פִּתָרוֹן
אסור להיות שוטה
וְהָיִיתָ מְשֻׁגָּע מִמַּרְאֵה עֵינֶיךָ אֲשֶׁר תִּרְאֶה (דברים כח, לד)

מרן החזון איש זי"ע אמר פעם לאחד מהבאים לביתו: יש לי ראיה מחז"ל שיש איסור להיות שוטה, שהרי אמרו במסכת עדויות (פ"ה מ"ו) 'מוטב לי להיקרא שוטה כל ימי, ולא ליעשות שעה אחת רשע לפני המקום', ולכאורה צריך ביאור, שהרי הלשון 'מוטב' שייך רק בשתי דברים שווים, שיש אפשרות לבחור ביניהם, ועל כך שייך לומר שבכל זאת מוטב לבחור באחד משניהם, אבל כלפי רשע או שוטה, הרי להיות רשע זה איסור, מה שאין כן להיות שוטה. אלא מכאן הוכחה ברורה שלהיות שוטה גם זהו איסור, וחז"ל מגלים שבכל זאת מוטב להיות שוטה כל ימיו ולא רשע אפילו שעה אחת!

ואילו כ"ק האדמו"ר בעל 'אמרי חיים' מויז'ניץ זי"ע אמר לאחד ממקורביו: שים לב, שחז"ל לא אמרו 'מוטב לי להיות שוטה וכו'', אלא 'מוטב לי להיקרא שוטה', כי לכל...
נערך לאחרונה:
אסור להיות שוטה
וְהָיִיתָ מְשֻׁגָּע מִמַּרְאֵה עֵינֶיךָ אֲשֶׁר תִּרְאֶה (דברים כח, לד)

מרן החזון איש זי"ע אמר פעם לאחד מהבאים לביתו: יש לי ראיה מחז"ל שיש איסור להיות שוטה, שהרי אמרו במסכת עדויות (פ"ה מ"ו) 'מוטב לי להיקרא שוטה כל ימי, ולא ליעשות שעה אחת רשע לפני המקום', ולכאורה צריך ביאור, שהרי הלשון 'מוטב' שייך רק בשתי דברים שווים, שיש אפשרות לבחור ביניהם, ועל כך שייך לומר שבכל זאת מוטב לבחור באחד משניהם, אבל כלפי רשע או שוטה, הרי להיות רשע זה איסור, מה שאין כן להיות שוטה. אלא מכאן הוכחה ברורה שלהיות שוטה גם זהו איסור, וחז"ל מגלים שבכל זאת מוטב להיות שוטה כל ימיו ולא רשע אפילו שעה אחת!

ואילו כ"ק האדמו"ר בעל 'אמרי חיים' מויז'ניץ זי"ע אמר לאחד ממקורביו: שים לב, שחז"ל לא אמרו 'מוטב לי להיות שוטה וכו'', אלא 'מוטב לי להיקרא שוטה', כי לכל היותר מותר להיקרא שוטה כדי שלא להיות רשע, אבל להיות שוטה, לכך אין שום היתר...

פִּתָרוֹן
עיין נא בנדה טז: "דְּדָרֵישׁ רַבִּי חֲנִינָא בַּר פָּפָּא: אוֹתוֹ מַלְאָךְ הַמְמוּנֶּה עַל הַהֵרָיוֹן ״לַיְלָה״ שְׁמוֹ, וְנוֹטֵל טִפָּה וּמַעֲמִידָהּ לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, וְאוֹמֵר לְפָנָיו: רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, טִפָּה זוֹ מָה תְּהֵא עָלֶיהָ? גִּבּוֹר אוֹ חַלָּשׁ? חָכָם אוֹ טִיפֵּשׁ? עָשִׁיר אוֹ עָנִי?
וְאִילּוּ רָשָׁע אוֹ צַדִּיק לָא קָאָמַר, כִּדְרַבִּי חֲנִינָא. דְּאָמַר רַבִּי חֲנִינָא: הַכֹּל בִּידֵי שָׁמַיִם, חוּץ מִיִּרְאַת שָׁמַיִם, שֶׁנֶּאֱמַר: ״וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה ה׳ אֱלֹהֶיךָ שׁוֹאֵל מֵעִמָּךְ כִּי אִם לְיִרְאָה וְגוֹ׳״.
הרי שאין בבחירה האנושי להיות או להיות טיפש וחכם. רק רשע וצדיק הוא בבחירה.
ועכ"ח הכוונה הוא להמושג של נכנס בו רוח שטות. וגם אמרו, הרוצה להחכים, ואיתא בגמרא, לא נתן חוכמתא אלא לחכימא.
הרי לנו כי טיפש ושוטה אמיתי אינו בבחירה אנושי לבחור בו, ואינו לא איסור, ואפילו לו יצוייר שיהיה איזה איסור, מכ"מ שוטה פטור מכל המצוות, ואינו בר חיוב.
וכל האיסור שנזכר כאן, הוא סוג אחר של שוטה, שהוא להכניס בו הרוח שטות, או לעשות החלטות של שטוייות.
הדבר הוא פשוט, רציתי רק להבהיר הענין, שאינו כפשוטו.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון