• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
והיינו, לאור דברי החובות הלבבות (שער הכניעה פ"ו) שהצדיק מריח ריח רע מבעל גאווה,
א"כ מ"ש מריח רע דעלמא,
וצ"ע.
יש לדון דאי"ז ריח של עיפוש וקלקול כמבואר בפוסקים
אלא ריח כמו של שום ודו"ק היטב........
אלא א"כ זה מפריע להתרכז דבכה"ג כ' הפוסקים שאסור אפי' אם אי"ז של עיפוש...........

אלא א"כ זה מפריע להתרכז דבכה"ג כ' הפוסקים שאסור אפי' אם אי"ז של עיפוש...........
היכן מבואר כן בפוסקים ?

היכן מבואר כן בפוסקים ?
מה שדוקא ריח של עיפוש וקלקול כ"כ המשנ"ב (עט,כג) בשם החיי אדם.
ומה דאם טורד כוונתו כ"כ החוות יאיר בספרו מקור חיים (ס,ד) ופשוט הוא ואי"צ לפנים.
נלקט מעלונו של הרב צ'ולק פרשת וארא.

לענ"ד נראה דבעוונותינו הרבים אנן לא מתוקנים ונקיים לגמרי ממידת הגאווה, לכה"פ אני הק', וכ"ד החובה"ל היינו צדיק גמור הנקי לגמרי מחטא הגאווה, שהוא לבדו מריח את ריח הרע של הבעל גאווה, אבל אנן שמעופשים בגאווה סרוחה אין אנחנו מריחים את ריח הרע של הגאווה הסרוחה.

והיינו, לאור דברי החובות הלבבות (שער הכניעה פ"ו) שהצדיק מריח ריח רע מבעל גאווה,
א"כ מ"ש מריח רע דעלמא,
וצ"ע.
מה שאני זוכר שכתוב [אולי בספר חסידים] שהמתפלל ליד אדם רשע אין תפילתו מתקבלת,
ויל"ד לכאן

זאת ועוד אמר ה' שעם גאותן אינו יכול לדור בכפיפה אחת ולא יכול לסבול אותו ראה בדברי חז"ל בהרבה מקומות [תנא דבי אליהו רבה (איש שלום) פרשה כט "נאמר תועבה בגסות הרוח, תועבת ה' כל גבה לב (משלי ט"ז ה'). אף הקדוש ברוך הוא שהכל שלו והכל מעשה ידיו אין יכול לסבול את גסי הרוח, שנאמר גבה עינים ורחב לבב אותו לא אוכל (תהלים ק"א ה')"].
ואולי י"ל בדרך צחות בלבד שהמתפלל שכינה כנגדו כנז' בברכות אז כאן אין שכינה ואוי לרשע ואוי לשכנו.

מה שאני זוכר שכתוב [אולי בספר חסידים] שהמתפלל ליד אדם רשע אין תפילתו מתקבלת,
ויל"ד לכאן

זאת ועוד אמר ה' שעם גאותן אינו יכול לדור בכפיפה אחת ולא יכול לסבול אותו ראה בדברי חז"ל בהרבה מקומות [תנא דבי אליהו רבה (איש שלום) פרשה כט "נאמר תועבה בגסות הרוח, תועבת ה' כל גבה לב (משלי ט"ז ה'). אף הקדוש ברוך הוא שהכל שלו והכל מעשה ידיו אין יכול לסבול את גסי הרוח, שנאמר גבה עינים ורחב לבב אותו לא אוכל (תהלים ק"א ה')"].
ואולי י"ל בדרך צחות בלבד שהמתפלל שכינה כנגדו כנז' בברכות אז כאן אין שכינה ואוי לרשע ואוי לשכנו.
דברים נפלאים,
אני דן ביחס לריח...

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון