• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
דבר ראשון אדגיש.
אני לא מעביר ביקורת על תוכנו של הגליון. אני גם לא ראוי להעביר ביקורת.
מפריעה לי נקודה אחרת. והיא נקודה שברור לי מראש שלא כולם יבינו אותה. (במיוחד כאלו שבאים מישיבות מסוימות, ובמיוחד כאלו שעל גבעה מסוימת).
אני גדלתי וחונכתי בבתי מדרש שמחנכים שהתעסקות בתורה, דורשת השקעה. התמסרות. וצניעות.
עם הגישה אני מסכים בכל לב,
אבל לא הצלחתי לקשר את זה לכאן.

הגיליון מלא בביאורי סוגיות ובשאלות שהצורבים מתקשים בהם בכל אתר ואתר,
לא רואה חיסרון להציג תשובות לשאלות ידועות, ולא מבין מה החיסרון לשאול את מה שנתקשתי בסוגיא, ויענו לי ע"ז צורבים מכל העולם.

אכן, אם המטרה היא למלא את המוח ב'חומר' זה רעיון פסול,
אבל כמדומה שהמטרה היא אחרת, והיא להקיף את כל עולם התורה ולשלבם לבסיס אחד.
הדרך לעשות זאת היא בהצגת דברי ראשי הישיבות ובני הישיבות.

עם הגישה אני מסכים בכל לב,
אבל לא הצלחתי לקשר את זה לכאן.

הגיליון מלא בביאורי סוגיות ובשאלות שהצורבים מתקשים בהם בכל אתר ואתר,
לא רואה חיסרון להציג תשובות לשאלות ידועות, ולא מבין מה החיסרון לשאול את מה שנתקשתי בסוגיא, ויענו לי ע"ז צורבים מכל העולם.

אכן, אם המטרה היא למלא את המוח ב'חומר' זה רעיון פסול,
אבל כמדומה שהמטרה היא אחרת, והיא להקיף את כל עולם התורה ולשלבם לבסיס אחד.
הדרך לעשות זאת היא בהצגת דברי ראשי הישיבות ובני הישיבות.
כמדומ' שהתייחסתי לזה.
תורה דורשת השקעה. התמסרות. זה לא בר משמחים. א"א לשמוע מכל העולם, ואז גם להתווכח עם כולם. תורה דורשת רב. ודורשת חיבור אמיתי.
הגליון הזה. נועד לרכז בעצם את כל הרייד, את כל מה שיש לראש-ישיבה כזה או אחר לומר בסוגיא. ונגזר על הקוראים - לדעת את כל זה.
בשביל מה? בשביל לדעת הרבה רייד. בשביל לדעת את כל התורות של כל עולם הישיבות.
זה לגמרי חסר טעם בעיניי.
אבל ארחיב בכ"ז.
אין בעיה עקרונית עם אירוע ספציפי שבו בחור מישיבה אחרת עוזר לי בסוגיא. זה נהדר אפילו.
הבעיה היא כשזה הופכת להיות מגמה. ויש כאן בעיה כפולה.
ברוב מוחלט של המקרים, לבחור אמורה להיות גישה מסוימת בסוגיא, גישה שלו. עם אקסיומות מוקדמות ועם הנחות התחלתיות.
בדר"כ ישיבה מכווינה את הבחור לגישה הזו. היא מאירה לו את המקומות שבהם היא רואה לנכון צורך להתעסק איתם. והיא גם מקנה לו כלים מסוימים שאיתם הוא ניגש ואיתם הוא בונה את הסוגיא.
כשאני אוחז באמצע סוגי', ואז מתחיל להתלמדן ע"ג גליון עם בחור מישיבה אחרת - נוצר סוג של שיח חירשים.
אז נכון, עף באוויר הרבה לומדע'ס, (בדר"כ זה גם לומדע'ס מהסוג של שיעורי חוה"מ: חפצא, גברא, וכיוצ"ב. לומדע'ס שאפשר להרגיש ביד...) וזה יכול להיות נראה מקופיא מרשים. אבל בפועל, זה גיבוב של מפרשים שעפים באוויר, שלא מקדמים אף אחד.
האם לפעמים יש יוצמה"כ? בוודאי שכן. אבל לי מפריע הכלל, המגמה.

ב. כאמור, הביקורת שלי על מדור ישיבה אחת, היא רק דוגמא. הבעיה האמיתית היא עם המגמה. עם המחשבה שהתורה צריכה את הפומביות הזו, את הרעש ואת הצלצולים.
(ושוב, ביחס לאהלים של טהרות וזרעים - אני חושב שזה נושא נפרד. שם באמת יש מקום לעשות עסק סביב חלקים שלא רבים זכו לעסוק בהם.
אבל כשזה נוגע לסוגיות של הישיבות - את מי בדיוק צריך להכניס כאן לאירוע? ע"ז טענתי שזה נראה כאילו מישהו החליט לפתוח מפעל יח"צ לתורה).

בלת"ק
הרב @נפש שוקקה
מדבריך נראה כי מדבר אתה מליבך בתמימות ובכנות,
יתכן ולגופם של דברים הנך צודק ותורה לא צריכה להגיע עם רעש וצלצולים,
אבל במקרה דידן,
מההתרשמות שלי אישית מיוזמי העלון, מדובר באמת באברכים שכל חפצם הוא לש"ש ולהרבות תורה בישראל,
יעיד ע"ז החיבה הגדולה שר"ד לנדו מגלה כלפי מפעל זה,
אז נכון שיש ממה להסתייג, לא כל מפעל הוא מושלם,
אבל בעיקרי הדברים זהו מפעל נפלא ביותר ואין לזלזל במעלות האדירות שלו גם אם יש ג"כ חסרונות

בלת"ק
הרב @נפש שוקקה
מדבריך נראה כי מדבר אתה מליבך בתמימות ובכנות,
תמימות זה חשוב..
יתכן ולגופם של דברים הנך צודק ותורה לא צריכה להגיע עם רעש וצלצולים,
אבל במקרה דידן,
מההתרשמות שלי אישית מיוזמי העלון, מדובר באמת באברכים שכל חפצם הוא לש"ש ולהרבות תורה בישראל,
אני בודאי מעריך את הרצון הטוב שלהם. הטריגר הוא בוודאי חיובי. השאלה רק אם זו הדרך וזו העיר.
יעיד ע"ז החיבה הגדולה שר"ד לנדו מגלה כלפי מפעל זה,
ידעתי שזה יגיע. יפה שלקח קצת זמן..
אז דבר ראשון: כמובן שאנחנו כאן דנים בקרקע, וברור שר' דב לנדו קודש קודשים ואין אחריו כלום.
ובכ"א קצת קשה לי להסביר, אבל יש סוגיות שמוכרעות ע"י ר' דב לנדו. לא כולם.
כאן אנחנו מתעסקים בדבר עדין, שיש בו באמת גישות שונות, והיחסים בין בתי-המדרשיות השונים בכלל ישראל, הם חלוקים כלפיו. ברמת הדיון זה פחות רלוונטי מה חושבים ע"ז ר"י כאלה ואחרים.
מה גם שכמו בכל דבר. אני לא מתיימר אף פעם להיכנס לראש של ר' דב. יש לו ראיה רחבה, ומכלול של שיקולים. ייתכן למשל ור' דב אוחז שבמכלול, התועלת עדיפה על הצרימה שמתלווה למיזם הזה. ייתכנו גם המון צדדים נוספים. אני בכל אופן הארתי כאן זווית אחת.
לגוש"ע, אני חושב שהתפתח פה דיון יפה. וחבל לקטוע אותו עם פלומבה של ר' דב לנדו.
אז נכון שיש ממה להסתייג, לא כל מפעל הוא מושלם,
אבל בעיקרי הדברים זהו מפעל נפלא ביותר ואין לזלזל במעלות האדירות שלו גם אם יש ג"כ חסרונות
כל מילה.
כאמור, אני, מנקודת מבטי, הארתי כאן זווית אחת.

מה גם שכמו בכל דבר. אני לא מתיימר אף פעם להיכנס לראש של ר' דב. יש לו ראיה רחבה, ומכלול של שיקולים. ייתכן למשל ור' דב אוחז שבמכלול, התועלת עדיפה על הצרימה שמתלווה למיזם הזה. ייתכנו גם המון צדדים נוספים. אני בכל אופן הארתי כאן זווית אחת.
אני רק שאלה: לא מתיימר להיכנס לראש של ר"ד אך כן מתיימר להיכנס לראש של מקימי המייזם,
סליחה על הבוטות, אבל זה לא טיפשות?
ובכלל, על בסיס ההשקפה הטהורה עליה גדלנו ש'התעסקות בתורה, דורשת השקעה. התמסרות. וצניעות', נפתח הדיון להבנתי,
אז אני רק אצטט
כאן אנחנו מתעסקים בדבר עדין, שיש בו באמת גישות שונות, והיחסים בין בתי-המדרשיות השונים בכלל ישראל, הם חלוקים כלפיו. ברמת הדיון זה פחות רלוונטי מה חושבים ע"ז ר"י כאלה ואחרים.

תמימות זה חשוב..

אני בודאי מעריך את הרצון הטוב שלהם. הטריגר הוא בוודאי חיובי. השאלה רק אם זו הדרך וזו העיר.

ידעתי שזה יגיע. יפה שלקח קצת זמן..
אז דבר ראשון: כמובן שאנחנו כאן דנים בקרקע, וברור שר' דב לנדו קודש קודשים ואין אחריו כלום.
ובכ"א קצת קשה לי להסביר, אבל יש סוגיות שמוכרעות ע"י ר' דב לנדו. לא כולם.

כל מילה.
כאמור, אני, מנקודת מבטי, הארתי כאן זווית אחת.
למה לא הדרך? אתה צודק שצריך להקדים לכל העסק הזה מאמץ יגיעה ועמל אמיתים, בתוך הסוגיה. אבל את זה - כל אחד צריך לעשות לעצמו. מתוך כך, ללבן את הדברים בעלון ולהתווכח - זה נפלא, ואני מכיר רבים שזה מעורר אותם ומחיה אצלם את הסוגיה.

להעיר בכל המו''מ כאן עם כבוד תורת הרב נפש שוקקה
ניכר מדברי כת''ר באיזה ישיבות חונך, ומ''מ לענ''ד לעולם ההקצנה אינה טובה, דהינו אני גם חושב שעיקר צורת הלימוד צריך להיות בעמל אמיתי להבין כל פרט וכל שו''ט בתוס', ע''י קבלה מרב ובאופן של עמל אמיתי בתורה הק' ולהבין שעסק הסוגיות אינו משחק של רי''ד וכדו' אלא עסק אמיתי של הבנת רצון הבוית''ש ואיהו ורצונו חד.
אמנם- לדענ''ד עדין יפה נכון ומועיל שגם בחינת הניעס' ודיבורים יהיה סביב הסוגיא, דהינו שאם ניגשים לצורת לימוד הסוגיא עצמה באופן הנכון וכמה שהרחיב וביאר כת''ר בזה מ''מ יש מעלה יתירה שיהיה ג העסק והניעס סביב זה, והן אמנם שיתכן שקצת קשה לשלב לגמרי אך מ''מ זהו גופא צריך להיות העבודה שבעסק התורה יהיה ב' הבחינות, ומה שאדם יכתוב בעלון בדרך של מו''מ וכו' אינו סותר לצורת לימודו בסדר א'.
כ''כ יפה לראות בני תורה ובני עליה שכל העיסוק שלהם הוא במלחמתה של תורה וגם זה הניעס' שלהם וזה החדשות שלהם, ובאמת שבקצת עבודה לא יהיה סותר לטענות שהציג כת''ר וכמה שביארתי.
ורק להעיר שמה שכתב שיושבי גבעה מסוימת לא יבינו דבריו, אם יכיר קצת יותר לעומק יבין שהן אמנם שבישבת פוניבז' [וגלילותיה] בולט מאד המעלה הנ''ל שהניעס' הוא בלימוד וכו', והן אמנם שמכוח זה גם קימת תופעה קצת כואבת של כאלה שגם כל צורת לימודם היא כך, מ''מ הרבה ישנם שיודעים לשלב היטב ב' הענינים [רק לדוג' היתי ממליץ לכבודו לשמוע שיעור אחד של הגר''ד מילר ולראות מהי יסודיות אמיתית בעיונה של סוגיא אם כי אני מסכים שאינו מיצג את עיקר הדרך של פוניבז'].

מן הראוי היה לקרא ל"אהלי הישיבות" משהו כמו "בטאון ישיבת פוניבז'" או "אהלי הישיבה"
רבש"ע וכי יש רק ישיבה אחת?
למה לא עושים על המסכת הנלמדת בהכי הרבה מקומות או לפחות 2 מסכתות?
[לדוג' בחורף האחרון למדו ב"ק בישיבות חברון תפרח ועוד, לא מספיק?]
אתמהה.
נכון יש כמה, אבל מה אתה משוה
בר מן דין שבזמן חורף האחרון למדו חזקת הבתים בהרבה מאוד ישיבות
בדוק זאת
ובעיקר הדבר על הרב ברמן, מדובר באברך יקר, שיזם ביחד עם הגר"א גרבוז את הופעת האהלי טהרות זרעים שבת וכו', וכעת גם אהלי הישיבות שהוא הקטן שביניהם

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון