חותני היה רגיש באופן יוצא דופן לחברה. למרות מה שכותבים עליו בכל הספרים, חותני מעולם לא החמיץ את קריאת העיתון ביידיש — אם את ה״טאג״ בשנים הראשונות ואם את ה״מאָרגן־זשורנאַל״ לאחר מכן — מכריכה לכריכה, בכל יום ויום.
אנשים מפרסמים שהוא היה הולך ברחוב ומסיט את עיניו כאשר עבר ליד דוכני עיתונים. יש אלף תלמידים שלו שיעידו: ״אני קניתי את העיתון ומסרתי לו אותו בחדר האוכל בישיבה״; אבל אצל אנשים מסוימים אין לכך כל משמעות — הם אינם רוצים לשמוע זאת.
אפילו כאשר לא חש בטוב והרופא התעקש שעליו לשכב ולישון במשך שעה, הוא היה חוזר הביתה, לובש חלוק ומבריח עיתון אל חדר השינה, כדי שאשתו לא תראה אותו. הוא ישב שם וקרא במשך כל הזמן, במקום לישון.
נהגתי לשאול אותו: ״מדוע אתה קורא את החזריי הזה (הזבל הזה)?״ הוא היה משיב לי: ״דאָס איז מיין פֿענצטער״ — זה החלון שלי [אל העולם].
הוא הבין את החברה, ופסקי ההלכה שלו מעידים על כך. הוא נהג לומר: ״אנשים חושבים שמכיוון שאני מודע לחברה, נעשיתי מקל. מה הם רוצים שאעשה — שאפסוק שלא כהלכה? אינני מקל — אני פוסק כפי שצריך לפסוק. ההלכה מביאה בחשבון גורמים חברתיים״. נכונות זו להיחשף לחברה הפכה את תשובותיו למשמעותיות יותר ולמקובלות יותר.