ואגב יש שאלה כעי"ז מפן אחר למה צריך את הסברא של מאי חזית וכו' על רציחה והרי הגמ' אומרת בב"ק שאסור לאם להציל עצמו בממון חבירו ולפי הרש"י הכוונה כפשוטו (עיי"ש בתוס שחולק)
יש גישה שאומרת שהן אמת שבתורה יש מצוות המובנות מסברא.
אלא שאותו בורא שנתן את התורה יצר את הסברא ואדרבה הסתכל באורייתא וברא עלמא.
ובעיקרון התורה היא לאו דוקא דברים שהאדם היה אמור לעשות ומכח הציווי אתה לא עושה.
אדרבה אם תדע כל רזי התורה כל שעליך יהיה לעשות הוא לנהוג על פי סברא.
והתורה באה לתקן דעתו (סברתו של האדם).
אך אני לא באמת יודע ליישב לדרך זו מדוע לא כתבו הממע"ה וברכות וכו' אלא אי נימא שהתורה בעצמה העמידה דברים שיובנו על פי סברא והוה עוד עניין בתורה.
מה לא רציני בזה?
בחינו מצוה תקמה כתב בשם הרמב"ן וז"ל וכן מה שאמרו לפי שעושה גזירותיו של הקדוש ברוך הוא רחמים ואינן אלא גזירות. לומר שלא חס האל על קן צפור ולא הגיעו רחמיו על אותו ואת בנו, שאין רחמיו מגיעות בבעלי נפש הבהמות למנוע אותנו מלעשות בהם צרכינו, שאם כן היה אוסר השחיטה. אבל טעם המניעה ללמד אותנו מידת הרחמנות ושלא נתאכזר, כי האכזריות תתפשט בנפש האדם אמנם הוא דיבר לגבי שילוח הקן ושחיטה ויל"ד אם זה קיים גם בבן אדם לחברו
עם זה אני מסכים מחמת שישנה סברא שבדיני הממון פוסקים לפי מה שמוצדק לעשות (וכגון למ"ד שברי ושמא ברי עדיף שמחמת שטענתןו טובה למרות שאין ראייה שהיא האמת הולכים אחריה כי היא מוצדקת) וישנו צדק שמי שהחפץ עומד תחת ידו אז הוא אמור להישאר אצלו ואכמ"ל
אם כוונתך לומר שלולי קרא היינו אומרים שמותר כי ההשגחה סיבבה שאני יהרוג אותו א"כ מה באמת חידש הפס' (לולי האור החיים כמובן) שמענישים אפ' שהוא מוכרח לכך.
ובאמת מדוע לא הביאו ראיות לכך שבאמת ההשגחה מחייבת את האדם למות ודלא כאור החיים.
וכו' וכו' וכו'
(אם לא הבנתי אותך נכון אשמח אם תודיעני)
לגבי לא לגנוב אפשר להבין דכל הבעלות היא רק מכוח ההחזקה וא"כ עד כמה שאחר מחזיק א"כ עתה הוא הבעלים ובפרשת לא תגנוב התחדש שההחזקה שלי היא סיבה לבעלות גם כשזה לא אצלי
ובעיקר קושית פותח האשכול למה לי קרא ד'לא תרצח' סברא הוא, י"ל דאם למשל אדם ראה מישהו (חבר שא"צ התראה) הורג נפש, או מחלל שבת, או עושה כל מעשה שדינו מיתה בידי אדם, לכאורה היה מותר לו להרגו אף ללא עדים ופסק דין, דאדם כזה אין סברא כלל לא לרוצחו, אדרבא הסברא היא להרגו ולבער הרע מקרבנו, והשתא דאיכא קרא דלא תרצח כמובן שאין לעשות כן אם לא בעדים ובפסק דין.