בראשית - נח היה לי למות מאשר לא לשמוע בקול האישה | בראשית בראשית - נח היה לי למות מאשר לא לשמוע בקול האישה | בראשית
  • ברכות לעולם התורה שכובש מחר את ספסלי בית המדרש! יישר כח

יישר כח גדול לכל הלומדים, עמלי התורה - שמעמידים עולם ומלואו!

יישר כח גדול

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
870
נקודות
76
ויאמר האדם האשה אשר נתתה עמדי הוא נתנה לי מן העץ ואכל
יש להבין מה חשב לתרץ בזה הרי דברי הרב ודברי התלמיד וכו', ומאי קס"ד?

ראיתי בספר מאמר אברהם כתב לתרץ בדרך הלצה, שהרי הקב"ה קצב לו עונשו "ביום אכלך ממנו מות תמות", דהיינו שיקבל עונש מיתה באם יאכל, ובגמ' שאשה רעה יותר קשה ממיתה "ומוצא אני מר ממוות את האשה", וזה מה שאמר אדם הראשון שנח היה לי למות מאשר לא לשמוע בקול האישה שאז היה מצב גרוע ממיתה...

אם כבר בדרך הלצה, אז שמעתי ביאור חמוד על הענין הזה.
באחד המדרשים כתוב שהאשה עמדה עם מקל על אדם הראשון, שיאכל מהעץ, וקללת "והוא ימשול בך" נאמרה אחרי החטא, והיינו שקודם החטא האישה שלטה על הבעל....

בענין הסיבה ששמע לקולה נחלקו חכמים במדרש רבה וז"ל:

רַבִּי שִׂמְלָאי אָמַר בְּיִשּׁוּב הַדַּעַת בָּאת עָלָיו, אָמְרָה לֵיהּ מַה אַתָּה סָבוּר שֶׁאֲנִי מֵתָה וְחַוָּה אַחֶרֶת נִבְרֵאת לְךָ (קהלת א, ט): אֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשֶּׁמֶשׁ, אוֹ שֶׁמָּא אֲנִי מֵתָה וְאַתְּ יוֹשֵׁב לְךָ הַטְלִיס [בודד], (ישעיה מה, יח): לֹא תֹהוּ בְרָאָהּ לָשֶׁבֶת יְצָרָהּ.

רַבָּנָן אָמְרֵי הִתְחִילָה מְיַלֶּלֶת עָלָיו בְּקוֹלָהּ.

נ.ב. יש כאן מעין ב' הכיוונים שהוצעו לעיל.

אם כבר בדרך הלצה, אז שמעתי ביאור חמוד על הענין הזה.
באחד המדרשים כתוב שהאשה עמדה עם מקל על אדם הראשון, שיאכל מהעץ, וקללת "והוא ימשול בך" נאמרה אחרי החטא, והיינו שקודם החטא האישה שלטה על הבעל....
הבעל הטורים (שם) מבאר שהיא היכתה אותו בעץ עד שאכל

יש להבין מה חשב לתרץ בזה הרי דברי הרב ודברי התלמיד וכו', ומאי קס"ד?
ובפרט שזאת היתה הטענה שיכל הנחש לטעון כמבו' בגמ' בסנהדרין [הלומדת מכך שאין טוענים למסית],
ובפשטות כלל לא מדובר על טענה שהיא אמרה לו לעשות אלא ע"ז שהיא נתנה לו שיאכל, דהיינו בצורה של עשייה... ולא כמו אצל הנחש שהי' בצורה של דין ודברים.

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

עם מרן הגר"ד לנדו בבר מצווה לנינו
[ATTACH...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה