• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.

גברא זוטרא

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
808
נקודות
101
ידוע שאחד הדברים המרכזים בעולם הישי' הוא השוק חברותות שחל בד"כ לקראת סוף זמן,
וכמובן שמי שצריך להחליף חברותא בשביל השטייגען האישי שיחליף,
אך צריך לדעת מה לעשות במצב שהחברותא יתקע לבד?
וכן אולי צריך להקריב סדר אחד למען בחורים חלשים יותר?
ה

ידוע מה שכתב הגרש"ש בהקדמתו לשערי ישר שצריך ליתן מעשר גם מעצמו וזהו על ידי שלומד עם בחורים החלשים ממנו.
אמנם הכל לפי העניין
יתכן שזה יזיק לו, יתכן שזה יוסיף לו.
כל עניין לגופו

ידוע מה שכתב הגרש"ש בהקדמתו לשערי ישר שצריך ליתן מעשר גם מעצמו וזהו על ידי שלומד עם בחורים החלשים ממנו.
אמנם הכל לפי העניין
כל עניין לגופו
יש בזה דין חומש?

אמנם הכל לפי העניין
כל עניין לגופו
וכמו"כ ידוע מש"כ הח"ח דכל איש ישראל צריך שיהא לו "תורת חסד", וזהו מחוייב כמעשר כספים, ועוד האריך שגם בזה נאמר עשר בשביל שתתעשר, וכל המדובר במעשר כספים..
אמנם לכאו' אינו דווקא בשעות הסדרים שזהו עיקר לימודו העיוני של האדם,

ובודאי שרצוי הדבר, שכל גברא רבה בר אוריין - יקח לעצמו אדם החלש ממנו שיכול לקדמו ולהביאו למקומות גבוהים שאין לו השגה בהם, אך יראה שלא יהא הדבר על חשבון הסדרים עצמם, שזהו השטייגען הגדול של האדם בכמות ובאיכות, - כך היתה דעתם של מרנן ורבנן.

וכמו"כ ידוע מש"כ הח"ח דכל איש ישראל צריך שיהא לו "תורת חסד", וזהו מחוייב כמעשר כספים, ועוד האריך שגם בזה נאמר עשר בשביל שתתעשר, וכל המדובר במעשר כספים..
אמנם לכאו' אינו דווקא בשעות הסדרים שזהו עיקר לימודו העיוני של האדם,

ובודאי שרצוי הדבר, שכל גברא רבה בר אוריין - יקח לעצמו אדם החלש ממנו שיכול לקדמו ולהביאו למקומות גבוהים שאין לו השגה בהם, אך יראה שלא יהא הדבר על חשבון הסדרים עצמם, שזהו השטייגען הגדול של האדם בכמות ובאיכות, - כך היתה דעתם של מרנן ורבנן.
גם מרן ראש הישיבה הגרי”ג זללה”ה מאד עודד ללמוד סדר אחד עם בחור חלש ולקייים תורת חסד

פעם דיברתי על הנושא עם הגאון ר' זאב כהן שליט"א, והוא אמר לי שיש לקחת ג' חברותות, אחד יותר ברמה בשביל שתדע להיכן לשאוף, ב' אחד כמוך שתהנה מהלימוד אתו, ג' בחור נמוך ברמה ממך שתגדל אותו, ויותר ממה... וזה גם מאד עוזר בשביל לדעת אם הדברים מדויקים שצריך להסביר לשני,

פעם דיברתי על הנושא עם הגאון ר' זאב כהן שליט"א, והוא אמר לי שיש לקחת ג' חברותות, אחד יותר ברמה בשביל שתדע להיכן לשאוף, ב' אחד כמוך שתהנה מהלימוד אתו, ג' בחור נמוך ברמה ממך שתגדל אותו, ויותר ממה... וזה גם מאד עוזר בשביל לדעת אם הדברים מדויקים שצריך להסביר לשני,
ואני שמעתי שהמליצו ע"ז
א' לשמוע
ב' ללמוד
ג' ללמד...

ידוע בשם הרב שך שאין דין בן אדם לחבירו על חשבון לימוד תורה והתקדמות אישית, וכן נראה פשוט מסברא, וכי דמו של החלש אדום יותר, על כל אחד מוטלת אותה חובה בדיוק להתקדם לפי הכוחות שלו.

וכן אולי צריך להקריב סדר אחד למען בחורים חלשים יותר?
ראשית מניסיון במידה מסוימת הלימוד עם חלשים יותר ממה שהוא עוזר לחלש הוא עוזר לבחור הנותן משום שמוסיף לו רבות בבהירות ובהסברה, וכמובן בהסברה לעצמו לכל מיני דברים שלעצמו היו מובן בלב ולא בשכל.
אמנם לא כל אדם יש לו את היכולת לתת ולהתקדם בו זמנית ולפעמיים זה מעצור או שמכביד עליו את הלימוד וכנראה ע"ז דיבר הרב שך.

רק שאלה, מישהו כאן באמת חושב שאפשר לתת בזה כללים??

כי באמת חבל על כל הציטוטים... זה מלאכה בלא צורך בחוה"מ.. [אפשר אולי לתת פרמטרים לדון על פיהם את המקרים כ"א לגופו, אבל לא לצטט בלי חשבון..]

ואגב אני באופן אישי למדתי באחת הישיבות המובילות ובשלב מאוחר מסיבות אישיות עברתי לישיבה חלשה יותר.
בתחילה היה מאוד קשה ההתנהלות עם הבחורים והיה חסר לי הרמה (אישית ולימודית) אמנם לאחר זמן בהסתכלות לאחור ההתקדמות בישיבה החלשה בתחומים מסוימים הם הרבה יותר.
וזאת לדעתי א. משום שאם בחורים חלשים פחות רצים קדימה לפני הזמן ב. יותר ממוקדים בדבר ולא עסוקים בכל התורה על רגל אחת ג. לא מטיחים ועסוקים מאוד בבהירות.
ד. שההשפעה החברתית (לטוב ולמוטב) פחות כי פחות יש ערך למה שהחברה עושה ואין תחושה שמה שמותר להם מותר גם לי. ה. שיש יותר תחושת אחריות אישית שהכול תלוי בי.
וכל זה שייך גם לגבי חברותות וכמובן שצריך הרבה מחשבה לפני ולא לכל אחד זה מתאים.

זה נשמע שהוא אמר את זה לבחור עם סגנון מסויים ואי"ז הוראה כללית
ידוע בשם הרב שך שאין דין בן אדם לחבירו על חשבון לימוד תורה והתקדמות אישית, וכן נראה פשוט מסברא, וכי דמו של החלש אדום יותר, על כל אחד מוטלת אותה חובה בדיוק להתקדם לפי הכוחות שלו.
יש להוסיף
מקובלנו מרבותינו שההתקדמות האישית בתורה איך שהכי טוב לך .
לא רק שאין פה חיסרון של בנ"א לחבירו
אלא זהו הבן אדם לחבירו הכי מעולה והכי איכותי שיש וזהו משום שאתה דואג לכלל ישראל שיהיה להם ת"ח גדול בישראל

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון