• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.
הודעה חבר 16 נבחר כפתרון הטוב ביותר.

כרי

משתמש רשום
gemgem
פותח האשכול
תודות
239
נקודות
30
מה ההיכי תימצי שיהא אסור לאדם לאכול בסוכה ??
מדובר באוכל שאינו אסור בשום צורה והסוכה כשרה לחלוטין כל השולחן בתוך הסוכה ולא מדובר בשמיני עצרת והשאלה היא רק בהלכות סוכה ולא כוללת דינים אחרים

נערך לאחרונה:
אם אכל חצי כביצה מחוץ לסוכה, יתכן שאסור לו לאכול מיד עוד חצי כביצה בסוכה, כי אז מתברר שאכל קביעות וכל פירור הוא קבע, וממילא אכל חוץ לסוכה.
וכ"כ בשו"ת בנין שלמה.
מחודש מאוד לומר כן. ובפשטות נראה שרק אם אוכל את כל הקבע חוץ לסוכה ביטל מצוות סוכה אבל אם חלקו אכל בסוכה לא ביטל מצוות סוכה. ואם כן ודאי שמותר לו להמשיך לאכול בסוכה.

הוא הדין אם אכל קודם חג הסוכות חצי כזית אסור לאכול חצי כזית בהכנס החג מחוץ לסוכה.
ואם כן הוא הדין בסוף הסוכות אם אכל חצי שיעור חוץ לסוכה ויצא חג הסוכות אסור לו להמשיך לאכול עוד חצי שיעור. ותמוה מאוד לומר כן.

יש דין דומה באדם שאכל חצי כותבת ביו"כ בפיקו"נ ואכל עוד חצי כותבת באיסור, דדינו שחייב כרת (מובא במשנ"ב)
על דין זה נסובה עיקר התשובה של הבנין שלמה שם, ובאמצעה הזכיר את הענין של האכילה בסוכה.
אבל דין שדומה לרעיון של הבנין שלמה הוא בענין מי שהתחיל לישן ביום והמשיך לישן מעט בלילה , באופן שאין בשנת הלילה שיעור של קבע , אך בסה"כ בצירוף שנת היום היתה כאן שנת קבע, שכתב בשו"ת אור לציון (ח"ב פרק ד' סעיף ו') שעליו לברך ברכות התורה משום שכל השינה היא שנת קבע וחלק ממנה ישן בלילה.

דאפי' שאכל ביו"כ רק חצי כותבת, כיוון שהיא יישבה את דעתו ע"י החצי כותבת שאכל באופן המותר משום פיקו"נ, חייב.
וה"ה בסוכה ע"י אכילתו בסוכה גרם שאכילתו בחוץ תחשב לקביעות.
וגם שם תאמר שגם אם אכל חצי שיעור קודם יום כיפור או לאחר יום כיפור יוכל גם כן להצטרף?
ברור שלא.
ובפשטות גם בפיקוח נפש יהא הדין שלא יצטרף לאיסור.

סוכה ע"ג סוכה ויש שאוכלים בסוכה למטה?
לא לזה התכוונתי אז הסוכה פסולה
איך שאני מבין את דבריו של @בניהו בן יהוידע הוא התכוון לומר שבסוכה העליונה אסור לאכול בכה"ג כי בכך הוא גורם שהאוכלים למטה אינם אוכלים בסוכה.
אם אכן כך, אין זה משום שהסוכה פסולה.
אבל, האם כך ההלכה? שהסוכה למטה דינה תלוי האם יש אוכלים בסוכה למעלה?
לא בדקתי עכשיו, ואין זה נגיש לי, אבל זכור לי אחרת.
ואם פירשתי את דברי @בניהו בן יהוידע בטעות, סליחה ומחילה.

וגם שם תאמר שגם אם אכל חצי שיעור קודם יום כיפור או לאחר יום כיפור יוכל גם כן להצטרף?
ברור שלא.
כבודו נוקט כמה הנחות בפשיטות , בלי לפתוח את תשובת הבנין שלמה (ח"א סי' מא) עיי"ש ותראה שהוא מתייחס לדברים, וכמדומה שנוקט הפוך ממה שאתה כותב וגם במקרה שאכל לפני יוהכ"פ [שלך ברור שלא, ועל זה בדיוק הוא מדבר]. עיי"ש.

כבודו נוקט כמה הנחות בפשיטות , בלי לפתוח את תשובת הבנין שלמה (ח"א סי' מא) עיי"ש ותראה שהוא מתייחס לדברים, וכמדומה שנוקט הפוך ממה שאתה כותב וגם במקרה שאכל לפני יוהכ"פ [שלך ברור שלא, ועל זה בדיוק הוא מדבר]. עיי"ש.
נכון, אבל באתי לומר שהפשטות אינה כן.

איך שאני מבין את דבריו של @בניהו בן יהוידע הוא התכוון לומר שבסוכה העליונה אסור לאכול בכה"ג כי בכך הוא גורם שהאוכלים למטה אינם אוכלים בסוכה.
אם אכן כך, אין זה משום שהסוכה פסולה.
אבל, האם כך ההלכה? שהסוכה למטה דינה תלוי האם יש אוכלים בסוכה למעלה?
לא בדקתי עכשיו, ואין זה נגיש לי, אבל זכור לי אחרת.
ואם פירשתי את דברי @בניהו בן יהוידע בטעות, סליחה ומחילה.
ברוך שכיונת,
וכן הלכה,
משנה מפורשת בסוכה (אפ' שקשה לי כיון דלאו דוקא אכילה אלא שימוש ועיי"ש)

ברור שלא.
כך נקט בשו"ת כתב סופר או"ח סימן לא, ואעתיק דבריו: "יש לעיין במי שאכל קודם יה"כ פחות מכותבת וכשנכנס יה"כ תוך כדי אכילת פרס השלים ואכל עד שיעור כותבת אם מצטרפים ב' אכילות אלו כיון דמייתבא דעתיה במה שאכל לבסוף, או נימא כיון שלא אכל ביה"כ שיעור המייתב דעת פטור. ונ"ל אחר העיון קצת דחייב, ודאי אם היה כתוב בתורה לא תאכל שיעור המייתב דעת לא היה חייב כה"ג כיון דביה"כ לא אכל שיעור המייתב דעת, אבל לא כתיב רק 'תענו' ו'נפש אשר לא תעונה', ועד דאכל כותבת מעונה הוא, וע"י שמשלים לכותבת אינו מעונה חייב על אכילה דמייתבא דעתיה כנ"ל".

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓