• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

שבחת

משתמש רגיל
gemgemgem
תודות
644
נקודות
95
קשה לי על הגמ' בסנהדרין צא דדנו המצרים לפני אלכסנדרוס על הכסף שישראל לקחו מהם והרי בפסחים קיט מבואר דבא שישק מלך מצרים ונטלו בחזרה

לא הבנתי אסא לקח מכוש לא משישק ועכום קונה מעכום כמבואר בגיטין דעמון ומואב טהרו בסיחון אך המצרים קבלו את שלהם

לא הבנתי אסא לקח מכוש לא משישק ועכום קונה מעכום כמבואר בגיטין דעמון ומואב טהרו בסיחון אך המצרים קבלו את שלהם
ומהאי טעמא אף המצרים מה שלקח שישק לקח מישראל, ועדיין חיוב ישראל להשיב ממונם בעינו עומד.

אם גזלתי ממישהו חפץ ואחרי זה הוא קנה את זה ממני בכיבוש מלחמה איך שייך לחייב אותי על זה הא ממונא גביה ואף על פי שהשבה אין כאן גזילה אין כאן ואף דאם אחר גנב ממני אני חייב באחריות אך איך שייך לחייב באחריות על זה שהוא קבל את שלו

אם גזלתי ממישהו חפץ ואחרי זה הוא קנה את זה ממני בכיבוש מלחמה איך שייך לחייב אותי על זה הא ממונא גביה ואף על פי שהשבה אין כאן גזילה אין כאן ואף דאם אחר גנב ממני אני חייב באחריות אך איך שייך לחייב באחריות על זה שהוא קבל את שלו
ומה אם קנה החפץ מיורשי יורשיו לאחר מיתת הגזלן?

אם מתחילה היה קנין בכל אופן שהוא, בכיבוש או באופן אחר, פשוט שאין צורך להחזיר אלא דמים, ואם נותן החפץ אין זה אלא מתנה,
ועוד, מאן לימא שלא היה קנין ביאוש ושינוי רשות, או שינוי מעשה (היראים מפרש כל סוגית אוונכרי למ"ד גזל גוי מותר).

למה לא צריך להחזיר החפץ בעין ואמאי היה כאן שינוי רשות הא נפסק דהגוזל והוריש לבניו חייב לשלם דרשות יורש לאו כרשות לוקח בחו'מ שסא ז ואם היה שינוי מה טענתם של המצרים הא אם לא השאיר להם קרקע פטורים ותלי במח' אי ליושבי הארץ נתחלקה או ליוצאי מצרים

למה לא צריך להחזיר החפץ בעין ואמאי היה כאן שינוי רשות הא נפסק דהגוזל והוריש לבניו חייב לשלם דרשות יורש לאו כרשות לוקח בחו'מ שסא ז ואם היה שינוי מה טענתם של המצרים הא אם לא השאיר להם קרקע פטורים ותלי במח' אי ליושבי הארץ נתחלקה או ליוצאי מצרים
אפשר לפלפל בכל זה.
אבל אתה מבין בעצמך שהמצרים לא הלכו לבדוק בחו"מ מה ההלכה, אם כבר בחוקי יוון.

מצינו לרבים מהאחרונים שדנים בכעי'ז וכגון פרעה אם המילדות דישראל פטור על העוברים יעויין בפרשת דרכים אף שהיה רוצח תינוקות לדמם ובאמת צריך עיון

קשה לי על הגמ' בסנהדרין צא דדנו המצרים לפני אלכסנדרוס על הכסף שישראל לקחו מהם והרי בפסחים קיט מבואר דבא שישק מלך מצרים ונטלו בחזרה
בפשטות נראה כי שישק לקח הכל לעצמו ועדיין עם המצרים דורשים את כספם שלא הושב להם.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון