חכמה לחכימין

משתמש רגיל
gemgemgem
פרסם מאמר
תודות
544
נקודות
126
ידוע לכל בר בי רב שיטת הגר"א שאכילת מצה כל שבעה הוא מצווה קיומית, עד היום חשבתי שהנושא הוא רק ענין של חיבוב מצוה האם אני מקיים מצווה או לא אבל אין לזה השלכה הלכתית.
אבל ראיתי השנה דבר פלא בשו"ע הרב שנוקט כדבר פשוט שאכילת המצה היא מצוה, ומזה הוא מייסד דין הלכתי בעל משמעות ונוקט שכך עיקר, דהנה כתב בשו"ע שמי שששכח לאכול אפיקומן ונזכר אחיר כוס ד' לא יחזור ויאכל ויסמוך על אכילת מצה סוף הסעודה, וכל המצות שלנו שמורות משעת לישה. הגם שלא שמרם לשם מצוות מצה, ביאר השו"ע הרב דין זה, שהשו"ע סבר שהכוונה הנצרכת בשימור היא לשם מצוות שבבעת ימים מצות תאכלו ולא לשם מצוות בערב תאכלו מצות. והוא לכאורה פלא, ראשית מה הפשיטות שזה מצוה, ועוד מהכ"ת שיועיל כוונה לשם מצווה זו לצאת ידי חובת מצוות בערב תאכלו מצות.

לפי מה שנכתב באשכול סמוך, שע"י האכילה בליל טו מקיים כל שבעה מצוות שבעת ימים תאכלו מצות, אפשר לפרש כן בדעת השוע הרב שאם שימר אף לשם כונת מצוה זו סגי, ודוק.

אני פשוט לא מתמצא איך מפנים לאשכול, ואין לי כח לכתוב את זה עוד הפעם.

לפי מה שנכתב באשכול סמוך, שע"י האכילה בליל טו מקיים כל שבעה מצוות שבעת ימים תאכלו מצות, אפשר לפרש כן בדעת השוע הרב שאם שימר אף לשם כונת מצוה זו סגי, ודוק.
מן הסתם כוונתו לזה
שמעתי פעם להסביר
דהתורה רצתה שבסוכות הדירה שלך תהיה בסוכה
ובפסח הלחם שלך יהיה המצה
איך עושים את זה?
בלילה הראשון עושים מעבר - כלומר חובה
ואח"כ אל תעשה מעשה הפוך שעסתור את זה
אין לך מושג כמה שימחת אותי, אני מסתובב עם המהלך הזה כבר כמה ימים, חשבתי שזה מדי מקורי, לפיז נמצא שהוא מקיים את המצווה כל שבעה אבל לא באכילת המצה אלא בעצם המצב. וגם מובן הגר"א הוא הבין שאם הוא מתעסק עם מצוה זה גם נקרא קיום מצווה, ודוק.
ולפיז גם יישבתי באשכול סמוך ונראה, דברי השוע הרב שאם כיון לשם מצות שבעת ימים מצות תאכלו סגי בהכי.
ולכאורה אינו מובן, גם אם נניח שהוא מצווה קיומית אבל מה שייכות בין מצווה זו לבין שימור המצות של מצות בערב תאכלו מצות.
לפיז מיושב שפיר שבעצם הוא מצוה אחת, שעי הקיום בלילה ראשונה הוא בעצם מקיים בזה מצות שבעת ימים מצות תאכלו.
ודוק כי הדברים חדשים מאירים ועמוקים.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון