שיל"ת

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,238
נקודות
119
איתא בגמרא ברכות דף י'.
"הנהו בריוני דהוו בשבבותיה דר"מ והוו קא מצערו ליה טובא הוה קא בעי ר' מאיר רחמי עלויהו כי היכי דלימותו אמרה לי' ברוריא דביתהו מאי דעתך משום דכתיב (תהלים קד, לה) יתמו חטאים מי כתיב חוטאים חטאים כתיב ועוד שפיל לסיפיה דקרא ורשעים עוד אינם כיון דיתמו חטאים ורשעים עוד אינם אלא בעי רחמי עלויהו דלהדרו בתשובה ורשעים עוד אינם בעא רחמי עלויהו והדרו בתשובה"

רמב"ם פרק י"ג מרוצח ושמיה"נ הלכה י"ד
"השונא שנאמר בתורה לא מאומות העולם הוא אלא מישראל והיאך יהיה לישראל שונא מישראל והכתוב אומר לא תשנא את אחיך בלבבך. אמרו חכמים כגון שראהו לבדו שעבר עבירה והתרה בו ולא חזר הרי זה מצוה לשונאו עד שיעשה תשובה וישוב מרשעו. ואע"פ שעדיין לא עשה תשובה אם מצאו נבהל במשאו מצוה לטעון ולפרוק עמו ולא יניחנו נוטה למות שמא ישהה בשביל ממונו ויבא לידי סכנה. והתורה הקפידה על נפשות ישראל. בין רשעים בין צדיקים מאחר שהם נלוים אל ה' ומאמינים בעיקר הדת. שנאמר אמור אליהם חי אני נאם ה' אלהים אם אחפוץ במות הרשע כי אם בשוב רשע מדרכו וחיה"

האם יש כזו אפשרות לשנא מחד ומאידך לקוות וליחל לשובם בתשובה מתוך אהבתו אותם?

עוד מצאנו:

רמ"ק תומר דבורה פרק ב'
"יַרְגִּיל עַצְמוֹ לְהַכְנִיס אַהֲבַת בְּנֵי אָדָם בְּלִבּוֹ, וַאֲפִילוּ הָרְשָׁעִים, כְּאִלּוּ הָיוּ אֶחָיו וְיֹתֵר מִזֶּה, עַד שֶׁיִּקְבַּע בְּלִבּוֹ אַהֲבַת בְּנֵי אָדָם כֻּלָּם, וַאֲפִלּוּ הָרְשָׁעִים יֶאֱהַב אֹתָם בְּלִבּוֹ, וְיֹאמַר, מִי יִתֵּן וְיִהְיוּ אֵלּוּ צַדִּיקִים שָׁבִים בִּתְשׁוּבָה וַיִּהְיוּ כֻּלָּם גְּדוֹלִים וּרְצוּיִים לַמָּקוֹם. כְּמַאֲמַר אוֹהֵב נֶאֱמָן לְכָל יִשְׂרָאֵל, אָמַר (בַּמִּדְבָּר יא, כט): "וּמִי יִתֵּן כָּל עַם ה' נְבִיאִים וְגוֹ'", וּבַמֶּה יֶאֱהַב, בִּהְיוֹתוֹ מַזְכִּיר בְּמַחֲשַׁבְתּוֹ טוֹבוֹת אֲשֶׁר בָּהֶם, וִיכַסֶּה מוּמָם וְלֹא יִסְתַּכֵּל בְּנִגְעֵיהֶם אֶלָּא בַּמִּדּוֹת הַטּוֹבוֹת אֲשֶׁר בָּהֶם"

מהו היחס הראוי היום לאחינו [או שמא לא] הטועים התועים והתוהים?וכן איך היחס לצער השכינה בנידו"ד?

אשמח להחכים מאמרתכם הצרופה.

ראשית כל:
בכל ויכוח מעין זה אני מקפיד לומר:
יהיה אשר יהיה, היחס אליהם לא אמור להיות יותר טוב מאנשי המפלגה שנייה, ודו"ק.
(או כחסידות מסויימת שאוהבים יותר את תושבי ת"א מתושבי ב"ב..).
ולגופש"ע - צריך לדעת גם לשנוא, ואין בזה פסול בעצם.
וכמש"כ "וְעֵ֣ת לִשְׂנֹ֔א", ובתרגום: "וְעִדָּן בְּחִיר לְמִסְנֵי לִגְבַר חַיָּבָא"
אבל מנין לך שברוריה אמרה זאת מתוך אהבה?

אני חושב שמהרמב"ם אנחנו לומדים את הציטוט הנכון.

תשנא את המעשים שלו אל תשנא אותו.

כלומר, גם אם אנחנו לא מסכימים ואפילו חולקים בתוקף אסור לנו לשנוא שום יהודי.

אא"כ יש תנאים מסויימים, והתנאים לא כ"כ ברורים.
לכן עדיף לעשות הבדלה בין המעשים לאיש.

לעניות דעתי - אשמח לתגובה: ר"מ ראה בחייהם של הרשעים צער לשכינה הקדושה, הוספת עבירות וכו'. ואילו אשתו הצדקת הראתה לו מן הכתובים שהמטרה היא לכלות את הרוע - ובדווקא בחיי האדם, כי לא אחפוץ במות המת וכו' והיא אמרה לו על עניין ה'יתמו'...

והסיבה לרצות בהצלחתם ולהתפלל עליהם ולא לבקש את מיתתם, היא לא מאהבתם, אלא כחלק מרצון ושאיפה לתיקון עולם במלכות שדי, וכעין מה שהבאתם למעלה כתב כבר הזוה"ק [כמדומה בבראשית] שמצווה להתפלל על הרשעים שיחזרו בתשובה, ובעניין מה שכתב הרמ"ק - הרחיב על זה בליקוטי מוהר"ן רפ"ב, שכאשר יראה בחייב [ובעצמו] את הנקודות הטובות אפילו המועטות והפגומות שבו, יוכל ע"י זה להחזירו למוטב.

אבל אין כאן ציווי לאהבה ואדרבה מותר לשנאתם כמו שהביא הרב @חד מבתראי, ואף לבזותם כדאיתא בב"ק צד: "בעושה מעשה עמך" וכו' וכ"פ רמב"ם בפ"ו מהל' דעות, וכן הביא להלכה הח"ח בספרו (כלל ז) ואף בבה"ל שכט ב, וכולנו מכירים את ה'שערי תשובה' (שער ג נט) "מי שאינו מחזיק במחלוקת על המתיצבים על דרך לא טוב ומושכי העון, הרי הוא נענש מפשעיהם לכל חטאתם, ועובר בלאו" זאת ועוד.

נערך לאחרונה:
השבת שמעתי מעשה מאד מעניין על הבעל התניא
בקצרה, הוא קיבל קופסת טבק ולא רצה להריח בה, הוא פירק את מכסה הטבק ועשה ממנה ראי לתפילין.

שאמרו לנכדו הצמח צדק שהסבא שבר את הקופסת טבק.
הוא השיב "אצל סבי לא שייך שבירה. לא בו, לא באחרים, וגם לא בדומם.

ושמעתי הסבר מרתק על זה, שהרעיון הוא שיש אחרים שהם דואגים לתקן אחרים בדרך של שבירה.

משל למה הדבר דומה, אדם שמתקין מזגן.
איש בעל מקצוע עושה קוביה בקיר ומספיק.
הלא מקצועי שובר את כל הקיר.

יש אחד שבשביל לתקן את עולמו של הקב"ה הוא הורס הרבה בדרך.
ויש אחר שהוא עושה פעולות כירורגיות ותו לא.

"יש שנאה שהיא מצוה, כגון: אדם רשע שאינו מקבל תוכחה, מצוה לשנאתו, שנאמר: 'יראת ה' שנאת רע', ואומר: 'הלוא משנאיך ה' אשנא ובתקוממיך אתקוטט, תכלית שנאה שנאתים לאויבים היו לי'... סוף דבר: ישנא כל דבר המרחיק אותו והמונעו מאהבת יוצר הכל" (ארחות צדיקים שער ו).
בב"ק צד: "בעושה מעשה עמך" וכו' וכ"פ רמב"ם בפ"ו מהל' דעות, וכן הביא להלכה הח"ח בספרו (כלל ז) ואף בבה"ל שכט ב, וכולנו מכירים את ה'שערי תשובה' (שער ג נט) "מי שאינו מחזיק במחלוקת על המתיצבים על דרך לא טוב ומושכי העון, הרי הוא נענש מפשעיהם לכל חטאתם, ועובר בלאו" זאת ועוד.

איתא בגמרא ברכות דף י'.
"הנהו בריוני דהוו בשבבותיה דר"מ והוו קא מצערו ליה טובא הוה קא בעי ר' מאיר רחמי עלויהו כי היכי דלימותו אמרה לי' ברוריא דביתהו מאי דעתך משום דכתיב (תהלים קד, לה) יתמו חטאים מי כתיב חוטאים חטאים כתיב ועוד שפיל לסיפיה דקרא ורשעים עוד אינם כיון דיתמו חטאים ורשעים עוד אינם אלא בעי רחמי עלויהו דלהדרו בתשובה ורשעים עוד אינם בעא רחמי עלויהו והדרו בתשובה"

רמב"ם פרק י"ג מרוצח ושמיה"נ הלכה י"ד
"השונא שנאמר בתורה לא מאומות העולם הוא אלא מישראל והיאך יהיה לישראל שונא מישראל והכתוב אומר לא תשנא את אחיך בלבבך. אמרו חכמים כגון שראהו לבדו שעבר עבירה והתרה בו ולא חזר הרי זה מצוה לשונאו עד שיעשה תשובה וישוב מרשעו. ואע"פ שעדיין לא עשה תשובה אם מצאו נבהל במשאו מצוה לטעון ולפרוק עמו ולא יניחנו נוטה למות שמא ישהה בשביל ממונו ויבא לידי סכנה. והתורה הקפידה על נפשות ישראל. בין רשעים בין צדיקים מאחר שהם נלוים אל ה' ומאמינים בעיקר הדת. שנאמר אמור אליהם חי אני נאם ה' אלהים אם אחפוץ במות הרשע כי אם בשוב רשע מדרכו וחיה"

האם יש כזו אפשרות לשנא מחד ומאידך לקוות וליחל לשובם בתשובה מתוך אהבתו אותם?
אולי י"ל להיפך. לא שייכת שנאה אלא במקום שמצפה לשובם. אחרת הם מופקעים ואין דעתו עליהם כלל, לטוב ולרע.

ובזה יש ליישב מה שנהגו העולם דלא כמש"כ:
ראשית כל:
בכל ויכוח מעין זה אני מקפיד לומר:
יהיה אשר יהיה, היחס אליהם לא אמור להיות יותר טוב מאנשי המפלגה שנייה, ודו"ק.
ואמנם מה שהביא
(או כחסידות מסויימת שאוהבים יותר את תושבי ת"א מתושבי ב"ב..).
י"ל דע"מ כן הוא:
אף אם לא מאהבה אך מ"מ מאכפתיות ואין קשה מליצור אכפתיות לשונא וביותר לשונא של המקום ברוך הוא.

אולי י"ל להיפך. לא שייכת שנאה אלא במקום שמצפה לשובם. אחרת הם מופקעים ואין דעתו עליהם כלל, לטוב ולרע.
לא יודע מה איתך, אבל אני שונא גם גויים עובדי ע"ז.
ולכל מי ש'חושש' מלשנוא יהודים, ועל כן הוא 'מחמיר' ואוהב גם את מי שצריך לשנוא.
עליו הכתוב אומר: מַצְדִּ֣יק רָ֭שָׁע וּמַרְשִׁ֣יעַ צַדִּ֑יק תּוֹעֲבַ֥ת יְ֝-הֹוָ֗ה גַּם־שְׁנֵיהֶֽם׃
וזה בהחלט לא בא ממקום של לשנוא אותם, אלא ממקום של אהבת ה' ואויבו של אוהבי - אויבי.
ומכיוון שהנידון הוא לא על אדם ספציפי, אלא תחושה כללית כלפי מגזר 'דליתא קמן', אני סבור בהחלט שניתן להרגיש 'אני ושנא את מי שה' שונא'.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון