כיצד אתם מרגישים ביחס לאורכן של תפילות ראש השנה?

• מעדיף תפילה קצרה וממוקדת, המאפשרת לשמור על כוונה וריכוז מתחילתה ועד סופה.

קולות: 5 12.2%
  • ארבע שעות הן די והותר

קולות: 2 4.9%
  • חמש עד 5½ שעות - זהו האורך המתאים בעיניי

קולות: 7 17.1%
  • לאחר שש–שבע שעות אני יוצא עייף, תשוש וריקני

• גם לאחר שבע שעות אני יוצא בתחושת סיפוק והתעלות

קולות: 7 17.1%
  • בעיניי תפילה ראויה צריכה להימשך לפחות שמונה שעות

• האורך אינו קובע, הכול תלוי באווירה, בחזן ובקהל המתפללים

קולות: 16 39.0%

• סה"כ בוחרים
    41
מאמר נוקב – הסבל שאלפים סובלים ממנו כל שנה

מאת: בעילום שם

הגיע הזמן להניח את הדברים על השולחן, בלי כפפות, ולומר את האמת ללא כחל וללא שרק.

יש סבל שאלפים, ואולי עשרות אלפים, סובלים ממנו בכל שנה, ורובו מתנקז לירח האיתנים.

אני רוצה לעשות סקר, ונשאל אתכם מה דעתכם על התוצאה. ניקח אלף איש שהמכנה המשותף ביניהם הוא שאין להם שום תפקיד בימים הנוראים: לא גבאי, לא מקריא, לא בעל תוקע ולא חזן באף תפילה – היינו 97 אחוז לפחות מתוך ציבור המתפללים. כעת נשאל אותם מהם הזיכרונות שלהם מימים אלו.

סליחה שאני אומר בקול את מה שרבים חושבים: לענ"ד, מעל 80 אחוז יאמרו שהם זוכרים את המשיכות של התפילות. את המסטיק.

במקום להתרומם בימים אלו, אנו חרדים מפני מה שהחזן מכין לנו כעת: האם הוא יחליט למשוך כל מילה, או שמא יניח לנו ויעשה הפסק נשימה לאחר כל ארבע מילים ולא אחרי כל שתי מילים?

האם הוא יתחיל את החזנות של "ואביתה תהילה" לאחר שיש שקט בקהל, ואז, לאחר "תהיאיאיאיאילוווווו מקרוצייייייי" במשך עשר שניות, יתחיל באיטיות: "ואוביסססססו חוייייייימרררררר..." – עד שיוצאת לנו הנשמה...

"ילד אםםםםם אפרראאאיים... לי יקיר, ונאאאאאאאאאאמר... הבייןןןןן שעשועיייייים..."

והכי גרוע – הבכיות.

לא בכיות אמיתיות שפורצות ממעמקי גרונו הטהור של החזן הצדיק, אלא קולות בכי מאולצים...

יש את הפיוט בתחילת שחרית של החזן, שהופך לסיוט הרשמי של מי שלא הצליח להאריך בתפילת הלחש שלו. כל מילה שנייה – פרץ של בכי...

ושוב, אם הבכי מאולץ... ודי למבין...

יש את הקטע של "לללללללללללבבבבבבבבבב שופכים לפניך כמיייייייייייםם", ושוב פרץ בכי בלתי נשלט...

נתקדם ברשותכם לחג הסוכות, שבו מופקד החזן על הגה הספינה של קצב התפילה: ברצותו מאריך וברצותו מקצר.

כל ניגון שרק אפשר, מנגן לו הקברניט המהולל, כשהוא בטוח שכל הציבור כל כך נהנה. כך עוברות להן כארבע שעות של תפילת יום טוב, ובכך אנו מקיימים בהידור "חציו לה'" לפי כל זמני לוח השנה המחמירים ביותר – אכן, חצי יום בבית הכנסת...

ומעל כולם – שמחת תורה.

היום היפה ביותר בשנה נהפך ליום שבו לא רק החזן שולט על המשיכות, אלא כל אברך צעיר ונלהב מביא איזה גימיק חדש כדי למשוך עוד את התפילה הארוכה מאוד בלאו הכי.

אם זה "ידיד נפש" איטי, או "כתר יתנו לך" במארש מרגש וארוך, או דחיפת ספרי התורה החוצה מהארון. כשכבר הגיעה עת דודים להכניסם, מגיע האברך הנלהב ודוחף אותם שוב החוצה, בשירה נלהבת של "שאו שערים ראשיכם..."

הגבאי המסור מנסה בגרון ניחר לזעוק: "עד כאן הקפה א'!", כשמבטים מתחננים של עשרות מתפללים מייחלים לקריאה זו, המסמלת שלפחות שביעית מהריקודים מאחורינו.

אך לא. חמישה אברכים צעירים, ללא ילדים, שישנו היטב כל ערב החג ומתארחים אצל השווער, חמושים בפראק החדש, אינם מסכימים לגבאי להפסיק את הריקודים וממשיכים: "תוייראס השאםם תמימו... תויירס השאאם תמימו..."

ואז מגיע החזן של מוסף, שעושה לנו חזרה על הימים הנוראים ושוב מושך כל מילה במוסף. הרי זה יום דין... תפילת גשם... לא?

"ותערב לפניך עתירתנו..." – באיטיות ובמנגינה של מוסף יום הכיפורים. עטיפות זרוקות בכל רחבי בית הכנסת וילדים משתוללים בחוץ אינם עוזרים לזרז אותו או לגרום לו לדלג על הניגון האיטי של "הטוב כי לא כלו רחמיך..."

כמדומה שבסוגיה זו אין אמצע: או שאתה, הקורא היקר, הזדהית עם כל מילה, או שאתה חושב שאינני נורמלי. אבל אין אמצע – או שאתה נהנה או שאתה סובל.

מוריי ורבותיי, אני רוצה לטעון כאן שתי טענות, ואם מישהו חולק עליי – אשמח לשמוע.

טענה א' – כפי שכבר כתבנו בעבר, יש תרגיל מתמטי שצריך להיות קשר בין התרגיל לבין התוצאה.

לדוגמה: היום יום טוב + יש מצווה לשמוח ביום טוב = אנחנו אוכלים בשר ושותים יין.

התרגיל והתוצאה מתאימים.

עוד תרגיל: היום יום טוב + צריך לשמוח, להודות ולהלל להקב"ה = תפילה רגועה ונעימה.

אבל יש תרגיל שאין שום קשר בין התרגיל לבין התוצאה.

לדוגמה: היום יום טוב + צריך לשמוח ולהודות להקב"ה = תפילה ארוכה ומתישה, עם חזן שמושך ומאמלל ציבור יקר בניגונים בלי סוף.

עוד תרגיל, ותחליטו אתם לאן הוא שייך:

היום שמחת תורה + צריך לשמוח עם התורה, וכמובן עם נותן התורה = משיכות של ריקודים שאינם נגמרים, עם בדיחות לא ברורות של צעירים שאינם ממהרים לשום מקום.

מה הקשר בין שמחת תורה לשירי רגש איטיים באמצע הריקודים?

היום ראש השנה + צריך להמליך את הקב"ה ולעשות חשבון נפש = לעמוד שעות ולשמוע סולו של חזן שחרית וחזן מוסף, עם כל המלכויות, הזיכרונות והשופרות, ולשמוע אותו מושך כל מילה עם שתי נשימות בין כל מילה ומילה...

מה הקשר בין המלכת ה' בראש השנה לבין העונש לשמוע חזן המושך כל מילה עד בלי גבול ומידה?

ואם תאמרו: הרי בישיבות כך עשינו; האם אתה ח"ו מטיל דופי בהנהגת רבותינו בישיבות הקדושות בימים הנוראים ובשמחת תורה?

כאן מגיעה הטענה השנייה שלי, והיא יסוד עצום שאנחנו צריכים להפנים מהר ככל האפשר:

נאמר זאת בבירור – אנחנו לא בחורי ישיבה!

אנחנו, ברוך ה', בעלי משפחות, ויש לנו תפקיד חשוב מאוד – תפקיד חיינו!

בבוקר ראש השנה אינני מגיע רענן כמו בחור ישיבה, שהתכונן בסילודין לראש השנה ומלבד עול של רשימת קבלות ארוכה לא עשה הרבה.

בערב ראש השנה ניקיתי את הבית, ערכתי קניות והתרוצצתי מפה לשם. בראש השנה עצמו צריך לארגן את שולחן החג בין מריבה למריבה, לאחר מכן להשכיב את הילדים, וכמובן לקום מוקדם מספיק כדי להעיר אותם לתפילה.

אין לי הסבלנות שיש לבחור ישיבה. נקודה!

יש לנו עול שאין להם, ואין לנו הלוקסוס לעמוד כל היום בתפילה כמו בישיבה. יש לנו תפקידים נוספים ביום הנשגב הזה.

ואפילו ביום הכיפורים – האם איננו צריכים לבוא הביתה ולבדוק שהכול בסדר? אולי האישה הצדקנית צריכה גם היא לנוח מעט? הרי גם היא צמה.

וכן בשמחת תורה: יש לי שולחן חג לערוך וילדים קטנים בבית הזקוקים לאבא רענן, שיערוך להם שולחן חג נעים וסבלני ויספר להם על החג, ולא יפהק במשך כל הסעודה במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב אינני רוצה לומר מה יקרה שם, לאחר שהאבא סבל במשך כל ההקפות מהמשיכות של הזוגות הצעירים, שאין להם שום עול מלבד העול הכבד כיצד להעביר את הערב לאחר שנת הצהריים המרעננת שאנחנו יכולים רק לחלום עליה.

אבל יש כאן עוד נקודה: מה עם ללמוד קצת? מה, לא מגיע לנו לקבוע איזה סדר לימוד גם בירח האיתנים? מדוע צריך למשוך את כל היום בלי שום סיבה ברורה? מה ההיגיון בזה?

רבותיי, כתבתי כאן מקצת מן המקצת ממה שיש לי לומר על כל העניין הזה, ואולי נאריך בכך בפעם אחרת. אבל זו ידיעה חשובה מאוד: לבעלי משפחות אין הסבלנות הנדרשת למריטת העצבים הזאת. הם מתמודדים עם די והותר דברים.

ואם יבוא מי שיטען שזה נגד כבוד התורה, ואדרבה, כבוד התורה הוא לרקוד כל היום בפניה – אף אתה אמור לו: שמא זוג צעיר הנך, או שאתה מתארח ולא הכנת את החג, או שמא אתה כבר בגיל שאין לך זאטוטים בבית.

אנא מכם, מתפללים יקרים, וכל שכן חזן יקר: התחשבו בציבור, המורכב גם ממי שאין להם הלוקסוס לבלות את כל היום בבית הכנסת, וחסכו את המשיכות המיותרות.

וכן, אנא ממך, חזן יקר: אל תשיר בחול המועד "מה אשיב" במארש איטי להחריד. אין לאף אחד כוח לזה. רוצים תפילה נעימה שנוסעת; יש עוד בוקר שלם לטפל בילדים ולנסות ללמוד משהו...

אנא, התחשבו גם באחרים, ולא רק במה שמתחשק לכם באותו רגע.

מבחינתי
השאלה היא טעות ביסודה,
כמה זמן או לא כמה זמן , מי שעומד להתפלל עם סטופר זה לא מתחיל תפילה זה לא תפילה
תתפלל מעומק הלב כמה זמן שזה יקח זה יקח ,

סליחה שאני אומר בקול את מה שרבים חושבים: לענ"ד, מעל 80 אחוז יאמרו שהם זוכרים את המשיכות של התפילות. את המסטיק.
ברור שכל אחד מדבר מהרהורי ליבו ובטוח שכולם חושבים את מה שהוא אומר.
וגם אני בתוך הכלל הזה, ולכן איני יכול להכחיש את הנתון של ה80%.
אבל מכל מקום זה נשמע הזוי!!!!

רק דבר אחד איני יכול להבין!
מדוע אדם שמרגיש כ"כ נורא עם התפילות והסחיבות אינו תופס את הרגליים והולך למקום אחר?
הרי עם ישראל כל כך מגוון, יש כל כך הרבה סוגים, אורכים, וכו' וכו'.
בכל הנוסחאות יש מכל הסוגים. מה משאיר את אותם 80% לסבול לאורך שנים??

@בדליג @איש חסיד היה
קצת הגזמתם לדעתי
ולא אני לא חזן ולא גבאי ולא כל משהו מהדברים שכתבת
יש בעל תפילה אחד מתוך המכלול שהוא מושך כפי שתארת
והציבור חסר סבלנות
אבל כל הענין נמשך 10דקות רבע שעה יותר מחזן רגיל
קצת סבלנות וארך רוח לא מדובר על עוד שעתיים אלא עד חצי שעה הפרש

דבר אחד שאיני יכול להבין במעגל כל השנה כולה:
עולם הפוך ראיתי!
בראש השנה מחפשין את הרגישי הרצינית, לבנו כל כך שמחות, ומחפשין בנרות כיצד יכולים לקבל קצת מורא ופחד.
בימי בין המצרים, מחפשין בנרות את הרגישי העצב והמרירות, כי אנו חיים בשמחת החיים.
ובפורים אנו טרודין לחפש עצות, כיצד לחיות בשמחה, מה זה שמחה? אנו כל כך עצבים ומרה שחורה.
בחודש חשוון יש האימרה: עדין מרחשוון שפתיה, שעדיין מזמרים את התפילות של הימים נוראים, ומתגעגעים אליה.
ובתשרי עצמה, מתמרמרים שזה כה ארוך, ואין אף אחד ששומח עמה.
יש לזה עומק בחולי הנפש, ואין כאן מקום להאריך. כי המבין יבין.

התפילות בימים נוראים הם בגדר הצלת נפשות!

זה לשון המדרש (מדרש תהלים מזמור קב)
פנה אל תפלת הערער (לשון צועק, או הרוס ונשחת, או ישראל בגלות כערער בערבה, שהוא עץ הגדל במדבר) . אמר ר' יצחק כלפי הדורות אמרו, שאין להם לא נביא ולא כהן מורה צדק, ולא בית המקדש שיכפר עליהם. אלא תפלה אחת נשתיירה להן שהם מתפללין בראש השנה וביום הכפורים, אל תבזה אותה מהם, שנאמר ולא בזה את תפלתם.
תכתב זאת לדור אחרון ועם נברא יהלל יה. ורבנן אמרו אלו הדורות שחייבין במעשיהם הרעים, ובאין ועושים תשובה ומתפללין לפניך בראש השנה וביום הכפורים, ולפי שהם מחדשים את מעשיהם, הקדוש ברוך הוא בורא אותם ברייה חדשה, ומה להם לעשות, יש להם ליטול אתרוגיהן בידיהם ולולביהן וערבי נחל והדסים להלל אותך, הוי אומר ועם נברא יהלל יה. עכ"ל.

והגה"ק החיד"א (חומת אנך וילך אות א) כתב בשם מהר"י חאגיז על המדרש הנ"ל וז"ל: דמשמע בילקוט בפ' פנה אל תפלת הערער ולא בזה את תפלתם התפלה נשתיירה להם שהם מתפללים בר"ה ויה"כ אל תבזה אותה מהם ויש המצאה שנשמעת תפלת היחיד בכל זמן כגון שיתפלל עם הצבור בר"ה ויה"כ ויאמר קבל צלותין ובעותין בעידן עקתין. וכשיצטרך היחיד בכל עת לדבר אל הקדוש ברוך הוא הקדוש ברוך הוא פונה אליו מכח התפלה דנשתיירה ממה שהתפללו הצבור באותם הימים כיון דרבים הם והם בקשו על תפלת היחיד שתקובל בכל זמן.

בדורות האחרונים, לפני מאה שנה ולמעלה זה לא היה!
מדוע ולמה?
אולי כמו שרבים מהחומרות לא באו לעולם?
במיר של ר' ירוחם היו מסיימים בשעה 4
(עד היום מאריכים שם. יש לי ידיד שהולך ברגל מרמת שלמה להתפלל במיר).

מכתב שכתבה גב’ רוחמה שיין שהתגוררה במיר להוריה שבאמריקה (הודפס בספר “הכל לאדון הכל”)

אבא ואמא יקרים מכל,

מרגע ה״אמן״ הראשון בתפילת ליל ראש השנה, עברתי לעולם רוחני. תפילות ראש השנה ויום כיפור בישיבה הן כה מלהיבות ורציניות. הן חדרו לעמק׳ לבי והרטיטו את גופי ונפשי. קולו של השופר עורר ב׳ לא רק את אימת יום הדין, אלא את התקווה והציפיה לבואו של משיח צדקנו במהרה.

כאן כל תפילת שמונה־עשרה נמשכת למעלה משעה. יש זמן להתרכז בכל מלה. תפילת ראש השנה הסתיימה בשעה ארבע.

הרב קמיי, הרב פינקל, המשגיח ר׳ ירוחם ור׳ חצקל, עמדו בתפילת שמונה־עשרה כמעט משך היום כולו. ולא זו בלבד, אלא שביום כיפור עמדו על רגליהם כמעט כל היום.

בהתבונני בהם מבעד לחלון הקטן, היה נדמה לי שלבשו צורת מלאכים ואולי לכן לא הרגישו כל חולשה גופנית וכו’.

בהיותי נערה צעירה היו מעייני נתונים לשמלתי החדשה בלכתי לבית הכנסת. בשנה זו במיר תפשו ״בגדי הרוחניים״ עדיפות ראשונה. בשעת תקיעת השופר בצאת יום הכיפורים, הרגשתי את עצמי מטוהרת. מי יתן והקב״ה יקבל תפילותי ויעניק למשה ולי שנה מבורכת שתצעידנו לקראת הבנה עמוקה יותר בחיי התורה.

עתה אני עסוקה בהכנות לקראת חג הסוכות, עליהן אספר לכם במכתבי הבא. יחסר לי קישוט סוכתכם השנה. מי ממלא את מקומי?

באהבה, משה ורוחמה.

@בדליג @איש חסיד היה
קצת הגזמתם לדעתי
ולא אני לא חזן ולא גבאי ולא כל משהו מהדברים שכתבת
יש בעל תפילה אחד מתוך המכלול שהוא מושך כפי שתארת
והציבור חסר סבלנות
אבל כל הענין נמשך 10דקות רבע שעה יותר מחזן רגיל
קצת סבלנות וארך רוח לא מדובר על עוד שעתיים אלא עד חצי שעה הפרש
ח"ו.
ברוך ה' אני נהנה ברוב הרגעים מהחזן ומהתפילה.
רק ציינתי שאם יש אכן אנשים שסובלים כל כך כמו שתיאר הרב @בדליג
איני מבין מה הם מחפשים במקום שבו הם סובלים.
בשביל סטיגמות, השתייכות וכדומה אין סיבה לסבול.

יושר דברי אמת נו​

ועוד צריך אני לעוררך ולהזכירך ולהזהירך אף שכבר ידוע הוא לך אבל להזכיר אני צריך בענין התפלות של ר"ה ויוה"כ שהעולם אומרים אותם באמת בהתעוררות גדול אך עיקר מגמתם שהם מתעוררים הוא בפיוטים ותפלות החדשות הנאמרים במחזור אבל התפלה הסדורה בפסוקי דזמרה וקרבנות וק"ש ותפלה הם אומרים במרוצה כמו בכל השנה ואינם יודעים כי זה העיקר וזה התוספות ולא יקובל התוספות בלתי העיקר ובדרושים של הרב ר' בער זלה"ה בהכתבים יש שם דרוש ארוך על גנות האנשים האלו ואתה ידעת זה מעיקרא מעצמך ממנהג הקדוש מו"ה מנחם מענדל זלה"ה מפרעמישלאן שעשה העיקר עיקר בפרט ביום נורא כזה צריך לשום נפשו בכפו לכוונת התיבות ואותיות כידוע וכמש"ל, ובזה מעלים התפלות הפסולות של כל השנה כידוע מכל הספרים ואין להאריך בזה, וכלל הכל כי עיקר מגמתינו בימים האלו ימי התשובה והחזרה לשרשנו להשי"ת ולהדבק בו לעשות נחת רוח לפניו כמש"ל שיש נחת גדול להשי"ת מזה התשובה והחזרה כמו תענוג האב מהבן שנתרחק ממנו ובא אליו, ועיקר הכל לבקש אומץ מהשי"ת כפי שנדבק בו בימים האלו באמת ובלב שלם כן יורשם בנפשותנו ונקבל רושם האלהות בנפשותנו לעזר ולהועיל להדרותנו בכל השנה לבל נטה אשורנו מכל וכל ח"ו כי יצרו של כל אדם מתגבר עליו תמיד ולולי שהשי"ת הפליא עצה והגדיל תושי' ימים וזמנים קדושי' להתקרבות הנפשות אליו ע"י הארתו המאירה והמבהיקה בזמנים ההם בפרט בימים האלו שהם ר"ה ויוה"כ שהוא מוחא ולבא של כל השנה כמש"ל כי הזמן הוא כמו אברי האדם ויש בו ראש לב וידים ורגלים כו' ור"ה הוא הראש ויוה"כ הוא הלב ובו החתימה והגמר כמו בלב האדם שנגמר כל הדברים על גמרם אחר המחשבה. לכן קוראים ליוה"כ הארת הבינה ר"ל הבנת והכרת והתעוררות השי"ת מתעוררת בלב האדם אז יותר כי בר"ה הוא התחלת הדברים והם בקשיות ופחדים גדולים וכמעט אין נרגש בהם חסדים כלל להתעורר באהבה להשי"ת מחמת גודל הפחדים המתעוררים אבל ביוה"כ הוא מיתוק הדינין ובמיתוק הדינין הוא תענוג גדול כנודע ענין הזיווג העליון היא המתקת הדינין הנקראים נוקבין שהם אור חוזר וצמצום והם מתמתקים בחסדים שהם אור ישר והתפשטות והם נקראים זכר כדרך הזכר מלמעלה למטה והנקיבה להיפוך והכל משל, ולפיכך בר"ה עבור גודל התעוררת הדינים א"א לפרש החטאים ח"ו רק לכסותם כמש"ה [תלים פ"א] בכסא ליום חגינו אבל בעת השופר ואחר השופר ומכ"ש אחר ר"ה ומכ"ש ביוה"כ אז עיקר המצוה הוא וידוי דברים ובזה מבטלים הדינים כי כמו האדם משבר את לבו לפני השי"ת בתשובה ווידוי כן משבר הקליפה וכלה הענן והחושך המחשיך ארץ וילך, וזה סוד הנסירה כי בר"ה חוזר החיות למעלה כמ"ש בכוונת האריז"ל בענין התרדימה והדורמיטא שמתאס' החיות להכלל למעלה ואז מתגברים הדינים ומחמתם מתגברים העננים שהם הקליפות כמו למשל באדם בעת השינה שמתגברים עליו הקליפות ואז כל הדינים מתאספים יחד והדינים נקראים עד"מ אחוריים וח"ו זה רעה לעולם כי כינוס לרשעים כו' וצריך פיזור ונסירה לפזרם ולנסר הדינים ולהמתיקם והכל ע"י פיזור ונסירה ושבירה ושפיכת הלב והנפש לפני השי"ת, וכמו שהוא למטה כך הוא למעלה ונפשו ונפשי הכל אחד כמ"ש בר"ח /בר"ה/ והעיקר הוא ביוה"כ כי אז מתגלה עצם השורש של הדינים שהוא רחמים גדולים ונמתק הכל ומתקבלים כל התפלות והוא הסיום והחותם של החזרה לשורשם ומתלבן הכל כמו ענין כוונת המקוה שמתעלם האדם במקוה שהוא הבינה שהיא התשובה ואור הלובן המדיח כל הפגמים והוא שם אהי"ה בההי"ן גימ' מקוה וכמש"ל ואח"כ יוצא ונולד בריה חדשה כמש"ה [תלים נ"א] לב טהור ברא לי וגו' ר"ת טב"ל ורוח נכון חדש בקרבי וכמש"ל בכונות המקוה: וז"ש במשנה סוף יומא אשריכם ישראל לפני מי אתם מטהרין ומי מטהר אתכם וכו' מה המקוה מטהר את הטמאים כו' הכוונה על מ"ש כאן כי ענין הטהרת יוה"כ וטהרת המקוה ענין אחד והכל בתשובה לפני השי"ת בהתבוננות גדולתו ית"ש וזה נקרא מים לרוב העלם התבוננות הזה ואינו מתגלה כ"א ביוה"כ ובשעת המקוה מתגלה קצת לדורשי ה' ית':

כמדומה שבזה מונח סוד התשובה אליך:
אל תהי רוצה להאריך בתפילה ולהתפלל שעות
אני לא 'רוצה' באמת, אני רק שואל מה הם עושים ומכוונים כל הדקות הארוכות האלו בר''ה, אם יש משהו שאני לא יודע שלוקל כ''כ הרבה זמן להתפלל, אנא גלו לי.

לשאלת הסקר: האם תפילות ראש השנה ארוכות מדי?

לא ולא, פעם בשנה כשספרי חיים ומתים פתוחים לפניו, לא עדיף להקדיש לתפילה ודבקות?
בדיוק לכן צריכים לנצל כל שנייה מיותרת לאמירת תהילים, חסידים ביקשו מהצ"צ לחזור מאמר חסידות בר"ה הצ"צ לאהסכים לחזור בגלל שר"ה צריכים לנצל בכל שנייה מיותרת לאמירת תהילים, ולא רק להתפלל ארוכות ואח"כ בסעודה לבזבז את הזמן..

יש מעשה עם אחד מגדולי החסידים שהיה מאריך מאד בתפילה [לאו דווקא בימים נוראים] ושאל אותו חבירו הלא שנינו מכוונים בתפילה גם כוונות האריז"ל ומדוע אתה מאריך יותר ממני מה לוקח לך כזה הרבה זמן, וענה לו שמשל למה הדבר דומה לאחד שחושב איך להגיע ליריד שאינו מגיע בפועל ליריד ואינו מרויח ממון, והיינו שהוא מכוון רק איך אבל הוא מגיע בפועל לרגשי אהבה ודבקות בבורא וזה לוקח זמן, כוונה בתפילה בפרט בימים הנוראים היא לא רק כוונה בפירוש המילות אלא התרפקות על אבינו שבשמים, התפילה היא כביכול רק הדרך להגיע לשם. וזה לוקח זמן. זה לא קשור לכמות המילים בכלל.
אם כבר מדברים על גדולי החסידים מסופר על רב חסידי ורב ליטאי, והרב הליטאי אם אני לא טועה התפלל כל יום שעה וחצי מדוייק, והרב החסידי התפלל כל יום זמן אחר, פעם יותר פעם פחות, אז אמרו לרב החסידי שהרב הליטאי יותר גבוה ממנו בדרגה שהרי הוא מתפלל קבוע 1.5 שעות והרב החסידי כל יום שעה אחרת! אז (אני לא זוכר מי אמר את זה או הרב החסידי בעצמו או מישהו אחר) הרב הליטאי מתפלל כל יום פרפקט בדיוק כמו סטופר, כל יום אותם כוונות לא מתקדם באמת, ואילו אצל החסידים התפילה כל יום משהו אחר, היה נהוגה פעם אימרה אצל החסידים "התפללת היום? "לא התפללתי היום" ולכאו' צ"ע הוא כן התפלל בפועל תפילה, אז מה זה שהוא אומר "לא התפללתי היום"?! ואלא המושג "תפילה" זה לא רק טקסטים וזהו עם טיפה מכוונות התפילה המינימליות ע"פ שו"ע, אלא באמת לחשוב לפני מי אנחנו עומדים ועוד כל הפרטים שתורת החסידות מדברת עליהם, מסופר (אם אני לא טועה אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי) דיברו ביניהם עם מה כל אחד כל התפלל בר"ה, אדמו"ר האמצעי אמר שהתפלל על עניין בתורת החסידות (לא זוכר מהו) ואילו אדמו"ר הזקן אמר שהתפלל עם הסטענדר והשולחן - היינו התבונן בכוח האלוקי שמחייה כל נברא ונברא בעולם הזה הגשמי, ובעניין שהצימצום לאו כפשוטו וכו'
ומה שלצערינו כיום הדברים לא ממש ככה, את זה כל אחד צריך לחשוב בעצמו איך הוא מתקדם יותר בעבודת ה' שלו ובהרגשה הפרטית שלו ד"הנה ה' ניצב עליו" וכו'

היה נהוגה פעם אימרה אצל החסידים "התפללת היום? "לא התפללתי היום" ולכאו' צ"ע הוא כן התפלל בפועל תפילה, אז מה זה שהוא אומר "לא התפללתי היום"?!
הרב שלום קאמינקר זצ"ל אמר ששתיית היי"ש אחר התפילה אצל החסידים הוא להינצל משקר. כי אם ישאל אחד אחר התפילה "התפללת?" אם יאמר שכבר התפלל, הרי זה שקר, כי אין תפילתינו כדי הם להיקרא בשם תפילה. ואם יענה שלא התפלל, ג"ז בגדר שקר, כי למעשה התפלל. לכן נהוג לשתות יי"ש אחר התפילה, כדי שיוכלו לענות "כבר שתיתי יי"ש" וממילא יסיק השואל שכבר התפלל. אבל העונה לא אמר זאת בפיו בפירוש.
כל זה הוא מדריגות גדולות ולוואי שנזכה להיות לנו נגיע קלה במדריגות החסידים הראשונים.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון