לא כל מי שמאחר את זמן תפילתו כי "למד" קם מאוחר מכיר אני רבים וטובים שקמים מוקדם אך לומדים סוגיא בגמ' לפעמים ושוקעים בה ועד שלא מסיימים לא מתפללים וכן כמעט כל שבת מאחרים זמן תפילה..
לקום בשתים בלילה זה לא הפתרון כי להכנה ראויה נצרכת ישוב הדעת הראויה..
לא כל מי שמאחר את זמן תפילתו כי "למד" קם מאוחר מכיר אני רבים וטובים שקמים מוקדם אך לומדים סוגיא בגמ' לפעמים ושוקעים בה ועד שלא מסיימים לא מתפללים וכן כמעט כל שבת מאחרים זמן תפילה..
לקום בשתים בלילה זה לא הפתרון כי להכנה ראויה נצרכת ישוב הדעת הראויה..
בדיוק ע"ז נאמרה ההלכה שאסור ללמוד קודם התפילה באופן שעלול לשכוח... רח"ל.
וצריך להעמיד שומר, או ללמוד במקום שמתפללים (בזמן כמובן...)
חסידים הראשונים היו שוהים שעה אחת ומתפללים כדי שיכוונו ליבם למקום, היתכן שאיחרו זמן תפילה?!
שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפלה סימן פט סעיף ו
אפילו ללמוד אסור משיגיע זמן תפלה, והיינו מי שרגיל להתפלל בבית מדרשו ואינו רגיל לילך לבהכ"נ, דאיכא למיחש דלמא מטריד בגירסיה ויעבור זמן ק"ש ותפלה, אבל מי שרגיל לילך לבהכ"נ, מותר. (והיינו שאם הוא רגיל לילך לבית הכנסת חזקה עליו שילך לביהכנ"ס כהרגלו).
משנה ברורה סימן פט ס"ק לב
(לב) בבית מדרשו - ר"ל ביחידות, ואם רגילין צבור להתאסף אליו שם גם בזה מותר דוודאי יזכרוהו כשיבואו ועיין סימן צ' סי"ח בהג"ה:
לא זו בלבד שיש צד כזה אלא אין צד אחר כי זו היא ההלכה בלי פרשנויות יתר, את ה'הרגיישים' תכניס במקומות אחרים ולא במקומות שנוגדים את ההלכה, או שמא תועיל בטובך להקריב משעות השינה שלך בשביל זה!!!!!
בשביל מה לדעת לפני מי אתה עומד ולפני מי אתה מתפלל אם אתה לא עושה רצונו???????????
[אינני מדבר ספציפית עליך אלא על פלוני אלמוני שראיתיו נוהג כך]
חז"ל קבעו זמן לתפילה, וסביר להניח שהם כיוונו (ללא התבוננות בלימוד החסידות כמובן)...
עכ"פ מי שלוקח לו זמן להתבונן שיעשה את חישוביו לפי זמן תפילה (מצידי שיקום בשתיים בלילה, אבל לקום בתשע ולהתחיל להתבונן זו ליצנות).
אתמהה מאוד על דבריכם. וכי ביו"כ קמים אתם בשתים בלילה, מתחילים קרבנות והודו וכו' כו' וכך תסיימו עד סוף זמן תפילה?
בוודאי שלא! וטעמא דהכי משום דמצוות היום היא, כמו"כ בנדו"ד מצוות היום היא.
(וכמדומני שמצינו בהלכה שאם התחילו לפני סוז"ת אפש' להשלים בדיעבד)
ובכלל עיינו שו"ע או"ח ספ"ט ס"א ובבאר היטב שם, ותרוו נחת.)
אתמהה מאוד על דבריכם. וכי ביו"כ קמים אתם בשתים בלילה, מתחילים קרבנות והודו וכו' כו' וכך תסיימו עד סוף זמן תפילה?
אולי....
ובכ"ז, כמדומני שיש לרבנים הגאונים הרבנים @יצחק מירושלים@ליטאי כבד@שיל"ת וכו' לסמוך על האדמו"רים והרבנים שמילה מדבריהם לא שבות ריקם- שלא היו מורים דבר ("ולא יאונה לצדיק כל און") שנוגד ח"ו את ההלכה.
ויש להם על מה שיסמוכו.
וד"א, אינני יודע מאין באו הרכילות והלשוה"ר שהחסידים יושנים וישנים עד שעה מאוחרת.... זה חוכא ואיטלולא גמורה. (רוב) החסידים קמים בבוקר בשעה שכולנו קמים, (ואפי' יותר מוקדם) ופשוט לומדים הרבה חסידות, וכן אוכלים ושותים בשביל להתחזק. ואז מתפללים ב'עבודה' גדולה. וק"ל.
אם התחיל תפילת העמידה קודם זמן תפילה, יתכן שנחשב תפילה בזמן, (ויש ע"ז אשכול נפרד)
כאן עסקנו בענין הכנה לתפילה ואי"ז שייך כלל,
וכבר ענה היטב לשאלתכם הרב @שיל"ת.
אם התחיל תפילת העמידה קודם זמן תפילה, יתכן שנחשב תפילה בזמן, (ויש ע"ז אשכול נפרד)
כאן עסקנו בענין הכנה לתפילה ואי"ז שייך כלל,
וכבר ענה היטב לשאלתכם הרב @שיל"ת.
אכן.
וד"א, ברוב הימים אני מתפלל בשטיבל שרוב המתפללים שם הם לאו דווקא חסידים, ויש שם מנינים שמתחילים לכתחילה אחרי זמן תפילה ואפי' בימי החול.
וק"ו בשבת ובימים שיש בהם קריה"ת.
אכן.
וד"א, ברוב הימים אני מתפלל בשטיבל שרוב המתפללים שם הם לאו דווקא חסידים, ויש שם מנינים שמתחילים לכתחילה אחרי זמן תפילה ואפי' בימי החול.
את המצב אני מכיר, ועל זה היה דווה ליבנו,
כמדומה שהמנהג החל אצל החסידים לפני שנים רבות ומאז התפשט לליטאים לדאבונינו,
(לליטאים אפי' אין את התירוץ של לימוד חסידות וכו').
אכן.