רבי

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
4,955
נקודות
407
הנה ידוע לכל הדין של הרשב"א בברכות (מא.) שדבר שאינו חשוב לא יכול לפטור דבר חשוב אגב גררא, אף בברכותיהם שוות.
ולביאור הענין, אדם שאוכל תפוח וענב, ובירך על התפוח בסתמא בלי להתכוון לפטור את הענב, צריך לחזור ולברך על הענב. ע"כ.
והובאו הדברים בב"י סימן רו והרמ"א להלכה בסימן ריא ס"ה.

והוסיף הרשב"א, שלכן בירך על תפוח ואגוז, היות והאגוז חשוב הוא לא ייפטר בברכת התפוח, אם הוא לא התכוון על האגוז.
ונפשי בשאלתי, היכן מצאנו שאגוז חשוב יותר מתפוח?
@קבוצה הלכות ברכות

תשובה אין לי, אבל שאלה שהיא מעין תשובה יש לי
בדברים פרטיים אלו תמיד ניתן להקשות
ממתי מצינו שקינמון וציפורן הינם מיני פירות - שהמברך על ריחם מברך הנותן ריח טוב בפירות (רטז ב)?

כשאנחנו מדברים על ברכות הנהנין אנו צריכים להתבונן בתקופה בפתיחות
בפרט כשאנחנו מדברים על הפרש של למעלה משש-מאות שנה
ייתכן ובתקופתם כל אגוז היה נדיר כמו שייתכן ועיקרו של ציפורן הוא לאכילה, [ראה במשנ"ב שם, ואכן כיום מברכים ע"ז עצי או מיני]

וכן כל דיני "הביאו לפניו" וההפסק הננהג בעת הגשת המוגמר... שאנו לא יודעים מהו...

תשובה אין לי, אבל שאלה שהיא מעין תשובה יש לי
בדברים פרטיים אלו תמיד ניתן להקשות
ממתי מצינו שקינמון וציפורן הינם מיני פירות - שהמברך על ריחם מברך הנותן ריח טוב בפירות (רטז ב)?

כשאנחנו מדברים על ברכות הנהנין אנו צריכים להתבונן בתקופה בפתיחות
בפרט כשאנחנו מדברים על הפרש של למעלה משש-מאות שנה
ייתכן ובתקופתם כל אגוז היה נדיר כמו שייתכן ועיקרו של ציפורן הוא לאכילה, [ראה במשנ"ב שם, ואכן כיום מברכים ע"ז עצי או מיני]
תודה רבה.
אני חושב שראוי שיהיה מקור משום שהרשב"א רוצה לתת להם מעמד מיוחד.
ולכן אני מחפש מקור, אין פה רק השתנות חשיבות הפירות גרידא.

אגוזים הוזכרו תמיד כדבר חשוב.
החל מהמשנה המפורסמת [הובאה בריש ביצה] על אגוזי פרך שלדעת שלדעת ר"ע הם אחד מז' דברים חשובים בלבד.
ואמנם אלו הם אגוזים של מקום מסוים, אבל מצאנו כמה פעמים שכל סוגי האגוזים היו דבר שבמנין, ולפעמים הם הובאו גם כדוגמא לזה
[עיין בחו"מ סי' רלב ס"א שם הובאו האגוזים כדוגמא לדבר הנמכר במנין].

נ.ב. זכור לי שבעבר ראיתי מי שמפרש שהאגוזים המדוברים בגמרא ובראשונים הם אגוזי קוקוס - שנשארו בחשיבותם עד ימינו.
האם מישהו יודע מקור לכך?

אגוזים הוזכרו תמיד כדבר חשוב.
החל מהמשנה המפורסמת [הובאה בריש ביצה] על אגוזי פרך שלדעת שלדעת ר"ע הם אחד מז' דברים חשובים בלבד.
ואמנם אלו הם אגוזים של מקום מסוים, אבל מצאנו כמה פעמים שכל סוגי האגוזים היו דבר שבמנין, ולפעמים הם הובאו גם כדוגמא לזה
[עיין בחו"מ סי' רלב ס"א שם הובאו האגוזים כדוגמא לדבר הנמכר במנין].
חשבתי מכבר על המשנה הזו, והסתפקתי אולי זה נאמר דווקא לגבי ביטול ולא לגבי ברכות.

חשבתי מכבר על המשנה הזו, והסתפקתי אולי זה נאמר דווקא לגבי ביטול ולא לגבי ברכות.
זה מלמד אותך על החשיבות של הדבר באותו מקום ובאותו זמן וכמו שהזכיר הרב @עמוסיך שזה המודד של הדבר,
לא תמיד יש לנו את האפשרות להווכח בכך,
אבל במקרה זה רואים שאגוז היה שם דבר למשהו חשוב,
יתכן בגלל נדירותו,
יתכן בגלל הערכים התזונתיים שלו [בזה היום חוזרים להכיר אט אט],
או שבזמנים ובימים בהם לא היו מקררים,
ורוב הפירות לא החזיקו מעמד יותר משבוע עד חודש לכל היותר לפירות מסוימים,
דוקא האגוזים שנשמרים באיכותם לאורך זמן היוו כמזון לדרכים ארוכות, ולכל אגירה למלחמה...

זה מלמד אותך על החשיבות של הדבר באותו מקום ובאותו זמן וכמו שהזכיר הרב @עמוסיך שזה המודד של הדבר,
לא תמיד יש לנו את האפשרות להווכח בכך,
אבל במקרה זה רואים שאגוז היה שם דבר למשהו חשוב,
יתכן בגלל נדירותו,
יתכן בגלל הערכים התזונתיים שלו [בזה היום חוזרים להכיר אט אט],
או שבזמנים ובימים בהם לא היו מקררים,
ורוב הפירות לא החזיקו מעמד יותר משבוע עד חודש לכל היותר לפירות מסוימים,
דוקא האגוזים שנשמרים באיכותם לאורך זמן היוו כמזון לדרכים ארוכות, ולכל אגירה למלחמה...
עכשיו הבנתי.
בגלל שאנו רואים שזה היה דבר הנמכר בקיצוב, משמע שהיה דבר חשוב.

עכשיו הבנתי.
בגלל שאנו רואים שזה היה דבר הנמכר בקיצוב, משמע שהיה דבר חשוב.
יש לדייק:
לאו דוקא קיצוב, אע"פ שודאי שגם הוא מצביע על חשיבות,
אבל הרעיון של דבר שבמנין הוא חשיבות היחיד, בניגוד לדבר שנמכר לפי אומד או לפי משקל וכדומה שאין משמעות לכל יחידה,
תפוחים או עגבניות אנחנו לא מייחסים להם חשיבות, כי מה שמעניין אותנו בהם זה המשקל הכולל של כל היחידות, או אפילו המשקל הפרטי של היחידה הזו,
חשיבות של עגבניה נמדדת לפי הגודל שלה.
מה שאין כן אגוז [או כל דבר שבמנין] הנמכר לפי יחידות, הוא שווה ומשווה קטן כגדול, וזה מראה על החשיבות שלו.

והזמן גרמא -
ללמוד מזה מה החשיבות של כל יהודי בפני עצמו, ולא משנה מיהו,
וביחד עם זה להיכלל בתוך הכלל.
ותן לחכם ויחכם עוד.

חשוב ולא חשוב ברשב"א היינו מבחינה הלכתית בלבד.
וכוונת הרשב"א שהיות שאגוז חביב הוא לרוב האנשים מתפוח וע"כ הוא קודם בברכותת וממילא אינו נפטר.
ואכן גבי שבעת המינים וחביב לדוג' שזה מח' הרמב"ם והראשונים מה קודם יש בזה סב"ל.
אין להרשב"א חשוב בעצם. הכל הוא לפי הלכות קדימה בברכות.

חשוב ולא חשוב ברשב"א היינו מבחינה הלכתית בלבד.
וכוונת הרשב"א שהיות שאגוז חביב הוא לרוב האנשים מתפוח וע"כ הוא קודם בברכותת וממילא אינו נפטר.
ואכן גבי שבעת המינים וחביב לדוג' שזה מח' הרמב"ם והראשונים מה קודם יש בזה סב"ל.
אין להרשב"א חשוב בעצם. הכל הוא לפי הלכות קדימה בברכות.
אתה צודק בזה שדין הקדימה בברכות מצד עצמה היא ג"כ מייצרת חשיבות, כמבואר שם מהרשב"א.
אבל לומר שהכל תלוי רק בזה, מהיכי תיתי?
ויותר מזה, מדבריך עולה שני חידושים גדולים להלכה:
א. שבחביב שייך בטלה דעתו אצל כל אדם. או לכל הפחות הלך אחר הרוב. ומהיכן מצינו זאת?
ב. שהרשב"א מדבר רק באופן כזה שאחד מהם יותר חשוב, אבל אם שניהם חביבים באותה מידה, ואין בהם מין שבעה וכו', לא יאמר דינו של הרשב"א גם אם אחד מהם חשוב באמת?
אלא אם כן אתה סבור שאין כזה דבר תיקו בחביבות, ובין שני מאכלים חייב להיות אחד חביב יותר מהשני. אך אין היגיון בזה, ובהחלט שייך לומר על ב' מאכלים ששווים הם ואין בהם דיני קדימה כלל.

אתה צודק בזה שדין הקדימה בברכות מצד עצמה היא ג"כ מייצרת חשיבות, כמבואר שם מהרשב"א.
אבל לומר שהכל תלוי רק בזה, מהיכי תיתי?
מהיכי תיתי הפוך.
המשנ"ב בדינא דהרשב"א הזכיר רק העניין דהלכות קדימה וכו'.
כמדוני שגבי אגוז ותפוח הזכיר הרשב"א בהדיא חביב.
א. שבחביב שייך בטלה דעתו אצל כל אדם. או לכל הפחות הלך אחר הרוב. ומהיכן מצינו זאת?
לא אמרתי דבר כזה. ודאי שהכל נמדד בו. כמדומני שזה משנ"ב מפורש אלא שאיני מוצאו כעת.
ב. שהרשב"א מדבר רק באופן כזה שאחד מהם יותר חשוב, אבל אם שניהם חביבים באותה מידה, ואין בהם מין שבעה וכו', לא יאמר דינו של הרשב"א גם אם אחד מהם חשוב באמת?
ודאי שכך.

הנה ידוע לכל הדין של הרשב"א בברכות (מא.) שדבר שאינו חשוב לא יכול לפטור דבר חשוב אגב גררא, אף בברכותיהם שוות.
ולביאור הענין, אדם שאוכל תפוח וענב, ובירך על התפוח בסתמא בלי להתכוון לפטור את הענב, צריך לחזור ולברך על הענב. ע"כ.
והובאו הדברים בב"י סימן רו והרמ"א להלכה בסימן ריא ס"ה.

והוסיף הרשב"א, שלכן בירך על תפוח ואגוז, היות והאגוז חשוב הוא לא ייפטר בברכת התפוח, אם הוא לא התכוון על האגוז.
@קבוצה הלכות ברכות
לשון הרשב"א בחידושיו:
ולפי פירוש זה אם היה אוכל תפוחים ובירך עליהן ואח"כ הביאו לפניו אגוזים אם התפוחים חביבים לו יותר פוטר את האגוזים בגררת ברכת התפוחים אבל אם אינן חביבים אינן פוטרין את האגוזים אלא א"כ נתכוין להם מתחלה.

נ"ל י"ל, דמה שכתב "אם אינן חביבים", אין הכוונה שהם שוים בחביבותם, אלא ר"ל שהאגוזים חביבים יותר מהם, וקיצר במובן.

נערך לאחרונה:
לא אמרתי דבר כזה. ודאי שהכל נמדד בו. כמדומני שזה משנ"ב מפורש אלא שאיני מוצאו כעת.
מדבריך למדתי כך:
כיון שהרשב"א מזכיר 2 אופנים - 1. שהתפוחים חביבים יותר - שאז הם אכן פוטרים את האגוזים. 2. שהתפוחים אינם חביבים יותר שאז הם לא פוטרים את האגוזים.
הרשב"א לא כתב באופן השני שמדובר שהאגוזים חביבים יותר, אבל אתה פירשת
משום מה הכנסת כאן שהאגוז חביב לרוב האנשים.
ועל כן אני מבין שאתה לומד אחד משתי אפשרויות:
או שהאדם הפשוט הזה אכן אגוז ותפוח שווים אצלו, אבל אנחנו אומרים לו שבטלה דעתו אצל כל אדם, ואגוז יקדם אצלו [כמובן שאם אצלו אישית חביב יותר תפוח זה יקדם, שעל זה כתב הרשב"א להדיא. אבל התכוונתי ללמוד מדבריך לגבי אופן שהוא ניטרלי].
או לחילופין שאין כזה דבר להיות ניטרלי בחביב, וכל אדם יש לו אחד מהם שהוא חביב.
כי אם לשתי הדינים אתה לא מסכים - וגם אני לא, ויש לכך ראיות מוצקות, אבל אני ניסיתי לרדת לסוף דעתך -
למה להכניס לרשב"א מילים שהוא לא אמר ולפרש שמדובר באופן שהאגוזים חביבים יותר.
ויתרה מזאת, הרי אם למעשה באופן ששניהם שווים ברכת אחד כן פוטרת את השני גם אם הוא לא כיוון, מדוע כתב הרשב"א שרק אם התפוחים חביבים יותר הם פוטרים את האגוזים?
אמנם אני רואה שאתה סבור
וכמוך גם הרב @יצחק א הבין
נ"ל י"ל, דמה שכתב "אם אינן חביבים", אין הכוונה שהם שוים בחביבותם, אלא ר"ל שהאגוזים חביבים יותר מהם, וקיצר במובן
ואני העני לא מצליח להבין מדוע ללמוד כך, וכיצד ניתן לפרש את דברי הרשב"א בשורות שקודם לכן לגבי פרפרת ומיני קדרה שג"כ מדובר הכל כשאכל את הפחות חביב [שגם שם הוא מדבר על אופן שברכותיהם שוות, ואין בהם דיני קדימה אחרים, עיי"ש].
ולכן נראה הרבה יותר פשוט שאע"פ שודאי שדיני קדימה בברכות הם הגורמים העיקריים לחשיבות זו שעליה מדבר הרשב"א, אבל הדבר נכון לגבי כל שני מאכלים שאחד מהם יותר חשוב בעצם.
ובדרך אגב, אם תלמדו בדרך זו יובן מה ראה הרשב"א בדוגמא של אגוזים ותפוחים יותר על מה שכתב בכל הקטע, והרי הוא מדבר להדיא כל הזמן על דוגמאות שמאכל אחד קודם לשני בברכתו והוא לא הקדים אותו, ומה ראה על ככה לסיים שלפי שיטתו יהיה אותו דבר גם באגוזים ותפוחים, וכי מי חשב אחרת?
אבל אם הוא הוסיף כאן פן חדש של חשיבות בעצם ולא מדיני ברכות, מובן מה התחדש כאן.

יש קצת סימוכין שהוא מדבר בכללי על דבר חשוב או חביב.
@איש חסיד היה
עיין משנה ברורה סימן ריא ס"ק לג.
אם נרצה לסכם את הנידון:
1. אם יש לפניו שני מאכלים השווים בברכתם ואחד מהם קודם לברכה לשני בדין, כגון: מין שבעה, חביב, שלם וכו', צריך לברך על הקודם ואז הוא פוטר את השני גם אם לא כיון עליו להדיא, לכו"ע, ואפילו אם המאכל השני יותר חשוב בעצם מהראשון.
2. באופן הנ"ל והוא בירך על זה שהיה צריך לאחרו, ברור שאינו פוטר את המאכל השני אם לא כיון עליו להדיא, ואפילו אם מה שהוא אכל יותר חשוב בעצם מהשני. וזהו עיקר דינא דהרשב"א.
3. אם מצד דיני קדימה בברכות אין אחד מהם קודם לשני, כי שניהם חביבים באותה מידה, ואין בהם מין שבעה וכו': בזה הויכוח האמור בינינו. אני הייתי סבור [ועדיין. יש לציין] שגם בכה"ג אמור דינו של הרשב"א שהפחות חשוב לא יפטור את השני. וחלוקים עלי חבירי, מורנו הרב @רבי , מורנו הרב @יהודי פנימי , ומורנו הרב @יצחק א שליט"א, יכתבו ויחתמו כולם בספרן של צדיקים יחד עם כל חברי ורבני הפורום הנפלא, והם סבורים שבכה"ג כן יפטור.
ולכך אע"פ שלענ"ד אין ראיה מהמשנ"ב שציטט הרב @רבי , ואדרבה, עיין במשנה ברורה סי' רו ס"ק כו שדן לגבי מין אחד שיש בו יפים ורעים האם הרעה את היפה, והא"ר שסובר שפוטר זה משום שבמין אחד עסקינן, אבל בב' מינים אע"פ שברכותיהם שוות לא יפטור, ואע"פ שלא מצינו להדיא דין קדימה ביפה [ואולי מסתברא הוא].
ועוד אפשר להביא ראיה, שהרי להדיא הרשב"א והבאים אחריו מדברים ממי שהביאו לפניו תפוחים והיה אוכל מהם ואחר כך הביאו לפניו אגוזים וכו', והרי אם בשעה שהוא התחיל לאכול את התפוחים לא היו לו את האגוזים והוא רצה כבר לאכול הרי גם אם האגוזים חביבים אין להם דין קדימה שהוא צריך להמתין עליהם ולברך עליהם בדווקא, וכן אם מסיבה אחרת הוא לא רוצה לאכות עכשיו את האגוזים רק לאחר מכן. וזאת אומרת שאע"פ שבכה"ג אין לו דין קדימה מכל מקום אמר הרשב"א את דינו שאינו פוטר. וא"כ הוא הדין לכל דבר חשוב שאינו קודם לברכה.
ואף על פי כן, אין אלו ראיות גמורות, ואם נמנו וגמרו הרבנים הגאונים דלא כוותי מכופף אני ראשי ומקבל דעתם, וכשם שקיבלתי שכר על הדרישה וכו'...

אם נרצה לסכם את הנידון:
1. אם יש לפניו שני מאכלים השווים בברכתם ואחד מהם קודם לברכה לשני בדין, כגון: מין שבעה, חביב, שלם וכו', צריך לברך על הקודם ואז הוא פוטר את השני גם אם לא כיון עליו להדיא, לכו"ע, ואפילו אם המאכל השני יותר חשוב בעצם מהראשון.
2. באופן הנ"ל והוא בירך על זה שהיה צריך לאחרו, ברור שאינו פוטר את המאכל השני אם לא כיון עליו להדיא, ואפילו אם מה שהוא אכל יותר חשוב בעצם מהשני. וזהו עיקר דינא דהרשב"א.
3. אם מצד דיני קדימה בברכות אין אחד מהם קודם לשני, כי שניהם חביבים באותה מידה, ואין בהם מין שבעה וכו': בזה הויכוח האמור בינינו. אני הייתי סבור [ועדיין. יש לציין] שגם בכה"ג אמור דינו של הרשב"א שהפחות חשוב לא יפטור את השני. וחלוקים עלי חבירי, מורנו הרב @רבי , מורנו הרב @יהודי פנימי , ומורנו הרב @יצחק א שליט"א, יכתבו ויחתמו כולם בספרן של צדיקים יחד עם כל חברי ורבני הפורום הנפלא, והם סבורים שבכה"ג כן יפטור.
ולכך אע"פ שלענ"ד אין ראיה מהמשנ"ב שציטט הרב @רבי , ואדרבה, עיין במשנה ברורה סי' רו ס"ק כו שדן לגבי מין אחד שיש בו יפים ורעים האם הרעה את היפה, והא"ר שסובר שפוטר זה משום שבמין אחד עסקינן, אבל בב' מינים אע"פ שברכותיהם שוות לא יפטור, ואע"פ שלא מצינו להדיא דין קדימה ביפה [ואולי מסתברא הוא].
ועוד אפשר להביא ראיה, שהרי להדיא הרשב"א והבאים אחריו מדברים ממי שהביאו לפניו תפוחים והיה אוכל מהם ואחר כך הביאו לפניו אגוזים וכו', והרי אם בשעה שהוא התחיל לאכול את התפוחים לא היו לו את האגוזים והוא רצה כבר לאכול הרי גם אם האגוזים חביבים אין להם דין קדימה שהוא צריך להמתין עליהם ולברך עליהם בדווקא, וכן אם מסיבה אחרת הוא לא רוצה לאכות עכשיו את האגוזים רק לאחר מכן. וזאת אומרת שאע"פ שבכה"ג אין לו דין קדימה מכל מקום אמר הרשב"א את דינו שאינו פוטר. וא"כ הוא הדין לכל דבר חשוב שאינו קודם לברכה.
ואף על פי כן, אין אלו ראיות גמורות, ואם נמנו וגמרו הרבנים הגאונים דלא כוותי מכופף אני ראשי ומקבל דעתם, וכשם שקיבלתי שכר על הדרישה וכו'...
מהודעותיו של הרה"ג איש חסיד היה ניכר כי ת"ח עצום הוא ובעל ידיעות נרחבות ביותר במרחבי הש"ס והפוסקים.
רק אציין כי הרב בסידור כתב שיש חולקים על הרשב"א ונכון לחוש לדבריהם.
ועפ"ז כ' בקצוה"ש שאין לברך שוב מדין סב"ל.
האם כך נוהגים בית ישראל?

לא נחלקתי על הרב @איש חסיד היה
אלא כוונתי הייתה ועודנה, שחביב יכול להפוך לחשוב לפי הרשב"א.

וכל החילוקים אינם באופן שמתכוון להדיא לפטור. ושלום על ישראל.
אני לא בטוח שזה עיקר דינו של הרשב"א. הרשב"א אומר ששני פירות שברכתם שווה. כגון תפוח (לא חשוב) ואגוז (חשוב), אם בירך על התפוח בסתמא, אינו בדין שיפטר החשוב בדרך גררא.

אולם המחבר בסימן רו ס"ה פסק, שאפי' בסתמא שלא היה דעתו לפטור בהדיא, והביאו לו מאותו המין, או מין אחר שברכתו שווה, אינו מברך.
וכאן לא שייך את הרשב"א בגלל שאינו חשוב, אלא שניהם רצויים ויפים.

יתקנו אותי רבותי.

אלא כוונתי הייתה ועודנה, שחביב יכול להפוך לחשוב לפי הרשב"א.
חביב קודם בהלכות ברכות האם לזה התכוונתם?
אני לא בטוח שזה עיקר דינו של הרשב"א. הרשב"א אומר ששני פירות שברכתם שווה. כגון תפוח (לא חשוב) ואגוז (חשוב), אם בירך על התפוח בסתמא, אינו בדין שיפטר החשוב בדרך גררא.
איני מבין במה אתם חלוקים?

רק אציין כי הרב בסידור כתב שיש חולקים על הרשב"א ונכון לחוש לדבריהם.
ועפ"ז כ' בקצוה"ש שאין לברך שוב מדין סב"ל.
האם כך נוהגים בית ישראל?
בדיני ברכות בפרט,
אי אפשר להביא ראיה מעמך בית ישראל,
כי אם מאלו שלמדו את הענין.
כי מי שלא, בדרך כלל לא מעלה בדעתו שיכול להיות בזה שאלה.
ואלו שלמדו, הרי מסתבכים...
כתיבה וחתימה טובה!
שנה של שפע, ברכה, חידושי תורה, ופנימיות היהודי הפנימי תקרין עליו מבחוץ...

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון