• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו

אימתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
2,474
נקודות
246
לא אאריך בתיאורים כמה קולמסים, ותיאורים תפילת כל נדרי תוארה.
אפשר לומר אפי' שהיא לפעמים הסמל של יו''כ.
לב כל יהודי חל ורועד ובעיקר מתרגש בתפילה זו.
וכאן השאלה על שום מה??
מה מרגש, ויותר מכך מה הקשר של תפילה זו ליו''כ?
מה אני האדם הקטן אמור לכוון בתפילה זו ואיך היא קשורה אלי, וחשובה לי?

בזוה"ק ישנם המון הפלגות על זמן זה.
קם ר' שמעון ובכה וכו'
ובודאי שאין כלל ישראל טועה.
כ' בספרים שכל איסור שהאדם עושה מייצר לו קשר וחיבור בקלי' הטמאות וטמון ברמ"ז במאחז"ל ריש סוטה קשורה בו ככלב ומלפפתו.
וע"ז כעת מתירין כל הנדרים והאיסורים.=קשרים.
ובוודאי שחלק הפשט ורובד זה ללא חלקים נוספים פעמים רבות נשאר דחוק, וכפי שאמר הגר"א שבאגדתות הגמ' הפשט עצמו הוא רמז.

נערך לאחרונה:
מי גילה לך מה עשה כלל ישראל בכל נדרי לפני 1000 שנה?
אלף שנה כבר אינני זוכר...
אבל בכל התיאורים שנכתבו כל נדרי היה רגעי השיא. וכהיום שנדפסו מאמרי הזוהר הקדוש במחזורים זכינו להבין פשר ההתעוררות העצומה וגעגועי הנשמה.

יש שכתבו שבכניסת יום הכיפורים שכל איש ישראל מלא תשובה והרהורי חרטה, עושים התרת נדרים, כדי לומר שכמו שיש דין למטה לעקור גזירות רעות על ידי התשובה, כך אנו מבקשים שיהיה נעשה דין למעלה לבטל כל הגזירות הרעות. ונמצא כי יש בתפילה זו גם בקשה ותחנונים.

אלף שנה כבר אינני זוכר...
עי' טור (או"ח סי' תריט):
אבל רב נטרונאי כתב: אין נוהגין לא בב' ישיבות ולא בשום מקום להתיר נדרים לא בראש השנה ולא ביום הכיפורים, אלא שמענו שבשאר ארצות אומרים "כל נדרי", אבל אנו לא ראינו ולא שמענו מאבותינו, דמה מועיל התרה למי שמתנה אחר נדרו שיהא בטל, הלכך אין אנו סוברין ולא נוהגין לעשות כן. וכן כתב רב האי: אין מתירין נדרים לא בראש השנה ולא ביום הכיפורים, ולא שמענו מרבותינו שהיו עושין כן כל עיקר, אף אתם החמירו כמותינו ואל תשנו ממנהג הישיבות.

מעשה שראיתי
הייתי באיזשהו צ'ונטיה באזור לא חרדי בירושלים באלול והיה שם הרבה חילונים
היה שם איזה חרדי עם גיטרה שניגן
באמצע הוא התחיל את הניגון של כל נדרי
וכולם שם התחילו לבכות
התברר שרובם שם חזרו בשאלה
זה מראה כמה כל נדרי הוא מרומם
(יכול להיות ששם זה בגלל שאומרים שמתירים להתפלל עם העבריינים)
(אחד המחזות שהכי ריגשו אותי)

מעשה שראיתי
הייתי באיזשהו צ'ונטיה באזור לא חרדי בירושלים באלול והיה שם הרבה חילונים
היה שם איזה חרדי עם גיטרה שניגן
באמצע הוא התחיל את הניגון של כל נדרי
וכולם שם התחילו לבכות
התברר שרובם שם חזרו בשאלה
זה מראה כמה כל נדרי הוא מרומם
(יכול להיות ששם זה בגלל שאומרים שמתירים להתפלל עם העבריינים)
(אחד המחזות שהכי ריגשו אותי)
הייתי אומר שהם בכו
וכמו''כ הסיבה שזה שכל נדרי מאוד מרגש - לפחות גם בגלל זה (ואולי רק בגלל זה..
כי זה הרגע הפותח הראשון של יו''כ - ולמה זה הרגע הראשון יכול להיות משהו טכני ולאו דווקא אם כוונה עמוקה, מנהג כזה וכו'
ובגלל שזה הרגע הפותח המון רגש נכנס לבפנים - והחזנים לאורך הדורות שיפרו והוסיפו לו נופך.
ואפשר לומר שזה רגע השיא שכן הוא מתחיל את היום המטהר והקדוש.
כמובן שהייתי שמח למצוא יותר תוכן ועומק - גם אם לא התכוונו אליו ממש, אני שמח ליצוק תוכן לשעות מרגשות מאשר להתנתק מאווירה כי מה הקשר... וזה בכלל לא מרגש וכו'
המלצה קטנה שחבל שלא יישמו - עם אכן זה קרה בטעות שכל נדרי ניהיה כ''כ משמעותי, (ואני בכוונה מקצין כדי שיתקנו...)
שהחזנים היו לוקחים את תפילה זכה ומחזנים אותה, ואיי זה היה יכול להיות משהו מרגש ומעורר. באופן נדיר.

שמעתי ביאור כמדומני בשם ר' אל'ה ויינטרוייב, דצורת התרת הנדר נעשית ע"י התרת חכם, ועניין ההתרה שמוצא פתח לומר שכלל לא היתה כוונתו לנדר, וכך באים אנו ואומרים שאף החטאים שעשינו לא היתה כלל כוונתינו לחטא ויש טעם והיתר לכך שמעיקרא לא היה רצוננו בכך. [ידועים דברי הזוה"ק (הוזכר במקצת לעיל) דבאותה שעה שמתירים אנו הנדרים למטה מתירים ומוחלים עוונתינו למעלה].

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓