• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו

רפאל אליעזר

משתמש חדש
gem
תודות
43
נקודות
2
נסתפקתי האם דברי החזו"א שחידש שאסור להדליק אור בשבת מהתורה כיוון שיש בזה גם בונה.
האם חידוש דבריו הם בחשמל היינו שחידש שנוצר מעגל חשמלי וע"כ ממילא זה בונה.
או נראה יותר לומר שחידש גדר בהלכות בונה והוא, שבונה יסודו להעמיד דבר על מתכונתו וזהו גופא הדלקת אור בשבת.
וע"כ הוי בונה וזה עיקר חידושו דומייא דמבואר בגמ' שאסור לעשות חור בלול של תרנגולים להוציא הריח משום בונה.
שזה גם להעמיד דבר על מתכונתו. וכך יותר נראה.
והתעוררתי לזה מחמת שראיתי אנשים שדנים הרבה האם באמת צדק החזו"א שנבנה איזה מעגל חשמלי בהדלקת אור
והם בדקו טוב את החשמל וכו'
ולפי הצד השני אין דיון בכלל.
ואשמח לשמוע דעתכם בנושא.

ליכאו' ודאי העינין הוא מה שמעמיד דבר על מתכונתו דאם הכונה בונה בחשמל גופא א"כ הרי קימ"ל דאין סתירה ובניה בכלים ועדין קשה דהא תינח אם החשמל בקיר ומדליק את החשמל אפשר לומר שמעמיד על המתוכנתו את הקיר כגון מזגן שיש עליו ליכאו' דין בניה בקרקע ופשוט דהא להוזיז תמונה וכו' זה בעיה של בונה בקרקע אבל מה נעשה בכלי חשמלי שלא מחובר לשום קרקע וכי שם יהיה בונה מדרבנן דהרי גם אי נימא דזה גדר שלהעמיד על מתכונתו זה כלי
ואשר מוכרח בזה דחשמל הוא לא כלי אלא דבר מעל הכלי וצ"ב מה הגדר וא"כ מוכרח כהצד שזה ממש ליסגור מעגל חשמלי דאם הגדר הוא מה שמעמיד דבר על מתכונתו א"כ מה נעשה בכלי חשלמי כגון בלנדר אלא הגדר הוא מבונה מעגל חשלמי וזה לא חשיב כבניה בכלי וא"כ גם בבלנדר נחשב כבניה בקרקע
ועדיין צ"ב לי מה הגדר של חשמל האם נחשב ככלי

ליכאו' ודאי העינין הוא מה שמעמיד דבר על מתכונתו דאם הכונה בונה בחשמל גופא א"כ הרי קימ"ל דאין סתירה ובניה בכלים ועדין קשה דהא תינח אם החשמל בקיר ומדליק את החשמל אפשר לומר שמעמיד על המתוכנתו את הקיר כגון מזגן שיש עליו ליכאו' דין בניה בקרקע ופשוט דהא להוזיז תמונה וכו' זה בעיה של בונה בקרקע אבל מה נעשה בכלי חשמלי שלא מחובר לשום קרקע וכי שם יהיה בונה מדרבנן דהרי גם אי נימא דזה גדר שלהעמיד על מתכונתו זה כלי
ואשר מוכרח בזה דחשמל הוא לא כלי אלא דבר מעל הכלי וצ"ב מה הגדר וא"כ מוכרח כהצד שזה ממש ליסגור מעגל חשמלי דאם הגדר הוא מה שמעמיד דבר על מתכונתו א"כ מה נעשה בכלי חשלמי כגון בלנדר אלא הגדר הוא מבונה מעגל חשלמי וזה לא חשיב כבניה בכלי וא"כ גם בבלנדר נחשב כבניה בקרקע
ועדיין צ"ב לי מה הגדר של חשמל האם נחשב ככלי

עיין במקור שהבאתי לעיל שגם ענין החיבור הטכני נתתבאר בחזו"א, ולא רק העמדת הדבר על מתכונתו.

שמעתי פעם שכשאמרו לרבי איסר זלמן מלצר את הצד שיש בזה בונה, הוא שאל למה לא קוצר?...
אגב מעניין מאוד, מה היה אם תלמיד חכם אחר היה מחדש חידוש נשגב שכזה שהדלקת החשמל יש בה משום בונה, כיצד היו מגיבים בחוג תלמידי החזון איש?
@ישעיהו מנחלת דן

אגב מעניין מאוד, מה היה אם תלמיד חכם אחר היה מחדש חידוש נשגב שכזה שהדלקת החשמל יש בה משום בונה, כיצד היו מגיבים בחוג תלמידי החזון איש?
@ישעיהו מנחלת דן
לענ''ד אין ספק שהדלקת חשמל היא מלאכת מחשבת שנאסרת בשבת ורק צריך להבין באיזה מלאכה היא נכללת
וכבר אמר הרב אשר וייס שליט''א שגם אם זה לא בונה זה מכה בפטיש ע''פ הירושלמי שבת פ''ז ה''ב שר' יוחנן ור''ל למדו ג' שנים ומחצה את מלאכות שבת והוציאו ל''ט תולדות לכל אב מה שידעו למה לשייך שייכו ומה שלא ידעו שייכו למכה בפטיש
ומזה למד הרא''ו שיש מלאכות ותולדות שברור מסברא שהם חשובות ויסודיות ויש לאסרם ויש ללמדם ממכה בפטיש אם לא מוצאים אב אחר מובן יותר

לענ''ד אין ספק שהדלקת חשמל היא מלאכת מחשבת שנאסרת בשבת ורק צריך להבין באיזה מלאכה היא נכללת
וכבר אמר הרב אשר וייס שליט''א שגם אם זה לא בונה זה מכה בפטיש ע''פ הירושלמי שבת פ''ז ה''ב שר' יוחנן ור''ל למדו ג' שנים ומחצה את מלאכות שבת והוציאו ל''ט תולדות לכל אב מה שידעו למה לשייך שייכו ומה שלא ידעו שייכו למכה בפטיש
ומזה למד הרא''ו שיש מלאכות ותולדות שברור מסברא שהם חשובות ויסודיות ויש לאסרם ויש ללמדם ממכה בפטיש אם לא מוצאים אב אחר מובן יותר
ולר' אשר וייס נמסר לקבוע מה נכלל במכה בפטיש?

כל כלל ישראל מסכים שזה אסור ורא''ו רק הסביר בפשיטות את מקור האיסור
כל כלל ישראל מסכים שזה איסור דאורייתא? עד כמה שידוע לי זה לא כך.
'הסביר בפשיטות'? ממש לא.
כמה אנו צריכים להודות שבגמרא התפרש שמותר לחמם מאכל באופן המותר משום דיני בישול,
לולא זאת היה זה נאסר משום מכה בפטיש.

נערך לאחרונה:
כל כלל ישראל מסכים שזה איסור דאורייתא? עד כמה שידוע לי זה לא כך.
מסכים שאסור באיסור חמור, רק בדורות אחרונים ''דאורייתא'' הוא גו'קר מדאי גדול ודי לומר ש''זה מאוד מאוד חמור''
'הסביר בפשיטות'? ממש לא.
לענ''ד כן, מלאכת יצירת החשמל ששינתה את פני האנושות אין לי צל של ספק בעולם שהיא בכלל מלאכת מחשבת שיש לשבות בה בשבת להודיע שביתת ה'
כמה אנו צריכים להודות שבגמרא התפרש שמותר לחמם מאכל באופן המותר משום דיני בישול,
לולא זאת היה זה נאסר משום מכה בפטיש.
סידורא דפת הוא יסודות המלאכות האסורות ולא סידורא דתבשיל שאינו עיקרי כ''כ במאכל האדם ולא נאסר בישול אלא משום הסממנים של היריעות אאל''ט
מכה בפטיש ענינו תיקון יצירה חשובה קימת ולא מאכלים כלים

החזו"א ס"ל שכל העמדת דבר על מתכונתו הוא בונה, כי מהות המלאכה היא יצירת כלי בשבת, ל"ש אם הוא יצר כלי באופן טכני, לבין אם הוא העמיד כלי בצורה 'רוחנית', (מקווה שאני מובן).
והמקום השני שבו זה בא לידי נפק"מ - ב'הטענת שעון', שג"כ שם כתבו שעצם העמדת הגלגלים על מתכונתם, הוא גופא בונה כי יצר כאן 'שעון'.
(הסתפקתי אם עדיין צריך יצירה כל דהו, אטו החושב על עורות לישב עליהן בשבת יהיה חייב משום בונה?)
???
זה לא היה אחת מהמלאכות שבמשכן, אז למה שיאסר?
ואם אתה נשען על זה,
אז הכוונה היא שהם לקחו כל דבר שניתן להגדירו כיצירה, והחשיבוהו כמכה בפטיש, דהי' שכל עשיית דבר אפשר לחייבו מצד המלאכות הכלליות של בונה ומכה בפטיש, וניתן לחיבו מצד העשייה הפרטית שלו, (לדוגמא כותב, ניתן לחייב מצד הכתיבה, וניתן לחייב מצד "יצירת כתב"), וע"כ כל יצירה שיש לה מלאכה פרטית, שייכוה למלאכה שלה, ויצירה של"ש לשום מלאכה - חייבו מצד מכה בפטיש.
אבל דבר שאין לו הגדרה של 'יצירה', אין מהיכי"ת לחייבו.

נערך לאחרונה:
כבוד מעלתכם איני מבין דבריכם דהרי כל עשיה שמעמידה דבר על מתכונתו היא גם בונה וגם מכה בפטיש רק יש לדון דדלמא חשמל אין כלל בונה כיון דזה לא הויה קיימת ששיך בה בונה ובודאי שאפשר לחייבו מדין מכה בפטיש מעמיד את הדבר על מתכונתו ואולי יש לדון שהחשמל הוא נפרד מהכלי ולכן הוא לא מכה בפטיש לכלי אומנם אין זה נכון דהא סוף סוף הכלי נתקן ע"י החשמל
אך בזה יש לחקור האם מכה בפטיש הוא רק אם עושה גמר מלאכה בכלי עצמו או דגם אם עושה דבר שהוא לא בכלי עצמו רק בלי הדבר ההוא אי אפשר להשתמש בכלי אזי גם נחשב למכה בפטיש ולו יצוייר שבנה פטיש רק אי אפשר להשתמש בפטיש בלי בד שמלבישים עליו ובנה את הפטיש ולא בנה עשה את הבד האם עבר על מכה בפטיש וכן אם עשה את הבד האם עבר על מכה בפטיש של הבד ושל הפטיש ודו"ק

יש לך הל''מ מהי ''הגדרה של יצירה'' ?
בעיני יצירת הכוח החשמלי שהפך את כל הגלובוס לא גרע מיצירה חשובה של ''כתב''
מה לעשות, שעל כושר ההבחנה שלך אני לא סומך, ועל של החזו"א כן.
שיקולים של 'הפך את כל הגלובוס' לא מעלים ולא מורידים לעיון הישר, ולא ככה הדברים מתנהלים.
שליחת מייל, או יצירת מסמכים שלמים ע"ג מסכים, לדעתך הם יצירה. לפי האמת - לא.
כי אין כאן כלום.
לולי החזו"א אינני יודע אם הייתי מגדיר את יצירת הכח החשמלי כיצירה פיזית, או את עצם 'העמדת כלי על מתכונתו' - בתור 'בנייה'.
לידיעתך, (ואני כבר יודע שאתה יודע שאתה לא יודע...) התורה שלנו לא עובדת לפי סברות כרס הגיגי רעיונות ומשאלות לב.

לענ''ד כן, מלאכת יצירת החשמל ששינתה את פני האנושות אין לי צל של ספק בעולם שהיא בכלל מלאכת מחשבת שיש לשבות בה בשבת להודיע שביתת ה'
מה לעשות שאצלנו המודד הוא כמה אלפי שנים אחורה - המלאכות הפשוטות והגסות שהיו במשכן.
כנראה שצורתו הטבעית של העולם הוא ללא חשמל ושאר עיוותים.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓