דור שבן דוד בא בו קטגוריה בתלמידי חכמים, שאפילו ת"ח שנאמר בהם שלו' רב לאוהבי תורתך, לא יהיה להם שלו'- זה בערך דברי הגמרא. ומפרש המהרש"א שהכוונה שלא יהיה שלום בין הת"ח עצמם אלו לאלו. -וכל אחד יתן לעצמו את הפרשנות, מי הם הת"ח, ועל מי זה נאמר.
בשם משמואל פ' בהר וז"ל: הטעם שנמצא מדת הקטטה והפירוד ביותר בישראל, כי באשר נפשם גבוהה ויש להם דעת ושכל חזק ע"כ נמצא בהם פירוד לבבות ביותר, ודבר זה לא בא מפאת החסרון אלא מצד המעלה עכ"ל.
ולענין מאמרם ז"ל ת"ח מרבים שלום בעולם, בספר ליקוטי אמרים מאמרי האדמו"ר רבי אליעזר הגר מסרט וויזניץ זצ"ל מפרש וזל"ל דהנה מובא במדרש שמו"ר פרשה ל' אות א' עה"פ ואלה המשפטים הה"ד תהלים צ"ט ועוז מלך משפט אהב וכו' אתה כוננת מישרים, אתה כוננת ישרות לאוהביך שע"י המשפטים שנתת להם הם עושים מריבה זע"ז ובאין לידי משפט והם עושין שלום עכ"ל ...וע"כ תלמידי חכמים דייקא שבאים כמה פעמים לידי מחלוקת מרבים שלום בעולם עכ"ל.
בשם משמואל פ' בהר וז"ל: הטעם שנמצא מדת הקטטה והפירוד ביותר בישראל, כי באשר נפשם גבוהה ויש להם דעת ושכל חזק ע"כ נמצא בהם פירוד לבבות ביותר, ודבר זה לא בא מפאת החסרון אלא מצד המעלה עכ"ל.
אם אני לא טועה מדובר שם שבעת הגאולה, בזכות הת"ים יתרבה כבוד השם בעולם וישרור שלום.
המלבים עומד על יסוד המימרא הזו, מה הקשר לדרשה "אל תקרי בניך, אלא בונייך" אלא שבן זה יסוד של 'מקבל' וכולם יקבלו ישירות מהקב"ה וכו' עיי"ש
אך כמדומני שכל זה מדבר בעת הגאולה
אם כך למה יש כל כך המון מחלוקת בציבור החרדי?
למה הציבור החרדי מחולק לפלגים ותתי פלגים?
ספרדים אשכנזים
חסידים ליטאים
אלף חסידויות ופלגי פלגיהם.
פלג. פלג של הפלג והמסתעף. חזונישניקים ברסקרים ועוד
שלום זה לא אומר שלא חולקים ,
כב''ש וב''ה שלא נמנעו מלישא אחד א השני,
ותראה עם כל המחלוקות לא נמנעו בנ''י מלהתפלל באיצקוביף יחד , מלקנות ביש יחד מלהגיע לחתונות של השכנים וכו'
הראי"ה קוק כתב - שהלומדים והמעיינים יציגו את כל צדדי החכמה ואת כל השיטות השונות, ועל ידי כך יתבררו צדדי האמת השונים וז"ל "כולם יכירו שכולם, גם ההפכים בדרכיהם ושיטותיהם כפי הנראה, המה כולם למודי ד', בכל אחד מהנה יש צד שיתגלה על ידו ידיעת ד' ואור האמת".
ולגושו"ע
היה פעם אפיקורוס בשם שי עגנון שאמר שמכאן שחז"ל היו בעלי הומור עפ"ל.
היו בדחנים שאמרו שהכוונה שכך כל המחלוקות בעולם לשיטתם (החותים מחבלים והדרום תימן שונאים וכדומה)
ומכאן לגופו של ענין בפתיחת ראשי התיבות.
ענו פה כל כך הרבה תשובות טובות, ואני רפרפתי מלמעלה בלבד.
אבל פשט המימרא איך שאני קראתי אותו אין הכוונה שניהוגם אינו כעדינו העצני שכשצריך לדעתם יודעים לנקום ולנטור כנחש, אלא שבזכותם ובזכות לימודם העולם מתרבה בשלום שהוא שלימות.