מסופר על הגה"צ רבי שלום שבדרון זצ"ל, שכאשר חלק ט' מהספרים 'דעת תורה' [של סבו] מהרש"ם, קרם עור וגידים, קרא ר' שלום לבעל בית דפוס מפורסם כדי שיעריך את העבודה ואת שוויה.
המדפיס ראה את העבודה, חייך חיוך של שביעות רצון ואמר: כבוד הרב, כמו שאני רואה, הספר החדש יכלול כך וכך גיליונות, נדרשת הכנת פלטות דפוס וכריכה וכו', העבודה תימשך מספר חודשים, עד סוף החורף יהיה הספר מוכן.
ובנוגע למחיר, כבוד הרב שבדרון, שנים עשר אלף דולר, את הכסף אני מקבל לפי ההתקדמות, אחרי הפלטות אלפיים דולר, בהמשך סכום נוסף ולבסוף את כל השארית. אם במקרה תחליט לשלם את מלוא הסכום מראש, יספיקו לי עשרת אלפים דולר. סיים האיש את דבריו והמתין לתשובה.
ר' שלום קרא לנכדו להתייעצות לנוכח הנתונים שהציג בפניהם בעל בית הדפוס, הם דנו בכובד ראש האיך יכלכלו את צעדיהם, לפתע קפץ ר' שלום מכיסאו כנשוך נחש: 'ריבית, אנחנו קרובים לאיסור ריבית, מי יודע מה יש'.
נבהל הנכד, פניו של ר' שלום היו חיוורות מתמיד, הוא התיישב על כסאו והסביר: 'הרי יש לי בכיס את כל הסכום הדרוש ובדעתי לתת לו עכשיו את כולו. בשבילנו עדיף להיפטר מהכסף ללא חשש שיאבד, ובפרט שבאופן כזה נצטרך לשלם פחות. אבל יש כאן חשש ריבית, איננו ממשיכים לדבר אפילו רגע אחד'.
הרים ר' שלום את קולו: 'רוץ לרבי שלמה זלמן שיכריע הלכה למעשה, חושה בני, אל תעמוד. כשתשוב, נמשיך לדון בשאר הפרטים'.
הנכד הצטייד עם כמה הלכות בהלכות ריבית, עלה למרן הגרש"ז אויערבך זצוק"ל, שטח לפניו את כל הפרטים.
למשמע הבעיה, השיב מרן זצוק"ל בקצרה: 'קיימת דרך להתחמק מאיסור ריבית, אבל זה לא פשוט כל כך'.
הנכד שב מבית הגרש"ז ומצא את סבו שרוי במתח ובצפייה: 'נו-נו, מה אמר הדוד?', שאל.
'הוא אמר שאפשר, אבל זה לא חלק', אמר הנכד.
התיישב ר' שלום למול המדפיס: 'כבוד המדפיס הנכבד, הכל סגור כמו שדיברנו, ההצעה שלך טובה מאד, דפוס, כריכה הובלה והפצה, אתה תקבל שנים עשר אלף דולר טבין ותקילין. אנחנו נשלם לך לפי ההתקדמות, כל שלב נוסף ישולם לך במלואו. ברוך השם יש לנו את כל הסכום וניתן אותו בהדרגה לגמר המלאכה. איננו יכולים בשום אופן לשלם עכשיו עשרת אלפים'.
המדפיס פנה לצאת, על פניו של ר' שלום עלתה נהרה, מין הארה מיוחדת. הרי אפשר לשלם לו את הכל מראש, יש לנו את כל הכסף, הוא יכול לקבל את הכל, הרי ממילא חשבתי לתת הכל, רק שלא יכולתי לתת עשרת אלפים מחשש ריבית, ובכן ניתן לו כעת שנים עשר אלף דולר, אנחנו לא יכולים לשלם פחות מחשש ריבית, אם כן, שהוא ייהנה, אנחנו לא חסרים.
ר' שלום קרא למדפיס לשוב על עקבותיו. הוא יצא מהחדר ושב כעבור זמן קצר כשבידיו כל הסכום. 'כבוד המדפיס, קח לא עשר אלא שנים עשר, 'לשבור את המידות".
בעל בית הדפוס שלשל את הדולרים לכיסו, ויצא מהבית תוהה איזה יהודים הם, אין להם שום חשבון של כסף, לעולם לא אצליח להבין את הלך מחשבתם של הרבנים, הם חיים בעולם אחר, עולם של הלכה ואמת.