מילדות מתעסקים בפרנסה אחד ממצות האב על הבן הוא ללמדו אומנות
אבל עכ"פ אין שום ראיה שאין זה תואם מצד טבע ההבנה אלא בגלל סיבות חיצוניות, וממילא אם אין מונעים חיצוניים אין שום ראיה מחז"ל.
מי שאינו בעל משנה לא שנה את המשנה הזו... ולמעשה המשנה הזאת איננה חלק מהמשניות של כולם אלא מתוספות של בית רבי (שנוסף על השישים) והיא אמרה של יהודה בן תימא כמדומני ואיננה ''סתם משנה'' שנאמר שהיא הלכה לכולם
למאי נפק"מ, עיקר הנקודה היא שפשטות דברי משנה זו שרוב בני האדם מסוגלים בגיל חמש עשרה לתלמוד, וזה ודאי יותר מוסמך מלשון של מדרש קהלת, שנאמרה רק כ'מנהג העולם'... וכנראה גם הייתה מושפעת מעמי הארץ שלא ראו ערך לא במשנה ולא בגמרא, אך לא בגלל שחז"ל 'אחזו' מזה...
[אגב, סתם מעניין אותי, לדבריך שזה רק דעת יחידאה של רבי יהודה בן תימא, אז מדוע תלין על כל מוסדי התורה שמתחילים ללמד קודם גיל חמש עשרה תלמוד, והרי משנה זו כלל אינה רלוונטית שהיא דעת רבי יהודה בן תימא לבד...]
ואדרבה כן מוכח מלשון חז"ל 'חמש שנים ולא ראה סימן ברכה בתלמודו שוב אינו רואה' והרי אם מראש רק אחד ממאה ראוי ללמוד גמרא מדוע מחכים חמש שנים? לכן פשוט וברור לדעתי כי באופן כללי רוב בני האדם מוכשרים ללמוד תלמוד, לפחות באופן של למידה מפי רב, וכמו שביארתי לפני זה שעיקר המכוון הוא למי שמגיע לשליטה בכל הש"ס שהוא אחד ממאה, ומורה הוראה היינו בכל התורה.​
ומה שכתבת:
לא בהכרח כלל אלא שיודע ללמוד תלמוד כראוי וכן בהוראה שיודע להורות כראוי בנושאים שלמד ורק בסנהדרין יש הלכה שממנים מי שיודע בכל הנושאים
בעיניי פשוט וברור כי כיון שדרשת חז"ל גבי אלף נכנסים למקרא וכו' ואחד יוצא להוראה נאמרה ביחס לדברי שלמה 'אדם אחד מאלף מצאתי' כוונתו לעסוק באדם שהגיע אל שלימות צורת האדם, ולכן ברור בעיניי כי הגיע להוראה הכוונה לאדם שיכול להורות בכל התורה ולא רק בחלקה, ודוגמא לדבר גם מצאנו בדור המדבר ששרי האלפים (שהיו אחד מאלף כמובן) היו דרגה אחת מתחת לדרגת משה, ולא היו דרגות נוספות באמצע.​
מרוב שהתרגלנו למציאות זה נראה לקוח מעולם ההגדרות אבל אני בתור מחנך בעל נסיון אומר לך שזה מציאות עמוקה שאיננה מעולם ההגדרות
ילד בנוי לקריאה פשוטה ולשינון הלכות פסוקות לא למו''מ מפרך זה לא שייך לתכונות נפשו וזה זר לו והוא לא שמח מזה בעצמותו אלא מהקטע החברתי
עיקר הויכוח שלי איתך כרגע הוא לא על גיל עשר לגמרא, אלא על מה שטענת כי צריך לקיים גם בזמנינו - ביחס לגיל חמש עשרה לתלמוד - את הכלל של אחד ממאה, והוכחת כן מהמדרש, ונראה לי שכל מחנך מתחיל ברור לו שבחור בן חמש עשרה חייב ללמוד גמרא, וגם אם יש יחידים ממש שלא, מכל מקום באופן כללי אכן יש להורות לכולם ללמוד גמרא לפחות בגיל זה, וכבר ידועים דברי חז"ל (בסוטה) שהאריכו בגנות מי שלמד רק משניות ולא שימש ת"ח, ושימשו ת"ח היינו גמרא כמבואר ברש"י שם, ולדבריך האם חז"ל שהאריכו בגנות הלומדים משנה לבד, כוונתם רק לאחוז אחד מהאוכלוסיה?​
הצורה הנכונה איך ללמוד תלמוד היא לחיות בתוך הסוגיא כאילו אתה חלק מהביהמ''ד ונושא ונותן עמהם
ודאי שזו היא המעלה הגבוהה ביותר, אבל לדעתך מי שאינו מסוגל ללמוד כך נפטר מ'לשמש ת"ח' ל'למוד סברת הגמרא בטעמי המשנה מה הם'? האם לדעתך בגלל שהוא לא מסוגל להיות 'חלק מהביהמ"ד ונושא ונותן עמהם' עליו להיות בגדר 'מבלי עולם' (כמבואר בסוטה כב על הקורא ושונה ולא שימש ת"ח ללמדו סברת הגמרא) או להיות מכונה לדעת רבי אלעזר 'עם הארץ' או 'בור' (לדעת רשב"נ) או 'כותי' לדעת רבי ינאי, או 'מגוש' לדעת רב אחא בר יעקב? (כמבואר כל השיטות בסוטה שם).​

גמח"ט

אבל עכ"פ אין שום ראיה שאין זה תואם מצד טבע ההבנה אלא בגלל סיבות חיצוניות, וממילא אם אין מונעים חיצוניים אין שום ראיה מחז"ל.
מנסיוני הקט במלאכת ההוראה אני סבור שאינו מתאים מצד טבע ההבנה והקב''ה התסכל באורייתא וברא עלמא ואין המשנה רק מחמת קשיים טכניים
למאי נפק"מ, עיקר הנקודה היא שפשטות דברי משנה זו שרוב בני האדם מסוגלים בגיל חמש עשרה לתלמוד, וזה ודאי יותר מוסמך מלשון של מדרש קהלת, שנאמרה רק כ'מנהג העולם'... וכנראה גם הייתה מושפעת מעמי הארץ שלא ראו ערך לא במשנה ולא בגמרא, אך לא בגלל שחז"ל 'אחזו' מזה...
נוהג שבעולם הוא הצורה הנכונה של העולם שברא ה' וכמו שאמרו חז''ל על פלוגתת רשב''י ור' ישמעאל בברכות לה: הרבה עשו כר' ישמעאל ועלתה בידם כרשב''י ולא עלתה בידם וזה בא להכריע שכך ראוי לנהוג כמובן וכמו שפסקו הפוסקים בשו''ע או''ח סי' קנו
[אגב, סתם מעניין אותי, לדבריך שזה רק דעת יחידאה של רבי יהודה בן תימא, אז מדוע תלין על כל מוסדי התורה שמתחילים ללמד קודם גיל חמש עשרה תלמוד, והרי משנה זו כלל אינה רלוונטית שהיא דעת רבי יהודה בן תימא לבד...]
לא הבנת כוונתי
התכוונתי שמאחר ואינו משנה רגילה ממילא אין קושיא שמדבר לא לרוב העולם ולא שאין הלכה כך
ואדרבה כן מוכח מלשון חז"ל 'חמש שנים ולא ראה סימן ברכה בתלמודו שוב אינו רואה' והרי אם מראש רק אחד ממאה ראוי ללמוד גמרא מדוע מחכים חמש שנים?​
מתוך אותם מאה שנכנסו צריך לברור את האחד וזה נעשה במשך הזמן ויש שמיד פורשים ויש שממתינים הרבה והורו חז''ל שיותר מה' שנים אין להמתין
לכן פשוט וברור לדעתי כי באופן כללי רוב בני האדם מוכשרים ללמוד תלמוד, לפחות באופן של למידה מפי רב, וכמו שביארתי לפני זה שעיקר המכוון הוא למי שמגיע לשליטה בכל הש"ס שהוא אחד ממאה, ומורה הוראה היינו בכל התורה.​
ומה שכתבת:
בעיניי פשוט וברור כי כיון שדרשת חז"ל גבי אלף נכנסים למקרא וכו' ואחד יוצא להוראה נאמרה ביחס לדברי שלמה 'אדם אחד מאלף מצאתי' כוונתו לעסוק באדם שהגיע אל שלימות צורת האדם, ולכן ברור בעיניי כי הגיע להוראה הכוונה לאדם שיכול להורות בכל התורה ולא רק בחלקה, ודוגמא לדבר גם מצאנו בדור המדבר ששרי האלפים (שהיו אחד מאלף כמובן) היו דרגה אחת מתחת לדרגת משה, ולא היו דרגות נוספות באמצע.​
אתה טוען ששלמות צורת האדם של שלמה מכוון לשרי אלפים של משה ואני סבור שלא אלא מכוון לבעל הוראה ושרי אלפים של משה הם בדרגה מיוחדת יותר שאיננה נדרשת מכל אחד אפילו לא אחד מאלף ומצינו בגמ' לא תשכח צורבא דרבנן דמורי אלא דאתי או מלוי או מיששכר וכי בשאר השבטים לא היו בעלי הוראה כלל? ואפשר שהכונה להוראה השלמה של הסנהדרין הסמוכים שבקיאים להורות בכל התורה
עיקר הויכוח שלי איתך כרגע הוא לא על גיל עשר לגמרא, אלא על מה שטענת כי צריך לקיים גם בזמנינו - ביחס לגיל חמש עשרה לתלמוד - את הכלל של אחד ממאה, והוכחת כן מהמדרש, ונראה לי שכל מחנך מתחיל ברור לו שבחור בן חמש עשרה חייב ללמוד גמרא, וגם אם יש יחידים ממש שלא, מכל מקום באופן כללי אכן יש להורות לכולם ללמוד גמרא לפחות בגיל זה, וכבר ידועים דברי חז"ל (בסוטה) שהאריכו בגנות מי שלמד רק משניות ולא שימש ת"ח, ושימשו ת"ח היינו גמרא כמבואר ברש"י שם, ולדבריך האם חז"ל שהאריכו בגנות הלומדים משנה לבד, כוונתם רק לאחוז אחד מהאוכלוסיה?​
לדעתי כן
מפורש בברייתא שחובת האב על הבן ללמדו מקרא בלבד
אני סבור שניצול אמיתי של הכוחות הוא שכל אחד יעשה בשלמות את מה שהוא טוב בו
וז''ל ויקרא רבה (טו ב) אמר רבי יודן ברבי שמואל ואפילו דברי תורה שנתנו מלמעלה לא נתנו אלא במדה ואלו הן מקרא משנה תלמוד הלכות ואגדה יש זוכה למקרא ויש למשנה ויש לתלמוד ויש להגדה ויש זוכה לכולן.
ודאי שזו היא המעלה הגבוהה ביותר, אבל לדעתך מי שאינו מסוגל ללמוד כך נפטר מ'לשמש ת"ח' ל'למוד סברת הגמרא בטעמי המשנה מה הם'?​
כן
האם לדעתך בגלל שהוא לא מסוגל להיות 'חלק מהביהמ"ד ונושא ונותן עמהם' עליו להיות בגדר 'מבלי עולם' (כמבואר בסוטה כב על הקורא ושונה ולא שימש ת"ח ללמדו סברת הגמרא) או להיות מכונה לדעת רבי אלעזר 'עם הארץ' או 'בור' (לדעת רשב"נ) או 'כותי' לדעת רבי ינאי, או 'מגוש' לדעת רב אחא בר יעקב? (כמבואר כל השיטות בסוטה שם).​
כן
זה מה שזיכו לו מן השמים
וכל החריפות היא ביחס למי שמסוגל ומתעצל
ובמדרש משלי יש שהקב''ה עתיד לתבוע על צפיה במרכבה למי שראוי לכך
ומצינו בגמ' כל שאפשר לו לעסוק בתורה ואינו עוסק הרי זה אפיקורס
וכבר כתב ע''ז מרן החזו''א בלשונו הזהב ''גוף העוון במעשה קל וענינו לעומק סוד הנשמה אפקרסות''
וכן למר
שנזכה לממש את יעודינו וכוחותינו באופן המושלם ביוצר כרצון אבינו שבשמים

מנסיוני הקט במלאכת ההוראה אני סבור שאינו מתאים מצד טבע ההבנה והקב''ה התסכל באורייתא וברא עלמא ואין המשנה רק מחמת קשיים טכניים
מקווה שתסלח לי אם אומר שאיני מתייחס כל כך לנסיונך מכמה טעמים, א' גם לפי תיאורך מדובר על זמן לא רב (תתקן אותי אם אני טועה). ב' כי כמדומני שדעתך בענין הייתה כבר כך לפני הניסיון (כנ"ל), ואנשים כאלו יראו את המציאות כפי הם שהם תופסים אותה . ג' דווקא נראה לי שרובא דרובא בעלי הניסיון אוחזים הפוך ממך, ד' הכי חשוב, שגם אני חי בעולם, יש לי הרבה קרובי משפחה בגילאים אלו, אני עצמי הייתי ילד והייתי מוקף בילדים, ולדעתי רוב הילדים אכן מוכשרים לקיים בעצמם דברי המשנה גבי חמש למקרא עשרה למשנה וט"ו לתלמוד.​
נוהג שבעולם הוא הצורה הנכונה של העולם שברא ה' וכמו שאמרו חז''ל על פלוגתת רשב''י ור' ישמעאל בברכות לה: הרבה עשו כר' ישמעאל ועלתה בידם כרשב''י ולא עלתה בידם וזה בא להכריע שכך ראוי לנהוג כמובן וכמו שפסקו הפוסקים בשו''ע או''ח סי' קנו
הפוך! משם ראיה לדבריי, שלא עלה על דעת אף אחד להוכיח ממה ש'מנהג דרך ארץ' הוא לזרוע בשעת זריעה וכו' אלא רק בגלל ש'הרבה עשו כן ולא עלתה בידם', כי עצם זה שכך מנהג הדרך ארץ אינו מוכיח כלום עד שלא יבדקו את זה אנשים בפועל, ודווקא לעניננו נראה לי שלענין עצם הלימוד של הילדים והבחורים זה בכלל 'הרבה עשו ועלתה בידם'...​
לא הבנת כוונתי
התכוונתי שמאחר ואינו משנה רגילה ממילא אין קושיא שמדבר לא לרוב העולם ולא שאין הלכה כך
יישר כח על ביאור דבריך, אבל לדעתי אלו דברי תימה, שמעתי על כך שיש מושג של יחידאה שאין הלכה כמותו (מה שלגוף הענין אינו שייך לדעתי באבות, כי עיקר הטעם שנשו האומרים לא היה בגלל טעמי 'סתם' ו'מחלוקת' ופשוט), אבל לומר שבגלל שזה יחידאה לכן הוא אומר דברים דלא מתואמים עם המציאות (לשיטתך)? זה לא שמעתי בלתי היום.​
מתוך אותם מאה שנכנסו צריך לברור את האחד וזה נעשה במשך הזמן ויש שמיד פורשים ויש שממתינים הרבה והורו חז''ל שיותר מה' שנים אין להמתין
מצויין, מבואר בחז"ל שעד חמש שנים עדיין יש מה לנסות ולהשקיע, חמש שנים! זאת אומרת שגם מי שבמבט ראשון נראה כלא מוכשר אם יתאמץ עוד ועוד יצליח, וזו אכן האמת ביחס לרוב האנשים, שעל ידי השתדלות הם אכן יכולים, גם אם יש רבים שסתם נושרים מכל מיני קשיים חיצוניים.​
אתה טוען ששלמות צורת האדם של שלמה מכוון לשרי אלפים של משה ואני סבור שלא אלא מכוון לבעל הוראה ושרי אלפים של משה הם בדרגה מיוחדת יותר שאיננה נדרשת מכל אחד אפילו לא אחד מאלף
יתרו היה גוי ומכל מקום זה היה פשוט לו שיהיו אנשים כאלה בעם ישראל, עוד לפני שהכיר אותם, אות כי זה הטבע הבסיסי! וחוץ מזה ההתאמה בין שרי האלפים של משה לבין אחד מאלף של חז"ל היא יותר ממקרית לדעתי...​
ומצינו בגמ' לא תשכח צורבא דרבנן דמורי אלא דאתי או מלוי או מיששכר וכי בשאר השבטים לא היו בעלי הוראה כלל? ואפשר שהכונה להוראה השלמה של הסנהדרין הסמוכים שבקיאים להורות בכל התורה
בעיניי דבריך צריכים ביאור טובא, וכי רבי עקיבא וכל התנאים והאמוראים מבני שבט לוי ויששכר היו? וכי יהושע בן נון משבט לוי או יששכר היה? הרי יש אין סוף גדולי דורות שלא היו משבט לוי או יששכר, והיו בעלי הוראה שלימה בכל התורה, ופשוט כי כוונת חז"ל שלא משכחת 'צורבא מרבנן' דייקא 'דמורי' כי אכן אצל שבט לוי ויששכר ההוראה היא בטבע ולכן גם בצעירותם באים לידי הוראה, ומזה גופא יש לנו ראיה שעל מנת לזכות ל'כתר תורה' אין צורך להיות מתאים לזה כל כך בטבע, אלא הוא 'מונח ועומד וכל החפץ ליטלו יטלו' וגם מי שאינו משבט לוי ויששכר, על ידי מאמץ יזכה ויוכל להגיע להוראה, כמו שזכו רבים מגדולי הדורות. (ואגב, כדאי לעיין בח' פרקים להרמב"ם פרק שמיני).​
ואני חלוק עליך, נישאר חלוקים.
מפורש בברייתא שחובת האב על הבן ללמדו מקרא בלבד
אכן, אבל מה הראיה משם? הרי גם באותם אלו שכן מסוגלים ללמוד משנה והוראה אין האב חייב, ופשוט כי עיקר הטעם הוא שחובת האב על הבן זה רק על הבסיס ולא על כל מה שהאדם מחויב בעצמו (ולכן גם אינו חייב ללמד אלא מקרא ואף לא נביאים וכתובים). ולכן האדם עצמו כן מחויב ללמוד זאת אם יהיה בידו ממון (ואפילו גבי האב כתבו הפוסקים כי אם לא דחיקא ליה מילתא ראוי כי ילמד בנו גם משנה וגמרא הלכות ואגדות). ודברי הפוסקים ידועים בזה [ראה לדוגמא לשון הרמב"ם ת"ת א, יא וחייב לשלש את זמן למידתו שליש בתורה שבכתב ושליש בתורה שבעל פה ושליש יבין וישכיל אחרית דבר מראשיתו ויוציא דבר מדבר וידמה דבר לדבר ויבין במדות שהתורה נדרשת בהן עד שידע היאך הוא עיקר המדות והיאך יוציא האסור והמותר וכיוצא בהן מדברים שלמד מפי השמועה וענין זה הוא הנקרא גמרא. ולא מבואר ברמב"ם חילוק שדין זה הוא רק לאחד ממאה באוכלוסיה...].​
אני סבור שניצול אמיתי של הכוחות הוא שכל אחד יעשה בשלמות את מה שהוא טוב בו
אמת, אבל:
וז''ל ויקרא רבה (טו ב) אמר רבי יודן ברבי שמואל ואפילו דברי תורה שנתנו מלמעלה לא נתנו אלא במדה ואלו הן מקרא משנה תלמוד הלכות ואגדה יש זוכה למקרא ויש למשנה ויש לתלמוד ויש להגדה ויש זוכה לכולן.
מכאן בדיוק ראיה לדבריי, שהרי מדברי חז"ל מוכח מיניה וביה שמי שזוכה לתלמוד ואינו זוכה למקרא (כי אמרו בסוף יש זוכה לכולם משמע שיש כאלו שלא) והיינו כמו שאנו רואים במציאות שיש אנשים שעיקר עסקם בהלכה, ישנם שעיקרם בתלמוד, וישנם כאלו שעיקרם באגדה, אבל ממש אין הכוונה שהוא לא מסוגל ללמוד חלק אחר כלל, אלא יש לו הבנה בכל החלקים אבל עיקר חלקו הוא בתלמוד, או בהלכה, וכלשון חז"ל בכמה וכמה מקומות כי יש בישראל 'בעלי אגדה' 'בעלי משנה' 'בעלי מקרא' וכו'.​
כן
זה מה שזיכו לו מן השמים
וכל החריפות היא ביחס למי שמסוגל ומתעצל
להבנתי זה כתוב בחז"ל בתור כינוי גנאי באופן כללי לבעלי משנה, ולא רק ליחידים(!) שמסוגלים יותר, אבל נישאר חלוקים.
ובמדרש משלי יש שהקב''ה עתיד לתבוע על צפיה במרכבה למי שראוי לכך
גם משם מוכח כדבריי, כי רואים שהקב"ה בא בטענה לכל אדם להיות יותר ממה שהוא, לבעלי מקרא להיות בעלי משנה, לבעלי משנה להיות מעלי תלמוד וכו', ולדבריך זה הכל עוסק רק באחוז מהאוכלוסיה.

לסיכום, לדעתי דבר ברור כי הטבע הבסיסי של האדם הוא ניתן לפיתוח על דרך כלל, ולכן הקב"ה תובע מהאדם להתקדם יותר ויותר, ודברי חז"ל גבי מאה למשנה, כוונתם או כי זו הייתה המציאות, אבל ודאי שרצון חז"ל כי בני האדם ישתדלו יותר, או (וזה נראה בעיניי יותר) כי כוונתם לשלימות השגת המשנה, או שלימות השגת הגמרא, כמו שלימות ההוראה, אבל ודאי שרוב שני האדם מסוגלים ללמוד ולהבין מקרא משנה וגמרא.​
וכן למר
שנזכה לממש את יעודינו וכוחותינו באופן המושלם ביוצר כרצון אבינו שבשמים
אמן!! וגם אם יש ויכוח בינינו מה היא יכולת האדם שנינו מסכימים ושותפים לדעה כאחד כי תפקידנו הוא לעשות באופן המושלם את רצון היוצר ברוך הוא! וכמו כן מחילה על האריכות, אבל כמדומני כי על הדרך הובררו כמה סוגיות בדברינו.

אגב, כל הסוגיא הזו בעיניי לא כל כך נפק"מ למעשה, בהיות ולדעתי מה שהאב נפטר במקרא לבד זה רק אם הוא יודע שבנו יקבל מהחכמים את עיקרי היהדות וישאל מורי הוראה למעשה, לכן מספיקה לו ידיעת בית רבו, אבל בדורנו שהצורך בלימוד משנה וגמרא זה רק בשביל שיהיו מושגים של תורה למתחנכים, ובלעדי זה מירב הסיכויים כי יפלו בדעות כוזבות וכו' וכו', לכן לימוד הגמרא זה כבר חלק מחובת חינוך האב לבניו למצוות, ואין שום אפשרות לוותר על זה... אבל זה כבר ענין אחר, כי עיקר הויכוח שלי איתך הוא על העיקרון בעולם מושלם.​

מקווה שתסלח לי אם אומר שאיני מתייחס כל כך לנסיונך מכמה טעמים,​
אני סולח..
א' גם לפי תיאורך מדובר על זמן לא רב (תתקן אותי אם אני טועה).​
אכן אבל לדעתי זה היה מאוד מתומצת ויסודי והשקעתי בזה המון להבין את נפשות הילדים לעומק
ב' כי כמדומני שדעתך בענין הייתה כבר כך לפני הניסיון (כנ"ל), ואנשים כאלו יראו את המציאות כפי הם שהם תופסים אותה​
דעתי בענין אכן היתה קודם אבל נגשתי למציאות באוביקטיביות מלאה, לפחות לטעמי...
. ג' דווקא נראה לי שרובא דרובא בעלי הניסיון אוחזים הפוך ממך​
שים לב, שרוב בעלי הנסיון באים לראות את המציאות כמות שהיא - ללא שאיפה וחזון לקדם או לשנות אותה, כי לא חושבים שיש להם כוח לעשות את זה, אצלי זה היה אחרת, השקעתי מאוד בקשר עם הילדים, ובאתי עם כל האמוציות לעשות מהפכה ככל שנדרש, (הצלחתי יותר מדאי לכן נאלצתי לעזוב... אנשים לא אוהבים מהפכות, זה מפחיד אותם...)
, ד' הכי חשוב, שגם אני חי בעולם, יש לי הרבה קרובי משפחה בגילאים אלו, אני עצמי הייתי ילד והייתי מוקף בילדים, ולדעתי רוב הילדים אכן מוכשרים לקיים בעצמם דברי המשנה גבי חמש למקרא עשרה למשנה וט"ו לתלמוד.​
זה נושא נפרד
עד עכשיו דברתי נגד לימוד התלמוד בגיל צעיר
כעת לגבי האם כולם מוכשרים איני יודע לקבוע בזה משמרות
לדעתי הרוב לא מוכשרים באמת וכופים עליהם את המוסכמה
אבל אני לא מכריח כלום אני חושב שצריך להשקיע המון המון בכל ילד בפני עצמו ולראות למה הוא מסוגל ולמקסם את יכולותיו
הפוך! משם ראיה לדבריי, שלא עלה על דעת אף אחד להוכיח ממה ש'מנהג דרך ארץ' הוא לזרוע בשעת זריעה וכו'​
עלה על דעת ר' ישמעאל
אלא רק בגלל ש'הרבה עשו כן ולא עלתה בידם',​
זה היה נצרך רק בשביל להכריע בין התנאים
כי עצם זה שכך מנהג הדרך ארץ אינו מוכיח כלום עד שלא יבדקו את זה אנשים בפועל, ודווקא לעניננו נראה לי שלענין עצם הלימוד של הילדים והבחורים זה בכלל 'הרבה עשו ועלתה בידם'...​
לדעתי לא עלתה בידם... וכבר אמרו גדול הנהנה מיגיעו יותר מירא שמים... וכל העוסק שלא לשמה נוח לו שלא נברא (ופשטות הגמ' שלא כהתוס' ואף בשלא על מנת לקנטר, אלא כל שאין השלא לשמה מביאתו לבסוף ללשמה הוא בכלל זה)
יישר כח על ביאור דבריך, אבל לדעתי אלו דברי תימה, שמעתי על כך שיש מושג של יחידאה שאין הלכה כמותו (מה שלגוף הענין אינו שייך לדעתי באבות, כי עיקר הטעם שנשו האומרים לא היה בגלל טעמי 'סתם' ו'מחלוקת' ופשוט), אבל לומר שבגלל שזה יחידאה לכן הוא אומר דברים דלא מתואמים עם המציאות (לשיטתך)? זה לא שמעתי בלתי היום.​
לא אמרתי שלא מתאים עם המציאות, אמרתי שלא נועד לרוב האוכלוסיא אלא לת''ח ששונים את זה וראויים לזה, מה כזה תימה?
מצויין, מבואר בחז"ל שעד חמש שנים עדיין יש מה לנסות ולהשקיע, חמש שנים! זאת אומרת שגם מי שבמבט ראשון נראה כלא מוכשר אם יתאמץ עוד ועוד יצליח, וזו אכן האמת ביחס לרוב האנשים, שעל ידי השתדלות הם אכן יכולים, גם אם יש רבים שסתם נושרים מכל מיני קשיים חיצוניים.​
זה אפשרות אחת, ויש אפשרות נוספת (שמתעלמים ממנה פעמים רבות לדעתי) של מי שאי אפשר לו לעסוק בתורה ועוסק שהקב''ה בוכה עליו בכל יום כמבואר ריש חגיגה, ולא אמרו על כל אחד שיכנס לתלמוד, אלא מי שכבר נכנס שחשב שראוי לכך, ובכל זאת לא מצליח חמש שנים, שיפסיק.
יתרו היה גוי ומכל מקום זה היה פשוט לו שיהיו אנשים כאלה בעם ישראל, עוד לפני שהכיר אותם, אות כי זה הטבע הבסיסי! וחוץ מזה ההתאמה בין שרי האלפים של משה לבין אחד מאלף של חז"ל היא יותר ממקרית לדעתי...​
ההתאמה יפה, אבל הדרגה ירדה, ואם ראשונים כמלאכים וכו' בזמן משה, בעלי ההוראה היו בכל התורה, בזמן חז''ל אפשר שכבר לא היה כן
בעיניי דבריך צריכים ביאור טובא, וכי רבי עקיבא וכל התנאים והאמוראים מבני שבט לוי ויששכר היו? וכי יהושע בן נון משבט לוי או יששכר היה? הרי יש אין סוף גדולי דורות שלא היו משבט לוי או יששכר, והיו בעלי הוראה שלימה בכל התורה, ופשוט כי כוונת חז"ל שלא משכחת 'צורבא מרבנן' דייקא 'דמורי' כי אכן אצל שבט לוי ויששכר ההוראה היא בטבע ולכן גם בצעירותם באים לידי הוראה,​
יפה - ישר כח, נראים דבריך מדברי ואני חוזר בי בנקודה זו.
ומזה גופא יש לנו ראיה שעל מנת לזכות ל'כתר תורה' אין צורך להיות מתאים לזה כל כך בטבע, אלא הוא 'מונח ועומד וכל החפץ ליטלו יטלו' וגם מי שאינו משבט לוי ויששכר, על ידי מאמץ יזכה ויוכל להגיע להוראה, כמו שזכו רבים מגדולי הדורות. (ואגב, כדאי לעיין בח' פרקים להרמב"ם פרק שמיני).​
מי שיש לו כוחות נפש מיוחדים, ולא כל מוחא סביל דא, ובקידושין כט: אם היה בנו ממולח בנו קודם, ולא אומרים מונח ועומד כל החפץ יטלו.
ואני חלוק עליך, נישאר חלוקים.

אכן, אבל מה הראיה משם? הרי גם באותם אלו שכן מסוגלים ללמוד משנה והוראה אין האב חייב, ופשוט כי עיקר הטעם הוא שחובת האב על הבן זה רק על הבסיס ולא על כל מה שהאדם מחויב בעצמו (ולכן גם אינו חייב ללמד אלא מקרא ואף לא נביאים וכתובים). ולכן האדם עצמו כן מחויב ללמוד זאת אם יהיה בידו ממון (ואפילו גבי האב כתבו הפוסקים כי אם לא דחיקא ליה מילתא ראוי כי ילמד בנו גם משנה וגמרא הלכות ואגדות). ודברי הפוסקים ידועים בזה [ראה לדוגמא לשון הרמב"ם ת"ת א, יא וחייב לשלש את זמן למידתו שליש בתורה שבכתב ושליש בתורה שבעל פה ושליש יבין וישכיל אחרית דבר מראשיתו ויוציא דבר מדבר וידמה דבר לדבר ויבין במדות שהתורה נדרשת בהן עד שידע היאך הוא עיקר המדות והיאך יוציא האסור והמותר וכיוצא בהן מדברים שלמד מפי השמועה וענין זה הוא הנקרא גמרא. ולא מבואר ברמב"ם חילוק שדין זה הוא רק לאחד ממאה באוכלוסיה...].​
הראיה שלי שרוב האנשים לא ראויים לזה, כי אם היו ראויים היה האב מחויב ללמדם לפחות גם משנה שהיא גם בסיס, ואין קיום למקרא ללא המשנה.
אמת, אבל:

מכאן בדיוק ראיה לדבריי, שהרי מדברי חז"ל מוכח מיניה וביה שמי שזוכה לתלמוד ואינו זוכה למקרא (כי אמרו בסוף יש זוכה לכולם משמע שיש כאלו שלא) והיינו כמו שאנו רואים במציאות שיש אנשים שעיקר עסקם בהלכה, ישנם שעיקרם בתלמוד, וישנם כאלו שעיקרם באגדה, אבל ממש אין הכוונה שהוא לא מסוגל ללמוד חלק אחר כלל, אלא יש לו הבנה בכל החלקים אבל עיקר חלקו הוא בתלמוד, או בהלכה, וכלשון חז"ל בכמה וכמה מקומות כי יש בישראל 'בעלי אגדה' 'בעלי משנה' 'בעלי מקרא' וכו'.​
אני מסכים שאין ראיה לדברי אבל אין ראיה גם לדבריך
להבנתי זה כתוב בחז"ל בתור כינוי גנאי באופן כללי לבעלי משנה, ולא רק ליחידים(!) שמסוגלים יותר, אבל נישאר חלוקים.

גם משם מוכח כדבריי, כי רואים שהקב"ה בא בטענה לכל אדם להיות יותר ממה שהוא, לבעלי מקרא להיות בעלי משנה, לבעלי משנה להיות מעלי תלמוד וכו', ולדבריך זה הכל עוסק רק באחוז מהאוכלוסיה.​
כתוב שם שלמי שהודה שעסק בתורה הקב''ה אומר לו ''הואיל והודית''
רוב הציבור לא יודו בזה אלא יאמרו שהנהיגו בהם מידת דרך ארץ
ואפי' לא קרא אלא ק''ש שחרית וערבית קיים לא ימיש ולבישת התפילין נחשבת כמו שעסק בתורה כמבואר בסוף מסכת תפילין

לסיכום, לדעתי דבר ברור כי הטבע הבסיסי של האדם הוא ניתן לפיתוח על דרך כלל, ולכן הקב"ה תובע מהאדם להתקדם יותר ויותר, ודברי חז"ל גבי מאה למשנה, כוונתם או כי זו הייתה המציאות, אבל ודאי שרצון חז"ל כי בני האדם ישתדלו יותר, או (וזה נראה בעיניי יותר) כי כוונתם לשלימות השגת המשנה, או שלימות השגת הגמרא, כמו שלימות ההוראה, אבל ודאי שרוב שני האדם מסוגלים ללמוד ולהבין מקרא משנה וגמרא.​
לסיכום: לדעתי כיום שלומדים כולם הכול, למעשה הרוב לא יודעים היטב כלום, וזה לא רצון ה' אלא להשקיע במקרא שזה מחובת האב על בנו לכולם, והשאר לראויים לכך במשנה תלמוד הוראה אגדה מרכבה כל אחד כפי מה ש''אפשר לו'' וש''הוא ממולח''
כמובן עם יד על הדופק כל העת אולי אפשר יותר ובפרט בעשרת ימי תשובה.
אמן!! וגם אם יש ויכוח בינינו מה היא יכולת האדם שנינו מסכימים ושותפים לדעה כאחד כי תפקידנו הוא לעשות באופן המושלם את רצון היוצר ברוך הוא! וכמו כן מחילה על האריכות, אבל כמדומני כי על הדרך הובררו כמה סוגיות בדברינו.​
בהחלט

אגב, כל הסוגיא הזו בעיניי לא כל כך נפק"מ למעשה, בהיות ולדעתי מה שהאב נפטר במקרא לבד זה רק אם הוא יודע שבנו יקבל מהחכמים את עיקרי היהדות וישאל מורי הוראה למעשה, לכן מספיקה לו ידיעת בית רבו, אבל בדורנו שהצורך בלימוד משנה וגמרא זה רק בשביל שיהיו מושגים של תורה למתחנכים, ובלעדי זה מירב הסיכויים כי יפלו בדעות כוזבות וכו' וכו', לכן לימוד הגמרא זה כבר חלק מחובת חינוך האב לבניו למצוות, ואין שום אפשרות לוותר על זה...​
לדעתי לימוד המקרא כראוי, שולל את הדעות הכוזבות ללא צורך במשנה וגמרא, אלא שמועטים מאוד עד בלתי מצויים כלל כיום בעלי מקרא אמיתיים.
אבל זה כבר ענין אחר, כי עיקר הויכוח שלי איתך הוא על העיקרון בעולם מושלם.​
בעולם מושלם אני מודה שרשב''י צודק ''ועמדו זרים ורעו צונאכם'' לעתיד לבוא במהרה בימינו
כעת אנו עדיין בעולם המעשה ומחובתנו לדאוג לקיים בו את רצון ה' באופן שיתאים למציאות שהוא ברא
וכמובן עם יד על הדופק לבחון שינויים שקרו האם הם טובים וחפץ ה' בהם ולעודדם או שרעים ולמנעם

תודה.
אכן אבל לדעתי זה היה מאוד מתומצת ויסודי והשקעתי בזה המון להבין את נפשות הילדים לעומק
דעתי בענין אכן היתה קודם אבל נגשתי למציאות באוביקטיביות מלאה, לפחות לטעמי...
שים לב, שרוב בעלי הנסיון באים לראות את המציאות כמות שהיא - ללא שאיפה וחזון לקדם או לשנות אותה, כי לא חושבים שיש להם כוח לעשות את זה, אצלי זה היה אחרת, השקעתי מאוד בקשר עם הילדים, ובאתי עם כל האמוציות לעשות מהפכה ככל שנדרש, (הצלחתי יותר מדאי לכן נאלצתי לעזוב... אנשים לא אוהבים מהפכות, זה מפחיד אותם...)
על כל הטענות האלו אינני רואה טעם להתווכח, במיוחד שאני ממש לא מכיר אותך, אלא רק קצת מפיך...
זה נושא נפרד
עד עכשיו דברתי נגד לימוד התלמוד בגיל צעיר
הויכוח שלנו היה על ענין ה'תלמוד' האם הוא מתאים לכולם, או רק לאחד ממאה כפשטות דברי המדרש, ותל"מ [אולי באמת צריך לפצל את האשכול].
ועל כל פנים אני שמח שאתה אומר כך:
כעת לגבי האם כולם מוכשרים איני יודע לקבוע בזה משמרות
לדעתי הרוב לא מוכשרים באמת וכופים עליהם את המוסכמה
אבל אני לא מכריח כלום אני חושב שצריך להשקיע המון המון בכל ילד בפני עצמו ולראות למה הוא מסוגל ולמקסם את יכולותיו

עלה על דעת ר' ישמעאל
רבי ישמעאל למד זאת מקרא ד'ואספת דגנך' כי אדרבה לדעת רבי ישמעאל אסור ללמוד חכמה יוונית מטעם 'לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה'.​
זה היה נצרך רק בשביל להכריע בין התנאים
נכון אבל ההכרעה הייתה רק בגלל שהרבה 'עשו' כן ולא בגלל המנהג, מה שאומר שלמנהג העולם אין יכולת להכריע בדברים כאלו כלל, אגב גם בעניננו צריך הכרעה מרבי נהוראי שאמר 'איני מלמד בני אלא תורה'.​
לדעתי לא עלתה בידם... וכבר אמרו גדול הנהנה מיגיעו יותר מירא שמים... וכל העוסק שלא לשמה נוח לו שלא נברא (ופשטות הגמ' שלא כהתוס' ואף בשלא על מנת לקנטר, אלא כל שאין השלא לשמה מביאתו לבסוף ללשמה הוא בכלל זה)
זו כמובן דעתך... טוב שהדגשת שרבותינו הראשונים אחזו לא כמוך, אגב, על ענין גדול הנהנה מיגיעו יש לי דברים ארוכים, ורק אציין כי חז"ל באבות דרשו מאותו פסוק את ענין 'איזהו עשיר השמח בחלקו' מה שמלמד כי ענין הנהנה מיגיעו הוא ענין אחר, ובכל מקרה אין לזה שייכות לעניננו.​
לא אמרתי שלא מתאים עם המציאות, אמרתי שלא נועד לרוב האוכלוסיא אלא לת''ח ששונים את זה וראויים לזה, מה כזה תימה?
אבל הת"ח גם מורים על פי המשנה הזו לרבים, לא כך?
ההתאמה יפה, אבל הדרגה ירדה, ואם ראשונים כמלאכים וכו' בזמן משה, בעלי ההוראה היו בכל התורה, בזמן חז''ל אפשר שכבר לא היה כן
נראה לי דוחק עד שנוכל להכריח כי בעלי הוראה של חז"ל הכוונה רק לבעלי הוראה במקצועות מסוימים, אבל נישאר חלוקים.
מי שיש לו כוחות נפש מיוחדים, ולא כל מוחא סביל דא, ובקידושין כט: אם היה בנו ממולח בנו קודם, ולא אומרים מונח ועומד כל החפץ יטלו.
אינני מתווכח על ענין הכישורים שיש מיוחדים יותר ויש שפחות, (אם כי כדאי להזכיר שגם גבי אב מבואר בשו"ע כי אין לו להניח הלימוד ועיקר המכוון זה בשאי אפשר לשניהם כמבואר שם 'שאין ידו משגת' מדברי חז"ל), ועיקר המבואר הוא כי בדרך כלל כל אדם מסוגל עם השקעה להשיג ולהבין בלימוד התלמוד, ברמה מסוימת כל אחד לפי מה שהוא, ולכן התלמוד נחשב כראוי לו.​
הראיה שלי שרוב האנשים לא ראויים לזה, כי אם היו ראויים היה האב מחויב ללמדם לפחות גם משנה שהיא גם בסיס, ואין קיום למקרא ללא המשנה.
האב לא חייב גם לפרנס את הבנין לנצח, הוא חייב רק להעמיד להם יסודות, ובכל אופן הבן לכשיגדל יצטרך להשקיע להשלים את מה שלא עשה אביו, ואגב יש להזכיר כי כיון שמבואר כי אם יש לאב דמים מצוה ללמד משנה וגמרא (כמבואר בשו"ע בשם הרמ"ה) מסתבר הדבר שעיקר חובת התורה ללמד דווקא מקרא היא מיתלא תליא בהלכה שמקרא יש ללמד בחינם, כי מה אני וכו'.​
אני מסכים שאין ראיה לדברי אבל אין ראיה גם לדבריך
אני חושב שכן, אבל באמת אין טעם להתווכח על דברים התלויים באובנתא דליבא של כל אחד.
כתוב שם שלמי שהודה שעסק בתורה הקב''ה אומר לו ''הואיל והודית''
רוב הציבור לא יודו בזה אלא יאמרו שהנהיגו בהם מידת דרך ארץ
אינני יודע על איזה מדרש דיברת, אני התכוונתי למדרש משלי, י ושם לא מבואר כלל לשון 'הואיל והודית' אבל בכל מקרה זה נראה לי קצת פשעטל, הרי ברור שאין הכוונה שהודה שעסק בתורה ולא במלאכה, אלא שהודה שמצא זמן לעסוק בתורה, בין יגע גם במלאכה בין לא יגע, וגם היגעים למלאכתם ייתבעו על מה שיגעו מעבר למה שנצרכים באמת, וכתיב 'והגית בו יומם ולילה' ושיעור הזמן לעבודת דרך ארץ מפורסמת מהרמב"ם - ג' שעות, וכן מצאנו בחז"ל (ברכות לה:) אחר דברי רבי ישמעאל שאמר רבא לרבנן שלא יבואו לפניו בחודשי תשרי וניסן, אבל בשאר ימות השנה האדם יכול ללמוד, וכל אחד לפי מה שהוא.​
ואפי' לא קרא אלא ק''ש שחרית וערבית קיים לא ימיש ולבישת התפילין נחשבת כמו שעסק בתורה כמבואר בסוף מסכת תפילין
הכל זה כמובן 'ענין' מסוים שיש בזה כמו שעסק בתורה, אבל פשוט שמי שיכול לעסוק בתורה חייב לעסוק בה בכל יכולתו, (ולא נראה לי שאתה חולק על זה... והרי כן גם מוכח מדעת רשב"י עצמו שהוא בעל המימרא של אפי' לא קרא ק"ש ומ"מ הוא שאמר שאין להנהיג מנהג דרך ארץ בתורה).​
לסיכום: לדעתי כיום שלומדים כולם הכול, למעשה הרוב לא יודעים היטב כלום, וזה לא רצון ה' אלא להשקיע במקרא שזה מחובת האב על בנו לכולם, והשאר לראויים לכך במשנה תלמוד הוראה אגדה מרכבה כל אחד כפי מה ש''אפשר לו'' וש''הוא ממולח''
כמובן עם יד על הדופק כל העת אולי אפשר יותר ובפרט בעשרת ימי תשובה.
לא התווכחתי עם עצם הרעיון שבדבר זה, אלא אך ורק האם יש לקחת את דברי חז"ל גבי אחד ממאה לתלמוד, האם זה אומר שרצון ה' שנסגור את כל מוסדי התורה ונשאיר אחוז אחד בלבד ללמוד גמרא, והאם דברי חז"ל הם כפשוטם למעשה, ודעתי התבררה באריכות לעיל שלימוד הגמרא אכן מחויב ומתאים לרובא דעלמא.​
לדעתי לימוד המקרא כראוי, שולל את הדעות הכוזבות ללא צורך במשנה וגמרא, אלא שמועטים מאוד עד בלתי מצויים כלל כיום בעלי מקרא אמיתיים.
יכול להיות שאכן כדבריך, אבל אם בעלי המקרא האמיתיים מועטים, אז שוב חוזרת עיקר טענתי, ובעיניי כל עוד לא תהיה דרך שתוכיח את עצמה במשך כמה עשרות שנים ומעבר לכך, הרי שחובתנו הכי בסיסית לבוראנו שלא לשנות, אבל כנ"ל, זה לא נוגע לעצם הויכוח המרכזי בדברינו.​
בעולם מושלם אני מודה שרשב''י צודק ''ועמדו זרים ורעו צונאכם'' לעתיד לבוא במהרה בימינו
עולם מושלם כוונתי כמובן הייתה לעולם בו אין חשש להשפעה חיצונית, וכמו שהיה כבר בכמה וכמה דורות, אבל זה לא הנקודה כרגע, ואין טעם באמת להאריך בזה, וגם על עיקר דברי ר"י ורשב"י, לא כאן המקום, למרות שכמדומני כי אני מבין אחרת את הענין שם, אבל אין לי כח וזמן להיגרר לנושאים שאינם שייכים באמת לעניננו.​
כעת אנו עדיין בעולם המעשה ומחובתנו לדאוג לקיים בו את רצון ה' באופן שיתאים למציאות שהוא ברא
וכמובן עם יד על הדופק לבחון שינויים שקרו האם הם טובים וחפץ ה' בהם ולעודדם או שרעים ולמנעם
אכן לזה אני מסכים עם כל מילה, רק שהפרשנות שלי איך מקיימים את זה היא כמובן שונה מאוד, וגם חלק מהיחודיות של דורנו יש להכניס במילים 'יתאים למציאות שהוא ברא' ולדעתי מלבד מה שתלמוד מעצם טבעו מתאים - באמת, ובכל הדורות - לכל בני האדם שישקיעו על כך, כך גם יש להכניס בחשבון את דרכי דורנו במיוחד, ובזמנינו באמת אין היתכנות רלוונטית לוותר כליל על לימוד התלמוד.
אבל כיון שזה סטיה מהנושא המרכזי לא ארחיב בענין, ואי"ה גם לא אשיב עליו, רק אם יהיו טענות חדשות לגוף הנידון האם יש הוכחה מחז"ל שרובא דעלמא אינם מוכשרים ללימוד תלמוד.
בהצלחה! שנזכה תמיד לעשות רצון ה' בשלימות, ולעמוד על אמיתת דברי תורה, יישר כח.​

תודה.

על כל הטענות האלו אינני רואה טעם להתווכח, במיוחד שאני ממש לא מכיר אותך, אלא רק קצת מפיך...

הויכוח שלנו היה על ענין ה'תלמוד' האם הוא מתאים לכולם, או רק לאחד ממאה כפשטות דברי המדרש, ותל"מ [אולי באמת צריך לפצל את האשכול].
הזכרת שהמציאות שילדים יודעים ללמוד משנה וגמ' ועל זה הגבתי
ועל כל פנים אני שמח שאתה אומר כך:
רבי ישמעאל למד זאת מקרא ד'ואספת דגנך' כי אדרבה לדעת רבי ישמעאל אסור ללמוד חכמה יוונית מטעם 'לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה'.
לא הבנתי מה הקשר חכמה יונית לענין
נכון אבל ההכרעה הייתה רק בגלל שהרבה 'עשו' כן ולא בגלל המנהג, מה שאומר שלמנהג העולם אין יכולת להכריע בדברים כאלו כלל, אגב גם בעניננו צריך הכרעה מרבי נהוראי שאמר 'איני מלמד בני אלא תורה'.​
ההכרעה היא כתנו רבנן שחובת האב על הבן ללמדו אומנות ורבי נהוראי שהוא רבי מאיר בעצמו אומר בתחילת המשנה שם איזה אומנות ללמד וכוונתו במימרא השניה היא לשבח מעלת התורה שהיא העיקר והמלאכה עראי וכמנהג דורות הראשונים בברכות לה:
זו כמובן דעתך... טוב שהדגשת שרבותינו הראשונים אחזו לא כמוך, אגב, על ענין גדול הנהנה מיגיעו יש לי דברים ארוכים, ורק אציין כי חז"ל באבות דרשו מאותו פסוק את ענין 'איזהו עשיר השמח בחלקו' מה שמלמד כי ענין הנהנה מיגיעו הוא ענין אחר,​
מה זה מלמד? זה נושא אחר ולא סותר כלל
ובכל מקרה אין לזה שייכות לעניננו.​
שייך מאוד, כי פ' המימרא לדעתי שאף מי שנראה ירא שמים שזה כמו שאתה אומר המציאות שרוב הילדים מצליחים בלימוד הגמ' בכל זאת הנהנה מיגיעו גדול הימנו, והטעם לדעתי כי הוא באמת שייך למעשיו ואילו הירא שמים זה בתאוריה ולא מתחכך עם המציאות וכיוצא בזה אומר אני על לימוד הגמ' לרוב הילדים והרבה מההבחורים
אבל הת"ח גם מורים על פי המשנה הזו לרבים, לא כך?
לא
לכן הדגשתי שזה מתוספות של בית רבי ואינו הוראה לרבים אלא לראויים לכך
נראה לי דוחק עד שנוכל להכריח כי בעלי הוראה של חז"ל הכוונה רק לבעלי הוראה במקצועות מסוימים, אבל נישאר חלוקים.

אינני מתווכח על ענין הכישורים שיש מיוחדים יותר ויש שפחות, (אם כי כדאי להזכיר שגם גבי אב מבואר בשו"ע כי אין לו להניח הלימוד ועיקר המכוון זה בשאי אפשר לשניהם כמבואר שם 'שאין ידו משגת' מדברי חז"ל), ועיקר המבואר הוא כי בדרך כלל כל אדם מסוגל עם השקעה להשיג ולהבין בלימוד התלמוד, ברמה מסוימת כל אחד לפי מה שהוא, ולכן התלמוד נחשב כראוי לו.​
עדיף מעט בעלי תלמוד אמיתיים ולא רבים שטחיים שמזה מגיעים לרבים חללים הפילה זה תלמיד שלא הגיע להוראה ומורה ובפרט בדורנו
האב לא חייב גם לפרנס את הבנין לנצח, הוא חייב רק להעמיד להם יסודות, ובכל אופן הבן לכשיגדל יצטרך להשקיע להשלים את מה שלא עשה אביו, ואגב יש להזכיר כי כיון שמבואר כי אם יש לאב דמים מצוה ללמד משנה וגמרא (כמבואר בשו"ע בשם הרמ"ה) מסתבר הדבר שעיקר חובת התורה ללמד דווקא מקרא היא מיתלא תליא בהלכה שמקרא יש ללמד בחינם, כי מה אני וכו'.​
גם משנה צריך ללמד בחינם רק טעמים שאינם ממש תורה מותר ללמד בשכר
אני חושב שכן, אבל באמת אין טעם להתווכח על דברים התלויים באובנתא דליבא של כל אחד.

אינני יודע על איזה מדרש דיברת, אני התכוונתי למדרש משלי, י ושם לא מבואר כלל לשון 'הואיל והודית' אבל בכל מקרה זה נראה לי קצת פשעטל, הרי ברור שאין הכוונה שהודה שעסק בתורה ולא במלאכה​
מדרש משלי (בובר) משלי פרק י פסוק א
אמר ר' ישמעאל בוא וראה כמה קשה יום הדין שעתיד הקדוש ברוך הוא לדון את כל העולם כולו בעמק יהושפט בזמן שתלמידי חכמים באים לפניו אומר לכל אחד מהם כלום עסקת בתורה, אמר לו הן, אומר לו הקדוש ברוך הוא הואיל והודית אמור לפני מה שקרית, ומה ששנית בישיבה, ומה ששמעת בישיבה, מכאן אמרו כל מה שקרא אדם יהא תפוש בידו, ומה ששנה כמו כן, שלא תשיגהו בושה ליום הדין, מכאן היה ר' ישמעאל אומר אוי לה לאותה בושה, אוי לה לאותה כלימה, ועל זה בקש דוד מלך ישראל בתפלה ובתחנונים לפני המקום ואמר ה' בקר תשמע קולי בקר אערך לך ואצפה (תהלים ה ד), בא לפניו מי שיש בידו מקרא ואין בידו משנה, הקדוש ברוך הוא הופך את פניו ממנו, ושרי גיהנם מתגברים בו כזאבי ערב, ונוטלין אותו ומשליכין אותו לתוכה. בא לפניו מי שיש בידו שני סדרים או שלשה, אז הקדוש ברוך הוא אומר לו בני כל ההלכות למה לא שנית אותם, ואם אומר הקדוש ברוך הוא הניחוהו, מוטב, ואם לאו עושין לו כמדת הראשון. בא לפניו מי שיש בידו הלכות, הקדוש ברוך הוא אומר לו בני תורת כהנים למה לא שנית, שיש בה טומאה וטהרה, וטומאת שרצים, וטהרת שרצים, טומאת נגעים, וטהרת נגעים, טומאת נתקים ובתים, טהרת נתקים ובתים, טומאת זבים ולידה, וטהרת זבים ולידה, טומאת מצורע וטהרתו, סדר ווידוי יום הכפורים, וגזירות שוות, ודיני ערכים, וכל דין שדנו ישראל לא דנו אלא מתוכו. בא לפניו מי שיש בידו תורת כהנים, אומר לו הקדוש ברוך הוא בני חמשה חומשי תורה למה לא שנית, שיש בהם ק"ש ותפילין ומזוזה. בא לפניו מי שיש בידו חמשה חומשי תורה, אומר לו בני למה לא למדת הגדה ולא שנית, שבשעה שחכם יושב ודורש אני מוחל ומכפר עונותיהם של ישראל, ולא עוד אלא בשעה שעונין אמן יהא שמיה רבא מברך, אפילו נחתם גזר דינם אני מוחל ומכפר להם עונותיהם. בא לפניו מי שיש בידו הגדה, אומר לו הקדוש ברוך הוא בני תלמוד למה לא שנית שכל הנחלים הולכים אל הים והים איננו מלא (קהלת א ז), זה התלמוד שיש בו חכמות הרבה. בא מי שיש בידו תלמוד, הקדוש ברוך הוא אומר לו בני הואיל ונתעסקת בתלמוד, צפית במרכבה, צפית בגאוה שאין הנייה בעולמי אלא בשעה שתלמידי חכמים יושבים ועוסקים בתורה מציצין ומביטין ורואין והוגין המון התלמוד הזה, כסא כבודי היאך הוא עומד, רגל הראשונה במה היא משמשת, שנייה במה היא משמשת, [ג' במה היא משמשת, ד' במה היא משמשת], חשמל היאך הוא עומד, ובכמה פנים הוא מתהפך בשעה אחת, לאי זה רוח הוא משמש, הבקר היאך עומד, כמה פנים של זוהר נראין בין כתפיו, לאיזה רוח משמש. [כרוב היאך הוא עומד, לאי זה רוח הוא משמש]. גדולה מכולם עיון כסא הכבוד היאך הוא עומד, עגול הוא כמין מלבן, ומתוקן הוא, כמה גשרים יש בו, כמה הפסק בין גשר לגשר, וכשאני עובר באי זה גשר אני עובר, ובאי זה גשר האופנים עוברים, ובאי זה גשר הגלגלים עוברים. גדולה מכולם מצפורני ועד קדקדי, היאך אני עומד, כמה שיעור בפסת ידי, וכמה שיעור אצבעות רגלי. גדולה מכולם כסא כבודי היאך הוא עומד, לאי זה רוח הוא משמש, באחד בשבת לאיזה רוח הוא משמש, בשני בשבת לאיזה רוח הוא משמש, בשלישי בשבת לאיזה רוח הוא משמש, ברביעי בשבת, בחמישי בשבת, בששי בשבת, לאיזה רוח משמשין, וכי לא זהו הדרי, זהו גדולתי זה הדר יפיי שבני מכירין את כבודי במדה הזאת, ועליו אמר דוד מה רבו מעשיך ה' כלם בחכמה עשית מלאה הארץ קניניך. מכאן היה ר' ישמעאל אומר אשרי תלמיד חכם שהוא משמר תלמודו בידו, כדי שיהא לו פתחון פה להשיב ליום הדין לפני בוראו, לכך נאמר אורח לחיים שומר מוסר, אבל אם עזב תלמודו והניחו, משיגו בושה וכלימה ליום הדין
, אלא שהודה שמצא זמן לעסוק בתורה, בין יגע גם במלאכה בין לא יגע, וגם היגעים למלאכתם ייתבעו על מה שיגעו מעבר למה שנצרכים באמת, וכתיב 'והגית בו יומם ולילה'​
מסכתות קטנות מסכת תפילין פרק א הלכה כ
כך היה רבי אליעזר אומר גדולה היא מצות תפילין, שכך אמר הקדוש ברוך הוא לישראל והגית בו יומם ולילה, אמרו ישראל לפני הקדוש ברוך הוא, רבון העולמים, וכי אנו יכולין להגות יומם ולילה, אמר להם הקדוש ברוך הוא, בני, היו נותנים תפילין על ראשיכם ועל זרועותיכם, ואני מעלה עליכם כאלו אתם הוגים בתורה יומם ולילה, שנאמר והיה לך לאות על ידך ולזכרון בין עיניך למען תהיה תורת ה' בפיך.
ושיעור הזמן לעבודת דרך ארץ מפורסמת מהרמב"ם - ג' שעות,​
זה לפי דרגתו של הרמב''ם
וכן מצאנו בחז"ל (ברכות לה:) אחר דברי רבי ישמעאל שאמר רבא לרבנן שלא יבואו לפניו בחודשי תשרי וניסן, אבל בשאר ימות השנה האדם יכול ללמוד, וכל אחד לפי מה שהוא.​
זה לפי דרגת תלמידי רבא
הכל זה כמובן 'ענין' מסוים שיש בזה כמו שעסק בתורה, אבל פשוט שמי שיכול לעסוק בתורה חייב לעסוק בה בכל יכולתו, (ולא נראה לי שאתה חולק על זה...​
כמובן שלא חולק על זה, השאלה מה רוב האנשים יכולים, אני ברוך ה' חושב שה' זיכה אותי שאני יכול לקיים ''והגית בו יומם ולילה'' כפשוטו (אם יהיה לי תלמידים וחברים...)
והרי כן גם מוכח מדעת רשב"י עצמו שהוא בעל המימרא של אפי' לא קרא ק"ש ומ"מ הוא שאמר שאין להנהיג מנהג דרך ארץ בתורה​
הוא מפרש את פרשת והיה אם שמוע באין עושים רצונו של מקום וכבר תמה המהרש''א שהרי כתוב שם שזה אם ישמעו
וברור שרשב''י מעפיל לדרגה נשגבה של לעתיד לבוא של נבואת ישעיה והתורה לא דברה על זה בפשטות
וכבר מצינו בגמ' הידועה שבת לג: שרשב''י שרף את האנשים שחרשו וזרעו עד שיצתה בת קול ומנעתו מכך
).

לא התווכחתי עם עצם הרעיון שבדבר זה, אלא אך ורק האם יש לקחת את דברי חז"ל גבי אחד ממאה לתלמוד, האם זה אומר שרצון ה' שנסגור את כל מוסדי התורה ונשאיר אחוז אחד בלבד ללמוד גמרא, והאם דברי חז"ל הם כפשוטם למעשה, ודעתי התבררה באריכות לעיל שלימוד הגמרא אכן מחויב ומתאים לרובא דעלמא.

יכול להיות שאכן כדבריך, אבל אם בעלי המקרא האמיתיים מועטים, אז שוב חוזרת עיקר טענתי, ובעיניי כל עוד לא תהיה דרך שתוכיח את עצמה במשך כמה עשרות שנים ומעבר לכך, הרי שחובתנו הכי בסיסית לבוראנו שלא לשנות, אבל כנ"ל, זה לא נוגע לעצם הויכוח המרכזי בדברינו.

עולם מושלם כוונתי כמובן הייתה לעולם בו אין חשש להשפעה חיצונית, וכמו שהיה כבר בכמה וכמה דורות, אבל זה לא הנקודה כרגע, ואין טעם באמת להאריך בזה, וגם על עיקר דברי ר"י ורשב"י, לא כאן המקום, למרות שכמדומני כי אני מבין אחרת את הענין שם, אבל אין לי כח וזמן להיגרר לנושאים שאינם שייכים באמת לעניננו.

אכן לזה אני מסכים עם כל מילה, רק שהפרשנות שלי איך מקיימים את זה היא כמובן שונה מאוד, וגם חלק מהיחודיות של דורנו יש להכניס במילים 'יתאים למציאות שהוא ברא' ולדעתי מלבד מה שתלמוד מעצם טבעו מתאים - באמת, ובכל הדורות - לכל בני האדם שישקיעו על כך, כך גם יש להכניס בחשבון את דרכי דורנו במיוחד, ובזמנינו באמת אין היתכנות רלוונטית לוותר כליל על לימוד התלמוד.
אבל כיון שזה סטיה מהנושא המרכזי לא ארחיב בענין, ואי"ה גם לא אשיב עליו, רק אם יהיו טענות חדשות לגוף הנידון האם יש הוכחה מחז"ל שרובא דעלמא אינם מוכשרים ללימוד תלמוד.​
כבודו צריך להבין שהוא בא לחדש וכל הדורות היו הת''ח מועטים ורוב ישראל שמעו שיעור פרשת שבוע ועין יעקב באגדות חז''ל שמושכים לב האדם כמים ולא עסקו לא במשנה ולא בתלמוד והיו רוב ימיהם במנהג דרך ארץ ולא היתה עליהם בחז''ל שום טענה רק על עמי הארץ גמורים היה דיבורים חריפים
בהצלחה! שנזכה תמיד לעשות רצון ה' בשלימות, ולעמוד על אמיתת דברי תורה, יישר כח.​

כבודו צריך להבין שהוא בא לחדש וכל הדורות היו הת''ח מועטים ורוב ישראל שמעו שיעור פרשת שבוע ועין יעקב באגדות חז''ל שמושכים לב האדם כמים ולא עסקו לא במשנה ולא בתלמוד והיו רוב ימיהם במנהג דרך ארץ ולא היתה עליהם בחז''ל שום טענה רק על עמי הארץ גמורים היה דיבורים חריפים
כמדומני שברמב"ם כתוב שבעלי בתים צריכים ללמוד תשע שעות ביממה, והלואי שכל האברכים של ימינו ילמדו תשע שעות....
ולא כ"כ נראה לי שתשע שעות הם שמעו שיעורי פרשת השבוע ועין יעקב...

לא הבנתי מה הקשר חכמה יונית לענין
חכמה יוונית נאסרה לדעתו רק בגלל שהאדם צריך להפנות את כולו לתורה, ומכיון שכך היא דעת רבי ישמעאל שעל האדם לעסוק רק בעניני התורה מקרא ד'והגית' ומזה הוכחתי כי עיקר ראייתו של רבי ישמעאל זה מקרא ד'ואספת דגנך' ולא מתוך 'מנהג העולם' ו'מנהג דרך ארץ'.​
מה זה מלמד? זה נושא אחר ולא סותר כלל
שייך מאוד, כי פ' המימרא לדעתי שאף מי שנראה ירא שמים שזה כמו שאתה אומר המציאות שרוב הילדים מצליחים בלימוד הגמ' בכל זאת הנהנה מיגיעו גדול הימנו, והטעם לדעתי כי הוא באמת שייך למעשיו ואילו הירא שמים זה בתאוריה ולא מתחכך עם המציאות וכיוצא בזה אומר אני על לימוד הגמ' לרוב הילדים והרבה מההבחורים
פי' המימרא לדעתי הוא בדרך אחרת, ועיקרו שייך לענין הנהנה מיגיעו דווקא, ובזה דברי המשנה ודברי הגמ' בברכות משלימים זה את זה, אבל אין לי את הזמן להאריך בזה, ובכל אופן ענין 'ירא שמים' לכאורה אינו שייך לנידון שלנו על המסוגלות ללמוד לתמוד.​
לא
לכן הדגשתי שזה מתוספות של בית רבי ואינו הוראה לרבים אלא לראויים לכך
התוספות של בית רבי הם הוראה כללית לציבור, ולבד מזאת גם לבעלי המשנה לדעת רק עשר אחוז ראויים לתלמוד וזה דלא כהמשנה באבות.
עדיף מעט בעלי תלמוד אמיתיים ולא רבים שטחיים שמזה מגיעים לרבים חללים הפילה זה תלמיד שלא הגיע להוראה ומורה ובפרט בדורנו
אין קשר בין בעלי תלמוד לבעלי הוראה, בכל אופן דעתך על דורנו - וההקשר לריבוי הלומדים - היא כמובן דעתך האישית...
גם משנה צריך ללמד בחינם רק טעמים שאינם ממש תורה מותר ללמד בשכר
טעות שלי, בעיקרון זה בדיוק הפוך שמקרא יש להתיר בשכר ודווקא משנה חייב בחינם, אבל בכל מקרה זה לא עיקר הנידון כרגע.
מדרש משלי (בובר) משלי פרק י פסוק א
אמר ר' ישמעאל בוא וראה כמה קשה יום הדין שעתיד הקדוש ברוך הוא לדון את כל העולם כולו בעמק יהושפט בזמן שתלמידי חכמים באים לפניו אומר לכל אחד מהם כלום עסקת בתורה, אמר לו הן, אומר לו הקדוש ברוך הוא הואיל והודית אמור לפני מה שקרית, ומה ששנית בישיבה, ומה ששמעת בישיבה, מכאן אמרו כל מה שקרא אדם יהא תפוש בידו, ומה ששנה כמו כן, שלא תשיגהו בושה ליום הדין, מכאן היה ר' ישמעאל אומר אוי לה לאותה בושה, אוי לה לאותה כלימה, ועל זה בקש דוד מלך ישראל בתפלה ובתחנונים לפני המקום ואמר ה' בקר תשמע קולי בקר אערך לך ואצפה (תהלים ה ד), בא לפניו מי שיש בידו מקרא ואין בידו משנה, הקדוש ברוך הוא הופך את פניו ממנו, ושרי גיהנם מתגברים בו כזאבי ערב, ונוטלין אותו ומשליכין אותו לתוכה. בא לפניו מי שיש בידו שני סדרים או שלשה, אז הקדוש ברוך הוא אומר לו בני כל ההלכות למה לא שנית אותם, ואם אומר הקדוש ברוך הוא הניחוהו, מוטב, ואם לאו עושין לו כמדת הראשון. בא לפניו מי שיש בידו הלכות, הקדוש ברוך הוא אומר לו בני תורת כהנים למה לא שנית, שיש בה טומאה וטהרה, וטומאת שרצים, וטהרת שרצים, טומאת נגעים, וטהרת נגעים, טומאת נתקים ובתים, טהרת נתקים ובתים, טומאת זבים ולידה, וטהרת זבים ולידה, טומאת מצורע וטהרתו, סדר ווידוי יום הכפורים, וגזירות שוות, ודיני ערכים, וכל דין שדנו ישראל לא דנו אלא מתוכו. בא לפניו מי שיש בידו תורת כהנים, אומר לו הקדוש ברוך הוא בני חמשה חומשי תורה למה לא שנית, שיש בהם ק"ש ותפילין ומזוזה. בא לפניו מי שיש בידו חמשה חומשי תורה, אומר לו בני למה לא למדת הגדה ולא שנית, שבשעה שחכם יושב ודורש אני מוחל ומכפר עונותיהם של ישראל, ולא עוד אלא בשעה שעונין אמן יהא שמיה רבא מברך, אפילו נחתם גזר דינם אני מוחל ומכפר להם עונותיהם. בא לפניו מי שיש בידו הגדה, אומר לו הקדוש ברוך הוא בני תלמוד למה לא שנית שכל הנחלים הולכים אל הים והים איננו מלא (קהלת א ז), זה התלמוד שיש בו חכמות הרבה. בא מי שיש בידו תלמוד, הקדוש ברוך הוא אומר לו בני הואיל ונתעסקת בתלמוד, צפית במרכבה, צפית בגאוה שאין הנייה בעולמי אלא בשעה שתלמידי חכמים יושבים ועוסקים בתורה מציצין ומביטין ורואין והוגין המון התלמוד הזה, כסא כבודי היאך הוא עומד, רגל הראשונה במה היא משמשת, שנייה במה היא משמשת, [ג' במה היא משמשת, ד' במה היא משמשת], חשמל היאך הוא עומד, ובכמה פנים הוא מתהפך בשעה אחת, לאי זה רוח הוא משמש, הבקר היאך עומד, כמה פנים של זוהר נראין בין כתפיו, לאיזה רוח משמש. [כרוב היאך הוא עומד, לאי זה רוח הוא משמש]. גדולה מכולם עיון כסא הכבוד היאך הוא עומד, עגול הוא כמין מלבן, ומתוקן הוא, כמה גשרים יש בו, כמה הפסק בין גשר לגשר, וכשאני עובר באי זה גשר אני עובר, ובאי זה גשר האופנים עוברים, ובאי זה גשר הגלגלים עוברים. גדולה מכולם מצפורני ועד קדקדי, היאך אני עומד, כמה שיעור בפסת ידי, וכמה שיעור אצבעות רגלי. גדולה מכולם כסא כבודי היאך הוא עומד, לאי זה רוח הוא משמש, באחד בשבת לאיזה רוח הוא משמש, בשני בשבת לאיזה רוח הוא משמש, בשלישי בשבת לאיזה רוח הוא משמש, ברביעי בשבת, בחמישי בשבת, בששי בשבת, לאיזה רוח משמשין, וכי לא זהו הדרי, זהו גדולתי זה הדר יפיי שבני מכירין את כבודי במדה הזאת, ועליו אמר דוד מה רבו מעשיך ה' כלם בחכמה עשית מלאה הארץ קניניך. מכאן היה ר' ישמעאל אומר אשרי תלמיד חכם שהוא משמר תלמודו בידו, כדי שיהא לו פתחון פה להשיב ליום הדין לפני בוראו, לכך נאמר אורח לחיים שומר מוסר, אבל אם עזב תלמודו והניחו, משיגו בושה וכלימה ליום הדין
הקטע שהדגשת הוא על המבחן של הת"ח ולא על השאלה האם עסקו בעוד חלקים בתורה, והדגשתי את החלק שעליו דיברתי, בפנים.
מסכתות קטנות מסכת תפילין פרק א הלכה כ
כך היה רבי אליעזר אומר גדולה היא מצות תפילין, שכך אמר הקדוש ברוך הוא לישראל והגית בו יומם ולילה, אמרו ישראל לפני הקדוש ברוך הוא, רבון העולמים, וכי אנו יכולין להגות יומם ולילה, אמר להם הקדוש ברוך הוא, בני, היו נותנים תפילין על ראשיכם ועל זרועותיכם, ואני מעלה עליכם כאלו אתם הוגים בתורה יומם ולילה, שנאמר והיה לך לאות על ידך ולזכרון בין עיניך למען תהיה תורת ה' בפיך.
אין משם שום ראיה, כי גם אמרו שהעוסק בתורת עולה מעלה עליו כאילו הקריב, והאם באמת נפטר מקרבן, ובודאי זה אינו ענין לעצם חיוב לימוד התורה, ופשוט. ורק מי שבאמת אינו יכול יש לו בזה בחינה של קיום, אבל מה שיכול חייב לקיים כל אחד לפי מה שהוא. [וכעין שמצאנו בלשון הרמ"א (יור"ד רמ"ה, א) גבי קריאת שמע שחרית וערבית 'ובשעת הדחק אפילו לא קרא רק ק"ש שחרית וערבית לא ימושו קרינן ביה']​
זה לפי דרגתו של הרמב''ם
זה לפי דרגת תלמידי רבא
וזה נכתב בגמרא ללמד את מורי ההוראה לפסוק הלכה לרבים... בכל מקרה חז"ל גם אמרו אי תנו כולהו עתה אקבצם, ולמרות שהם ידעו כי בפועל רוב האנשים לא עושים את זה, אבל עדיין הם ראוי בזה מעלה לעודד את האנשים לעשות זאת, כי בסופו של דבר זה תלוי בבחירתם של האנשים ויש טעם לעודד את כווולם לעשות זאת.​
כמובן שלא חולק על זה, השאלה מה רוב האנשים יכולים, אני ברוך ה' חושב שה' זיכה אותי שאני יכול לקיים ''והגית בו יומם ולילה'' כפשוטו (אם יהיה לי תלמידים וחברים...)
רוב האנשים יכולים ללמוד גמרא!
הוא מפרש את פרשת והיה אם שמוע באין עושים רצונו של מקום וכבר תמה המהרש''א שהרי כתוב שם שזה אם ישמעו
וברור שרשב''י מעפיל לדרגה נשגבה של לעתיד לבוא של נבואת ישעיה והתורה לא דברה על זה בפשטות
וכבר מצינו בגמ' הידועה שבת לג: שרשב''י שרף את האנשים שחרשו וזרעו עד שיצתה בת קול ומנעתו מכך
כי לדעתו אכן כל אדם יכול להתרומם לדרגה זו, (ואגב זכורני כי זה כבר תוס' על המקום), בכל מקרה עיקר הראייה שבדבריי הייתה פשוטה, כי ברור שיש את הפסגה הנדרשת מהאדם, למרות שזה לא סותר שנאמר לעם הארץ כי בקר"ש לבד יצא יד"ח (וכמדומה שלכן יש מ"ד שאין לומר זאת לעם הארץ כדי שיעיר לבו לעסוק בתורה יותר, וגם למ"ד שכן אומרים זה בגלל שסו"ס מרחמים עליו שיהיה לו חלק קטן בתורה, שהרי רבים לא יעו כלום).​
כבודו צריך להבין שהוא בא לחדש וכל הדורות היו הת''ח מועטים ורוב ישראל שמעו שיעור פרשת שבוע ועין יעקב באגדות חז''ל שמושכים לב האדם כמים ולא עסקו לא במשנה ולא בתלמוד והיו רוב ימיהם במנהג דרך ארץ
גם אם טכנית זה היה כך (ולהבנתי למציאות הטכנית הזו כיוונו חז"ל באומרם מנהג שבעולם אלף נכנסים וכו'), זה ממש לא אומר שכך היה רצון ה' והצורה בה חז"ל קיוו שיהיה, ובודאי והם שדרשו 'אי תנו כולהו עתה אקבצם', אלא שהמציאות הייתה שעם ישראל לא דבק במעלתו הרוחנית הראויה, אכן וזה מצער מאוד, כי אם עם ישראל היה במעלתו הרוחנית באמת היינו נגאלים, אבל מכל מקום אין טעם לעזור לקיום ה'עם ארצות' להתקיים...​
ולא היתה עליהם בחז''ל שום טענה רק על עמי הארץ גמורים היה דיבורים חריפים
חלילה! לדעת רבי אלעזר מי שקרא מקרא ושנה משנה עדיין מוגדר 'עם הארץ' עד שישמש ת"ח, וחז"ל האריכו בגנות השונים בלא שימוש ת"ח (היינו אף אם חלקו על רבי אלעזר בגדר שם 'עם הארץ') במילים חריפות שכמעט לא נמצא כמותם.

בכל מקרה, הרב ישעיהו, יישר כח על ליבון הדברים ובירורם, ואשמח אם יש לך ראיות חדשות על גוף הנידון. [יש לי הרגשה שאנחנו די מתחילים לחזור על עיקרי הטענות, אבל אולי אני טועה].​
בברכת הצלחה!

נערך לאחרונה:
כמדומני שברמב"ם כתוב שבעלי בתים צריכים ללמוד תשע שעות ביממה, והלואי שכל האברכים של ימינו ילמדו תשע שעות....
ולא כ"כ נראה לי שתשע שעות הם שמעו שיעורי פרשת השבוע ועין יעקב...
אכן, רק שהדברים כבר הוזכרו לעיל:
ושיעור הזמן לעבודת דרך ארץ מפורסמת מהרמב"ם - ג' שעות,
ועל זה ענה ישעיהו:
זה לפי דרגתו של הרמב''ם
והבוחר יבחר האם הרמב"ם כתב את ספרו לעצמו או כהוראה לכלל ישראל.

אכן, רק שהדברים כבר הוזכרו לעיל:

ועל זה ענה ישעיהו:

והבוחר יבחר האם הרמב"ם כתב את ספרו לעצמו או כהוראה לכלל ישראל.
מילתא דפשיטא כביעתא בכותחא, ולא זכיתי להבין את טענת הרב ישעיהו מנחלת דן שליט"א

חכמה יוונית נאסרה לדעתו רק בגלל שהאדם צריך להפנות את כולו לתורה, ומכיון שכך היא דעת רבי ישמעאל שעל האדם לעסוק רק בעניני התורה מקרא ד'והגית' ומזה הוכחתי כי עיקר ראייתו של רבי ישמעאל זה מקרא ד'ואספת דגנך' ולא מתוך 'מנהג העולם' ו'מנהג דרך ארץ'.

פי' המימרא לדעתי הוא בדרך אחרת, ועיקרו שייך לענין הנהנה מיגיעו דווקא, ובזה דברי המשנה ודברי הגמ' בברכות משלימים זה את זה, אבל אין לי את הזמן להאריך בזה, ובכל אופן ענין 'ירא שמים' לכאורה אינו שייך לנידון שלנו על המסוגלות ללמוד לתמוד.​

התוספות של בית רבי הם הוראה כללית לציבור, ולבד מזאת גם לבעלי המשנה לדעת רק עשר אחוז ראויים לתלמוד וזה דלא כהמשנה באבות.

אין קשר בין בעלי תלמוד לבעלי הוראה, בכל אופן דעתך על דורנו - וההקשר לריבוי הלומדים - היא כמובן דעתך האישית...

טעות שלי, בעיקרון זה בדיוק הפוך שמקרא יש להתיר בשכר ודווקא משנה חייב בחינם, אבל בכל מקרה זה לא עיקר הנידון כרגע.

הקטע שהדגשת הוא על המבחן של הת"ח ולא על השאלה האם עסקו בעוד חלקים בתורה, והדגשתי את החלק שעליו דיברתי, בפנים.

אין משם שום ראיה, כי גם אמרו שהעוסק בתורת עולה מעלה עליו כאילו הקריב, והאם באמת נפטר מקרבן, ובודאי זה אינו ענין לעצם חיוב לימוד התורה, ופשוט. ורק מי שבאמת אינו יכול יש לו בזה בחינה של קיום, אבל מה שיכול חייב לקיים כל אחד לפי מה שהוא. [וכעין שמצאנו בלשון הרמ"א (יור"ד רמ"ה, א) גבי קריאת שמע שחרית וערבית 'ובשעת הדחק אפילו לא קרא רק ק"ש שחרית וערבית לא ימושו קרינן ביה']

וזה נכתב בגמרא ללמד את מורי ההוראה לפסוק הלכה לרבים... בכל מקרה חז"ל גם אמרו אי תנו כולהו עתה אקבצם, ולמרות שהם ידעו כי בפועל רוב האנשים לא עושים את זה, אבל עדיין הם ראוי בזה מעלה לעודד את האנשים לעשות זאת, כי בסופו של דבר זה תלוי בבחירתם של האנשים ויש טעם לעודד את כווולם לעשות זאת.​

רוב האנשים יכולים ללמוד גמרא!

כי לדעתו אכן כל אדם יכול להתרומם לדרגה זו, (ואגב זכורני כי זה כבר תוס' על המקום), בכל מקרה עיקר הראייה שבדבריי הייתה פשוטה, כי ברור שיש את הפסגה הנדרשת מהאדם, למרות שזה לא סותר שנאמר לעם הארץ כי בקר"ש לבד יצא יד"ח (וכמדומה שלכן יש מ"ד שאין לומר זאת לעם הארץ כדי שיעיר לבו לעסוק בתורה יותר, וגם למ"ד שכן אומרים זה בגלל שסו"ס מרחמים עליו שיהיה לו חלק קטן בתורה, שהרי רבים לא יעו כלום).

גם אם טכנית זה היה כך (ולהבנתי למציאות הטכנית הזו כיוונו חז"ל באומרם מנהג שבעולם אלף נכנסים וכו'), זה ממש לא אומר שכך היה רצון ה' והצורה בה חז"ל קיוו שיהיה, ובודאי והם שדרשו 'אי תנו כולהו עתה אקבצם', אלא שהמציאות הייתה שעם ישראל לא דבק במעלתו הרוחנית הראויה, אכן וזה מצער מאוד, כי אם עם ישראל היה במעלתו הרוחנית באמת היינו נגאלים, אבל מכל מקום אין טעם לעזור לקיום ה'עם ארצות' להתקיים...

חלילה! לדעת רבי אלעזר מי שקרא מקרא ושנה משנה עדיין מוגדר 'עם הארץ' עד שישמש ת"ח, וחז"ל האריכו בגנות השונים בלא שימוש ת"ח (היינו אף אם חלקו על רבי אלעזר בגדר שם 'עם הארץ') במילים חריפות שכמעט לא נמצא כמותם.

בכל מקרה, הרב ישעיהו, יישר כח על ליבון הדברים ובירורם, ואשמח אם יש לך ראיות חדשות על גוף הנידון. [יש לי הרגשה שאנחנו די מתחילים לחזור על עיקרי הטענות, אבל אולי אני טועה].​
בברכת הצלחה!
בקשת לסיים אז נסיים.
ישר כח.

טעות מרה מאוד
ילדים טובים ופחות זה בהתנהגות ביראת שמים ובדקדוק מצוות
לימוד גמרא לא שייך לכל אחד וכבר אמרו חז''ל אלף נכנסים למקרא מאה יוצאים למשנה מאה למשנה עשרה לתלמוד עשרה לתלמוד אחד להוראה
אין הכא נמי לגבי יראת שמים ומצוות לא יהיה שויון בין כולם רק התכוונתי שידוע שבכל כיתה או בכל שיעור יש את הילדים היותר חכמים וישפחות ואם כל אחד יתחיל שהוא יכול ההישגים של כולם יהיו שוים

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון