קשריו של הגרא"מ שך זצוק"ל עם עולם החסידות | דברי הימים קשריו של הגרא"מ שך זצוק"ל עם עולם החסידות | דברי הימים
סיפר לי הגאון רבי מאיר היייזלר שליט"א, איך שהרב שך זצ"ל היה נסער מאוד, ממה שהעלילו עליו שהוא "מתנגד", ואמר לו "הייזלר, כמה שנים אתה מכיר אותי? האם אי פעם נתתי יחס שונה לחסידים מאשר לליטאים".
וידוע שהרב שך אמר, שלכולם הוא מוחל, חוץ מלאלו שהעלילו עליו, שהוא מתנגד. וכתב את זה גם במכתבים.

סיפר משמשו הרב רפאל וולף, שפעם אמר הרב שך לנכדו - בעת ששהה בנתניה - אם אתה רואה לראות "כיצד מתפלל יהודי", לך ותסתכל על תפילתו של הקלויזנבורגער רב.
[והמכירים אופן תפילתו, יבינו את גודל החידוש].

לא נראה לי שהכחיש שהוא מתנגד, אלא שהעלילו שהקמת דגל היתה נגד החסידים, וע"ז אינו מוחל.
נראה לי שזה קרה בעת המחלוקת על חב"ד. שאז אמרו שח"ו הוא מנסה לעורר את המח' חסידים ומתנגדים.
וע"ז הקפיד מאוד, כנ"ל.

קבצים מצורפים

עכשיו נביא מקשרי הגרא"מ שך זי"ע עם האדמו"ר מבעלזא שליט"א

המשב"ק ר' רפאל וולף סיפר בראיון - במלאות עשרים שנה לפטירת הגרא"מ שך זי"ע:

"הרב שך תמיד התרפק על השנים שלפני מלחמת העולם השני', בהן הוא כיהן כראש ישיבת קרלין, שהייתה ישיבה חסידית לכל דבר וענין.
חשוב מאוד להבהיר ולהעמיד הדברים על דיוקם: יש המון שמועות וחצאי שמועות של התבטאויות שונות של הרב שך לגבי אישים שונים. גם בציבור הליטאי ישנם כאלה המתהדרים בכל מיני אמירות אישיות שכביכול 'שמעו ממנו אישית'. אבל אני יכול לומר, שרובם המכריע הוא בגדר עורבא פרח. הרב שך היה אמנם ביקורתי, אבל הוא בקושי דיבר על אחרים - לא לטוב ולא למוטב. אולי פה מילה ושם מילה, אבל לא מעבר לכך.
כמי שפגש פעמיים באופן אישי את החפץ חיים זצ"ל - הרב שך נצר את לשונו. ומעבר לכך הוא לא היה אדם של דיבורים ופטפוטים. הוא היה אדם תכליתי וממוקד בתורה.
עם הרבי מבעלזא שליט"א היה לו קשר מיוחד, למרות פערי הגילים העצום ביניהם. תרמה לכך העבודה המשותפת ביניהם, כידוע שבעלזא הצטרפה אז לדגל התורה. אבל היתה ביניהם גם הערכה אישית עמוקה. אני הייתי שליח בין ראש הישיבה והרבי בנושאים אישיים ופרטיים".

סיפר הגאון ר' שלמה זלמן גרוסמן שליט"א אב"ד אלעד:
הרב שך זי"ע אמר לי כמה פעמים: "הבעלזער רב פועל ללא נגיעות". [והוסיף כי הרב שך אמר לו, כי שבח זה, שפועלים ללא נגיעות, חשיב אצלו השבח הכי גדול.]
עוד סיפר הנ"ל: "בדרך כלל, מתוך הערכה שרחש הרב שך לאדמו"ר מבעלזא שליט"א, היה שולח אותי לפני ישיבות המועצת, כדי לשמוע את דעתו של האדמו"ר, ולשאול אם האדמו"ר שליט"א מסכים שיציע דבר מסויים בשעת האסיפה. וכן כמה פעמים הזכיר הרב שך בדבריו בפני חברי המועצת: "גם הרבי מסכים עמי". וזאת לאחר שתיאם דרכי את הסכמתו".
וממשיך הנ"ל: "כמה פעמים אמר לי הרב שך זצ"ל: "דער בעלזער רב איז א קלוגער מענטש. ער פארשטייט א זאך". ולפני הכינוס ביד אליהו בניסן תש"נ אמר לי הרב שך זצ"ל שיש לכבד את האדמו"ר לשאת דברים, ואמר הוא מבין דבר, הוא יודע איך לדבר. מה לומר ומה לא לומר.
עוד מספר הרה"ג הנ"ל: "זכורני באחת הפעמים שהאדמו"ר שליט"א בא לביקור אצל הגרא"מ שך זצ"ל, כבר התכונן הרב שך - שהיה דייקן גדול בזמנים - חצי שעה מראש לקראת הביקור, הוא לבש את הכובע והחליפה של שבת, המתין בדריכות לבואו של האדמו"ר שליט"א, ושאל שוב ושוב "ווען קומט דער רבי?". אמרתי לו "יש עוד זמן, הראש ישיבה יכול לבינתיים לפשוט את החליפה ולהסיר את הכובע, וכשיבוא ילבשם". אך הרב שך אמר לי: "ניין, ניין, ניין, כך לא מקבלים את הרבי, יש להמתין ולהיות מוכן לבואו".

ספר בסערת אש, מנאמן ביתו ר' רפאל וולף

קבצים מצורפים

וכעת אכתוב על הערצתו המופלגת של האדמו"ר מבעלזא שליט"א למרן הגרא"מ שך זצוק"ל

סיפר הגאון ר' חיים שלום פרוש זצ"ל - איש אמונם של גדולי ישראל, ומזכיר מועצת גדולי התורה בשנות הלמ"ד - שהאדמו"ר מבעלזא אמר לו: "מה אעשה, שלא מצאתי עוד מי שבוכה על מצבו הרוחני של ילד יהודי בתל-אביב שאינו שומר שבת. הרב שך עומד ובוכה ממש על יהודי חילוני בתל-אביב שאינו יודע מהי קרי"ש והדברים נוגעים בציפור נפשו וקורעים את לבו לגזרים. הדאגה הזו לכל יהודי באשר הוא, היא שכבשה אותי, והיא הסיבה שראיתי בו מנהיג ישראל שיש ללכת אחריו בהנהגת הדור". ע"כ.
עוד סיפר הנ"ל: האדמו"ר שליט"א התבא באוזני בביטוי נדיר "כשאני שומע את הרב שך מדבר, על מצב היהדות בדורנו, הרי זה דומה עלי כשומע תוכחת ירמיה הנביא!".

מכתב מפורש עוד יותר, על דעת הגרא"מ שך זי"ע בענין המחלוקת הקדומה בין גדולי ההחסידים וגדולי המתנגדים:

קבצים מצורפים

נערך לאחרונה:

הודעות מומלצות

עשרת הדיברות מחציתן – מצוות שבין אדם למקום...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון