את הטיל... הוא נחרב כי אלה שמדברים לשה"ר ודברים בטלים באמצע, הם המחריבים, אם הוא נחרב – אז הם החריבו אותו, ולא הערבים עם הבומבה שלהם'.

אחד מהמשתתפים בשיעורו של הגר"י זילברשטיין סיפר על ביהכ"נ בדרום שנשרף כולו מפגיעת טיל, חוץ מארון הקודש וספרי התורה.

הגר"י זילברשטיין הגיב ואמר: 'למה הבית כנסת נחרב? - אני מתבייש להגיד לך למה, כי יש שם אנשים שדיברו דברים בטלים בבית הכנסת... אם היה ביהכ"נ שלא דיברו בו דברים בטלים, הוא לא היה נחרב, הוא היה מחריב את זה שזרק את הטיל... הוא נחרב כי אלה שמדברים לשה"ר ודברים בטלים באמצע, הם המחריבים, אם הוא נחרב – אז הם החריבו אותו, ולא הערבים עם הבומבה שלהם'.
״וּמִי יִתֵּן כָּל עַם ה׳ נְבִיאִים״

כמו שהיה בשואה
וזה תשובה לדברי הרב:
״וּמִי יִתֵּן כָּל עַם ה׳ נְבִיאִים״

המחשבה הראשונה שעברה לי בראש כשראיתי את האשכול הזה הוא למה הוא צריך לומר דברים אלו?
למה זה נחוץ?

אבל אז נזכרתי כמה מפריע לי ירידת הדורות שאין את המושג "הוכיח תוכיח את אמיתך"

כן כן, מה שמוזר באירוע הזה הם לא הדברים של הרב זילברשטיין, אלא השתיקה של השאר,

כשקורה דבר מה, יש חובה לפשפש במעשים להכיר בסיבה של זה,

המחשבה הראשונה שעברה לי בראש כשראיתי את האשכול הזה הוא למה הוא צריך לומר דברים אלו?
למה זה נחוץ?

אבל אז נזכרתי כמה מפריע לי ירידת הדורות שאין את המושג "הוכיח תוכיח את אמיתך"

כן כן, מה שמוזר באירוע הזה הם לא הדברים של הרב זילברשטיין, אלא השתיקה של השאר,

כשקורה דבר מה, יש חובה לפשפש במעשים להכיר בסיבה של זה,
אז מה אתה רוצה
שכל רב יחליט מדעתו ומרוחב שרוולו מה הסיבה שזה קרה?
אם היה לנו או״ת או נביא היינו יכולים לדעת, השתא אנחנו יכולים לנסות להבין במה להתחזק אבל אנחנו לא צריכים עוד אנשים ״שיודעים״ על מה עשה ה׳ ככה...

אז מה אתה רוצה
אם היה לנו או״ת או נביא היינו יכולים לדעת, השתא אנחנו יכולים לנסות להבין במה להתחזק אבל אנחנו לא צריכים עוד אנשים ״שיודעים״ על מה עשה ה׳ ככה...
איסור דיבור בבית הכנסת הוא איסור בלי קשר לפגיעת הטיל,
ותפקידו של רב לעורר את שומעי לקחו לעוררם לעבודת השי"ת
וברגע שהוא מעורר אותם לעשות דבר שממילא כתוב בתורה, אי"צ להגדיר את דבריו כנבואה.

אולי בשביל לחזק יהודים בשמירה על כבוד ביהמ"ד? חשבת על זה?
חבל שאתה מצטט חצאי מילים,
אני ממש הולך בדרכך.

כתב בספר חסידים, סימן ר"ט:
"אם תראה... בהכנ"ס חרב... דע שישראל היו דרים בו דרך בזיון. וכן בית המדרש שנוהגים בו קלות ראש סופו נופל ביד ערלים, דיו לעבד שיהא כרבו. כי לא נהגו נכרים קלות ראש ובזיון בבית ה' עד שנהגו בו ישראל, שנאמר (ירמיה ז' י"א) 'המערת פריצים היה הבית הזה' ואח"כ 'וארוה כל עוברי דרך'.
לעולם לא יעשו הערלים רעה אלא א"כ יעשו ישראל תחילה רעה ביניהם זה לזה ולא יתבזו ת"ח אא"כ יבזו זה לזה תחילה או שמבזין את התורה ואין מוחין בידם".

והדברים מבהילין.

ובסמ"ק מצוה י"א

ומצינו במדרש ובתלמו', גם ספרו לנו אבותינו וראינו בעינינו כי כמה בתי כנסיות אשר נהפכו להיות בתי עובדי אלילים על שהיו נוהגין בהם קלות ראש

בהקשר לזה ידוע שבשעת מגיפה לא יכנס לביהכ"נ משום שהשטן מפקיד שם כליו,

שמעתי מר' אלימלך בידרמאן שהפירוש הוא שהשטן הורג על ידי חטא דיבור בבתי כנסת וזהו מפקיד כליו.

בהקשר לזה ידוע שבשעת מגיפה לא יכנס לביהכ"נ משום שהשטן מפקיד שם כליו,

שמעתי מר' אלימלך בידרמאן שהפירוש הוא שהשטן הורג על ידי חטא דיבור בבתי כנסת וזהו מפקיד כליו.
זה מובא ברב ייבי

אינני ראוי לחלוק על גדולים ממני אך רק אביע את דעתי בזהירות

ודאי שעל כל פורענות ואסון המתרגשים עלינו — עלינו להתעורר ולפשפש במעשינו, כדברי הרמב"ם הידועים בהלכות תעניות. אולם לקבוע מהו העוון שגרם לפורענות – זו טענה שאין בידנו לבררה. אין אנו נביאים ואין לנו דרך לדעת את חשבונות שמים.
במקום לנסות לייחס כל אסון לסיבה מסוימת — יהיו שיאמרו שזה בגלל חילול הקבריםביהוד.. , ואחרים יאמרו בגלל בעיות צניעות, או הטכנולוגיה וכדו' — מוטב שכל אחד יעשה את חשבון נפשו האישי ויתעורר במקום שבו הוא צריך תיקון.

ואכתוב רק ווארט נפלא ששמעתי ממגיד אחד בישעיהו פרק נה פסוק י'-י"א

כִּ֡י כַּאֲשֶׁ֣ר יֵרֵד֩ הַגֶּ֨שֶׁם וְהַשֶּׁ֜לֶג מִן־הַשָּׁמַ֗יִם וְשָׁ֙מָּה֙ לֹ֣א יָשׁ֔וּב כִּ֚י אִם־הִרְוָ֣ה אֶת־הָאָ֔רֶץ וְהוֹלִידָ֖הּ וְהִצְמִיחָ֑הּ וְנָ֤תַן זֶ֙רַע֙ לַזֹּרֵ֔עַ וְלֶ֖חֶם לָאֹכֵֽל: כֵּ֣ן יִהְיֶ֤ה דְבָרִי֙ אֲשֶׁ֣ר יֵצֵ֣א מִפִּ֔י לֹא־יָשׁ֥וּב אֵלַ֖י רֵיקָ֑ם כִּ֤י אִם־עָשָׂה֙ אֶת־אֲשֶׁ֣ר חָפַ֔צְתִּי וְהִצְלִ֖יחַ אֲשֶׁ֥ר שְׁלַחְתִּֽיו:

כל איש אשר לו עינים בריאות רואה בשנים האחרונות איך משתנים סדרי עולם, מקורונה למלחמה, וממלחמה למלחמה, ומאסון לאסון.

משהו אלוקי מונח כאן! מישהו אומר לנו משהו!!

כן יהיה דברי... לא ישוב אלי ריקם כי אם.. והצליח אשר שלחתיו.

עד שעם ישראל לא יתעורר ויבין שנדרש פה איזשהו ניעור ממה שהיה עד היום, אנו נחווה טלטלות והסברים מהרבוש"ע בכל מיני צורות.

אז מה אתה רוצה
נסית?

אתה בודק אותי בציציותיי?
את נסיונותיי וחיפוש מעשיי אני שומר בין לבין עצמי ביני לבין קוני...

אתה בדקת בציציותיו של גאון מפורסם, בטענה שאתה עושה לבד החשבון הנפש...
כמדומני שהתשובה לשאלתי די ברור...

נערך לאחרונה על ידי מנחה:
ודאי שעל כל פורענות ואסון המתרגשים עלינו — עלינו להתעורר ולפשפש במעשינו, כדברי הרמב"ם הידועים בהלכות תעניות. אולם לקבוע מהו העוון שגרם לפורענות – זו טענה שאין בידנו לבררה. אין אנו נביאים ואין לנו דרך לדעת את חשבונות שמים.
דבריך צודקים שכל אחד צריך לפשפש במעשיו,
אך בנושא זה של חורבן בתי כנסיות באו בדברי הפוסקים דברים מפורשים,
ואין לנו להניח את הדברים הגלויים והמפורשים מפני דברים נסתרים ועלומים,
ובפרט שעל הלכה זו נאמר בשו"ע במפורש "גדול עוונו מנשוא וגוערין בו", כך שיש חיוב מחאה על עבירה זו.

המשנה ברורה בסי' קכ"ד מביא את דברי הכל בו:
כתב בא"ר בשם הכל בו אוי להאנשים שמשיחים בעת התפלה כי ראינו כמה בהכ"נ נחרבו בשביל עון זה ויש למנות אנשים ידועים להשגיח ע"ז.

הודעות מומלצות

שער הציון סי' תלג סעיף קטן...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון