עוד בענין העבודה בראש השנה, אם עבודת היראה אמור שלא עובדים עם אהבה, מצאתי דברים מפורשים בספר תפארת שלמה לראש השנה:
הנה יש להתבונן ביום הזה שהוא יום הדין. ובפרט במצות תקיעת שופר. שכל עבודת היום הזה הוא רק בדחילו ולא ברחימו מחמת אימת יום הדין. וא"כ לפי המבואר בזוהר הקדוש ובספרים שמצות עשה צריכה להיות בדחילו ורחימו. א"כ הלא גם במ"ע של תקיעת שופר צריך ג"כ דחילו ורחימו ואיך שייך זה כהיום הזה הגדול והנורא ואיפא הוא השמחה של מצוה. אכן הנה האמת כי העיקר מה שאמר הכתוב עבדו את ד' בשמחה היינו לשמח את הש"י ב"ה כשאנו מזכירין להש"י ב"ה שלבסוף יהי' ד' אחד ושמו אחד ורוח הטומאה יעביר מן הארץ. כמו שנתבאר פי' הכתוב יערב עליו שיחי אנכי אשמח בד' יתמו חטאים מן הארץ. ר"ל אני ידעתי כי הש"י ב"ה יערב עליו שיחי יותר מכל ואנכי אשמח ואביא שמחה במה שאזכירנו כי יתמו חטאים מן הארץ ולבסוף יהי' הוא ושמו אחד. וזהו ישמח ישראל בעושיו בני ציון יגילו במלכם משמחים אותו במה שיהי' לעתיד בהגאולה ב"ב. וזהו תאיר ארץ מכבודך נגילה ונשמחה בך. נגילה ונשמחה בך גם עתה במה שבמהרה שתאיר ארץ מכבודך. וזהו ושמח נפשנו בישועתך וטהר לבנו לעבדך באמת כלומר על דרך זה שישמח לבנו בישועתך למעלה כביכול בזה טהר לבנו לעבדך באמת שיהי' כל עיקר עבודתיו רק על כבוד הש"י ב"ה שיתגדל ויתקדש שמי' רבא במהרה. וזה שאומרים בתקיעת שופר אשרי העם יודעי תרועה שיודעים לרצות את בוראם בתרועה. ובמה הם מרצים אותו כי ד' באור פניך יהלכון. ר"ל שבמהרה תהי' הגאולה והי' ד' לאור יומם ולאורו נסע ונלך ובשמך יגילון כל היום כי ברצונך תרום קרננו לעתיד שתרומם קרן ישראל לעתיד. והנה עד"ז שייך השמחה במצות תקיעת שופר כיום הזה. באשר יש בו הרמז על תקיעת שופר העתיד והי' ביום ההוא יתקע בשופר גדול והשטן מתבהל מפני זה כמבואר בזוה"ק. ולכך מתעורר עי"כ השמחה למעלה ומזה יגיע ג"כ השמחה לבני ישראל למטה בעבודתם ותקיעתם היום הזה. וזה שרמז הכתוב שבעת ימים תחוג לד' אלהיך במקום אשר יבחר. ר"ל שבעת ימים מרמזים על הקף שבעים שנה של חיי האדם. ואמר הכתוב כל שבעים שנה תחוג ותשמח לד' אלהיך במקום אשר יבחר פי' רק בזה תשמח אותו כי במהרה יהי' במקום אשר יבחר בהגאולה העתידה בירושלים ואמר הכתוב כי יברכך בכל תבואתך ובכל מעשי ידך והיית אך שמח. פי' אבל במה שיברכך בכל טוב בעולם הזה בזה תהי' אך לשון מיעוט יהי' לך שמחה מועטת כי מה שמחה זו עושה. אך העיקר למען יזמרך כבוד ולא ידום ד' אלהי לעולם אודך: (מכי"ק)

אז איך בדיוק מבינים שהבורא טוב ומטיב?
אני יכול לשמוע שמאמינים, יודעים ובטוחים, אבל הבנה לשלילה לא יכולה להגיע בלי הסבר לחיוב.

למעשה, התשובה היא שכל צער ועגמת נפש כאן זה שכר נצחי בל יתואר בעולם האמיתי.
בין אם זה מגיע לזכך עוונות, ובין אם זה מגיע לניסיון, ובין אם זה יסורים של אהבה, הכל מזכה את האדם בזכייה שאין כל מלאך וברייה יכולין לשער.

וכמו שאמר הסטייפלר לר' שמואל רוזובסקי בימי מחלתו - אל תצטער על מה שכבר עברת, כי כשתגיע למעלה תשאל "למה לא נתנו לי עוד".
תשמע, אני לא יכול להגיד לאחרים, אבל אני כגריינמני, אני פשוט נושם את דברי רבינו בעל החו"ב זללה"ה, שאחרי שידוע לנו שהקב"ה אוהב אותנו יותר מאהבת אב לבן [כמ"ש האבן עזרא על הפסוק בנים אתם לד' אלוקיכם], וברור לנו שבכל צרתם לו צר, והקב"ה מתייסר יחד איתי, הרי שאני חייב לשמוח ולהרגיש רגשי הודאה אין קיץ להשי"ת על זה שכביכול מתייסר לייסרינו כי זה לטובתינו, וזה מספיק לי גם בלי להבין שום דבר.

תשמע, אני לא יכול להגיד לאחרים, אבל אני כגריינמני, אני פשוט נושם את דברי רבינו בעל החו"ב זללה"ה, שאחרי שידוע לנו שהקב"ה אוהב אותנו יותר מאהבת אב לבן [כמ"ש האבן עזרא על הפסוק בנים אתם לד' אלוקיכם], וברור לנו שבכל צרתם לו צר, והקב"ה מתייסר יחד איתי, הרי שאני חייב לשמוח ולהרגיש רגשי הודאה אין קיץ להשי"ת על זה שכביכול מתייסר לייסרינו כי זה לטובתינו, וזה מספיק לי גם בלי להבין שום דבר.
אז לא הבנת כלום.
האמנת, או ידעת, אבל להבנה לא הגעת.

התחברתי או הרגשתי במדה שמייתר כל הבנה שלא יהיה
וזה בהחלט דבר חשוב ועצום.
אבל עדיין, התחברת והרגשת את האמונה ולא את ההבנה.
כלומר, אתה נמצא במקום גבוה מבחינת החיבור לבורא, אבל גבוה ממך מי שהבין את המשמעות של זה.

אם ההבנה שלו מגיע מתוך חיבור זה יותר גבוה, אבל אם הוא מבין בשכל קר, זה שוה מעט מאוד אם בכלל
א. כלל לא בטוח. אחר המעשים נמשכים הלבבות, והרגש מגיע בעקבות השכל.
ב. היכן דיברתי על מי שלא מחובר? בסך הכל אמרתי שאם אינך יכול לענות על השאלה מדוע זה טוב, אינך מבין אלא מאמין, ואמונה היא פחות מהבנה.
אגב, אם תקרא את תשובתי זו תוכל להיות גם מחובר וגם להבין...
למעשה, התשובה היא שכל צער ועגמת נפש כאן זה שכר נצחי בל יתואר בעולם האמיתי.
בין אם זה מגיע לזכך עוונות, ובין אם זה מגיע לניסיון, ובין אם זה יסורים של אהבה, הכל מזכה את האדם בזכייה שאין כל מלאך וברייה יכולין לשער.

וכמו שאמר הסטייפלר לר' שמואל רוזובסקי בימי מחלתו - אל תצטער על מה שכבר עברת, כי כשתגיע למעלה תשאל "למה לא נתנו לי עוד".

אגב, אם תקרא את תשובתי זו תוכל להיות גם מחובר וגם להבין...
אין לי את הכוחות ליכנס לזה, אבל דוקא לא, לדעתי כל הבנה מוריד באיזשהו מקום מהחיבור,
אנחנו הרי לא מטומטים לחשוב שאנחנו באמת יכולים להבין את דרכיו של הקב"ה,
ולמעשה כל תירוץ שאנחנו רק נתרץ הרי ברור שאחד משתים, או שזה עדיין לא יהיה לגמרי מובן לנו, או שזה באמת לא יהיה כ"א פרט קטנטן מהתמונה
ולגופו של עניין: כל התירוצים של שכר נצחי וכו', הרי למעשה מעמידים את הקב"ה במקום של רודן רשע ומרושע,
שיש לו תאוה להתעלל ביציריו, אבל מכיון שהוא צדיק וישר, הוא משלם להם על ההתעללות שלו, והם עוד יצאו עם ריווח,
למה אם הקב"ה רוצה לתת שכר הוא מייסר אותנו? מה זה יסורים של אהבה? הוא אוהב ממילא הוא מתעלל בנו?
ברור שאפשר לענות על זה תשובות מטמטיות, אבל האם אנחנו באמת מאמינים בהם? אני לפחות לא ממש...

א. כלל לא בטוח. אחר המעשים נמשכים הלבבות, והרגש מגיע בעקבות השכל.
עוד לא מצאתי בדורינו את הבן אדם שהרגש הגיע לו בעקבות השכל
ואגב, אחרי המעשים נמשכים הלבבות, הוא מסמתא ראי' לסתור, והרגש יותר עומד במקום המעשה מאשר השכל

אין לי את הכוחות ליכנס לזה, אבל דוקא לא, לדעתי כל הבנה מוריד באיזשהו מקום מהחיבור,
אנחנו הרי לא מטומטים לחשוב שאנחנו באמת יכולים להבין את דרכיו של הקב"ה,
ולמעשה כל תירוץ שאנחנו רק נתרץ הרי ברור שאחד משתים, או שזה עדיין לא יהיה לגמרי מובן לנו, או שזה באמת לא יהיה כ"א פרט קטנטן מהתמונה
אתה בעצם אומר שכיון שאף פעם לא נבין עד הסוף אז אין מעלה בלהבין חצי.
אבל אתה מתעלם מהעובדה הלוגית הפשוטה שהבנה - כמה שהיא תהיה - היא מקום יותר גבוה מאי הבנה.
ולגופו של עניין: כל התירוצים של שכר נצחי וכו', הרי למעשה מעמידים את הקב"ה במקום של רודן רשע ומרושע,
שיש לו תאוה להתעלל ביציריו, אבל מכיון שהוא צדיק וישר, הוא משלם להם על ההתעללות שלו, והם עוד יצאו עם ריווח,
למה אם הקב"ה רוצה לתת שכר הוא מייסר אותנו? מה זה יסורים של אהבה? הוא אוהב ממילא הוא מתעלל בנו?
ברור שאפשר לענות על זה תשובות מטמטיות, אבל האם אנחנו באמת מאמינים בהם? אני לפחות לא ממש...
רודן זה מי שמכאיב כדי להכאיב בלי שום הטבה. אבל מי שמכאיב כי זו הדרך היחידה להוסיף לך טוב הוא מטיב.
הבורא רוצה לתת שכר, אבל אתה הוא זה שתתבייש אם הוא יתן לך את זה בלי לעבוד קודם, ואחת העבודות זה יסורים, שעל ידם תקבל מה שלא יכלת לקבל בלי זה.
אני מכיר עשרות כאלו.
ואגב, אחרי המעשים נמשכים הלבבות, הוא מסמתא ראי' לסתור, והרגש יותר עומד במקום המעשה מאשר השכל
א. אחרי המעשים נמשכים הלבבות זהו רבותא. אבל זה שאחרי הלבבות נמשכים המעשים זה ברור לכל בר דעת, כך שגם לשיטתך זה נכון.
ב. לא נכון בכלל, המשפט הזה בא לומר שהרגש לא בהכרח צריך להיות ההתחלה הוא יכול להיות התוצאה, וכן כאן.

נערך לאחרונה:
ואני מאחל לך מכל הלב כתיבה וחתימה טובה
וכן למר, שנה של שמחה ושלא תדעו שום צער כל ימיכם!
רק אשמח אם בהזדמנות, כשיהיה לכבודו יותר כוח, הוא יניח את דעתי מדוע תשובותיי אינם נכונות.

אני מכיר עשרות כאלו.- בד קודש
@בד קודש זה נושא ממש מעניין אתה יכול להפנות אותי לאשכול שמדבר ע''ז או לחילופין לפתוח בעצמך אשכול על הדברים שלכם.

לא קראתי את כל האשכול, אך אם הנושא הוא אי בהירות מה הסיפור של ווידוי, והתהיה העמוקה שכל שנה אני נמצא באותו משחק מכור שאני מתחזק ואח"כ חוזר לקדמותי, והתחושה שאני לא באמת רציני, אז העליתי בעניין זה אשכול בשם- להאמין באמת בתשובה, שם התבארו בס"ד הרבה דברים.

אני מקווה שזה לא אתרוגים אחרי סוכות
אבל לפחות לשנה הבאה
אל תמנע טוב מבעליו
ממש בערב יום כיפור יצא לי לשמוע שיחה מר' רפאל גרינמן על אלול
ובעיקר על נושא האשכול הזה
לפחות זה עזר לי ליום כיפור

ובעמצם זה לא קשור לאלול
הטענה שלו שלא אלול הבעיה
הבעיה היא ההסתכלות שלנו על הקב"ה כל השנה
חלק מאיתנו רואים אותו כשוטר תנועה שבמשך השנה מעלים עין
ובאלול וימים הנוראים השוטר הזה יוצא למבצע דוחות
אולי באמת כדאי להתחיל עכשיו להתכונן לאלול תשפ"ז