מנהגים - מנהגי רבותינו לבית בריסק | הלכה ומנהג | פורום אוצר התורה מנהגים - מנהגי רבותינו לבית בריסק | הלכה ומנהג | פורום אוצר התורה

ישיבישער

משתמש רגיל
gemgemgem
הודעות
87
תודות
146
נקודות
30
קובץ אשר יביא את מנהגיהם של רבותינו לבית בריסק
לשם התחלה.
א. מנהג ה'אכטעל' היינו שמינית היום שזה 90 דק' אחרי השקיעה שאז מתחילים מעריב במוצ"ש. וכן מקפידים על ק"ש בזמן הזה.
 
בין החומרות המפורסמות בבית בריסק:

החמרה על זמן צאת הכוכבים במוצאי שבת וחג, "אכטעל", שמינית מהיום (90 דקות זמניות). שיטה זו מצרפת את צאת הכוכבים של רבנו תם, יחד עם השיטות שמיל הוא 22.5 דקות, ועם השיטות ששיטת רבנו תם שצאת הכוכבים הוא זמן של ארבעה מיל לאחר שקיעת החמה היא רק בימי ניסן ותשרי בהן היום והלילה שווים, יש כאלו בחוג בריסק בפרט תלמידי הרב יעקב שיף חתן הרב מבריסק, שמחמירים עוד יותר ונוהגים "זעקסטל" היינו שישית מהיום.

נהגו שלא לברך ברכת המפיל, מחשש שלא יירדמו וברכתם תהיה ברכה לבטלה, אף על פי שמקור חיוב ברכה זו הוא בגמרא.

אי הסתמכות על עירוב ציבורי. חומרה זו נפוצה בחוגים נוספים ונזכרת בספרי ההלכה, בשל חששות ודעות שונות לגבי כשרותו, אך בחוג בריסק ישנן החמרות מיוחדות כמו לא לצאת לרחוב עם כיפה (כשחובשים כובע) וציצית ומשקפיים, אם כי שאצל חוגי בריסק הנשים כן מטלטלות בשונה מחוג חזון איש שנוהגים שגם הנשים לא מטלטלות.

הימנעות מהליכה עם ציצית ברשות הרבים בשבת, בשל השיטה לפיה כאשר אין תכלת אין כלל חיוב ציצית, ואם כן, חוטי הציצית הם משא ואינם מלבוש ואסור לטלטלם בשבת.

עישור מאכלים, אף של הנושאים כשרות מהודרת (גם חומרה זו נפוצה בחוגים נוספים, כמו חוג חזון איש).

חומרות רבות בארבעת המינים, כמו הקפדה שהתיומת (העלה האמצעי) של הלולב יהיה ירוק, ללא חשש שנשרף והתייבש או נחסר, וכן שיהיה סגור לחלוטין, הקפדה מיוחדת על שילושם של ההדסים (ששלושת הקנים יהיו שווים בגובהם במדויק) וכן שיהיו 28 ס"מ, נטילת מספר אתרוגים מכל הזנים מחשש הרכבה, הקפדה באתרוגים על נקיות אף על נקודות שאינן נראות ללא עיון מדוקדק (ופחות על גידול יפה).

חומרות רבות באפיית מצות. בין החומרות, אפיית כל מצה בנפרד והשארתה זמן רב בתנור, עד שהיא משחירה (שאז ודאי אין בה חשש חמץ). בחוג בריסק משתמשים רק במצות יד. החומרות באפיית מצות מקורן מה"בית הלוי".
דקדוק רב בקריאת התורה (בפרט בקריאת פרשת זכור) וקריאת שמע.
 
והשארתה זמן רב בתנור, עד שהיא משחירה
לא מדויק. מחממים את התנור הרבה מאד זמן ברמה מאד גבוהה [בבריסק החזיקו את התנור בברזלים שלא יתפקע מרוב חום], אך המצה עצמה נמצאת בתנור כ-10 שניות.
 
אם כי שאצל חוגי בריסק הנשים כן מטלטלות בשונה מחוג חזון איש שנוהגים שגם הנשים לא מטלטלות.
ואמרו בזה שאצל הבריסקער'ס החומרות הם קדשי קדשים שנאכלים רק לזכרי כהונה, ואצל החזו"אניקער'ס החומרות הם קדשים קלים שנאכלים לכהנים לשניהם ולבניהם ולעבדיהם.
 

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון